Безопасността на пътниците е основен приоритет при конструирането на OrlandoДата08.02.2017
Размер63.73 Kb.
Ноември 2010
Безопасност
Безопасността на пътниците е основен приоритет при конструирането на Orlando


  • Високоякостна пространствена конструкция

  • Шест въздушни възглавници

  • Широка гама от технологии за активна безопасност

Младите семейства са основната целева клиентска група на Orlando, а безопасността за тях е от особено голямо значение при избора за закупуване. Компонентите на безопасността в един нов автомобил включват индивидуални пасивни и активни системи, но от огромно значение са също и материалите и процесите използвани при конструирането на автомобила.


Chevrolet е предприел всички необходими мерки за да гарантира че новият Orlando покрива критериите, които биха го определили като един от най-безопасните компактни многофункционални автомобили на пазара.
Пространствената носеща рама на Orlando (body frame integral,BFI) осигурява високи нива на здравина и устойчивост на усукване и огъване. Нейните основни компоненти, включващи горната част на каросерията и подовата конструкция, са интегрирани в обща структура. Устойчивостта на усукване не е важен елемент само що се касае до динамичното поведение на автомобила, а е отговорна и за неговата безопасност. Затова пространствената структура на Orlando е с изключителна здравина, като 70 процента от нея е изработена от високоякостна стомана.
Пътническото отделение на Orlando е усилено от всички страни, като особено внимание е обърнато на областта на предните и средните колонки, напречните носещи покрива секции, както и опорните греди в подовата конструкция. Де факто, пътниците са обградени от стабилна клетка, осигуряваща безопасността им чрез ограничаване на деформациите в случай на удар отпред, отзад или отстрани, докато предните и задните деформационни зони са конструирани така че да абсорбират максимално количество от енергията на удара и така да намалят влиянието върху пътническото отделение.
За всички ключови зони на конструкцията на автомобила са използвани високоякостна стомана и алуминий. Тъй като предната част на всеки автомобил е особено уязвима, Orlando е оборудван със здрави, но леки алуминиеви елементи (crash-box) поставени пред опорната конструкция на двигателя. За надлъжните греди и предната подрама е използвана високоякостна стомана. Енергията се абсорбира от тези секции и се разпределя равномерно по така наречените „пътища на натоварване”, включващи две основни посоки на натоварване в подподовата конструкция, която от своя страна канализира енергията встрани от пътническото отделение.
Опорната рама върху която се монтира двигателят, към която от своя страна се прикачва предната подрама също има високи енергоабсорбиращи качества. Своя принос за разсейване на енергията на удара има и специалната структурна пяна.

Специално внимание е обърнато на страничната конструкция на каросерията - средните колонки, връзките им с праговете и напречните греди в подовата конструкция са изключително здрави, а архитектурата им е такава че силите на натоварване се разпределят по най-безопасния начин в каросерията.


В задната част на автомобила се използва допълнително усилена подрама, която обезопасява горивния резервоар и свързаните с него горивопроводи от пробив в случай на удар отзад. Горивният резервоар сам по себе си може да издържи сериозни сили на натоварване без да се спука.
Високи нива на безопасност за пътниците
В изключителното стандартното оборудване на Orlando се включват множество системи и приспособления за безопасност в самия автомобил.
Всички версии са оборудвани с шест въздушни възглавници – две предни, две странични и две въздушни завеси. Страничните възглавници са монтирани във външните странични части на седалките на водача и пътника до него и осигуряват защита на таза и торса при страничен удар.
Въздушните завеси са монтирани над предните и третите колонки, имат обем от 28 литра при пълно надуване и ако се активират в случай на нужда, осигуряват защита на главата за пътниците на първия и втория ред. Взети са мерки за намаляване на вероятността за нараняване на пътниците в резултат от съприкосновението с въздушните възглавници, като сгъването и монтажа им са извършени по най-оптималния за целта начин. Въздушната възглавница за пътника отпред може да бъде изключена в случай че се монтира детска седалка.
Kоланите на предните седалки на Orlando са оборудвани с ограничители на силата и устройства за предварително обтягане, като могат да бъдат регулирани по височина. Така се осигурява повече комфорт за пътниците и водача и има гаранции, че коланът винаги е правилно разположен спрямо тялото. Всичките седем седалки на Orlando са оборудвани с подглавници, за да бъде предотвратен камшичен удар, в случай на сблъсък отзад.
Системата за освобождаване на педалите в случай на инцидент с автомобила е интелигентно приспособление, което защитава краката на водача при удар отпред чрез „отдръпването” на цялата конзола с педалите далеч от тях.
Монтажните точки ISOFIX осигуряват възможност за поставяне на детски седалки. Две стоманени приспособления между гърба на задната седалка и хоризонталната част, както и горно разположено фиксиращо устройство дават възможност за сигурно и безопасно инсталиране на детски седалки.
Едно от най-големите предизвикателства с които се сблъскват спасителните екипи при инцидент е изтеглянето на пътниците в случай че вратите са заключени. Последното обаче не е възможно да се случи при Orlando, тъй като той е оборудван със система за детекция на удар при което вратите се отключват автоматично.
В допълнение към тези приспособления в интериора се включват и множество технологии за активна безопасност – тези които са част от ходовата част на автомобила и имат своя съществен принос за сигурността му.
Анти-блокиращата спирачна система (ABS), системата за контрол на сцеплението (TCS), електронното разпределение на спирачната сила (EBD), хидравличният спирачен асистент (HBA) и електронната система за стабилност (ESC) са част от стандартното оборудване. Функционирайки съвместно те осигуряват на ходовата част на Orlando високи резерви по отношение на сигурността. За повече информация за това как работят системите, моля прочетете раздела за пътно поведение и управляемост.


За марката Chevrolet

Chevrolet е водещата глобална марка на компанията General Motors с годишен обем на продажбите в размер на около 3,5 милиона автомобила в повече от 130 държави. Това е четвъртата автомобилна марка в света по отношение на обема на продажбите, както и един от най-бързо развиващите се в тази насока производители в автомобилната индустрия. Продуктите на Chevrolet Europe се отличават с ярък дизайн, въодушевяваща динамика и стремеж за постигане на най-доброто съчетание от цена и качества във всички сегменти от пазара, в които марката присъства. От момента на обновяването на представянето на марката в Европа през 2005 година, Chevrolet успя да постигне повече от удвояване на продажбите, достигайки обем от 500 000 екземпляра през 2008 година. През 2009 година, Chevrolet задържа своя пазарен дял на европейския пазар на ниво от 2.3 процента, реализирайки 426 000 продажби. Към момента марката разполага с мрежа от 2 900 дилъри и сервизни точки на европейския континент. Новата гама на марката Chevrolet включва новия градски модел Spark, малкия Aveo, компактния седан Cruze, SUV-модела Captiva, модела от среден клас Epica и легендарния спортен модел Corvette. През 2011 година Chevrolet ще лансира изцяло новия фамилен ван Orlando, спортното купе и кабриолета Camaro, новото поколение на Aveo, хечбек-версията на Cruze, както и модернизираната версия на SUV-модела Captiva с четири нови двигателя. Най-значимите пазари за Chevrolet в Европа са тези в Русия, Италия, Германия, Франция, Испания и Великобритания. Основаната от швейцарския емигрант Луи Шевроле през 1911 година фирма се подготвя да отбележи своя вековен юбилей с представянето на пазара на революционния електромобил с удължен пробег Chevrolet Volt. Повече информация за марката Chevrolet можете да намерите в интернет на адрес http://www.chevroleteurope.com или http://media.chevroleteurope.com.
За контакти:
Владимир Тодоров

Chevrolet Marketing/PR Manager

Chevrolet Central and Eastern Europe - Sofia Rep. Office

Tel.: +359 2 969 30 48; Fax: +359 2 971 21 78

Mobile: +359 886 964 999

E-mail: vladimir.todorov@gm.com
Chevrolet Europe GmbH

Stelzenstrasse 4 Tel. +41 44 828 2900 media.chevroleteurope.com

CH-8152 Glattpark (Zurich) Fax +41 44 828 2999 chevroleteurope.com

Switzerland
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница