България посреща участниците в 36-ия балкански шампионат по конен спорт и прескачане на препятствия във войводиновоДата11.01.2018
Размер31.72 Kb.

Съобщение за медиите

31 август 2010

София


БЪЛГАРИЯ ПОСРЕЩА УЧАСТНИЦИТЕ В 36-ия БАЛКАНСКИ ШАМПИОНАТ ПО КОНЕН СПОРТ И ПРЕСКАЧАНЕ НА ПРЕПЯТСТВИЯ ВЪВ ВОЙВОДИНОВО
140 коня от 6 държави ще вземат участие в Балканиадата от 3 до 5 септември

За пореден път България ще бъде домакин на едно от най-атрактивните и дългоочаквани събития за любителите на конния спорт – Балканския шампионат по прескачане на препятствия, който ще се състои от 3 до 5 септември на конна база “Хан Крум” във Войводиново, Пловдив.


36-ият Балкански шампионат ще премине под патронажа на г-н Бойко Борисов – министър-председател на РБългария.
“Състезанието ще се проведе на 5 нива – за мъже, амазонки, деца, юноши и млади ездачи и в него ще вземат участие рекорден брой състезатели от 6 държави. Уникалното на шампионата тази година, е удвоеният брой участници в нивата”, каза д-р Крум Рашков, генерален секретар на Българската федерация по конен спорт.
Състезанията ще се провеждат всеки ден от 9.00 до 19.00 часа, а входът е свободен за всички желаещи. В петък и събота ще се проведат индивидуалните квалификации, а в събота ще бъде и Балканският шампионат за отборно класиране. Вълнуващите индивидуални финали в петте нива са в неделя. Очаква се най-голям интерес да привлече GRAND PRIX Индивидуален финал при мъжете, който ще започне в 17.30 часа.
Победителите в шампионата ще бъдат наградени от министър-председателя г-н Бойко Борисов.
За предстоящото издание Българска федерация по конен спорт очаква 140 коня и толкова състезатели да премерят сили на обновената база във Войводиново – България участва с 24 коня, Румъния – с 24, Турция – с 28, Гърция – с 37, Сърбия – с 12 като за първи път се включва и Хърватска с 15 коня.
България ще има представители в четири от нивата – деца /12-14 год./, юноши /15-18 год./, амазонки и мъже. Всички отбори включват по четирима състезатели, както следва:
Деца: Елен Христова, Емил Красимиров, Борис Цанков, Желязко Димитров;

Юноши: Тодор Киров, Кристиян Вълев, Станислав Георгиев, Мишел Димитрова

Амазонки: Райна Стоилова, Ива Гетова, Гергана Найденова, Селин Щърбанова

Мъже: Аспарух Атанасов, Андреан Тодоров, Светлин Иванов, Ивелин Вълев
Индивидуалните състезатели са 8 като съответно при юношите това са Йоанна Димитрова и Иван Кисьов, при амазонките – Екатерина Дунева, Анна Бойова и Димана Колева, а при мъжете – Ангел Нягулов, Христо Найденов и Тончо Транакиев.
Историята на състезанието започва в края на 60-те години, когато четирите балкански държави, членки на Международната федерация по конен спорт (FEI) – България, Румъния, Турция и Югославия инициират Балкански шампионати в дисциплините обездка, прескачане на препятствия и всестранна езда, които през годините се провеждат успоредно или самостоятелно.
Първият Балкански шампионат се провежда през 1968 г в Истанбул, Турция и въпреки прекъсванията през годините, наложени от винаги сложната ситуация на Балканите, традицията успява да се съхрани.
През годините най-много Балкански шампионати са проведени в дисциплината прескачане на препятствия. Първият Балкански шампион е Енгин Мирел от Турция, който печели златния медал през 1968 г. Следващата година – 1969, в София, златото е предадено на българина Стефан Шопов с кон Фери, който е следващия Балкански шампион по прескачане на препятствия.
Следващата голяма победа за България е през 2001 г, когато Ивайло Любенов с кон Грейстоун връща титлата „балкански шампион” на страната ни, успех, затвърден от Ивелин Вълев с кон Пина Колада с нов златен медал на изданието на шампионата миналата година в Истанбул, Турция.
От 5-те държави, които традиционно участват в Балканския шампионат през годините повечето индивидуални медали са разделени между България и Румъния. В изданията на Балканския шампионат между 1968 и 2004, Румъния записва 9 отборни победи, Гърция – 9, Турция – 8 и България – 3.За повече информация за турнира, съпътстващата програма и участниците, следете www.horsesportbg.org.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница