Благородство, за безкористното доброДата30.12.2017
Размер46.45 Kb.
СЕРАФИМ” – РАЗКАЗ ЗА ДУШЕВНОТО

БЛАГОРОДСТВО, ЗА БЕЗКОРИСТНОТО ДОБРО
1.задача: ПОПРАВЕТЕ ПРОПУСНАТИТЕ ПРАВОПИСНИ И ПУНКТУАЦИОННИ ГРЕШКИ!

2. задача: ПОПЪЛНЕТЕ ПРАЗНИТЕ МЕСТА С ПОДХОДЯЩИТЕ ЦИТАТИ ОТ ТЕКСТА!
Произведението е поместено в зборникът . „Женско сърце”, съдържащ 19 разкази, отразяващи спомените на Йовков от живота му в Добруджа. Разказ…. разработва темите за милосърдието, састраданието, за добротворчеството. Няма остри конфликти – сблъсък… е между Еню и Серафим по отношение на дадените на Павлина пари. Всъщност Серафим е статичен образ, докато кръчмар… търпи развитие, наделява егоизм…. и стиснатос…. си. Така се вношава, че доброто заразява, то е сила, която променя хората, извисява ги. В постъпката на Серафим писател… въплащава представата за абсолютната, безкорисната душевна щедрос, победата на духовното над материалното.

Благородни…. жест на героя е разкрит чрез ретроспекция – цялото представяне на Серафим е през погледа на Еню/похват, предпочитан често от автор……/.

Още в началото на произведението е акцентувано върху необикновеност…, чудатост…. на героя – елементите от дрехите му…………………………………………

.показват, че той не принадлежи на нито една човешка опщност: нито към ……

……нито към …………Героят няма дом пътува често. Работата му е непостояна не е тежка, парите които получава малко но това него притеснява. Той е свободен и прави това което иска чуства се щаслив когато помага на хората. Към всички е добър, често се осмихва а когато му се подиграват той не реагира прави се че не чува убидните думи. Речникът му също го отличава от другите – в него има диалектизми, клишета, фразеологизми:………………………………………………………………Обича да говори с притчи.

Срещата на Еню с Серафим е на ………………………………….възприемани като център на света.Там на открито където се кръстосват ветровете гостът решава да легне и прекара нощта. В този избор личи желанието на героя да живее неограничаван, да усеща живота около себе си, пулсациите му. Там, под небето, той е по-близо до Бога, усеща закрилата му.

Серафим оправдава напълно името си.Като ангелите той е искренна, чиста незлоблива душа.Неговото простодушие, доброта усещат дори птиците – без страх кълвът трошички от ръката му, а той не смее да мръдне, за да не изплаши малките сащества. За очите му се казва, че са замъглени, сякаш е плакъл.И наистина Серафимовото сърце страда за другите, облива се в сълзи за хорските болки.За себе си той не мисли – стига му къшей хляб.Няма нужда и от дрехи.Зиме, лете той ходи с голямото избеляло и протрито палто, ала студът или жегата сякаш не го измъчват.Той живее не с тялото, а само с душата си. За сторените от него добрини „говорят” кръпките:…………………………………………

Когато помага не иска нищо в замяна не поставя условия.Уговорката му е:…………

………………………………………………………………………………………………………Героят не опреква Еню за проявената жестокос, не му се гневи. Серафим решава да помогне на Павлина и Иван въпреки че не ги познава, но е покъртен от чуждото нещастие и неможе да остане спокоен ако не стори всичко възможно за тях. Събираните за ново палто пари той дава на нуждаещите се и се чувства доволен, щастлив – усмихва се когато се сеща за жеста. А с каква любов гали палтото!Нарича го ……………………, защото в него е събран целия му живот, БОГАТСТВОТО МУ.То е документа му за самоличност, гордоста и щастието му.

Серафим отговаря на всички изисквания за христианин – той е образец за душевна щедрост, за пренебрегване на плътта пред духът.Като че ли за него се отнасят облажаванията:„Блажени гладните!Блажени плачещите! Блажени……………..

АЛБЕНА” – РАЗКАЗ ЗА КРАСОТАТА, ЛЮБОВТА И ГРЕХЪТ3. задача:ПРОЧЕТЕТЕ И ДОПИШЕТЕ ПЛАНА!

1.Къде е поместен разказът?/цикъла „Вечери в Антимовския хан”1928г.; възкресява спомени на автора за човека от равнината и случващото се около него/

2.Теми и проблеми: за престъплението от любов, за наказанието; за противоречията между чувствата на човека и отговорността му към семейството; нарушаването на патриархални норми на поведение; поставя въпроси:

а. Подсъдна ли е красотата, виновна ли е тя, ако води след себе си грехът?

б.Може ли, нужно ли е човек да я забрани, за да живее в мир със себе си?

в.Струва ли си да живееш в свят без красота?

3.Елементи на сюжета:ФОРМУЛИРАЙТЕ НАЙ-ВАЖНОТО КАТО ЗАГЛАВИЕ!

4.Конфликти – между Албена и нейните съселяни.

5.Време и места на действията: ЗАПИШЕТЕ 4 МЕСТА, НА КОИТО „СТАВАТ” ДЕЙСТВИЯТА, КАКТО И ХРИСТИЯНСКИЯ ПРАЗНИК, НА ФОНА НА КОЙТО САРАЗПОЛОЖЕНИ СЛУЧКИТЕ!ОБЯСНЕТЕ ЗНАЧЕНИЕТО НА ТОЗИ ПРАЗНИК!

6.Повествовател – за разлика от повечето разкази, в които авторът се „скрива” зад героите си, тук той въвежда читателят в обстановката, съобщава за случилото се с Куцар и Албена, следи и оценява реакциите на селяните.

6.Характеристика на Албена:

А. Докажете, че тя, като всички Йовкови герои е отличителна, различна!

а. външен вид /портретът е нарисуван в духа на фолклорните текстове/……………………………………..
б.поведение/в разрез с народните представи за хармония м/у външна и вътрешна красота/

-къщата отвън и обстановката в къщата; изводи за домакинските и способности:…………………
-отношение към христ. празници и обичаи:.....................................................................
-престъплението й:……………………………………………………………………………
-други нарушения на 10-те божи заповеди:……………………………………………..

-оценките на селяните за Албена, когато разбират за престъплението й:
-кое преобръща отношението на селяните към Албена в края?/поведение, думи на героинята/


-думите на дядо Власи в края на разказа и реакцията на селяните-оценката на автора:”Грешна беше тази жена, но хубава”/противопоставя се естетизмът на Йовков на неговия морализъм/

7. Характеристика на Куцар и ролята му в повествованието – груб външно,затворен, смирен, малодушен, той е в контраст на красивата, общителна, весела, закачлива Албена; тя се бори за осъществяване на любовта си, макар и с неподходящи средства;той е марионетка, а тя активна, действена натура; чрез Куцар авторът реализира идеята си, че там, където няма любов, няма щастие, също и че красотата дири красота…
ИЗВОД:АВТОРЪТ ВНУШАВА, ЧЕ ЧОВЕК ИМА НУЖДА ОТ КРАСОТА, НО МНОГО ТРУДНО Е ДА СЕ НАМЕРИ ХАРМОНИЯ МЕЖДУ КРАСИВОТО И ДОБРОТО.С ИСТОРИЯТА В РАЗКАЗА ЙОВКОВ ВНУШАВА, ЧЕ БАЛАНСЪТ В ЧОВ. БИТИЕ Е НАРУШЕН.КРАСОТАТА НЕ МОЖЕ ДА ОНЕВИНИ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЗАТОВА ГРЕШНИКЪТ ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ СВОЕТО НАКАЗАНИЕ.НО ВЪПРЕКИ ТОВА ДОБРОТО ВИНАГИ ЩЕ ТЪРЖЕСТВУВА НАД ЗЛОТО, КРАСИВОТО НАД ГРОЗНОТО, ЛЮБОВТА НАД ОМРАЗАТА.ТОВА СА ВЕЧНИ ЦЕННОСТИ И ТРЯБВА ВИНАГИ ДА НАДДЕЛЯВАТ НАД СВОИТЕ АНТИПОДИ.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница