Борбата е най-успешния олимпийски спорт в БългарияДата09.08.2018
Размер14.81 Kb.
ДЕКЛАРАЦИЯ

Българският олимпийски комитет изразява голямата си загриженост по повод препоръката на Изпълнителното бюро на МОК, Борбата да бъде извадена от основния списък на спортовете в Олимпийската програма през 2020 г.


Съвременните Олимпийски игри са силни не само с постиженията на спортистите, но и със съхраняване на Олимпийския дух, история, традиции и уважение към създателите на Олимпийските игри и Олимпийското движение. Всяко посегателство към Борбата, като спорт от древността и Първите олимпийски игри Атина 1896, е нарушаване на тези принципи.
Олимпийските игри са феномен и е изключително важно да се зачита тяхната история и традиции. Спортът Борба, който е неизменна част от игрите от античността до наши дни, трябва да остане част от тях в името на паметта на основателите на Олимпийското движение. Промените в програмата не трябва да са за сметка на историята на Олимпийското движение и Олимпийската традиция.
Борбата е най-успешния олимпийски спорт в България. Първият златен олимпийски медал за България спечелен в Борбата от Никола Станчев в Мелбърн 1956, последван от легендите на българската борба Боян Радев, Валентин Йорданов и много олимпийски медалисти до днес и сребърният медал на Станка Златева в Лондон 2012, дават повод на българите за гордост и съпричастност към олимпийската идея.
Решението беше посрещнато с голямо недоволство от българските спортисти и спортни деятели. Десетки шампиони и стотици състезатели и деятели на борбата и хора от различни сфери на обществото се обърнаха за съдействие към БОК. Напълно разбираме разочарованието и емоциите на нашите спортисти, които в крайна сметка ще страдат от такова решение. От тяхно име, Българският олимпийски комитет настоява за преразглеждане на препоръката.
Нашата съпричастност към принципите и идеалите на Олимпийското движение е безспорна и в името на тези принципи вярваме, че Борбата винаги ще бъде част от Олимпийските игри.

Стефка Костадинова (п)Председател на БОК

София, 19 март 2013
Каталог: fce -> 001 -> 0010 -> files
001 -> Справочник на военнотранспортните органи в Българската армия (1907-2007 г.). [Шарп Стоун], 2007. Без сведение за цена
001 -> Закон за защита на потребителите. Сдружение Потребител бг, 2006. 5 лв
001 -> Dvd и книгите с български издател към вестници и списания се описват и разпределят с книгите по-късно списания и бюлетини
001 -> Отчет за изпълнение на политиките и програмите на Министерския съвет
files -> О д и т о р с к и д о к л а д до общото събрание
files -> Състав на българската олимпийска делегация олимпийски игри лондон 2012
files -> Списък на българската олимпийска делегация за участие в ХХІ зимни олипийски игри ванкувър 2010
files -> Комисии на бок олимпийска подготовка
files -> Състав набългарската олимпийска делегация олимпийски игри лондон 2012


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница