Болниците с дълг над 500 000 лвстраница1/7
Дата08.05.2018
Размер401.59 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
02.09.2016
Национални вестнициБолниците с дълг над 500 000 лв.


24 часа  стр. 17  

Дълговете на болниците надхвърлят 500 000 лв. към средата на годината. Това съобщиха от здравното министерство за Медиапул.

Задълженията на държавните болници в края на юни са близо 407 млн. лв., а на общинските - 95,4 млн. лв. Спрямо същия период на миналата година дълговете на държавните болници са се увеличили с близо 34 млн. лв.

Около 1/3 от дълговете на държавните болници са към доставчици на лекарства, а близо 20% - към фирмите за медицински изделия и консумативи. Към 50 млн. лв. са задълженията към персонала, но били краткосрочни.

Болниците имат над 50 млн. лв. неразплатена дейност от здравната каса за 2015 г. Това са пари за извършена работа над определените от НЗОК лимити, която касата обаче не е длъжна да плати.

Спасиха бременна с белодробна емболия


41-годишната жена родила здраво момче, чакано с години

24 часа  стр. 7  

41-годишна бременна, която развила белодробна емболия в 9-ия месец, бе спасена в УМБАЛ "Св. Анна", съобщиха оттам. Три дни след животоспасяващата терапия тя родила здраво момче.

Интервенцията за отпушване на белодробната артерия извършил доц. Васил Велчев от кардиологичната клиника съвместно с д-р Красимира Жекова от Клиниката по акушерство и гинекология.

Весела И. от София била приета в родилното отделение на болницата с тежък белодробен тромбоемболизъм. Започнали реанимация, тъй като запушването на белодробната артерия е животозастрашаващо състояние. Симптомите са задух, падане на кръвното, болка в гърдите и др.

Мултидисциплинарният екип предприел всички действия, за да бъдат спасени и майката, и бебето. За Весела това е първа и дълго чакана бременност.

След като стабилизирали жената, и при постоянен мониторинг на състоянието на плода, екипът провел инвазивната процедура - поставяне на филтър в долна празна вена. Напредналата бременност усложнила още повече работата на инвазивния кардиолог доц. Велчев, тъй като кръвоносните съдове са притиснати от нарасналата матка. Това е първият подобен случай в неговата практика. Поставеният във вената филтър осигурил безопасността на пациентката по време на и след оперативното раждане.

Три дни по-късно, на 29 август, е роден Пресиян. Бебето е здраво.

В момента майката и момченцето са добре, тече възстановителният период.Д-р Карагьозов маха безкръвно камъни в жлъчните пътища


Дигитална ендоскопия заменя рентгена с контраст

Анна БОТИНОВА

24 часа  стр. 19  

Центърът по интервенционална гастроентерология в "Токуда болница София" работи от 2 г. и разполага с 14 легла. Целта била да се отделят лекарите, работещи в това направление, но и пациентите. Те изискват по-специална подготовка - подобна като за операция, и проследяване след процедурите, казва д-р Петко Карагьозов, ръководител на "Интервенционална гастроентерология" към Втора вътрешна клиника.

"Стремим се да извършваме всички инвазивни процедури в гастроентерологията - от диагностичната горна и долна ендоскопия, през кръвоспиранията на остро кървене, които са от спешните случаи, терапевтични процедури - рутинното отстраняване на полипи, и се стигне до специфичните интервенции на панкреасни канали и жлъчно-чернодробна система", обяснява д-р Карагьозов. Екипът се гордее с нивото на компетентност при ендоскопските интервенции върху жлъчните пътища и панкреасния канал. Тези процедури са предимно за терапия, тъй като в диагностиката са навлезли по-широко образните методи.

Терапията най-често е отпушване на стеснения и изваждане на камъни - предимно в жлъчните пътища, по-рядко, но има и в панкреасния канал.

Провеждат се и интервенции под ултразвуков контрол -през кожата. Това са например дренажни процедури при пациенти с усложнения след хирургия, целенасочени биопсии на черния дроб и всички достъпни органи в коремната кухина.

От март тази година секторът в "Токуда" разполага с новаторската дигитална система за холангио-панкреатоскопия, която е без аналог до момента. В световната клинична практика апаратът е навлязъл от миналата есен

Представлява еднократен ендоскоп, който се вкарва през стандартно използвания в гастроентерологията ендоскоп. С него се канюлира жлъчният или панкреасният канал, като основното предимство е, че методът осигурява директно оглеждане. Рентгеновите методи са индиректни - прицелното място се изпълва с контраст и след това се гледа на рентген. Така се поставя диагнозата и човекът се лекува, но в някои случаи това е невъзможно, а има и болни, при които рентгенът с контраст е неприложим. Такива са например хората с неясни стеснения по жлъчните пътища. С новата система с висока разделителна способност те може да се оглеждат непосредствено и да се вземат биопсии. Методът е пряк визуален. "При пациент с тумор на жлъчните пътища например чрез него се определя точно какво е разпределението на тумора в жлъчното дърво, за да се определи обемът на операцията, както и дали пациентът изобщо е подходящ за хирургия", обяснява д-р Карагьозов. Той се прилага с голям успех и при високостепенни стеснения на жлъчните пътища, когато трябва да се постави стент.

Другото приложение е лечението на т.нар. трудни протокови камъни - камъни в протоците, а не в самия жлъчен мехур. В мехура те са обект на хирургията. Наричат ги трудни най-често поради големия им размер - по 2-3 см. Тогава те не могат да се извадят по конвенционален ендоскопски път, но под пряк визуален контрол се обработват с лазер -лазерна литотрипсия, разбиват се на части и след това се отстраняват.

Друг тип трудни камъни са тези, формирани при променена анатомия на горната частна стомаха в резултат на предходни операции. Такива пациенти - например с липсваща половина на стомаха или анастомози с дванайсетопръстника, са много трудни за работа и пак с новия апарат се работи с лазер.

Най-честата заболеваемост, концентрирана в сектора на д-р Карагьозов, са камъните. Около

20% от бялата раса имат камъни в жлъчния мехур

Част от тези пациенти развиват като усложнение камъни в протоците - в дадена ситуация камъкът напуска мехура и отива в канала. Тогава става обект на интервенционалната гастроентерология, докато камъните в мехура са обект на хирургията.

Рядко - има по 1-2 случая годишно, но от камъни страдат и деца. При тях също се среща усложнението камъни в протоците. За 2015 г. при д-р Карагьозов е имало 2 такива деца на възраст 14-16 г. Едното било с вродена анемия - предпоставка за образуване на камъни, а другото било с наднормено тегло. Лечението им е като при възрастните.

Не може да се говори за нарастване на честотата или подмладяване, нито за особено голяма социална значимост на тези проблеми, обяснява д-р Карагьозов. Важно е лекари и пациенти да бъдат информирани за модерните терапевтични възможности обаче, защото те спестяват операции. Това има значение при възрастни хора с много съпътстващи заболявания например.

Д-р Карагьозов е завършил Медицинския университет -София, през 2004 г. В периода февруари 2005 г. - август 2011 г. специализира и работи в Клиниката по гастроентерология и хепатология на ВМА под ръководството на проф. Крум Кацаров и доц. Димитър Таков. През декември 2012 г. взема специалност по гастроентерология.

През 2013 г. е на специализация по гастроентерология в болница "Шонан Камакура", Канагава, Япония, по програма за научен обмен между болниците в "Токушукай Медикъл Корпорейшън".

През 2014 г. провежда специализация в болница "Елизабетинен", Линц, Австрия, на тема "Ехоендоскопия и ендоскопски методи на лечение при хроничен панкреатит" като стипендиант на Европейското дружество по гастроинтестинална ендоскопия.

От септември 2011 г. е в екипа на "Токуда". Интересите му са в областта на интервенционалното лечение на болестите на панкреаса и билиарната система. Лекар на годината в "Токуда" за 2015 г.

  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница