Бнт новини 20. 00 часа на 10. 09. 2013 г. Западът няма да допусне безкрайно отлагане на сирийската кризаДата22.12.2018
Размер169.5 Kb.

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСП


БНТ новини 20.00 часа на 10.09.2013 г.
1. Западът няма да допусне безкрайно отлагане на сирийската криза

Нов шанс за мирен изход от ситуацията в Сирия, след като Дамаск днес официално прие предложението на Русия да предаде химическите си оръжия на международната общност.

Американският сенат отложи планираното за сряда гласуване на удари срещу Сирия. Президентът Обама определи руската инициатива като "възможен пробив", но не скри съмнението си, че сирийският режим ще изпълни условията. Обама напомни, че възможността за военни удари все още съществува.

Надежда, но и скептицизъм проявиха и други представители на международната общност - Лондон поиска да се постави конкретен срок за изпълнение пред Дамаск. Германският външен министър напомни, че светът чака действия, с които режимът да докаже искреността си. Париж вече започна консултации в ООН по своя проекторезолюция за Сирия. На този етап, обаче, Русия не е склонна да подкрепи документа.


2. Дипломатически инициативи за Сирия

Франция внася в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за поставяне под международен контрол на сирийския химически арсенал, който впоследствие да бъде унищожен, обяви Париж. Текстът предвижда много сериозни последици за сирийския режим при нарушение на условията, уточни външният министър Лоран Фабиус. Москва обяви, че подготвя конкретни предложения за начина на контрол. Американският сенат отложи планираното за сряда гласуване на удари срещу Сирия. Президентът Обама определи руската инициатива като "възможен пробив", но изрази съмнение, че сирийският режим ще изпълни условията. Кремъл съобщи, че идеята за международен контрол над сирийските химически оръжия е била обсъдена между Путин и Обама при срещите им на форума на Г-20 миналата седмица. Обама е готов да замрази плановете за военен удар, ако идеята стане факт.


3. Шансът за мир в Сирия нараства

Нов шанс за мирен изход от ситуацията в Сирия, след като Дамаск днес официално прие предложението на Русия да предаде химическите си оръжия на международната общност.

Американският сенат отложи планираното за сряда гласуване на удари срещу Сирия. Президентът Обама определи руската инициатива като "възможен пробив", но не скри съмнението си, че сирийският режим ще изпълни условията. Обама напомни, че възможността за военни удари все още съществува.
4. Обсъждат ревизия на единната данъчна сметка

Ще се търси решение за хаоса, предизвикан от единната данъчно-осигурителна сметка. За това се съгласиха финансовото министерство и социалните партньори в Тристранния съвет. Как точно да се промени философията на сметката обаче, ще стане ясно след няколко месеца. Синдикатите реагираха най-остро по темата, като дадоха отпор на промените в Данъчно-осигурителния кодекс въобще. Профсъюзите настояват за 2 отделни сметки - данъчна и осигурителна.


5. БСП даде положителна оценка на първите 100 дни на кабинета

Положителна оценка за първите 100 дни от управлението на правителството даде партията мандатоносител БСП. Лидерът на социалистите Сергей Станишев коментира, че кабинетът "Орешарски" е заварил в абсолютно разградено състояние държавата и въпреки това е успял да свърши немалко работа.

Към похвалите Станишев прибави и препоръките си към кабинета - по-активно медийно присъствие, повече принципност и последователност по отношение на наследените "калинки" от управлението на ГЕРБ. Сергей Станишев изброи конкретните стъпки в първите 100 дни на кабинета "Орешарски" - по-ниски цени на тока, отпушени възможности за износ, пакет от социални мерки за майките, първолаците и социално слабите.

От тук нататък предстоят не по-малко изпитания, предупреди Станишев. Той очаква ясни приоритети при формиране на бюджет 2014, както и конкретни отчети на министрите в няколко сектора за завареното състояние и реално свършеното от тях.


Лидерът на БСП препоръча на кабинета да покаже последователност по отношение на наследените "калинки" от управлението на ГЕРБ. "По време Борисов има почти 3 хил. назначения - 2800. От тях с конкурс са назначени едва всеки пети", посочи председателят на БСП.
6. Гражданския съвет ще решава в реформаторския блок

Граждански съвет ще определя политическите действия на Реформаторския блок, ще решава да се разширява ли блокът и с кои партии да си взаимодейства в бъдеще. Съветът днес бе представен като нова форма на взаимоотношение между 7-те десни партии от Реформаторския блок и представителите на гражданското общество.


7. Контрапротестът пред президентството

Не отстъпиха от поста си и контрапротестиращите днес. Традиционно те се събраха пред Президентсвото по обяд, където спокойният митинг беше смутен от съмненията на организатори, че вътре в редиците на контрапротеста има платени недоволни. Друга част от симпатизантите на кабинета пък се срещна с посланика на Германия Матиас Хьопфнер, за да обсъдят с него своите искания и виждания за развитието на България.


8. Протестът срещу кабинета

Поредната вечер на протест срещу кабинета "Орешарски". Днес е 89-ият ден, в който недоволните се събраха на площад "Независимост", обединени от идеите за борба с олигархията и корупцията във властта.

Освен традиционните вече прояви на недоволство част от протестиращите написаха жалба до Европейската комисия. Според протестиращите тя е провокирана от упражненото полицейско насилие и натиск срещу тях. Основно жалбата е подписана от демонстранти от Благоевград, които пристигайки в столицата за участие в протестните шествия бяха подложени на няколко полицейски проверки.
9. Орешарски договаря китайски инвестиции у нас

Партньорството между България и Китай и увеличаването на китайските инвестиции у нас в инфраструктурата и високите технологии - беше една от ключовите теми в разговора между Пламен Орешарски и председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Двамата се срещнаха в град Далиан, ден преди откриването на световния икономически форум.


10. Първанов за АЕЦ "Белене"

Пред журналисти в Плевен бившият държавен глава Георги Първанов коментира, че сегашното колебание за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" звучи неубедително, въпреки че огромната част от левицата е "За" реализацията на тези проекти. Той призова, ако някой има колебания - да излезе и да ги обоснове с ясни аргументи.


11. България се оттегли от изложба в Белград

Скандален каталог, в който Гоце Делчев е обявен за македонски национален герой, предизвика оттегляне на България от изложба в Белград. Въпреки обещанието си, организаторите не са коригирали грешката.

До последния момент българските представители не са знаели това. Едва на откриването вчера става ясно, че в каталога не е спомената и дума, че Гоце Делчев е български национален герой.


12. Мюфтията си иска имоти и земи

След като миналата седмица от Светия Синод подкрепиха промените в Закона за вероизповеданията, днес това направи и главният мюфтия.


Промените предвиждат молитвени домове да станат собственост на традиционните вероизповедания у нас. От мюфтийството, обаче, поискаха да им бъдат върнати не само църковни сгради, но и земи и гори, които са били тяхна собственост. Все още не е обсъждано кои са тези имоти и колко са на брой.
13. Просветният министър за новостите в училище

Атестации от учителите и родителите ще ограничат прекомерната власт на училищните директори в момента. Делегираните бюджети пък ще се увеличават, ако училището показва повишаване на резултатите си. Това са промени, залегнали в дългоочаквания Закон за училищното образование.

Няколко важни промени ще залегнат в новия Закон за училищното образование и предучилищната подготовка. Директорите, които сега се несменяеми, вече ще имат мандати. Или по-точно ще бъдат атестирани и то не само от Инспекторатите, а и от учителите, училищните настоятелства и родителите. 
14. Ордени "Стара планина" за банкер и конституционен съдия

Президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия Виолина Маринова и Неделчо Беронов. За изключителния си принос в реформирането на българската банкова система Виолина Маринова получи орден "Стара планина" първа степен, а юристът Неделчо Беронов заслужи държавното отличие за ролята си в политическия и обществен живот на страната.
Изготвил: Тодор БалчевКаталог: Oporni-R4.mbox
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентър на нс на бсп акценти от пресата за 20. 06. 2013
Oporni-R4.mbox -> Радост в нс: Извършихме добро дело за енергетиката и за народа
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от пресата за 13. 09. 2013
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 20. 00 часа 29. 07. 2013 г. Нов ад за депутатите?
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание. София. В 10. 00 часа започва първото заседание на Министерски съвет с премиер Пламен Орешарски
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 16. 00 часа 07. 10. 2013 г. Бсп обмисля нова такса за елцентралите
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 15. 00 часа 14. 07. 2013 г
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание
Oporni-R4.mbox -> Програма за рехабилитация на зависими постижения и предизвикателства
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 20. 00 часа 22. 07. 2013 г. Кабинетът „Орешарски одобри актуализацията на Бюджет 2013


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница