Българска асоциация на туристическите агенциДата14.06.2017
Размер69.57 Kb.

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИ

1000 София, ул.”Света София” № 2, ет 2, офис 23, 24

Тел./факс: +359 2 980 69 29, мобилен: +359 898 557 677

e-mail: bata@mail.orbitel.bg, www.batabg.orgИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

бр.10, 09 август 2010 г.
МИЕТ се отчете за година управление в сферата на туризма

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и заместниците му отчетоха дейността си за една година управление на специална пресконференция, която се проведе на 2 август.

Основната цел на министерството в сферата на туризма през изминалата година е била представянето на България като целогодишна туристическа дестинация и акцентирането върху разнообразни форми на туризъм. Акцентът е бил поставен върху алтернативните форми на туризъм и разнообразяването на традиционните масови продукти с културно-познавателен, СПА, уелнес, балнео, селски, еко, религиозен, спортен, винен, гурме и други видове туризъм. За периода България е била представена на 35 международни и български изложения като част от целенасочена маркетингова кампания за промотиране и налагане на туристически „Бранд България”.

За отчетения период е наложен и успешен модел на партньорство с други министерства и държавни институции, както и с браншовите организации и налице са първите добри резултати – намирането на компромисно решение за визите за руски граждани, отпадането на визите за граждани от Сърбия, Македония и Черна гора, подписването на рамково споразумение между БХРА и ПРОФОН, което за първи път в демократичната ни история урежда правата за публично излъчване на музика в туристическите обекти.В МИЕТ активно работят и по новия Закон за туризма.

Той ще въведе туристическо райониране на страната, стандарти за качество на туристическия продукт и ще регламентира структура за ефективна съвместна работа между държавата и бранша – Национална туристическа организация. Законът трябва да бъде представен в МС през октомври.

В последната година се засили и контролът върху туристическите обекти с цел защита на потребителите на туристически услуги. Разширени бяха правомощията на Комисията за защита на потребителите. За първи път в КЗП има конкретно звено, което се занимава с туризъм.

Предприети бяха мерки за защита на държавния интерес в курортите с държавно участие – сменено бе ръководството на Слънчев бряг, започна обсъждане с община Несебър за уреждане собствеността върху инфраструктурата – основен проблем в работата на курорта досега.

На поредица из семинари в цялата страна МИЕТ представи "Наръчник на туристическия бизнес", което е реална форма на подпомагане на създателите на туристическия продукт в страната и издигане на неговото равнище.

До 2013 г. по ОП „Регионално развитие” българският туризъм е бенефициент на 63 млн. лв. Приемането на Стратегически план за развитие на културния туризъм предвижда разделяне на страната на 13 локуса и цялостното им развитие като завършен туристически продукт.

Стратегията беше изработена с помощта на италиански експерти.

\

Източник: www.touristmedia.info

Удължават визите на руските туристи заради пожарите в Русия

Заради пожарите в Русия престоят на руските туристи в България ще бъде удължен, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Руските граждани, които са в България с цел туризъм ще могат, ако желаят да удължат престоя си с до 30 дни след изтичането на

туристическите им визи. Димът от горящите в Русия гори и торфища е достигнал територията на Естония и Финландия, предава радио „Ехото на Москва”. Това са съобщили руските гранични служители. Еколози са отбелязали увеличение на вредните примеси във въздуха и в Северозападна Русия. От Хидрометеорологично бюро в Москва съобщават, че димът

от горските пожари над руската столица ще се разсее не по-рано от сряда (11 август).

Очаква се през седмицата да започне постепенно понижение на температурите. Но въпреки лекото захлаждане, дневните температури в Москва ще бъдат около 30 градуса.
Източник: Агенция Фокус
Ryanair лети от летище Пловдив от ноември

От началото на месец ноември 2010 г. Нискотарифната авиокомпания Ryanair ще изпълнява полети от летище Пловдив. Полетите ще се извършват два пъти седмично до летище „Станстед” в Лондон. От авиокомпанията очакват на година да превозват около 30 000 пътници от България, като амбицията им е до 2013 г. тази цифра да достигне 200 000.

През март 2010 г. държавата намали наполовина летищните такси за кацане и обслужване на пътници на летище Пловдив. Целта на намалението е да бъдат насърчени туристическите и бизнес пътуванията и товарните превози на летището.
Източник: www.touristmedia.info
Домът на хумора вече е част от 100-те национални туристически обекта

Домът на хумора и сатирата в Габрово е включен в най-новото издание на книжката „100 национални туристически обекта”. Срещу името на град Габрово в книжката са изброени още Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра”, Географският център на България и местността „Узана”. До този момент Домът на хумора не беше включван в списъка със 100-те национални туристически обекта.


Източник: Дарик радио
Несебър ще отбележи празника си на шест сцени и с екоинициатива

От повече от 120 години Несебър чества своя празник на 15 август, когато българската православна църква отбелязва деня на голяма Богородица. Предстоящият празник ще премине под мотото „Аз обичам зелен Несебър”. Целта на инициатива е да се акцентира върху екологията, чистата природа, чистото море и плажове. Тазгодишният празник ще премине под знака на идеята за „Зелен Несебър” и в целия му формат ще бъдат заложени еко акценти – поканите, плакатите за празника ще бъдат отпечатани върху рециклирана хартия, чашките, които общината ще използва, за да почерти гостите и жителите на Несебър, ще бъдат направени от органично разлагаща се хартия, а доброволците, които ще вземат участие в празника, ще носят памучни тениски с логото на общината „Зелен Несебър”.

Специално за празника на 15 август в Несебър ще гостува Духов оркестър и мажоретен състав от град Рибник, Полша. Освен развлекателните концерти, които ще се случват на шест сцени, еко посланията ще започнат още на 13 август с пресконференция на тема: „Градският празник - потенциал за развитието на идеята зелен Несебър”. След това ще се проведе дефиле на участничките в конкурса „Кралица на Несебър”. На 14 август ще се проведе самият конкурс за красота.

На 15 август, когато е самият празник на Несебър, програмата е изключително наситена с множество събития, подчинени на идеята за „Зелен Несебър”. На Голяма Богородица пред погледите на своите гражданите и гостите на Несебър ще се представят ветроходните клубове с парад на ветрилата. За първа година община Несебър ще представи най-новия си собствен културен продукт - музикално-сценичен спектакъл, чиято премиера ще е на сцената на амфитеатъра. В пет „картини” ще бъдат представени моменти от историята на града, като идеята е този културен продукт да се превърне в жива визитна картичка на града. За първи път на 15 август ще бъде даден приоритет на две партита – на БГ радио и на хип-хоп формацията The Center. По същото време на крайбрежния булевард свои композиции ще представят и участниците в телевизионното шоу „България търси талант”. Друга изненада е, че водещи ще разказват на български, руски, английски и немски език какво ще се случва на сцените на празнуващия полуостров.


Източник: Обл. админ. Бургас
Мощите на Св. Йоан ще бъдат пренесени в църквата Свети Георги в Созопол

С литийно шествие ще бъдат пренеси мощите на Свети Йоан Кръстител от Археологическия музей в Созопол до църквата „Св.Георги”, която се намира в старата част на града, пише ekipnews.com. За събитието в Созопол ще пристигнат поклонници от България и чужбина.

В шествието ще се включат и министърът на финансите Симеон Дянков и министърът без портфейл Божидар Димитров. Мощите на светеца ще бъдат поставени в специална урна от сребро и злато, подарена от министър-председателя Бойко Борисов. Мощите на Свети Йоан Кръстител ще останат в църквата „Свети Георги", докато храмът „Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на града бъде реставриран.

Правителството отпусна 420 000 лв. за довършване на ремонта на църквата „Св. Св. Кирил и Методий”. Когато ремонтът приключи, в нея ще бъдат пренесени и другите реликви на Созопол - парченце от Кръста на Христос и частица от костите на Свети Андрей, които сега се пазят в църквата "Свети Георги".


Източник: ekipnews.com
Община Бургас ще стопанисва остров Света Анастасия

Министерски съвет предостави за стопанисване и управление остров „Света Анастасия” на община Бургас, съобщават от Областната администрация в Бургас. Така община Бургас ще може да инвестира средства за реставрация на съществуващите на острова археологически и исторически обекти, както и да го превърне в атрактивна туристическа дестинация, културно и историческо средище с национално значение. „Ние имаме голямата амбиция да кандидатстваме по Оперативна програма „Регионално развитие” и да спечелим проект, който е свързан с един нов туристически маршрут от площад „Кирил и Методий” в Бургас през Мостика като съпътстваща инфраструктура до самия остров”, коментира кметът на Бургас Димитър Николов. Кметът на Бургас благодари на Министерски съвет и на Областна администрация-Бургас за бързите действия по преминаването на остров "Света Анастасия" към общината.


Източник: Обл. админ. Бургас
Откриха сребърно съкровище в Евксиноград

Археолози откриха сребърно съкровище в средновековния град Кастрици, намиращ се на територията на почивната база на Министерски съвет в Евксиноград. Сребърното съкровище е било открито в тухлите на пода на едно от жилищата. Tам археолозите са попаднали на стомна със 166 сребърни гроша. Монетите са били сечени в монетницата във Велико Търново от 1366 до 1371 г. по времето на цар Иван Александър и синът му Михаил Асен. Според археолозите парите са скрити след голяма продажба на жито, изнесено за италианските градове.


Източник: в. Стандарт


Член на Световната Федерация на Асоциациите на Туристическите агенции


Каталог: BATA -> site.nsf -> b58c8f765ebe86050025728100407b08
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. Пп странджа стимулира интереса към българските занаяти
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Започна рекламата на България по четири световни канала
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> България се представя на туристическо изложение в Букурещ
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Ясни са кандидатите за изработката на мултимедийния каталог на България
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> С до 3% ще се увеличат туристите през зимен сезон 2010/2011
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Половин милион туристи са посетили нос Калиакра за лято 2010


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница