Библиотеките от област Враца през 2009 годинаДата23.10.2018
Размер22.22 Kb.
Библиотеките от област Враца през 2009 година
В област Враца през 2009 година работят 115 публични библиотеки с щатен библиотекар – от тях 1 регионална, 100 читалищни, 11 училищни, 2 вузовски и 1 специална. Библиотечният фонд е 1 586 376 библиотечни документа, набавени са 24 011 БД, читатели – 27 506, посещения – 346 373, заети БД – 549 821 и са абонирани 642 периодични издания.

В област Враца най-голяма е мрежата на читалищните библиотеки. През 2009 год. са регистрирани 3 нови читалищни библиотеки в селата Нефела, Добруша и Баурене. С приемането на Закона за обществените библиотеки пред 15 малки читалищни библиотеки от областта се появи сериозен проблем – да съберат изисквания от закона минимум 3000 тома БФ, което ще бъде първостепенна задача през 2010 год.

При училищните библиотеки също има проблем – те намаляват всяка година, през 2009 г. останаха 11! С преминаването на делегираните бюджети училищните ръководства за съжаление започват свиването на щата от библиотекаря.

Комплектуването на библиотечния фонд и неговата добра организация е важна предпоставка за работата на всяка библиотека. През 2009 година БФ общо за областта е намалял с 27 660 БД, като в 5 библиотеки няма нови постъпления, а 39 имат само от дарения. Искам да отбележа библиотеките, в които въпреки всички трудности са успели да закупят по над 100 нови БД – Бяла Слатина, Търнава, Главаци, Криводол, Читалище”Развитие” – Враца, Оряхово, Горни Вадин….

Библиотечен софтуер ползват 12 библиотеки в област Враца. Читалище ”Развитие” – Враца на фирма „СофтЛиб”; читалищна библиотека в Бяла Слатина – собствена разработка и 10 библиотеки ползват програмен продукт „Автоматизирана библиотека” на фирма РС-ТМ. Несъмнено в това е бъдещето на библиотечната работа.

В изпълнение на регионалните си функции и за повишаване квалификацията на библиотечните специалисти от областта през 2009 год. Регионална библиотека е провела 4 семинара и 1 практикум; изготвила е 4 методични материала, 6 писмени и 292 устни консултации; за методична помощ на място са посетени 16 библиотеки.

В първия етап на програма „Глобални библиотеки – България” са одобрени 23 библиотеки от областта, които през тази година трябва да получат компютърно оборудване. Очаква се целевите библиотеки да се превърнат в по-привлекателни места за потребителя, да развият своя обхват и дейности, да се повишат качеството и ефективността на предлаганите информационни и комуникационни услуги за цялото население, а библиотекарите да преминат обучителни програми.

В проведените вече шест регионални краеведски конференции „Миналото на родния край – послание към бъдещето” се включват все повече колеги от областта, като по този начин популяризират местните обичай, традиции, занаяти и паметници на културата от своето населено място. През 2009 год. с финансовата подкрепа на Общински съвет Враца бе издаден сборникът „Свети места: църквите и манастирите от Врачанския край”. Сборници с краеведски материали са издадени от Регионална библиотека и читалищните библиотеки във Враца, Криводол и Селановци.За популяризиране на библиотечните дейности и отбелязване на бележити дати и събития от местния и национален културен календар в библиотеките от врачанска област са организирани 2 437 инициативи. В изпълнение на своята мисия – библиотеките да бъдат средище и обединител за местната общност – са организирани много общоградски и общоселски тържества, чествания, събори и годишнини.
26.02.2010 г. Антоанета Георгиева – методист в РБ ”Христо Ботев”, Враца


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница