Безплатен или платен е Линукс ?Дата10.04.2017
Размер18.83 Kb.
Безплатен или платен е Линукс ?
Това е въпрос на който някои хора немогат да си отговорят и вместо да седнат да прочетат философията на Линукс и да се запознаят малко повече с него, изкривяват истинските факти и си измислят какви ли не глупости против него .
За да си отговорим на този въпрос - безплатен или платен е Linux - трябва да се запитаме - какво е Линукс ? Linux не е нито SuSE, нито Mandriva , това е ядрото което се използват тези 2 дистрибуции . Думите дистрибуция и Linux в никакъв случай не значат едно и също, макар да са здраво свързани. Затова следващият път, когато някой ви каже по повод някоя платена дистрибуция : "Е нали уж Линукса беше безплатен, защо ми искат пари, какво стана, а ?" просто си го сложете в графата с хора, които хем не знаят, хем говорят без да знаят .
Най-прави биха били тези хора, които кажат, че Линукс не е нито платен, нито безплатен, а свободен! Затова, както по-горе ще обясних, разлика между някои думи има . Едно е free (свободен) друго е freeware (безплатен софтуер) . Макар в повечето случаи свободен да значи без пари, това не винаги е така . Защото както знаем, на всеки са му нужни пари за да живее.
Линукс общността се поддържа главно от доброволци - хора, които отделят време и средства за разработката и подпомагането Linux и отвореният код. Повечето от тях вероятно си имат семейства и т.н неща, които изискват финансова стабилност. Да печелиш с отвореният код е тема на друга статия, но все пак - support-а, поддръжката на Linux системи, Linux администрация - все неща, които не пречат на Линукс девелъпърите да припечелят някой лев, образно казано, макар че хора като Линус Торвалдс не са богати като Бил Гейтс.
В друг случай, тези Линукс общности които обикновено се съсредоточават около дадена дистрибуция прерастват в нещо по-голямо. RedHat, SuSE, Mandriva, Linspire - това са компании, които са се доказали на бизнес пазара и продават своите Линукс дистрибуции. Такива компании могат само да ни радват, защото внасят много средства в разработката на Линукс и го популялизират . Но покрай тях става и объркването, че всички дистрибуции са платени. В момента RedHat , която вече не поддържа едноименната дистрибуция, е главен спонсор на Fedora Project, производителят на Fedora Core - напълно свободна Линукс операционна система .
Платен Линукс в никакъв случай не е равнозначно на платен Windows например. Цената на SuSE Linux 9.1 според моите данни беше около 70 евро с отстъпки за определени групи хора. Почти всички платени дистрибуции имат и безплатна версия с малко по-ограничени възможности. Но за разлика от Windows, какво получавате за 70 евро SuSE ? Доста . 5 диска, 1 DVD + още 1 DVD за 64 битови процесорни системи + 1000 страници документация как да използваме и конфигурираме SuSE . От седмица обаче, SuSE Linux 9.3 Proffesional (тоест платеният вариант) е свободен за сваляне от FTP-то на SuSE . Така че изненади не липсват никога .
Надявам се да съм изяснил донякъде понятията "безплатен", "свободен" и да ги разгранича от "платен" . Ако безплатни неща на този свят няма (все пак връзката към интернет и дисковете за запис ги плащате вие) то поне има свободен софтуер в лицето на Linux .
Каталог: doc
doc -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
doc -> Програма за развитие „България 2020 8 Национална стратегия за регионално развитие 2012-2022 8
doc -> Лична информация
doc -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
doc -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
doc -> Провеждане на общинските състезания от ученически игри – 2015 г. Гр. Стара загора
doc -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница