Бтпп подкрепя предприемачеството в развитието на културно-историческия туризм чрез проект „sagittarius”Дата06.02.2018
Размер46.3 Kb.


БТПП подкрепя предприемачеството в развитието на културно-историческия туризм чрез проект „SAGITTARIUS”

 

  

SAGITTARIUS - „Насърчаване на предприемачеството в туризма, обединяване на усилията по опазване и мобилизиране на културните и исторически ценности, обмен на опит и добри практики” е проект насочен към туристическия сектор, в който участват 19 национални и регионални, публични и неправителствени организации от България, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения, Хърватия и Молдова. Проектът се изпълнява по Програмата за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа”, която се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и Инструментите за предприсъединителна помощ.

 

Проектът „SAGITTARIUS” цели да насърчи инвестициите в неразвити културно-исторически обекти, изграждането на туристическа инфраструктура около тях, рекламирането им и пренасочването на туристическите потоци към нови културно-исторически дестинации в Югоизточна Европа. 

При изпълнението целите на проекта БТПП залага на насърчаване развитието на туристическото предприемачеството, инвестициите в човешки ресурси и иновации. По този начин проектът има потенциал да допринесе за създаване на нови работни места в областта на туризма и увеличение на конкурентоспособността на туристическия бранш.

В България няма ясно очертана насока за развитие на туризма, базирана на културното и историческото наследство, въпреки многобройните инициативи на национално и местно равнище. Реализирането на проекта и участието на организации от Гърция и Италия – страни с богат опит в туризма, гарантира висока експертиза в рамките на проекта и възможността за трансфер на „добри практики”.

 

В основата на проекта стои създаването на широка партньорска мрежа от заинтересовани организации от публичния, частния и неправителствения сектор от Югоизточна Европа, обединени от общата цел за ефективно и ефикасно стопанисване на културните и исторически ценности и превръщането им в нови атракционни туристически дестинации. Чрез ангажирането на различни субекти при изпълнението на проекта се разчита на: 

  • създаването на устойчива рамка за общи инициативи;

  • обмяна на добри практики;

  • изграждане на международно партньорства;

  • пълен достъп до продуктите на проекта от всички заинтересовани организации от осемте страни;

 

Проектът ще спечели от експертните компетенции, различните гледни точки и подкрепата от различни нива и сфери от обществото. Партньорската мрежа ще служи за основа на създаването на транснационално НПО SAGITTARIUS. Организацията ще наследи резултатите от проекта, планирани като трайни продукти от изпълнението различните дейости и ще продължи своята работа и след приключване на проекта.

 

 

Основните дейности по проект SAGITTARIUS са: 

  • изграждане на онлайн платформа с основни компоненти - Онлайн обучение по предприемачество в областта на туризма, Виртуална библиотека и Транснационален регистър на културно- историческото наследство на страните от Югоизточна Европа, включени в проекта;

 

  • Пътуващ музей /музей на колела/, Филм и Наръчник, които целят да разпространят идеите и резултатите на проекта не само до ангажираните в областта на туризма органи и организации, но и до широката публика и да стимулират развитието на нови услуги при развитието на туристическото предприемачество;.

 

 

Онлайн обучението е курс по идентификация и оценка на културни обекти, което ще е от полза както за експерти в бранша за “сверяване на часовника”, така и за студенти, които ще се сдобият с умения и знания, отговарящи на текущите нужди на бизнеса. Обучението ще завършва със сертификация след представяне на „бизнес план” - представяне на културен обект по стандартизиран начин и оценяването му чрез прилагане на усвоените в курса знания. Дългосрочното онлайн обучение по предприемачество е насочено към развитието на умения за създаване и внедряване на иновативни решения при използване на културно-историческото наследство като източник за формиране на допълнителни туристически услуги и спомагателни туристически дейности. При разработването на програмата за обучение по предприемачество в туризма ще се използва опита на утвърдени висши учебни заведения по туризъм от Гърция и Италия.

 

Виртуалната библиотека ще предоставя информация за добри практики в планирането и управлението на културно-историческото наследство в страните от Югоизточна Европа. Информацията ще може да се използва при проекти за развитието на културни обекти, като уристическа дестинация.

 

Транснационалният регистър ще включва културни обекти от цяла Югоизточна Европа и ще се обогати от участниците в онлайн обучението . Същото ще бъде от полза на всички органи и организации участвуващи в разработването на политики и стратегии в областта на културно-историческото наследство.

 

Обществото ще бъде запознато с проекта чрез Пътуващ музей, Филм и Наръчник, разпространявайки идеите и резултатите на проекта до широката публика.

 

През 2013 г. Българската търговско-промишлена палата ще организира Пътуващ музей, който ще посети София, Атина и Киети (Италия). Чрез смесената употреба на модерни компютърни терминали, аудио-стена и пана по интерактивен начин ще бъдат представени избрани културни и исторически обекти от страните, от които са партньорите в проекта. Взаимодействието с посетителите от всички възрасти ще предаде по необичаен начин резултатите от проекта и ще остави трайно впечатление.

 

Филмът, също задача на БТПП, е средство да се повиши обществената осведоменост за постигнатите резултати по проекта и като такова също е част от Пътуващия музей. Той ще проследява изследваните от партньорите културни и исторически обекти. Ще популяризира недостатъчно познати и известни туристически дестинации, свързани с културно историческото наследство в осемте страни от Югоизточна Европа, участвуващи в проекта.

 

Наръчникът ще проследява взаимовръзките между различните култури в Югоизточна Европа през вековете, давайки на възможност на най-широк кръг от заинтересовани лица да разберат и разширят познанията си както за своите, така и за чуждите ценности.

 

БТПП проведе първите инициативи за популяризиране на дейностите и резултатите по проект SAGITTARIUS на 19.12.2011 г. в сградата си на ул. Искър 9. Инициативите са три на брой: Информационен семинар, Кръгла маса /дискусионен панел/ и Среща с журналисти. 

За допълнителна информация можете да се свържете с нас - БТПП, Дирекция “Европейска интеграция и проекти” на тел. (02) 9883482, (02) 8117414 или по електронни поща - mtancheva@bcci.bg и projects3@bcci.bg.  

  

Екип на проектаДирекция “ЕИЕП”

Българска търговско-промишлена палата
Каталог: projects
projects -> Г за реда и критериите за регистрация за упражняване на частна лесовъдска практика и за извършване на дейности в горския фонд
projects -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
projects -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
projects -> И радиационна защита
projects -> Програма на С, която генерира и извежда на екрана редица от числа на Фибоначи: от 1 до зададено от потребителя число оценка: 4
projects -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
projects -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
projects -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
projects -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница