Бтв новини 19. 00 ч. 12. 09. 2013 Под лупа. Проверяват сделката за енергото в Югоизточна БългарияДата22.12.2018
Размер45.25 Kb.
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСП
БТВ новини 19.00 ч. - 12.09.2013


 1. Под лупа. Проверяват сделката за енергото в Югоизточна България. Бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков от правителството на ГЕРБ и свързваната с Иво Прокопиев финансова компания инвестиционен посредник „Булброкъркс” отиват на прокурор по обвинение, че са ощетили държавния интерес с 87 милиона лева. Това обяви председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в интервю пред авторитетния австрийски вестник „Дер Щандарт”. Сигналът е подаден на главния прокурор Сотир Цацаров миналата седмица. През 2011 година правителството на ГЕРБ наема "Булброкърс" за консултант при продажбата на остатъчния дъл на държавата в енерго дружеството EVN. „Стигнахме до заключението, че интересите на България са били накърнени чрез една приватизационна сделка.След едногодишно разследване разкрихме дейност, която представлява пазарна злоупотреба. Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв. (еквивалентни на 44.41 млн. евро). През 2011 г. българското правителство реши да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN.

 2. Държавата планира ново поевтиняване на тока с 5%, след Нова година, съобщи министър Стойнев.

 3. От догодина максималният осигурителен доход ще стане 2400 лева, Хасан Адемов

 4. Надбавките за дете. Нови условия за получаване от новата учебна година. Родители трябва да представят удостоверение, че децата им са записани на предучилищна

 5. На прага на новата учебна година. Над 63 000 са първокласниците през тази година. МОН ще привлича млади хора за работа в училище с пакет от мерки за да ги мотивира, каза министът Клисарова

 6. Обвинителните актове за атентата в Бургас готови до март. Българската прокуратура е сериозно ангажирана с проявите на тероризъм, декларира Сотир Цацаров. Обвиненията за атентата в Бургас ще бъдат готови до март седващата година. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в четвъртък. Държавното обвинение е идентифицирало и установило трите лица, свързани с нападението в Бургас, при което загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор.  прокуратурата нямат гаранции, че молбите за екстрадиция ще бъдат изпълнени, но според Цацаров, делото ще започне при всички случаи. „Ако не можем да ги изправим физически, ще ги изправим задочно. Но, ще дадем ясен сигнал, че в България такова разследване приключва с присъда”, категоричен бе обвинителят.

 7. Инцидент или атака. Кола се вряза в мисията на Анкара в София. Градската прокуратура започна разследване

 8. Вече са факт първите три дела, свързани с размириците по време на протестите, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Засега на прокуратурата са предадени 11 протестиращи и един полицай, уточни той.

 9. 91 ви ден на протести срещу кабинета

 10. Контрапротестиращите настояват за оставка на Президента. Те поискаха Маргарита Попова да заеме мястото му

 11. Протестна мрежа осъди остро ТВ изявите на Станишев и Местан. Политиците с власт опитват да „страхуват” медиите. Телевизионните изяви на лидерите на БСП и ДПС от последните два ни срещнаха острата реакция на протестиращите вече деветдесет дни срещу кабинета на Пламен Орешарски. „По повод последните ТВ участия на Сергей Станишев иЛютви Местан, изразяваме острото си несъгласие с неприкритите опити за задушаване на свободното слово в ефира”, пише в специална позиция на Протестна мрежа, разпространена в четвъртък.

 12. Изборният кодекс. Скандал при предтавянето на проекта Със скандал започна първото участие на депутатите от ГЕРБ в работата на Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс. След досегашния бойкот на заседанията, днес от ГЕРБ изразиха несъгласие, че им дават проект на кодекса, без да са участвали в обсъжданията. Цецка Цачева попита Мая Манолава кои са авторите на документа. Няма как, след като не бяхте член на тази комисия и днес е вторият ви работен ден, защото бяхте избрана вчера, да имате представа какво се е случило, още по-малко да сте участвали. Аз ще повторя специално за вас, макар че го казах в началото на представянето, че бяха проведени 8 публични обсъждания по най-важните теми на новите изборни правила", посочи Мая Манолова - председател на Комисията за нов Изборен кодекс.

 13. Пореден протест срещу Камен Ситнилски

 14. ЕС предлага да отпаднат таксите за роуминг от догодина

 15. Пламен Орешарски с реч на форума в Китай. Структурни реформи и структурно адаптиране на икономиките е начинът за излизане от кризата в Европа, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след участието си в Годишната среща на новите шампиони в гр. Далиен, съобщиха от правителствената информационна служба. „Винаги съм считал, че стабилната фискална позиция е добра предпоставка, но само тя не е достатъчна, както видяхме и от нашия собствен опит”, отбеляза премиерът. Орешарски подчерта, че е останал впечатлен от големия интерес към дискусията за Европа, в която той участва заедно с министър-председателите на Малта и на Финландия. Като акценти в нея се откроиха темите за взаимоотношенията между Китай и Европа, а също така беше коментирана и речта на китайския премиер Ли Къцян по време на откриването предишния ден.„Неговата реч беше изпълнена с много силни послания – за необходимостта от дългосрочни, а не конюнктурни решения, за свободната търговия ”, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски. За Европейския съюз премиерът каза, че според него 28-те държави имат бъдеще чрез засилване на координиращите функции на центъра.

 16. Продължават протестите в Турция

 17. САЩ въоръжават сирийската опозиция, според CNN. САЩ и Русия ще проведат нова среща с цел да се намери дипломатическо решение на конфликта

 18. Депутатите приеха отчета на Съвета за електронни медии (СЕМ) за дейността на регулатора за 2012 г. Документът предизвика критики от страна на „червени” депутати. Председателят на СЕМ проф. Георги Лозанов заяви, че отчетите нямат функция на доклад.„Чувствам един дефицит за дебат въобще за състоянието на медиите. Аз си давам сметка, че това е политическа сцена, но нека не забравяме, че свободата на словото е ненамеса в медиите”, каза той. „Свободата на словото не е проблем, който трябва да се политизира”, репликира Татяна Буруджиева от Коалиция за България. Обществените медии – БНР и БНТ, през последните години и в една медийна криза, са острови на стабилност. Мартин Захариев изрази негативна оценка за работата на обществените медии. Тази оценка не съвпада с оценката на СЕМ”, посочи Лозанов и добави, че СЕМ е възможно най-прозрачната организация в страната.Татяна Буруджиева констатира, че методите за мониторинг, които Съветът за електронни медии упражнява, са брадясали, мухлясали и прашасали, а БНТ не оправдава стотиците милиони субсидия. Тя обвини СЕМ, че не е изпълнил задълженията си да следи и регулира процеса по цифровизацията.

 19. Нови правила на градския транспорт в София. Контрольорите ще свалят пътници които са в нехигиеничен вид.


Изготвил: Боян Цонев


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница