Бтпп в медийното пространство 03-05. 03. 2012



страница1/3
Дата07.05.2018
Размер0.64 Mb.
#67711
  1   2   3


БТПП в медийното пространство 03-05.03.2012

http://news.sagabg.net/krgla-masa-v-btpp-po-proektozakona-za-inovaciite.html 05.03.2012

http://news.sagabg.net/krgla-masa-v-btpp-po-proektozakona-za-inovaciite.html

Кръгла маса в БТПП по проектозакона за иновациите

Съветът по иновации при Българската търговско промишлена палата дискутира на кръгла маса проектозакона за иновациите, изготвен по поръчка на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В обсъждането участваха около 40 видни представители от бизнеса и на научните и академичните среди. Във встъпителното си слово председателят на БТПП Цветан Симеонов акцентира на решаващата роля на иновациите за развитието на българския бизнес, както и на насърчаването и подкрепата им от страна на БТПП. Според него законът трябва да има ясно очертани легални определения на всички термини, за да се ограничи възможността администрацията свободно да оценява една или друга ситуация. Научните програми трябва да бъдат така формулирани, че да има стимул за научните звена, когато са привлекли частен капитал в реализирането на даден проект. При такива случаи да се дава допълнително финансиране от държавния бюджет. По подобен начин инвестициите на дадена фирма в иновативни проекти, да бъдат освобождавани от данъци.
Основните принципи на проектозакона бяха представени от Жана Величкова, и.д. директор „Инвестиции, иновации и предприемачество” при Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тя очерта целите на иновационната политика на Република България, инструментите за постигането им и механизмите за тяхното изпълнение, един от които е активирането на дейността на Националния иновационен фонд.
Участниците в кръглата маса се обединиха около необходимостта от по-скорошното завършване на работата по проектозакона за иновациите от страна на МИЕТ и депозирането му в парламента, както и приемането му от парламента до края на лятната сесия. Отправени бяха редица препоръки към представителя на МИЕТ като регламентация на участието ни в Европейския технологичен институт, правната защита на интелектуалната собственост, свързана с иновациите, а най-много бележки бяха направени за бъдещата дейност на Националния иновационен фонд. Според участниците в кръглата маса този фонд следва да функционира като публично-частен, а в управителното му тяло вероятно ще има представители на най-големите работодателски и браншови организации, както и на най-големите субекти на научната и на академичните общности у нас, като БАН, СА, ФНТС, Техническия университет в София и други големи и утвърдени български университети. Тези организации следва да имат и свои представители в комисиите за оценка при селекцията и при одобрението на иновационните проекти от фонда.

=======================================================


http://www.bcci.bg/news/index.php?news=3381 03.03.2012

Нова брошура на БТПП за панаирите и изложбите в Югоизточна Европа през 2012 г.

Българската търговско-промишлена палата подготви и издаде брошура за панаирите и изложбите в Югоизточна Европа през 2012 г. “Fairs and Exhibitions in South East Europe – 2012”. Изданието съдържа информация на английски език за организаторите на търговски и професионални изложения в страните от Югоизточна Европа, дати, събития и номенклатура.

 Брошурата е разработена със съдействието на съвместен проект между Асоциацията на германските търговски палати и търговските палати в рамките на страните от Централното европейско споразумение за свободна търговия (DIHK-CEFTA), в който БТПП е партньор.

 Изданието може да бъде намерено в БТПП на книжен носител, или в сайта на Палатата: http://www.bcci.bg/abc/2012/Fairs&Exhibitions_2012-internet.pdf

========================================================


http://www.focus-news.net/?id=n1627796 03.03.2012

Олга Чугунска: Двойно по-малко фирми предвиждат през тази година инвестиции в човешки капитал, иновации и оборудване

Двойно по-малък е делът на фирмите, които предвиждат през тази година инвестиции в човешки капитал, иновации, оборудване. Това каза в предаването Денят он ер на телевизия България он ер Олга Чугунска - експерт-икономист към БТПП. Според проучване, проведено от БТПП, през тази година по-малко фирми разчитат да постигнат растеж чрез проекти по оперативните програми на ЕС. Основната причина е тежката административна процедура по кандидатстване по проектите. Освен това при изпълнение на проектите, някои от фирмите посочват, че има забавяне в изплащане на дължимите им суми по проектите.


По думите на Чугунска фирмите в България разчитат на растеж основно в три насоки - навлизане на нови пазари, въвеждане на нови продукти и оптимизация на разходите. „Дълговата криза засегна преди всичко останалите европейски страни. Ние сме на второ място по дълг спрямо БВП и затова фирмите, както и цялата икономика на България не усети такова влияние на дълговата криза, както останалите европейски страни“, каза Чугунска. Растеж в износа на експортно ориентираните фирми може да се очаква не толкова в Европа, колкото в Близкия Изток, Русия, Китай, прогнозира тя.
„Сребърният фонд е създаден с предназначение да подсигури пенсионната система при евентуален дефицит. В момента законовата уредба позволява различни начини на управление на Сребърния фонд – депозити в други банки, акции от други фирми в ЕС. Рисковете при използването на средствата от Сребърния фонд за държавни ценните книжа са пенсионната система да остане без резерви“, коментира

още Чугунска.

================================
http://novini.dir.bg/news.php?id=10676405 05 март 2012

Бизнесът свива драстично инвестициите

През 2012 година броят на компаниите в България, планиращи инвестиции в човешки капитал, иновации и оборудване е двойно по-малък, коментира в ефира на телевизия България он ер Олга Чугунска - експерт-икономист към БТПП.



Проучването, проведено от палатата, показва, че по-малко фирми разчитат да постигнат растеж чрез проекти по оперативните програми на ЕС. Според проучването, основната причина е тежката административна процедура по кандидатстване по проектите.

Освен това, при изпълнение на проектите, някои от фирмите посочват, че има забавяне в изплащане на дължимите им суми по проектите.  По думите на Чугунска фирмите в България разчитат на растеж основно в три насоки - навлизане на нови пазари, въвеждане на нови продукти и оптимизация на разходите, цитира я Агенция Фокус.

„Дълговата криза засегна преди всичко останалите европейски страни. България е на второ място, като най-ниско съотношение дълг / БВП и затова фирмите, както и цялата икономика на България не усети такова влияние на дълговата криза, както останалите европейски страни“, казва икономистът.

Растеж в износа на експортно-ориентираните фирми може да се очаква не толкова в Европа, колкото в Близкия Изток, Русия, Китай, прогнозира тя. По отношение на идеята на финансовото министерство да се ползва Сребърния фонд за инвестиране в държавни ценни книжа, Чугунска каза:

„Сребърният фонд е създаден с предназначение да подсигури пенсионната система при евентуален дефицит. В момента законовата уредба позволява различни начини на управление на Сребърния фонд – депозити в други банки, акции от други фирми в ЕС. Рисковете при използването на средствата от Сребърния фонд за държавни ценните книжа са пенсионната система да остане без резерви“

==========================================


http://econ.bg/Новини/ 05.03.2012 | 11:02

Икономист: Даваме 60% от доходите си за данъци

У нас ниски са само данъкът върху доходите и корпоративния данък, според Георги Ангелов

  „Даваме 60% от доходите си за някакъв вид данъци. За всеки човек е различно, но за хората, които си плащат всички данъци, такси и осигуровки, се въртим около този процент". Това заяви икономистът от институт "Отворено общество" Георги Ангелов пред "Нова телевизия"

България има два данъка, които у нас са ниски – този върху доходите и корпоративният данък. Всички останали данъци, в общия случай, са по-високи, от колкото в други страни. 20% ДДС не е най-ниското в Европа, 30% от дохода отиват за осигуровки – това също не е най-ниското нито в Европа, нито извън Европа. "Акцизите като минимална ставка са същите като в другите страни, но като дял от нашия доход – 1 лев на литър бензин за един българин е много по-тежко, отколкото за един германец. Като дял от дохода акцизите у нас в действителност са много по-високи", коментира Ангелов. Около 50% от цената на горивата и около 80% от цената на цигарите директно влизат в бюджета под формата на данъци и акцизи.

Според икономиста има данъци, които могат да бъдат свалени. За пример даде винетките такси.
Георги Ангелов е на мнение, че данъчното бреме върху честните данъкоплатци трябва да бъде свалено и едновременно с това да бъде разширен обхватът на облагането, така че да плащат всички, но по-малко. Така в бюджета ще има повече пари при по-ниско облагане на тези, които си плащат всички данъци.

=========================================


http://www.monitor.bg/article?id=329004 05.03.2012

Фирми чакат просрочени плащания по 7 г.

Най-много просрочени вземания има в сектора на търговията с бързооборотни стоки.

Фирми с години наред не си търсят просрочените вземания от свои партньори. Една от причините била, че компаниите се опасяват да не развалят бизнес отношенията си в кризата. Имало дори случай, в който фирма от сектора на търговията чакала 7 години преди да си потърси дължимите пари. Това разказа пред „Монитор” Божидар Гергов, изпълнителен директор на „Мост финанс мениджмънт”.

Наскоро проучване на Българската стопанска камара показа, че 27 на сто от фирмите в България имат несъбрани вземания между 10 и 50 хиляди лева. Т.е. почти всяка трета компания у нас има проблем със събирането на такива суми след изтичане на падежа на плащането.

Според Гергов колкото повече една компания се бави с търсенето на дължимите суми от свои партньори, толкова повече намалява вероятността парите все пак да бъдат получени. Той обясни още, че добър ефект имат напомнящите обаждания 1-2 дни преди да настъпи падежът на плащането. Ако то не бъде направено, нередовният партньор трябва да бъде потърсен отново. Добре би било и ако се поиска от счетоводството на длъжника да потвърдят писмено просрочената сума. Документът щял да е от полза, ако впоследствие се заведе съдебно дело. „Не трябва да се позволява на длъжника да си мисли, че е забравен”, коментира Гергов.

Между 40-50% от компаниите научават, че техни длъжници са в тежко финансово състояние едва когато потърсят услугите на специализирани фирми за събиране на вземания, каза още той. Приблизително такъв е процентът на компаниите, които с изненада установяват, че фирмите, които им дължат пари, са в процедура по несъстоятелност или със запорирано имущество. Понякога дори се оказвало, че компанията длъжник е прехвърлила бизнеса си на съвсем друго дружество. В такива ситуации възможността да се събере дадено просрочено вземане е много малка.

Заради опасенията, че няма да получат дължимите им пари за вече изпълнени дейности, компаниите масово се отказвали от сделки с отложен падеж. За да се презастраховат, все повече фирми изисквали да се капарира предварително част от сумата по договор.

=====================================


http://money.bg/news/id_1677431887/ 03.03.2012 Спас Стамболски

Правителството готви нова пенсионна вноска

Правителството не се отказва от идеята за нова пенсионна вноска, наречена "Солидарност". Това потвърди социалният министър Тотю Младенов. Предстоят разговори с работодателите. По принцип синдикатите одобряват идеят, предаде БНР.

По предварителни данни от новите вноски се очаква ресурс за здравни и социални услуги на хората, след като излязат в пенсия.

Припомняме, че сега две задължителните пенсионни вноски. Двете вноски се дават от работодателя и работника в определено съотношение, като първата отива в полза на Националния осигурителен иснтитут, а втората отива в частните универсални и професионални песнионни фондове.

Младенов даде старт на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

Делът на населението над 65 години в България се е увеличил от 16.8% през 2001 г. на 18.5% през 2011 г. . В същото време през 2001 г. хората под 15-годишна възраст са били 15.3% от населението в страната, докато през 2011 г. техният дял е намалял на 13.2%.

Тези числа показват, че трябва да се подобри общата социална и икономическа активност на възрастните и да им се гарантира достоен живот, отбеляза Младенов.

====================================


http://money.bg/news/id_1416240964/ 02.03.2012

ГЕРБ задължи Дянков да прибира печалбите на държавните предприятия

Парламентът отхвърли предложение на опозицията да не се изземват печалбите на държавните компании от бюджета, като гласува безпрецедентно решение, възлагащо на министъра на финансите Симеон Дянков да изпълнява Постановление на правителството.


Това стана по време на инициирани от БСП разисквания по намерението на кабинета да изземе неразпределената печалба от фирмите с държавно участие. Според бившия минансов министър Пламен Орешарски може да се наложи фирмите да теглят кредити, за да финансират бюджета, или да разпродават активи, цитира го "Дневник".

Миналата седмица финансовият министър съобщи, че в бюджета през 2011 г. са влезли 174 млн. лв. от държавните предприятия. През 2010 г. полученият от държавата дивидент е бил 112 млн. лв., а през 2009 година - 344 млн. лв.

В крайна сметка парламентът възложи на вицепремиера Симеон Дянков контрола по изпълнението на ПМС 367 от 29 декември 2011 г, предаде БТА. Депутатите отхвърлиха проекта на левицата и ДПС, според който Дянков се задължава да внесе предложение за отмяна на чл.74 от постановлението, а Министерският съвет - да го отмени. Този член разпорежда държавните предприятия и търговските дружества, които към 31 декември 2011 г. отчитатнеразпределена печалба от минали години, да я внесат като дивидент за държавата.

Алиосман Имамов от ДПС коментира, че всъщност проекторешението по разискванията, предлагано от ГЕРБ, призовава Дянков да изпълнява задълженията си по контрола на публичните средства на тези държавни предприятия. Той допълни, че "хората не закусват с филия, намазана с финансова стабилност".

Проблемът с държавните дружества отключи и по-широк дебат. Мартин Димитров от Синята коалиция отбеляза, че управлението на тройната коалиция не е било прозрачно, но посочи, че колкото пари е похарчило предишното управлени, толкова вече са похарчили и ГЕРБ, което ги поставяло "на едно и също ниво на неразумност".

Димитров възрази срещу идеята през т.нар. Сребърен фонд да се извършват плащанията по външния дълг. Има сериозни рискове, предупреди той.

Валентин Николов от ГЕРБ коментира, че всъщност основният въпрос е, че собственикът на фирмите иска да си получи дивидента. Според него за дружествата, които имат затруднения, вината носят предишните управления, пише БТА.

======================================


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/03/04/1780121 05.03.2012 Красимира Янева

Социалният министър поиска да вдигне осигуровките

Тотю Младенов предлага допълнителна вноска от 1% за изграждане на домове за стари хора

Тотю Младенов (вляво) твърди, че има подкрепата на синдикатите за новата осигуровка. Но не е питал фирмите

След няколкомесечно пазене на мълчание социалният министър Тотю Младенов в петък излезе с нова социална идея - да се въведе допълнителна осигуровка от 1% върху трудовите доходи. Със събраните средства от нея трябва да се осигурят допълнителни средства за здравни грижи и строеж на домове за възрастни хора.


Министър Младенов, който е бивш синдикалист, обяви, че профсъюзите са запознати с предложението му и дори го подкрепят. Бизнесът все още не е питан, но икономисти и представители на компании вече обявиха пред "Капитал Daily", че са категорично против. Предстои обсъждане на идеята в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
По своята същност предложението е опит за вдигане на осигурителната тежест. Нищо че правителството постоянно декларира, че няма да вдига ставки.
Твърдо против
Идеята е новата осигуровка да е 1% върху доходите от труд и да се разпределя в съотношение 60% за сметка на работодателя и останалите 40% за сметка на работника. Така е разделено плащането и на останалите осигуровки – за пенсия, болест, майчинство, безработица и т.н. Това означава, че по-голямата тежест ще е за сметка на бизнеса и естествено той е категорично против. Причините за това са няколко.
Първо, предложението противоречи на предизборното обещание на ГЕРБ за намаляване на осигуровки и данъци, смята Георги Стоев от Industry Watch. Освен това от началото на 2011 г. вноската за пенсия беше увеличена с 1.8%. Тази мярка трябваше да покачи приходите в Националния осигурителен институт за миналата година с 400 млн. лв., но реално се случи точно обратното и постъпленията бяха по-малко. Според Стоев новата осигуровка ще се отрази негативно на бизнеса. "Въвеждането на допълнителна осигуровка ще доведе до повече съкращения, повече сива икономика и по-малко инвестиции", категоричен е икономистът и допълни: "Домове за стари хора могат да се правят чрез привличане на частен капитал. Това не е социална услуга."
Първо реформа, после други мерки
Главният изпълнителен директор на пенсионноосигурителната компания "Доверие" Даниела Петкова смята, че има по-важни проблеми за решаване в пенсионната система. "Не бих изразила положително становище за повишаване на осигуровката, преди да е реформирана пенсионната система и да са взети решения за нейната финансова стабилизация."
За миналата година държавата (т.е. данъкоплатците) дотира НОИ с 1.4 млрд. лв. заради недостиг на приходи от осигуровки. За тази година планираният недостиг на средства в НОИ за пенсии, болнични и др. е 1.92 млрд. лева.
Населението застарява
Според НСИ работещите през миналата година са били 2.132 млн. души. Данните на осигурителния институт показват, че се изплащат близо 2.2 млн. лв. пенсии – лични за стаж и възраст, социални, наследствени и т.н. Предвид застаряването на населението и факта, че през 2011 г. 18.5% от него е на възраст над 65 години, то разходите за пенсии ще растат и трябва да се помисли за стабилизиране на пенсионната система. С тази цел е създаден т.нар. Сребърен фонд. В него има почти 1.8 млрд. лв., които според закона не могат да се ползват преди 2018 г. Парите в него трябва да се управляват, като се инвестират в различни финансови инструменти с цел доходност.
Колко са домовете за стари хора
Сега изграждането на домове за стари хора е било за сметка на средства от държавния бюджет, а не за сметка на осигурителни вноски от работещите. В страната има 81 домове за възрастни, показва справка в сайта на Агенцията за социално подпомагане. Отделно от това има и частни, но проблемът е, че пенсиите в България са много ниски и не стигат за покриване на таксите в тях.

========================================



http://www.segabg.com/article.php?id=591646 05.03. 2012 Деница Райкова

Банките измислиха още една такса

Вече се плаща и за извлечение по кредитна карта на хартиен носител

Под претекст за екологични цели банките масово вдигнаха таксите за получаване на извлечение по кредитна карта на хартиен носител. Поредният трезор с такава промяна е Първа инвестиционна банка. От 1 април клиентите й, които искат месечното си извлечение на хартия, ще трябва да плащат за това 1 лев. Информацията фигурира на сайта на банката, присъства и в настоящите извлечения, които се получават. Клиенти обаче се оплакаха, че е написана с дребен шрифт и е възможно да остане незабелязана. Така те могат да пропуснат да се откажат от хартиено извлечение до началото на април и да бъдат принудени да плащат таксата. Банката дава възможност за отказ от хартиено извлечение и преминаване към електронно, регистрацията за което струва 0.10 лв.

Голяма част от другите банки също искат да спасяват природата чрез високи такси. Хартиено извлечение по сметка на клиент на Прокредит също струва левче. Толкова е и цената в СИБанк. Според тарифата на Пощенска банка, валидна от 08.02.2012 г., извлеченията на хартия по различните видове кредитни карти се получават срещу 2 лева. Информация във връзка с предоставени платежни услуги от Райфайзен веднъж месечно клиентите й могат да получават без такса. Ако обаче искат такава повече от един път в месеца, трябва да платят 1 лв.

"Зелената" идея напоследък е изключително популярна сред банките. Те се надпреварват да призовават за спестяване на ресурси чрез ползване на електронните им услуги (получаване на извлечението по имейл например, което е безплатно). Кампания "Зелена поща" има Уникредит Булбанк, ПИБ също се обявява за опазване на природата. Неотдавна и БАКБ изяви намерение да се превърне в екобанка чрез разработване на продукти и услуги за начинания, свързани с енергийна ефективност.

Вдигането на таксите обаче едва ли е с изцяло благородната идея за популяризиране на екологичните мерки. Свитото кредитиране кара трезорите да повишават стойностите на различни услуги, за да компенсират донякъде малките постъпления от лихви. През последните месеци няколко банки въведоха или вдигнаха такси - за теглене от банкомат, преводи, теглене и внасяне на пари на каса и по сметки. Първа инвестиционна банка например от февруари вече събира от клиентите си 0.10 лв. за теглене на пари от неин банкомат. В края на миналата година пък Пощенска банка добави нова месечна такса за обслужване на разплащателна сметка по потребителски кредити, обезпечени с ипотека и жилищни кредити. Размерът й е 1.50 лв. В най-общия случай от повишенията са изключени таксите, свързани с обслужването на кредити.


НА ПЕЧАЛБА
През 2011 г. постъпленията на банките от такси и комисионни са 875 млн. лв., което е с 30 млн. лв. повече, отколкото през 2010 г., показват данни на БНБ. 21 от общо 31 банки у нас са отбелязали ръст на тези приходи миналата година. Най-големи печалби от такси и комисиони логично отчитат най-големите трезори - УниКредит Булбанк и Банка ДСК, съответно със 173 млн. лв. и 112 млн. лева. Третото място заема ОББ с 89 млн. лв. Първа инвестиционна банка е класирана на четвърто място с 68 млн. лв., а с 10 млн. лв. по-малко на една позиция след нея се нарежда Райфайзен.

=========================


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1262121 05.03.3012

Кабинетът се цели в 90% от европарите

Усилията на правителството са насочени към 90% усвояване на 7-те млрд. лв. от еврофондовете, с които България разполага до края на 2013 г. Процентът беше обявен от министъра на финансите Симеон Дянков в отговор на въпрос от червената депутатка Меглена Плугчиева по време на парламентарния контрол вчера.

Целта, поставена от Дянков, се разминава с тази, обявявана нееднократно от премиера Бойко Борисов - 100% усвояване. За последно тя беше заложена в края на януари при подписването на споразумения със Световната банка и Европейската инвестиционна банка за експертна подкрепа от тяхна страна при управлението на големите европроекти. Ръководителите на отделните оперативни програми също твърдят, че полагат усилия за усвояване на всички отпуснати от ЕС пари. Затова смятат да подпишат договори за повече средства, отколкото има в бюджетите им. Целта е да разполагат с резервни варианти за изразходването на парите, ако някои от проектите се провалят.

Дянков припомни, че към края на декември са договорени 65% от европарите, а 19 на сто са реално платени и усвоени. По-слаби са резултатите по Програмата за развитие на селските райони. Там са подписани договори за малко над половината от бюджета, но са разплатени 33 на сто.

Дянков припомни, че за следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. се предвижда намаляване броя на оперативните програми от седем на пет. Все още не е ясно от колко органа ще се управляват те.

========================================


http://money.bg/news/id_1792817436/ 05.03.2012 Валентин Стоянов, независим експрет

Ново 20 за българската газова диверсификация

Газовата диверсификация е една от водещите енергийни теми в България поне през последните три години. Ясно е, че от около четири десетилетия страната ни получава природен газ само от един източник (като изключим минималния собствен добив) и по едно трасе. На този фон обаче почти незабелязано за българското общество преди броени дни мина една много сериозна новина. Между 20.02. и 22.02 източници от т.нар. консорциум „Шах Дениз 2" съобщиха, че няма да има синьо гориво за проекта ITGI.

Тук са необходими  няколко пояснения. „Шах Дениз 2" е консорциумът, който се очаква от 2017 г. да започне добив на газ от едноименното находище в Азербайджан, в което има доказани количества от 1,2 трлн. куб. м. Акционери в него са British Petroleum (с дял от 25.5%), държавната норвежка компания Statoil (с дял 25.5%), френската Total (с дял 10%), руската LUKoil (с дял 10%), азерската Socar (с дял 10%), иранска компания (с 10%) и турска такава  (с дял 9%).

ITGI пък е съкращение, означаващо „Интерконектор Турция-Гърция-Италия". Елемент от това трасе е IGI (интерконектор Гърция-Италия). Той е собственост на смесеното дружество Poseidon, в което по 50% притежават италианската компания Edison и гръцката DEPA. Целта му е да пренася годишно по 8-10 млрд. куб.м. суровина през Северна Гърция и Адриатическо море до Италия. В момента IGI се свързва с новия газопровод между Турция и Гърция, който пък е собственост на турската компания Botas и отново на гръцката DEPA. Целият този проект представлява ITGI.

За сметка на ITGI суровина от находището Шах Дениз 2 се очертава да получи проектът TAP (Trans Adriatic Pipeline - Транс-адриатически газопровод). Неговата цел е също пренос на газ от Каспийския басейн и евентуално от Близкия изток през Адриатическо море, но през териториите на Северна Гърция и Южна Албания. Собственици на проекта са три компани: EGL (Швейцария) с 42,5%, норвежкият държавен гигант Statoil също с 42,5% и Eon Ruhrgas (Германия) с 15%. Причината за очаквания успех на TAP е, че водещ участник в проекта е и водещ акционер в „Шах Дениз 2". Остава отворен въпросът дали Атина би създала пречки пред проекта заради загубата на подкрепяното от нея конкурентно трасе ITGI.

Защо България трябва да се интересува от цялата тази ситуация?

Защото прословутата газова връзка с Гърция, чието реално изграждане декларирахме, че ще стартираме през тази година, трябва да ни свърже именно с газовата инфраструктура в Северна Гърция (трасето е от Стара Загора до Комотини). А по тази тръба очакваме да потече и прословутия каспийски газ. В момента всичко това е поставено под въпрос.

В такъв случай обаче остава проектът Набуко, чиято цел също е пренос на газ от Каспийския регион в Европа. За съжаление през последните месеци развитията около този проект са по-скоро негативни и го обричат в най-добрия за него случай на силно занижен капацитет в сравнение с първоначално планирания. Най-вероятно става дума за около половината от желания капацитет от 31 млрд. куб.м. Освен това се появи ново важно обстоятелство в лицето на конкурентния проект SEEP (South East European Pipeline) - Югоизточно-европейски газопровод.

SEEP е проект на British Petroleum и анализатори смятат, че това е основното му предимство, тъй като компанията е другият водещ акционер в „Шах Дениз 2" (наред със Statoil, който стои зад ТАР). Добрата новина за България тук е, че SEEP също е планиран да пресича нашата територия. Лошата е, че проектът е по-скоро в един начален стадий на развитие. Намеренията са тази тръба да е капацитет от 10 млрд. куб. м. годишно и да е с дължина 1300, като през България, Румъния и Унгария доставя азерски газ в Австрия. През Мала Азия се предвижда ползване на съществуваща вече преносна инфраструктура, което означава, че и разходите за тръбата биха били по-малки. Така или иначе окончателното решение на консорциума се очаква към средата на тази година и това ще реши въпросите за съдбата на Набуко, за евентуалния възход на SEEP, а до голяма степен и за бъдещето на българската газова диверсификация.

Що е то Каспийски газ?

Каспийски газ в случая с България и въобще от европейска гледна точка, означава газ само и единствено от Азербайджан. Една от няколкото страни с най-големи глобално доказани газови резерви е Туркменистан, но тя е разположена на източния бряг на Каспийско море, а от нейна територия през морето до западния му бряг няма газопровод. Наред с това от миналата година Туркменистан преориентира голяма част от газовия си експорт към Китай. Други приказки за снабдяване на Набуко със синьо гориво например от Северен Ирак, Туркменистан или дори Египет към момента и са по-скоро в сферата на добрите пожелания.

И прословутите газови връзки

Сложността и проблемите на българската газова диверсификация се допълват и от мудните действия по изграждане на прословутите газови връзки със съседните страни. От поне 2 години например се обявява, че интерконекторът с Гърция ще бъде завършен през 2013г. Реалното изграждане обаче дори не е започнало - очаква се това да стане през настоящата година, но не е ясно кога точно. Освен това не е ясно от къде ще дойде необходимата суровина, и съответно какви количества, при какви условия, на какви цени и т.н. ще бъдат доставяни. Все важни въпроси, на които отговори няма.

Поне за страничния наблюдател ситуацията около интерконектора с Румъния е странна. За сравнение, миналата година само за 11 месеца беше построен газопроводът Северен поток. Той представлява цели 1240 км. метални тръби по дъното на Балтийско море. А сега си задайте въпроса защо още я няма едва еднокилометровата връзка през Дунав между България и Румъния. И то при осигурени от ЕС средства.

Доста шумни декларации се правят от българска страна за реверсивната връзка с Турция. Запознати обаче твърдят, че определени искания на Анкара на практика блокират реална работа по проекта. Газовата връзка със Сърбия също е на идеен етап.

Някои изводи

А сега се замислете за прословутата газова връзка с Румъния, която трябва да е едва от няколко километра с едва около километър подводен участък. Вече трета година след газовата криза дори не сме започнали строителството, а дори имаме осигурени от ЕС средства бързо, тъй като беше оповестен като идея през 2005г. и тепърва трябваше да се планира в съответствие със стриктното Скандинавско екологично законодателство. Но този огромен подводен газопровод беше построен за по-малко от година при изключително тежки климатични условия.

А сега се замислете за прословутата газова връзка с Румъния, която трябва да е едва от няколко километра с едва около километър подводен участък. Вече трета година след газовата криза дори не сме започнали строителството, а дори имаме осигурени от ЕС средства

Няколко неща, с които трябва да сме наясно.

Първо - дебатът „Набуко срещу Южен поток" по-скоро е приключил. Големите конкуренти на българската газова диверсификация се оказаха в друга посока. Затова е несъстоятелно тази тема да бъде идеологизирана и вкарвана в класическата за българските условия схема на филствата и фобствата. Всичко е въпрос на прагматизъм, калкулации и отстояване на национални интереси.

Второ - очевидно е, че ситуацията може да се променя коренно в рамките на сравнително кратки периоди и ние трябва да сме готови за динамични промени.

Трето - наближава подписване на ново газово споразумение с Русия и България губи важен коз при преговорите. В тази обстановка гръмки оптимистични изказвания на отделни министри могат да им изиграят лоша шега като последиците ще са за всички българи.

А междувременно трябва да се помисли за премахване на неаргументирания и неоснователен мораториум върху проучването и добива на шистов газ.

============================================


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-03-05&article=402080 Наталия Малчева

Строителите ни в битка за $130 млрд.

Азербайджан прави втори Дубай, браншът чака рамо от Борисов

Родните строители се борят да спечелят поръчки за изграждането на част от нов курорт в Азербайджан. Вторият Дубай, както наричат бъдещия комплекс, ще бъде вдигнат на брега на Каспийско море. Правителството на богатата на природен газ и нефт страна ще инвестира в туристическият проект над 130 млрд. долара. Браншът ни има шанс да спечели поръчки за жилищни сгради и хотели. Това заяви председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. В Азербайджан подобно на арабските страни обаче бизнес се прави само ако зад компаниите като гарант стои държавата. Посещението на премиера Бойко Борисов в края на март или началото на април е шанс за гилдията, допълни Глосов. Досега на пазара в Азербайджан са работили предимно турски строителни фирми, но сега тяхното място се заема от европейски, предимно от Австрия и Германия. Това е огромен шанс за сектора ни в кризата, обясни Глосов. Проектът за новия Дубай включва и изграждането на олимпийски комплекс и писта за Формула 1. В момента в каспийската страна се инвестират огромни суми в обновяване облика на градовете и инфраструктурни проекти. Само за година е построена и залата, в която Софи Маринова ще ни представи на Евровизия. В нея са инвестирани над 1 млрд. долара.
==============================
http://www.klassa.bg/news/Read/article/197073_ 05..03.2012

12 български фирми се представят на изложение за вина и напитки

12 български фирми ще участват в Международното изложение за вина и напитки ProWein 2012 в германския град Дюселдорф, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Изложението е едно от най-големите в света и през 2011 г. в него са участвали 3600 изложители от 50 държави. Посетителите и гостите на ProWein 2012 ще могат да се запознаят с българските производители на националния ни щанд от 137 кв.м, разположен в зала 3 на изложбения център MesseDuesseldorf. Там ще се представят продуктите на „Винзавод“ АД – Асеновград, „Ковекс – 2“ ЕООД – Панагюрище , „Телиш“ АД – София, „Лайт Касъл“ ЕООД – Ивайловград , „Бургозоне“ ЕООД - Оряхово, София , „Винпром Ямбол“ ЕАД, Винарска къща „Логодаж“ ООД – Логодаж, „Катражина Естейт“ ЕООД – Свиленград, „Винпром Свищов“ АД, „Панда Инвест“ ООД – Ямбол, „Винекс Славянци“.


Изложението ProWein 2012 е включено в програмата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) за 2011-2012 г., за организиране на участия в международни специализирани изложби на българските малки и средни предприятия.
Българското участие се финансира в рамките на Проект BG161PO003 - 4.2.01-0001 – „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия”, по който ИАНМСП е бенефициент.

==================================================


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1261517 04.03.2012 Емил Пeтров

България и Франция заедно пазят фермерите

Пред българския щанд на Международния селскостопански салон в Париж посетителите можеха да видят и красотата на кръшните ни народни танци. На щанда страната ни е представена с вина, млечни продукти, месни деликатеси и козметика.

България и Франция обединяват позициите си пред Брюксел по въпроси, свързани с общата селскостопанска политика. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с френския му колега Брюно льо Мер. Двете страни ще създадат обща работна група по реформата на Общата селскостопанска политика след 2013 г.

Ние ще защитим позицията на Франция за запазване правата за засаждане на нови лозя, а Франция ще ни оказва помощ за регистриране и защита на българските продукти, обясни Мирослав Найденов. В момента Европейската комисия обсъжда промяна в режима, който ще позволи навсякъде да се правят нови гроздови насаждения, а не първо да се получават разрешения. Запазването на режима не е важно само за Франция, а и за други държави, защото така се създават по-качествени продукти, обясни Найденов.

Освен това двете държави обединяват позицията си нивото на земеделските субсидии да не пада под това от 2013 г., като средствата да се разпределят по-справедливо между държавите.

България е в средата по размер на субсидиите. За нас е важно да запазим нивата, чийто таван ще бъде достигнат през 2016 г., без да се стига до намаляване, обясни и посланикът ни в Париж Марин Райков.

Земеделският министър ще започне инициатива сред производителите върху храните и напитките да пише на чужд език, че са произведени в България. Това стана ясно след посещение на Найденов на българския щанд на Международния селскостопански салон в Париж. На него страната ни се представя с вина, млечни продукти, месни деликатеси и козметика.

“Имаме прекрасни продукти, но на тях рядко пише “Произведено в България” на чужд език”, коментира министърът. Той даде за пример деликатеси от конско месо “Хан Аспарух”, които се радват на огромен интерес на изложението. “Хората ще прочетат “Хан Аспарух”. Ние си знаем, че е българин, но чужденците как да разберат, че тези колбаси са произведени в България. Или едно от най-хубавите ни вина, чийто метален етикет и опаковка струват над 10 евро, а на него никъде не пише България”, обясни нуждата от надпис на чужд език министърът.

=================================================
http://www.bia-bg.com/ 05.03.2012

29-29 март: Бизнес форум в Сараево. Срок за регистрация – 8 март!

организатор: МИЕТ

В периода 28.03-29.03.2012 г. министърът на икономиката енергетиката и туризма – г-н Трайчо Трайков ще посети Сараево, Босна и Херцеговина в рамките на официално посещение. Ще бъде подписано споразумение за икономическо сътрудничество на ниво министри между Министерство на икономиката енергетиката и туризма и Министерство на външната търговия на Босна и Херцоговина. На 29.03.2012 г. Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия ще организира Босненско-херцеговско-Български бизнес форум.

Секторите, които ще бъдат застъпени на форума, са: селско стопанство, туризъм и хотелиерство, транспортна инфраструктура, услуги, дървопреработване, строителство, енергетика.

Във форума могат да участват представители на български предприятия, български браншови и работодателски организации.

Желаещите да участват в бизнеса форума следва да изпратят попълнена регистрационна форма, в срок до 08.03.2012 г. За допълнителна информация може да се обръщате към: Александър Шопов Старши експерт Отдел „Международно сътрудничество”

Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия

Тел: +359 2 932 93 59 Факс: +359 2 932 92 50 E-mail: a.shopov@sme.government.bg

==================================
http://www.bia-bg.com/event/869 05.03.2012

Национален семинар „Предизвикателствата на пазара на труда – споделена отговорност на бизнеса и образованието”

организатор:Център за развитие на човешките ресурси

място:София, хотел „Родина”, зала 3 09.03.2012 - 03.09.2012

Национален семинар на тема „Предизвикателствата на пазара на труда – споделена отговорност на бизнеса и образованието” организира Центърът за развитие на човешките ресурси, с подкрепата на програма „Учене през целия живот” на ЕС, на 9 март 2012 г. в столичния хотел „Родина”, зала 3, от 9.00 до 13.30 часа.

В рамките  на семинара ще бъде представен проектът, осъществяван  от БСК по ОП „Развитие на човешките ресурси” – „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по сектори и региони”. За резултатите от проекта до момента и за крайната цел – изграждане на Информационна система за оценка на компетенциите, ще говори Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите, изграден по проекта.

Добри практики за споделяне на отговорността на бизнеса и образованието за развитие на човешките ресурси ще споделят вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси Детелина Смилкова и ръководителят на „Телерик Академия” Светелин Наков.

Напредъкът на държавите-членки по прилагане на Препоръката на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Европейска квалификационна рамка за учене през целия живот и представяне на Националната квалификационна рамка на РБ, с акцент върху нивата за висше образование ще бъдат представени от експерти и ръководители в Министерството на образованието, младежта и науката.

В рамките на форума ще бъдат оповестени и резултатите от проучване на „Майкро Стат аналитикс” за тенденциите и прогнозите на пазара на труда в България, а за новите умения, необходими на пазара на труда в дългосрочен и краткосрочен план ще говори Гергана Андреева, национален Болонски съветник.

Модератор на дискусията ще бъде Геновева Бакърджиева – изпълнителен директор на БАУРЧР.
 ====================================
http://money.bg/news/id_1131706833 05.03.2012

Производители на биопродукти канят туристи

Производители на биологични или в процес на сертификация земеделски продукти в Източните Родопи се отварят за посещения на туристи и гости. Посетителите ще имат възможност да видят полетата и градините на фермерите, да опитат от техните пресни плодове и зеленчуци, билки, мед, тахан.

Тези земеделски производители са подкрепени от „Новото тракийско злато" - българско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи, който работи в района от 2009 година.

Първите, които приемат посетители, са Димо Карабоюков и Георги и Евгени Латеви в с. Поповец, Красимир Арабаджиев и Енвер Юсеин в с. Тополово, Георги Шишков в с. Тънково, или Петко Ангелов в с. Рабово. Към идеята им вече има интерес от туристи.

„Новото тракийско злато" участва за трети път в Агра, която тази година е от 6 до 10 март в Пловдив. В рамките на изложението ще се състои Първата специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство БиоАгра, организирана в партньорство с фондация АВАЛОН - Холандия и Агроекологичния център към Аграрния университет - Пловдив. Целта на изложбата е да представи биологичното земеделие като начин на производство, щадящ околната среда, а произведените биологични продукти - като качествена и здравословна храна.Пазарът на биологични продукти е един от най-бързо развиващите се пазари в световен мащаб, а България има сериозен потенциал да превърне биоземеделието във водещ сектор.

БиоАгра е съпътствана от богата програма - конференция на тема „Маркетинг в биоземеделието" и „Вечер на биохраните", организирани съвместно с Посолство на Кралство Нидерландия и фондация АВАЛОН - Холандия.

Повече от 180 души са обучени в биоземеделие по проекта „Новото тракийско злато" в рамките на девет обучителни събития. Публикувани са три наръчника, които се радват на голям успех сред биопроизводителите: за принципите и практиките на биопроизводството, за биобилките и за биорастителна защита. 16 фермера са подкрепени финансово от проекта чрез схема за покриване на 50% от разходите им през 2011 г. за биосертифициране.

В рамките на проекта бяха създадени две моделни биоферми в Източните Родопи - в селата Тополово и Горно поле. Именно техните собственици - Красимир Арабаджиев и Бети и Николай Василиеви сега се отварят за посетители. В моделната ферма в Тополово две години поред се провеждаха Дни на отворените врати.

==================================
http://www.bia-bg.com/event/867 05.03.2012

Най-иновативните фирми на България се състезават за годишните награди

организатор Еnterprise Europe Network: 30.03.2012 - 05.31.2012


място: Еnterprise Europe Network
От 21 февруари се открива осмият Национален конкурс за иновативно предприятие на годината.

Организиран от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", координатор на Еnterprise Europe Network – България, в партньорство с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, конкурсът цели да покаже успешните български бизнес модели, базирани на на иновациите и новите технологии и да привлече вниманието на широката общественост към постиженията на българските предприятия в областта.

Първият етап от конкурса е номиниране на кандидати за участие, като е допустимо фирма да се номинира и сама. Номинациите се приемат на адрес http://www.arcfund.net/index.php?id=1222 до 30 март 2012 г.

Наградите ще бъдат връчени по време на осмия Национален иновационен форум в края на м. май 2012 г.


До участие в конкурса се допускат всички активни фирми, без ограничение на сектора им на дейност, които имат успешно внедрена иновация за последните три години.
Номинираните кандидати трябва да попълнят карта за участие, в която описват иновативния си продукт, услуга или процес. След като бъдат оценени от експертна комисия, получилите най-висок резултат в групите „микро и малки предприятия” и „средни и големи предприятия”, ще бъдат посетени от експерти от Фондация „Приложни изследвания и комуникации”.

Финалният етап се състои от разглеждане на номинациите от жури, съставено от представители на министерства, научни и нестопански организации.

Конкурсът за иновативно предприятие се утвърди през годините като успешен формат за популяризиране на усилията на българските фирми да се развиват като канкурентоспособни и отговорни бизнес-партньори. 43-те наградени предприятия до този момент вече се радват на ползите от наградата – повишена разпознаваемост и доверие, повече биснес , но и отговорности.

Наградата е призната от Европейската комисия за най-добра национална практика за популяризиране на иновативното развитие.

Заявките за участие в конкурса могат да се подават до  30 март 2012 г. Екипът на Фондация «Приложни изследвания и комуникации« ще окаже пълно съдействие на участниците при оформяне на кандидатурите им.
 =================================
http://www.economedia.bg/eventinfo.php?guid=1768520 05.03.2012

Конференция Бизнес и образование

Събитието ще направи анализ на един от най-сериозните проблеми за дългосрочното развитие на България – ниското качество на образованието и липсата на връзка между него и бизнеса. Целта на конференцията е да помогне за формулирането на ясна визия за сектора и конкретни стъпки за реформирането му.


Партньорството между бизнеса и университетите е решаващо за постигането на икономика, базирана на знанието, за създаване на конкурента среда, привличането на инвестиции и европейски работодатели. Най-важният резултат от усилията за реформи в образованието всъщност се измерва с повишаване качеството на живот на хората – създаването на възможности те да се реализират пълноценно.
На конференцията ще поканим представители на всички засегнати страни и ще дадем възможност за отворена дискусия, в която участниците да обменят идеи и да потърсят общи решения. Ще покажем работещи модели за синергия от други държави.
Силен акцент в програмата ще бъде поставен върху това какво бизнесът очаква от образованието и как тези очаквания могат да станат част от учебните програми на университетите.
Краен срок за регистрация: 15 март 2012 г.

================================


http://www.novini.bg/news/53102 05.03.2012 Десислава Станева

Над 50% от младежите били пристрастени към лаптопа

Тревожен факт е сривът на интереса на младите хора към книгата

За близо две трети от младежите под 30 години у нас водещ стимул за стартиране на собствен бизнес е желанието сами да си бъдат началници и да не се подчиняват на шефове.

Това показват данни от доклада към проектозакона за младежта, който мина на първо четене в парламента. Парите и бързият скок в кариерата са другите основни причини за желанието на българите да заемат ръководни постове, пише "Монитор".


В същото време 50 на сто от българите до 30 години споделят, че биха станали водещи предприемачи и мениджъри и заради желанието си за нови предизвикателства. Въпреки силната конкуренция младежите у нас са мераклии да развиват собствен бизнес. Те имат нужда от подкрепа както при стартирането, така и при развиването на самостоятелен бизнес, заключва изследването. Желанието обаче се разминава с реалностите. Едва 8,7 на сто от младежите между 25 и 29 години, които работят, са се самонаели, а 89,8% си имат шефове.
Нищожен е делът на заетите лица, които заработват заплатата си в семейния бизнес – 1,1 на сто. В изследването се посочва още, че предприемаческата култура сред младите хора е все още неразвита въпреки добрите практики и модели, създадени по проектите “Възпитание на младежите в предприемачески умения за създаване на конкурентоспособен малък и среден бизнес” и “Създаване и развитие на центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България”. Желанието на младежите да заемат шефски места е в остър разрез с анализа на Българската стопанска камара. Според експертите на организацията младото поколение не може да отговори на изискванията на пазара на труда.
Все още е твърде нисък делът и на младите между 25-34 години, които ежедневно използват компютър – едва 42% спрямо 64% за Европейския съюз.
Най-пристрастени към лаптопа са нашенците между 16-24 г., като 57% от тях всеки ден стоят пред монитора. Средно за Европа този дял обаче е още по-висок - 73 на сто. Пазаруването в нета, сърфирането в социалните мрежи и чата са неизменна част от ежедневието на българските младежи, като всеки втори от тях редовно потребява някакъв вид услуга в мрежата, сочат още данни от доклада. Тревожен факт е сривът на интереса на младите хора към книгата.
Почти всеки пети млад човек изобщо не притежава книги у дома, сочат още данни от изследването. Едва 16 на сто от учениците четат. От работещите младежи пък този дял е 13 на сто, а сред безработните едва 8% залягат на книгите. Най-четящи се оказват БГ студентите, от които 29 на сто обичат книгата.
Друга притеснителна тенденция, отбелязана в доклада, е, че младите хора у нас ще се топят с все по-бърз темп през годините. Ако днес хората на възраст 15 - 34 години са близо 2 103 259 души, през 2015 г. броят им ще намалее до 1 747 648, а след още 5 години – 1 555 852.втор:
===============================================
http://www.segabg.com/article.php?id=591669 05.03.2012 ВАНИНА СТОЯНОВА

Цели университети се крепят на "летящи" преподаватели

Студентите в България се увеличават ударно, докато лекторите се топят



Цели висши училища в България се крепят на "летящи" професори. Без тях някои вузове нямаше да покриват изискванията за акредитация и да предлагат толкова много специалности. Докато преподавателите намаляват, студентите и факултетите се роят, показват предоставени от просветното министерство данни на "Сега" по закона за достъп до обществена информация.
262 260 са били студентите през учебната 2011/2012 г. при 243 592 през учебната 2000/2001 г. В същото време според НСИ за последните 10 години преподавателите на основен трудов договор са намалели от 15 609 на 13 741. През учебната 2011/2012 г. на основен трудов договор са 13 521 от общо 18 165 души, като в повече от един университет работят 2429.
Част от тези прелитащи преподаватели крепят акредитацията на два университета едновременно. Законът изисква поне половината от аудиторните и практическите занятия да се водят от хора на основен трудов договор и търсенето на хабилитирани имена за акредитация в някои висши училища е превърнато в спорт. Само за 1 година броят на преподавателите, които участват в акредитацията на повече от едно висше училище, е нараснал с 30% - от 484 на 635.
В отделни висши училища в повече от една акредитация участва половината от преподавателския състав. Например в Колежа по икономика и администрация 25 от 47 лектори участват в признаването на още едно висше училище. В Международното висше бизнес училище работят 53-ма преподаватели, а 22-ма от тях участват в оценяването и на друг ВУЗ. Сходна е картината и в пернишката политехника. Тук лекциите се водят от 76 преподаватели, като 34 от тях работят на поне още едно място. Акредитацията на най-новия университет се крепи благодарение на 17 професори и доценти, които са на основен трудов договор и в друг университет. В пловдивското Висше училище за развитие на регионите работят 180 лектори, от които 89 са ангажирани на още едно място, а 21 участват в две акредитации.
Сред висшите училища все пак има и добри примери. Нито един от преподавателите в Минно-геоложкия университет и Висшето военноморско училище не участва в акредитацията на друг ВУЗ. От 1634 лектори в Софийския университет в чужда акредитация са участвали 59, а с поне още един трудов договор са 159. В Университета за национално и световно стопанство работят 42-ма доценти и професори, които участват в още една акредитация.
Дублирането на имена в акредитационните списъци само и само съответният факултет и дори цяло висше училище да бъде признато е публична тайна от години. Парламентът дори узакони това със специален текст, който дава право за присъствие в две акредитации. Опитът на председателя на образователната комисия в НС Огнян Стоичков от "Атака" да премахне този текст от закона и да забрани дублирането се провали. В същото време разкриването на нови висши училища и филиали и повишаването на статута на вече акредитирани вузове продължава. През 2010 г. например бе разкрит пернишкият политехнически университет, а Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии беше повишено в ранг на университет. За последната година парламентът разреши Висше училище "Земеделски колеж" в Пловдив да се превърне във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, да заработи филиал на Тракийския университет в Хасково, както и да се преобразуват два факултета - по един в Софийския и в Русенския университет. В повечето случаи подобни решения са свързани с разкриването на нови специалности и увеличаване на приема на първокурсници, а оттам и на заетите преподаватели. Това през годините доведе до антирекорди като преподаватели, ангажирани с по 4000 часа лекции (по 15 часа на ден) и сключване на договори на 7 места. Регистърът на преподавателите в момента е секретен и се ползва за служебни нужди само от министъра на образованието и ръководствата на висшите училища.

=================================================


http://www.klassa.bg/news/Read/article/197094_ 05.03.2012

Върху всяко трето евро у нас не се плащат данъци

България има най-голям сив сектор в ЕС, се твърди в изследване за събираемостта на данъците в общността, направено по поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от "Такс рисърч", цитирано от Mediapool. Според проучването върху едно от три евро у нас не се плащат данъци. От общия продукт на българската икономика през 2009 г. не са били обложени 12,7 млрд. евро, или 35,3%. От това бюджетът е бил ощетен с 3,7 млрд. евро, посочват от офиса на българския евродепутат Ивайло Калфин. С тези неполучени от държавата приходи е можело да се запълни дефицитът в публичните финанси за 2009 г. от 2,3 млрд. евро. Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за 3 години да изплати целия си държавен дълг. Веднага след страната ни в непрестижната класация се нареждат Румъния с дял на сивата икономика от 32,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) и Литва с 32%. Средните нива в ЕС са 22% от БВП на съюза. Най-добре събират данъците в Люксембург и Австрия, където над 90% от дължимите суми отиват в хазната. Депутатите социалисти публикуваха изследването в навечерието на започналата вчера в Брюксел среща на върха на ЕС, за да призоват европейските лидери да се ангажират с намаляване на процента на неплащане на данъци наполовина до 2020 г. В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от укриване на данъци. Ако ЕС успее да свие с 50% сивия сектор, ще се освободят средства за възстановяването на инвестиционния капитал до нивата отпреди кризата, твърдят социалистите. Според тях това би позволило да се увеличат бюджетните приходи, без да се налага увеличаване на данъците. "Пари в ЕС има, просто те не отиват там, където от тях има най-голяма нужда - за инвестиции и за хората в нужда", коментира председателят на групата на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Анализът показва, че най-ниска е данъчната тежест в Румъния, Ирландия и Словения. България ги следва с 28,9%. Изследването заключва, че ниските данъци не водят до по-голяма събираемост.

==================================================
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1260129 05.03.2012

Върху 1/3 от доходите у нас се криели данъци, безработицата ни стигна 11,5%

България има най-голям сив сектор в ЕС, показва изследване на "Такс Рисърч" за събираемостта на данъците, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европарламента. Според проучването върху едно от три евро у нас не се плащат данъци.

От общия продукт на българската икономика през 2009 г. не са били обложени 12,7 млрд. евро или 35,3%. От това бюджетът е бил ощетен с 3,7 млрд. евро.

Веднага след България е Румъния с дял на сивата икономика от 32.6% от БВП и Литва с 32%. Средните нива в ЕС са 22% от БВП на съюза. Най-добре събират данъците в Люксембург и Австрия, където успеваемостта е над 90%, сочи изследването.

Анализът обаче показва, че най-ниска е данъчната тежест в Румъния, Ирландия и Словения. България ги следва с 28,9%.

Безработицата у нас през януари е стигнала 11,5 на сто, съобщи вчера "Евростат". Тя е най-висока за последната година. Увеличението спрямо януари 2011 г. е с 0,3 на сто. Само 8 държави от ЕС имат по-високо ниво.

Безработицата в еврозоната пък е рекордно висока от създаването й през 1999 г. През януари тя изненадващо е достигнала 10,7%, въпреки че се очакваше да е 10,4%.

С най-много безработни са Испания и Гърция. Там всеки пети няма препитание. Най-ниска е безработицата отново е Австрия - 4%.

"Евростат" обяви и прогноза за инфлацията през февруари. За еврозоната се очаква поскъпване от 2,7%, а в ЕС 27- 2,5%. (24часа)

=================================


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1261317 05.03.2012 Георги Ангелов, икономист

С вдигане на данъци ли да борим сивата икономика?!

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент поръчала (с пари на данъкоплатците) изследване, което показва, че в Европа има голяма сива икономика и е добре тя да е по-малка. Българският евродепутат Ивайло Калфин в прессъобщение до медиите акцентира, че в България сивата икономика е най-голяма и че няма пряка връзка между нивото на данъците и тяхното укриване.

Няма да коментирам това, че европейските социалисти са възложили толкова важно изследване на малка еднолична фирма, финансирана основно от синдикатите във Великобритания (Tax Research LLP). Но няма как да пропусна факта, че авторът на изследването (Ричард Мърфи) проповядва високите данъци като решение на всички проблеми. И затова не е учудващо, че в своето изследване дори не му е хрумнало да разсъждава по въпроса дали намалението на данъците може да помогне на борбата със сивата икономика.

Имат ли значение данъците?

Трябва да отбележа, че прочетох внимателно цялото изследване, както и прессъобщението на европейските социалисти - и там има много интересно различие. В прессъобщението се твърди, че няма връзка между нивото на данъците и тяхното укриване. Нищо подобно не пише в самото изследване. Изглежда, някой прессекретар от социалистическата група се е престарал в преразказа, а и също така изглежда, че никой от неговите шефове не е прочел изследването, за да види грешката.

Авторът на изследването всъщност въобще не търси връзка между нивата на данъците и размера на сивата икономика. Той посочва нивата на данъчните приходи в бюджета и размера на сивата икономика. Общо взето, и с прост поглед се вижда, че там, където има голяма сива икономика, има по-малко приходи в бюджета. И обратно, там, където сивата икономика е малка, приходите в бюджета са по-високи. Това е, общо взето, очевидно и всяко дете от детската градина може да ви го потвърди - ако много хора не си плащат данъците, приходите в бюджета са по-ниски. Гърция е типичен пример за страна, в която има малко данъчни приходи, защото никой не си плаща данъците (които по закон всъщност са много високи).

За съжаление в изследването никъде не се разсъждава по въпроса защо има сива икономика, защо тя е по-висока в южните страни и защо е по-ниска в северните. Нещо повече, всъщност дори не се прави изследване на сивата икономика - а се използват отдавна известни данни на големия изследовател проф. Фридрих Шнайдер (още през септември 2010 година цитирах същите данни в статия за “24 часа”). Проф. Шнайдер обаче не само изследва колко е сивата икономика - той изследва и начини за борба със сивата икономика. Например той доказва, че високите данъци и осигуровки водят до по-висока сива икономика; също така, че увеличението на електронните разплащания намалява сивата икономика.

Нищо от това не е посочено в анализа на Такс Рисърч. Те ползват изследванията на проф. Шнайдер, но цитират избирателно само това, което е угодно на поръчителите. Което въобще не увеличава доверието в анализа, публикуван от групата на европейските социалисти и демократи.

Може ли сивата икономика да изплати дълговете? В изследването се твърди, че ако Европа обложи сивата икономика, в бюджета ще има допълнителни приходи и с тях Европа ще може да покрие бюджетните си дефицити, без да се налага да реже разходи. Това е вярно, но не е вярно другото твърдение - че ако се обложи сивата икономика, страните от ЕС ще могат да си изплатят всички дългове за 9 г.

Приходите от облагането на сивата икономика биха били достатъчни за покриване на бюджетните дефицити, т.е. правителствата няма да има нужда да вземат нови дългове. Обаче, след като тези пари вече са използвани за покриване на дефицитите, нищо няма да остане за изплащане на дълговете. С едни и същи пари не може едновременно да се покрие дефицит и да се плати дълг - това дори английските синдикати би трябвало да разбират.

В България, разбира се, понеже имаме нисък дълг, облагането на сивата икономика би могло да покрие както дефицита, така и изплащането на дълга. Но България е по-скоро изключение.

Как да борим сивата икономика?

Основният фокус на изследването е как да се бори сивата икономика. За съжаление, тъй като авторът е англичанин, той се занимава само и единствено с неща, които са валидни за богатите и големи западни страни и нямат никакво приложение в нашия регион.

Нещо повече, някои от предложенията са директно насочени срещу нашите страни. Например в изследването се твърди, че за да се ограничи заобикалянето на данъци, трябва да се ограничат чуждите инвестиции. Как така?

Ами просто много компании местят бизнеса си от западните страни на изток, в новите страни членки (включително в България).

Вместо да си направят икономиките по-конкурентни, някои западни политици просто искат да забранят движението на капитали към новите страни и по този начин да ни обрекат на вечна бедност.

Абсурдно е въобще подобна идея да се обсъжда сериозно, не само в България, но и в ЕС!

Нещо повече, авторът подкрепя идеята за данъчна хармонизация, като се започне с хармонизация на данъчната основа.

Както многократно е изтъквано, тази мярка води до един-единствен ефект - преместване на плащането на данъци от малките и бедните страни към богатите и големите. Например компаниите ще строят заводи в България, но ще плащат данъците си във Франция; или още по-лошо, въобще никой няма да строи заводи в България.

При такива предложения единственото, което можем да направим с изследването на Такс Рисърч, е да го изхвърлим в кошчето за боклук и да не си губим времето с него.

====================
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1255305 05.03.2012

60 фирми дължат 17 милиона стари данъци на София

60 фирми дължат на Столичната община 17 млн. лв. неплатени стари данъци. В списъка на топ 60 на най-големите длъжници начело е фирма “БЛД офис парк” с над 873 000 лв., следвана от “Бояна инвестмънт” с над 758 хил. лв. и “София аутлет център” със 743 000 лв. Това съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов при представяне на старта на новата данъчна кампания.

Срещу длъжниците ще стартират ревизии, за да може кметството да си събере парите. Вероятно общината ще отиде на съд със Софийския университет, защото вузът отказва да признае, че дължи 7,5 млн. лв. неплатени данъци. Ръководството на Алма матер не е съгласно с размера на задълженията за 41 имота, които има. Може би няма да постигнем споразумение за разсрочване. Ако това не стане, ще стигнем до съд, посочи Барбалов. В списъка на топ 60 е и Лесотехническият университет, който е натрупал 421 000 лв. задължения.

750 500 собственици в столицата ще получат до дни писма с размера на дължимите данъци. Листовките са за 1 173 600 имота. Всеки собственик може да види задълженията си вече и в сайта на общината - www.sofia.bg. Справката става по райони, чрез ЕГН или БУЛСТАТ за фирмите.

Новата данъчна кампания стартира от четвъртък. До 30 април софиянци, които платят накуп данък сгради и налога за автомобил, ще ползват 5% отстъпка, напомни Барбалов.

При прехвърлянето на данните от стария към новия софтуер се е наложило да се нанасят корекции в 0,5% от случаите. Барбалов заяви, че основно става въпрос за промени в адресите. “Не би трябвало да са правени корекции в размера на данъчните оценки и дължимите суми. Ако обаче има такива случаи, нека хората се обърнат към нас и всеки сигнал ще бъде проверен”, посочи Барбалов.

================================
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1212113 05.03.2012

Годишни декларации подават и фирми без дейност

И фирмите, които не са осъществявали дейност през 2011 г. са длъжни да подават годишна декларация за облагане с корпоративен данък, съобщиха от НАП.

Те ще трябва да попълнят отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Годишните декларации се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.

Тази година срокът за подаването им е 2 април, тъй като 31 март е почивен ден. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност.

2 април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 2 април 2012 г.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Може да се плати чрез пощенски запис или чрез интернет.

Минималната глоба за неподаването на декларациите е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

================================


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=790096 05.03.2012

НАП: Фермерите няма да внасят до 60% от корпоративния данък

Регистрираните земеделски производители няма да са задължени да внасят до 60% от дължимия корпоративен данък върху печалбата им от земеделска дейност, ако са инвестирали тези средства в покупката на нови сгради и машини, съобщиха от НАП.

Това стана възможно след като Европейската комисия даде положително становище за съвместимост с правилата на ЕС в областта на държавните помощи на предвиденото в Закона за корпоративното подоходно облагане данъчно облекчение за земеделските производители.

За да се възползват от облекчението, фермерите задължително трябва да инвестират преотстъпените средства в изграждане или придобиване на нови сгради или да си купят нови машини и оборудване, припомнят от доходното ведомство.

Допълнително условие е активите да са придобити при пазарни условия, а максималният размер на преотстъпения данък да не превишава 50 на сто от стойността на придобитите сгради и техника. За да се възползват от помощта, производителите трябва да продължат да осъществяват дейността си за период от още поне три години след годината на преотстъпване.

Получатели на тази държавна помощ могат да бъдат регистрирани земеделски производители, които са юридически лица и еднолични търговци.

Облекчението не могат да получат онези, които имат публични задължения, както и предприятия в затруднение, ликвидация или са получили други помощи.

Данъчното облекчение ще се ползва с подаването на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци - за юридическите лица или с годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица - за едноличните търговци.

Земеделските стопанства нямат задължение да доказват предварително инвестициите си. Това ще бъде задача на НАП през 2012 г. Тогава инспекторите на агенцията ще направят проверки на всички, ползвали облекчението, за това дали преотстъпването на данъка е станало по правилата.

Всички земеделски производители, които подават декларации тази година (за доходите си от 2010 г.), могат да се възползват от облекчението. Задължително условие е те да купят активите, за които се преотстъпва данъкът, до края на 2011 г.

От НАП напомнят, че от тази година регистрираните земеделски производители плащат данъци върху доходите и субсидиите, получени през 2010 г. Тези от тях, които са регистрирани като физически лица, могат да приспаднат 60% нормативно признати разходи. Досега земеделските производители декларираха своите доходи пред НАП, но не плащаха данъци.

Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания, пощенските записи, както и данъчните си декларации, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700

==============================
http://paper.standartnews.com/bg 05.03.2012 Антония Кюмюрджиева

Вече не си извиват ръце с марките

Адвокат Атанас Костов специалист по патентно право


- Адвокат Костов, вярно ли е, че предприемачите, а не патентното ведомство, трябва да следят дали някой не е поискал регистрация на марка, сходна с тяхната?
- От март миналата година в патентното ведомство у нас се въведе т.нар. процедура по опозиция. По този начин се уеднакви режимът с този, който е в европейското патентно ведомство в Аликанте - OHIM (Организацията по хармонизация на вътрешния пазар), което администрира европейските марки. Нашата процедура стана като тяхната. Преди март за тези обстоятелства служебно следеше патентното ведомство. Тоест, ако предположим,че ние двамата имаме сходни или идентични марки, патентното ведомство отказваше вашата по-късна марка само на т.нар. относителни основания. Според новата процедура по опозиция, аз като маркопритежател съм длъжен да следя дали няма сходни идентични марки на моята. И когато ги открия, трябва да подавам в патентно ведомство т.нар. опозиция.
- Какво представлява документът опозиция?
- Опозицията е писмен документ под формата на молба, който се подава в два екземпляра в патентното ведомство. Когато опозицията се основава на общоизвестна марка или на марка, ползваща се с известност, тя трябва да е придружена с доказателства за общоизвестността или известността на марката.
=================================
http://www.segabg.com/article.php?id=590869 05.03.2012 Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Наистина ли българите работят много, а получават малко

През последните седмици из родните печатни медии тръгна отново една позната теза - че българите получават два пъти по-малко, отколкото заслужават. Всички цитирани данни идват от Евростат, тоест могат лесно да бъдат намерени на сайта на европейската статистическа служба, и сами по себе си са верни. Проблемът по всичко личи е в неразбирането на самите данни, в подбора им и в съпоставянето на несъпоставими неща.


Ключовият индикатор е брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението по паритет на покупателна способност - с други думи, тук се взимат под внимание различията в цените. Този индикатор наистина показва, че страната ни се намира на 44% от средно европейското равнище за 2010 г. Тези данни могат да се видят и на сайта на Евростат, и в базата данни на българския Национален статистически институт, който работи по единна европейска методология.
Подвеждането идва при избора на другите показатели за сравнение - за равнището на доходите или на заплатите ни на фона на средноевропейските. Медиите цитират данни в номинално изражение, тоест те не взимат под внимание ценовите разлики. С други думи, сравнението между едното и другото е технически и логически неправилно. Но пък улеснява желаещите да "докажат", че в България капиталистите изцеждат заплатите на хората.
Всъщност статистиката ни позволява лесно да докажем колко бъркат. Трябва само да съпоставим сравними неща. Нека използваме данните за БВП на човек от населението в евро, без да отчитаме покупателната способност, тоест различията в цените. Както вече се досещате, това сравнение показва, че по този номинален показател България е точно на 20% от средноевропейските нива за 2010 г. С други думи, "двойната разлика" в съотношението производителност-доходи се получава само ако не отчетем ценовите разлики. Безпристрастните статистически данни съвсем ясно показват, че доходите ни не са "изкуствено занижени", а просто са съответни на възможностите на икономиката.
Тъй като медиите често споменават думата производителност, нека да погледнем какво показва статистиката за нея и как се представя България спрямо останалите държави от ЕС. За целта ще разгледаме два показателя - БВП на човек от населението по паритет на покупателна способност и производителност на труда, като също отчитаме равнището на цените. Който и от двата индикатора за производителност да вземем, на работещ или на отработен час, данните са сравними - при БВП на човек от населението вече изяснихме, че се намираме на 44% от средноевропейското равнище, докато при производителността на труда (и на работещ, и на отработен час) сме на 42%, тоест отново данните не показват някакви нелогични разминавания.
Всичко това говори не просто за допускане на технически грешки при сравненията и анализите, а за невярно и опасно налагане на схващането, че обикновеният българин бива системно мачкан от капитализма и експлоатиран от работодателя си. В същата посока биеха и твърденията, че намалените осигуровки в годините преди кризата са "оставили едни милиарди в бизнеса", без това да има някакъв положителен ефект за икономиката и за работниците. Това твърдение също е категорично опровергано от данните на НСИ за БВП по метода на доходите. В периода 2005-2009 г. брутната добавена стойност скача с над 20 млрд. лв., като тази сума, общо взето, се дели поравно между наетите и бизнеса. Казано по-просто, по-ниските данъци и осигуровки са оставили повече пари както у бизнеса, така и у работещите. Това е още една илюстрация как популисткото заклеймяване на експлоататорския капитализъм всъщност няма нищо общо с действителността.
Разбира се, всичко това съвсем не означава, че в страната няма необяснимо богати хора, които по някакъв начин са натрупали богатство на нечий друг гръб - образно казано, "за сметка на българския народ". Големият въпрос обаче е дали това се е случило заради наличието на пазарни правила или заради тяхното отсъствие

=========================================


http://www.klassa.bg/news/Read/article/197206_ 04.03.2012 Евгени Сираков


Каталог: resources -> pdfboard
pdfboard -> Бтпп в медийното пространство
pdfboard -> Бтпп в медийното пространство
pdfboard -> Лекция на тема: "Отношенията между ес и Япония: дипломация, политика и икономика"
pdfboard -> Бтпп в медийното пространство
pdfboard -> Бтпп в медийното пространство
pdfboard -> Бтпп за представяне на услугите и опита си по европейски проекти. Г-н Хоакин Гомес, търговски директор на aimen technology Centre направи кратка презентация на технологичния център и обсъди областите на потенциално сътрудничество с г-н Цветан
pdfboard -> Представители на общинската администрация на град Шенжън Китай се срещнаха с ръководството на бтпп


Сподели с приятели:
  1   2   3




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница