Безжични локални мрежи. Видове. Технологии за преносДата13.03.2017
Размер21.96 Kb.
Безжични локални мрежи.Видове. Технологии за пренос

1. Определение за BLAN- съвкупност от всички комуникиращи у-ва свързани чрез радио, инфрачервена(IR), лазерна илуи комуникационна връзка на терминали и сървари в LAN,MAN и WAN.

IEEE създава 3 групи IEEE-802.11 и IEEE-802.15 LAN(WLAN), WPAN(pocket)

Безжични мобилни персонални у-ва свързани към LAN, мишка ,принтер и т.н.

Bluetooth- за достъп до терминала (IEEE-802.15 позволява да се свържат до 100 у-ва).

LAN сървара се свързва с линия на големи рзстояния с интерфийса IEEE-802.16 (5÷15км, а теоретично до 70 км). От MAN нататък няма безжична връзка със скорост над 40 MB/s и нагоре, но по една линия.

IEEE-802.16 е за радиоразпръскаване 10÷60 GHz и могат да се взимат широчини на честотната лента на 3,5;7;14;20 MHz. Това са стандарти за комуникации м/у рзличните страни. От MAN сървъра излиза IEEE-802.20?(спян в момента) – това е глобалният сървър.

Досегашното развитие на тези мрежи не елиминира кабелите на LAN, а само премахва жичната връзкана определени терминали. Проложенията на безжичната LAN са в 4 направления:

1- безжично свързване на теминали/раб. станции

2- безжично свързване на част от LAN

3- безжичен мост м/у две мрежи (bridge

4- безжичен концентратор

Чрез рутер 2- системата получава гъвкавост.

2. Технологии за безжичен пренос- 4 основни способа:

а) еднолентов радиоспектър

б) широколентов радиоспектър

в) IR излъчване

г) невидими лазерни лъчи

Първите два метода попаднали в обсега на правителствено лицензиране- рзрешение за тесни честотни ленти, ограничени мощности и територии.

Обхватите на другите два метода е естествено ограничено поради неспособноста за проникване през непрозрачни обекти.

3. Широкоспектърни радио-честотни технологии

FCC е органът разпределящ честотния спектър (У нас е ДКД/КРС) тя определя честотните ленти: 1. 902 ÷ 928 MHz (USA); 2. 2,4 ÷ 2,48 GHz(USA); 3 5,725÷5,85 GHz(USA). За научни, индустиални и медицински цеки- ISM Bands. Използването на тези обхвати не подлежи на лиценз т.е. установявайки изискванията за ограничение. При радиоразпръскването FCC не следи кой ги използва.4. Дискретно предаване чрез директна поредеица (DS) използва се в широко спектърните технологии за пренос. Тя разделя лентата на подканали, които се използват в последователен ред. Следователно лесно преодоляване на защитата и прихващане на канала. Освен това импулсните смущения поразяват няколко съседни подканала и процедурите за отстраняване и корегиране на грешки се затрудняват или са практически невъзможни.

5. Дискретно предаване чрез скачаща честота (FH). Тя разделя честотната лента на множество подканали (FHSS). IEEE-802.15- Bluetooth- използва 79 канала по 1 MHz със скорост на скачане 1600 скока/сек. В честотня банд 2. 2,4 ÷ 2,48 GHz. За всяка пико мрежа (WPAN) се установява отделен алгоритъм за скоковете. Съществуват няколко начални, стандартни алгоритъма, чрез които се присвояват у-вата към WPAN. Това позволява едновременна работа на до 100 WPAN. Недостатък- ниска скорост на предаване 700 kbps, но на практика 3-4 пъти по-ниска заради инф. Излишество на кодове за защита от грешки.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница