Благословен си, господиДата11.01.2018
Размер27.49 Kb.
БЛАГОСЛОВЕН СИ, ГОСПОДИ
Звън на камбани, почукване на клепало, тих молитвен шепот... Пренасяш се от шумното ежедневие на ХХІ век в един друг свят – свят на духовна радост и чистота. Усещането е подобно на онова, което човек има, когато се намира в някое от светите места, съхраняващи българския дух от векове – манастирите.

Идеята на този музикален албум само на пръв поглед изглежда позната. Всъщност, съчетавайки традициите на източно-православната музика в България със своите собствени съвременни художествени виждания, Даниел Спасов и Милен Иванов създават един необичаен музикален свят. Двамата изпълнители са единствените мъжки гласове, солисти на световно известния женски хор „Мистерия на българските гласове. Самостоятелно и с „Мистерията...” са гастролирали в едни от най-престижните концертни зали на Европа, Азия и Америка.

Два типа естетически търсения можем да открием в музиката на този компактдиск. От една страна, осезаемо е взаимното влияние на църковната и фолклорната музика, така характерно за българските традиции. И това истинско взаимодействие присъства тук и с двете си посоки - чисто фолклорни елементи откриваме в мелодическия профил и орнаментиката на анонимите „Господи, воззвах”, „Блажим Тя, Богородице”, ”Бог Господ”, а същевременно „Кръста носим” /от известния сборник с народни песни на Васил Стоин „От Тимок до Вита”/ е типичен пример за пренасянето на църковната тематика във фолклора.

От друга страна, както в съвременното ни богослужение се съчетават хилядолетното монодично с многогласното хорово пеене /трайно навлязло в музикалната ни практика от края на ХІХ век/, така музиката на този албум успешно съчетава двете различни традиции и буквално изобразява наслагването на различните пластове в българската църковно-музикална култура. Чуваме аноними, пренасяни от уста на уста, подобно на народните ни песни, които не могат да бъдат точно датирани и паралелно с това - авторски композиции, създавани в първата половина на ХХ век или в началото на ХХІ век.

Сред най-впечатляващите творби в компактдиска е „Алилуия” по мотиви от гръцки песнопения от Света гора – фино докосване до най-древните образци на християнската музика, осъществено от Даниел Спасов като своеобразна „реставрация” на оригинала. А непосредствено след него можем да чуем и импровизации по мотиви на едно от централните за славянската християнска литургия песнопения - „Тебе поем”.

Специално внимание в музикалната програма на албума предизвикват „Надгробное ридание” /„Опело Христово”/ от Добри Христов /1875-1941/. Едва ли ще сгрешим, ако наречем Добри Христов -„Първомайстора”. Изучавал композиция в класа на Антонин Дворжак в Прага, той работи в продължение на почти целия си живот за изграждането и развитието на хоровата култура на България. Без съмнение Добри Христов е творецът, допринесъл най-много за развитието на източно-православната музика у нас не само в своето време, но и до ден-днешен. Вълнуващ факт е, че изпълнението на „Надгробное ридание” е осъществено по авторските ръкописи, запазени в Патриаршеския Храм „Св. Александър Невски”.

Интерес представляват и двете нови композиции на Милен Иванов – „Свете тихий” по мотиви от Киевский Роспев и „Рождество Твое, Христе”, в които базисният музикален материал и оригиналният църковно-славянски текст са адекватно разработени, а характерът – напълно съхранен.

С невероятен финес, дълбочина и с едно неповторимо извайване на мелодията Даниел Спасов и Милен Иванов поднасят на съвременния слушател непреходни шедьоври на църковно-славянската музика. Техните гласове сякаш се молят и докосват най-нежните струни на човешката душа.Множество нови църкви и параклиси бяха построени, а някои стари – реставрирани през последните години в България. Подобно на тях, този албум е още едно доказателство за възраждането на истинската християнска вяра – дълбока и искрена, отвъд всякаква показност и суета, а двамата талантливи музиканти демонстрират за пореден път своето преклонение и обич към българските музикални традиции.
доц. д-р Теодора Павлович

/вицепрезидент на EUROPA CANTAT/


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница