Брюксел, 20 септември 2011 г. Всяка година на европейския книжен пазар излизат стотици хиляди нови заглавия, но само някои от тях се превръщат в истински бестселъриДата15.10.2018
Размер51.5 Kb.

Европейска комисия — Съобщение за медиите


Авторски права: Комисията съдейства за постигането на споразумение за увеличаване броя на излезлите от разпространение книги, до които отново се осигурява достъп

Брюксел, 20 септември 2011 г. – Всяка година на европейския книжен пазар излизат стотици хиляди нови заглавия, но само някои от тях се превръщат в истински бестселъри. Голям брой се изтегля от продажба, тъй като разходите за маркетинг и складиране на отпечатани книги, които не се продават добре, са твърде високи за издателите. Те пускат на пазара все повече заглавия под формата на електронни книги или отпечатъци по поръчка, но въпреки това много издания си остават в архивите на европейските библиотеки.

Очаква се това положение да се промени скоро, тъй като днес под председателството на Мишел Барние, европейски комисар по вътрешния пазар и услугите, бе подписан меморандум за разбирателство, в който библиотеки, издатели, автори и техните дружества за колективно управление на авторски права приеха съвкупност от основни принципи, позволяващи на европейските библиотеки и сходните културни институции да цифровизират и да осигурят онлайн достъп до излезли от разпространение книги и научни списания от техните фондове. Основните принципи в меморандума за разбирателство насърчават и подкрепят споразуменията за доброволно лицензиране при пълно зачитане на авторските права и признаване на притежателите им на правото първи да цифровизират и да осигурят достъп до произведение, което е излязло от разпространение. Меморандумът за разбирателство е съществена крачка в стремежа на заинтересованите страни и на Комисията да отговорят на потребностите на европейските културни институции от масова цифровизация.

Комисар Барние заяви: „С днешното споразумение заинтересованите страни отбелязват значителен напредък в търсенето на приложими конкретни решения, които да спомогнат за създаването на европейски цифрови библиотеки и да осигурят достъп до нашето богато културно наследство. Това е ясен знак, че чрез диалог и съобразяване със специфичните нужди на отделните сектори могат да бъдат договорени начини за разрешаване на въпросите, свързани с авторските права в цифровата ера“.

Подписалите документа също изразиха задоволство от резултата от диалога между заинтересованите страни.

Д-р Пирио Хииденмаа, председател на Европейския съвет на писателите (EWC), сподели: „Меморандумът за разбирателство признава водещата роля на авторите, вдъхва нов живот на техните книги и дава възможност на читателите да им се наслаждават отново и отново“.

„Сдруженията на библиотеките приветстват положителния резултат от диалога на заинтересованите страни върху произведенията, излезли от разпространение. Надяваме се, че тази първа крачка в разработването на ефективни механизми за колективно управление на авторските права ще бъде последвана от инициативи и в други области“, каза Джералд Лайтнер, председател на Европейското бюро на библиотеките и асоциациите за информация и документация (EBLIDA).

Фъргал Тобин, председател на Федерацията на европейските издатели (FEP), продължи: „Европейските издатели също приветстват тези специфични за сектора принципи, които дават ясни насоки за съгласуване на проектите за цифровизация на национално равнище, същевременно позволявайки на издателите чрез иновационни решения да съживят и да запазят в продажба все повече и повече издания“.

„Меморандумът за разбирателство е поредният пример за преломно постижение, което е възможно само при градивното сътрудничество на всички заинтересовани страни. Международната федерация на организациите за репрографски права (IFRRO) и Европейските творци на визуални изкуства имат натрупан опит в колективното управление на авторски права и изразяват готовност да допринесат за превръщането на европейското културно наследство в общо достояние“, добави Магдалена Винент, председател на Международната федерация на организациите за репрографски права(IFRRO).

Контекст

Меморандумът за разбирателство е успешен завършек на осеммесечния диалог между заинтересованите страни, проведен със съдействието на Комисията. Европейските автори, издатели, библиотеки и организации за колективно управление на авторски права започнаха съвместна работа през ноември 2010 година и се споразумяха върху решение, което отчита както интересите на авторите и издателите, така и тези на библиотеките и проектите за масова цифровизация. Дружествата за колективно управление на авторски права, представляващи притежателите на авторски права върху книги и публикации в научни списания, имат ключова роля в практическото прилагане на меморандума за разбирателство, който следва значително да улесни преговорите и придобиването на лицензи, необходими на библиотеките и сходните културни институции за цифровизирането и публикуването в интернет на важна част от техните архиви (например, притежаваните от тях книги и научни списания, които са библиографска рядкост).

Меморандумът за разбирателство относно произведенията, представляващи библиографска рядкост, произлиза от Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (виж IP/10/581) и неотдавнашното съобщение относно единния пазар за правата върху интелектуалната собственост (IP/11/630). То изхожда от всеобщата цел за цифровизиране на библиотеките в Европа и предоставяне на достъп в интернет до европейското културно наследство. Тази незаконодателна инициатива допълва приетото неотдавна законодателно предложение на Комисията относно т. нар. „осиротели“ произведения (IP/11/630). Двете инициативи са от значение за по-нататъшното развитие на европейските цифрови библиотеки и портала „Europeana“ (http://www.europeana.eu).

За информация относно меморандума за разбирателство:MEMO/11/619За информация относно меморандума и авторското право в ЕС:

http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/copyright-infso/copyright-infso_en.htm#mou

За контакт:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Catherine Bunyan (+32 2 299 65 12)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)IP/11/1055

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница