Брюксел, 30 Юни 2009 г. 11578/09 (Presse 202)Дата28.10.2018
Размер23.17 Kb.СЪВЕТ НА
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

BG

Брюксел, 30 Юни 2009 г.

11578/09 (Presse 202)

P 76

(OR. en)

Декларация на председателството от името на Европейския съюз относно сексуалното насилие и изнасилването на жени в затвора Muzenze в Гома, 21—22 юни 2009 г.
ЕС отбелязва с дълбока загриженост размириците в затвора Muzenze в Гома през нощта на 21 срещу 22 юни, при които освен убийството на един надзирател и раняването на няколко задържани се стигна до сексуално насилие и изнасилване на около 20 жени, лишени от свобода.

ЕС настоява да се окаже подходяща медицинска и психологична помощ на жертвите на размириците, и по-конкретно на изнасилените жени и на присъствалите деца, които са били засегнати. Освен това ЕС настоява на извършителите да бъдат наложени съответни наказания. Следва сериозно да се обмисли прехвърлянето им извън провинциите Северно и Южно Киву. Сигурността на жертвите трябва да се гарантира.

ЕС е изключително загрижен от широкоразпространеното сексуално насилие в Демократична република Конго и особено в провинциите Северно и Южно Киву и Итури. Сексуалното насилие се утежнява от ширещата се безнаказаност на извършителите на тези престъпления. Това насилие е основно насочено към жени и момичета и особено ужасяващо е, че в повече от половината случаи, за които се съобщава, жертвите са малки момичета. Мащабът и бруталността на сексуалното насилие, пред което са изправени понастоящем жените и момичетата в ДРК, се равнява на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

ЕС призовава правителството на Конго да насочи в пълна степен вниманието си към борбата срещу сексуалното насилие и безнаказаността на извършителите. Сигурността в местата за лишаване от свобода предизвиква особена загриженост и следва да се повиши, особено по отношение на жените и малолетните задържани. Осъдените за сексуални престъпления и други нарушения на правата на човека следва незабавно да бъдат отстранени от всякаква заемана от тях длъжност в сектора на сигурността в Конго, и особено във въоръжените сили на ДРК и националната полиция.

През декември 2008 г. ЕС прие насоки относно насилието срещу жените и борбата с всички форми на дискриминация на жените, което отбелязва ясната политическа воля на ЕС да разглежда въпроса за правата на жените като приоритетен. Освен това ЕС е поел ангажимент да прилага Резолюции 1325 и 1820 на Съвета за сигурност на ООН относно жените, мира и сигурността.

Към настоящата декларация се присъединяват страните кандидатки Турция, Хърватия* и бившата югославска република Македония*, държавите от процеса на стабилизиране и асоцииране и потенциални кандидатки Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, държавите от ЕАСТ Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, членуващи в Европейското икономическо пространство, както и Украйна, Република Молдова, Армения и Грузия.

*Хърватия и бившата югославска република Македония продължават да участват в процеса на стабилизиране и асоцииране.


ЗА ПЕЧАТА

Rue de la Loi, 175 B – 1048 BRUXELLES Тел.: +32 (0)2 281 6319 Факс: +32 (0)2 281 8026press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

11578/09 (Presse 202)BG

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница