България се представя на туристическо изложение в БукурещДата13.06.2017
Размер48.79 Kb.
България се представя на туристическо изложение в Букурещ

От 21 до 24 октомври България участва в есенното издание на международното туристическо изложение The Romanian Tourism Fair 2010. Изложението се провежда в Букурещ за 24-ти път. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) организира участие с рекламен информационен щанд от 110 кв.м. На него се представят 16 български туроператори, туристически агенции, общински структури и организации. The Romanian Tourism Fair е най–значимото международно туристическо изложение в Румъния. То се посещава средно от над 30 000 представители на туристическия бранш. През 2009 г. България е била посетена от 942 071 румънски туристи. Статистиката сочи, че през 2009 г. страната ни се нарежда на второ място в предпочитанията на румънците за отдих през лятната отпуска.

В изложението участват над 140 фирми от 15 държави, пише actmedia.eu. Туроператори, туристически агенти и хотелиери представят предложенията си за ваканции за Коледа и Нова година, ски почивки, туристически обиколки, СПА и уелнес програми и др. Освен България, на изложението участват още Египет, Италия, Доминиканската република, Молдова и др. В рамките на изложението Румънската търговско-промишлена палата организира семинари за по-добро усвояване на средствата от европейските фондове.1,2 млн. българи са почивали в страната за една година

1,2 млн. българи са почивали в България от септември 2009 г. до август 2010 г. според последните данни от изследването на международния индекс TGI за вътрешното потребление на туристическите услуги. Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов при представянето на проекта за реклама на вътрешния туризъм. Според справката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) 67% от българите са почивали на море, а 16% – на планина. СПА и уелнес туризъм са практикували 7% от гражданите, културно-познавателен – 4%, а еко и селски туризъм – 3%. Най-малко туристи регистрира приключенският туризъм – едва 1%, като други видове услуги са ползвали останалите 2% от българските туристи, каза Маринов. Очаква се "Комуникационната кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България" да увеличи броя на българските туристи с 10%, коментира още Иво Маринов.

15 общини ще развиват туристически атракции с европейски средства

Проектите за развитие на туристически обекти на 15 общини ще получат финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие”. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ по програмата „Подкрепа за развитието на туристическите атракции” възлиза на 39 655 114 лв., от които 33 706 847 лв. ще бъдат осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. Българските общини ще трябва да осигурят 5 948 267 лв. собствени средства. Спечелилите общини са: Димитровград, Свиленград, Велико Търново, Видин, Карнобат, Разлог, Асеновград, Попово, Белене, Монтана, Троян, Ракитово, Тетевен, Етрополе и Раднево. Проектът на община Велико Търново „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура” ще получи най-голямо финансиране - 5 578 557 лв. Най-малко ще струва проектът на община Димитровград „Развитие на туристическа атракция „Светилище на нимфите и Афродита” - 1 176 938 лв. Схемата „Подкрепа за развитието на туристически атракции” беше публикувана на 30 юни 2009 г. На първия етап до 4 ноември 2009 г. 80 общини подадоха формуляри за предварителен подбор. На етапа за предварителен подбор бяха поканени 48 общини за кандидатстване с цялостно проектно предложение. От тях 27 общини бяха подали пълни проектни предложения в рамките на крайния срок - 1 юни 2010 г.

Черно море може да се превърне в единен туристически регион

Всички черноморски държави могат да се обединят около туризма, а Черно море да се превърне в единен регион за пътешествия и обща марка. Около това мнение се обединиха участниците в Международната конференция на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), която се проведе между 6 и 8 октомври в Сочи, пише в. Комсомолская правда. Според статистика на Световната организация по туризъм към ООН в момента Черно море носи 7% от приходите в световния туризъм. Зам.-министърът на спорта и туризма в Русия Надежда Назина коментира, че подобряването на транспорта, съобщенията и визовия режим ще улесни много туристите. Като основна задача се счита приемането на споразумение между Русия и Турция за отмяна на визовия режим. Документът е бил подписан преди време, но все още не е ратифициран. От руска страна изразиха надежда, че през 2011 г. гражданите и на двете страни ще могат да пътуват свободно. Следващата цел е присъединяването на България и Румъния към Шенген през 2011 г., пише още Комсомолская правда. Това ще е много удобно за руските туристи, каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма в България Иво Маринов. В момента България издава визи по същите правила, по които би издавала визи, ако е в Шенгенското пространство, но с многократна шенгенска виза влизането в България ще е много по-лесно, каза още Маринов. Според специалисти най-интересният начин да пътуваш из Черно море е круизното пътешествие. Черно море е петият най-популярен круизен регион в света, а скоро се очаква да бъдат разкрити нови линии. Турция има три големи пристанища на Черно море – Истанбул, Трабзон и Синоп. В съседните държави има още няколко - Варна в България, Констанца в Румъния, Одеса в Украйна. Друга коментирана идея по време на форума беше организиране на турове според интереса на туристите. Могат да бъдат разработени религиозни маршрути и обиколки за кулинарен туризъм.

Предаване рекламира България като голф дестинация

България като атрактивна голф и туристическа дестинация е темата на специалното предаване на известния продуцент на филми за голфа по света Глен Мичъл. Предаването се излъчва от тази седмица по телевизионните и сателитни канали в над 34 водещи за туризма ни държави. Авиокомпаниите British Airways, Virgin и Lufthansa вече излъчват предаването по време на полетите си. Програмата, за която е направен филмът, е Golfing World, част от IMG Media, a съкратената версия се излъчва по специализирания Golf Channel. Предаването е част от маркетинговата стратегия на Българската голф асоциация за развитието на България като водеща голф дестинация в Европа. Популяризирането на голфа, както и инвестициите в този спорт, в България са изцяло частни. Golfing World е програма, спонсорирана от Rolex. В предаването е поставен акцент върху развитието на българския голф, на Българската голф асоциация, както и на набиращия популярност турнир Bulgarian Open.

Община Трън подготвя трансграничен проект за туризъм

Два трансгранични проекта разработва община Трън, а единият е с туристическа насоченост, заяви пред радио Фокус кметът на град Трън Станислав Николов. Проектът е съвместен с община Димитровград, Сърбия, и предвижда благоустрояване на Ждрелото на река Ерма.

Планира се на площ от 5 декара да се построят алеи, беседки и барбекюта, както и открит бар, който да се отдава на концесия. По този начин общината ще събира приходи. Освен това се предвижда изграждане на екопътека от българска страна, която да е продължение на вече съществуваща екопътека в Сърбия и така да се свържат в един маршрут българските забележителности с Погановския манастир и Погановските ждрела. Проектът е на стойност около 600 000 евро и вече е внесен за одобрение в МРРБ.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница