Цачева: Поправката в Държавен вестник е петно върху мен дпс видя организирана престъпна група с участие на депутати Емилия КараабоваДата08.05.2018
Размер199.56 Kb.
30 юли 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЦачева:Поправката в Държавен вестник е петно върху мен

ДПС видя организирана престъпна група с участие на депутати
Емилия Караабова

Председателката на Народното събрание Цецка Цачева си посипа главата с пепел заради лобистката поправка в “Държавен вестник”, либерализираща използването на наркотични изображения в рекламите.

Депутатите приеха с пълно единодушие доклада на анкетната комисия, създадена да разследва случая.

По нейно предложение двама от замесените депутати от ГЕРБ - Светлин Танчев и Пламен Цеков, освободиха ръководните места в парламентарните комисии. Гласуването на доклада, който ще бъде изпратен в прокуратурата, вчера не мина без бурни нападки между управляващи и опозиция.

Шефката на НС Цецка Цачева определи случая като петно върху нея самата и институцията. По думите й скандалът показал, че депутатите гласуват текстове, без да чуват за какво се отнасят.

“Г-н Пирински е бил щастлив, като е формулирал, че поправката “Ванко 1” хвърля петно за 20 години (бел. ред.: поправка от 2006 г. в НК, с която наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалява).“

За съжаление аз не мисля, че това петно е срочно”, каза Цачева и допълни, че чак след този случай разбрала, че депутатите не слушат какво се чете, а гласуват.

Мая Манолова от БСП обаче бе категорична, че “наказаните” депутати Пламен Цеков и Светлин Танчев прикриват имената на високопоставени лица от ГЕРБ.

“Ние сме длъжни да допуснем за функционирането по този случай на организирана престъпна група по смисъла на НК. Ако бъде разкрита и в нея участват и депутати, това ще отиде в евентуален бъдещ специализиран съд, каза пък зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров.


19 бебета ин витро за ден и половина
Деветнадесет бебета, заченати в епруветка с пари от държавния Фонд за асистирана репродукция, се родиха само за ден и половина в столичната Първа АГ болница “Св. София” (бивша “Тина Киркова”). Става дума за тризнаци, 7 двойки близначета и още 2 бебенца на различни майки.

Повечето майки бяха неимоверно щастливи, защото са чакали децата си близо 10 г. И са правили между 5 и 8 опита ин витро. Като Емилия Литова, която се опитва да забременее цели 11 г. Вчера тя се сдоби с малките Никола и Антония.

Всичките 19 бебета са заченати ин витро благодарение на д-р Георги Стаменов, ръководител на център “Надежда” в клиника “Малинов”. А в раждането са помогнали д-р Валентина Григорова, д-р Детелина Стоичкова и д-р Спас Игов.

В “Св. София” вече има 10 двойки близнаци.
339 дни отпуск има

чиновник в районна­та здравна каса в Плевен. Това означава, че той не е почивал от създаването на ведомството, ка­за директорът на ка­сата Мартин Митев, Други служители пък имали да изчистват над 100 дни.
Законите написани, остава да видим действие
Диана Тенчева

Много говорене, много подготовки, кадрови смени и нито една реформирана болница.

Това е равносметката след едногодишното управление на ГЕРБ в здравеопазването.

А всички доктори така се зарадваха, когато именно председателят на лекарския им съюз д-р Божидар Нанев бе избран за министър на здравеопазването.


С настаняването на поста обаче той мина от другата страна и колегите бързо го отписаха като човек, който ще защитава интересите на съсловието.
Липсата на решителни мерки в управлението на ведомството обаче му изигра лоша шега и той бе сменен от колоритната професорка Анна-Мария Борисова. А тя сякаш е заклет последовател на Сократ! Както сентенцията му гласи: “Заговори,за да те видят”, така стори и проф. Борисова.
Влезе в информационния поток още с представянето си на 7 април т. г. (навръх празника на здравния работник) от премиера Бойко Борисов. И още по петите я следва фразата “Пийте 8 литра прясно мляко” - както посъветва тя на паметния ден.

Истина е, че и д-р Нанев, и проф. Борисова бяха поставени на върха на една система, която никой от управляващите не смееше да реформира в последните 20 години. Никой не се решаваше да развали статуквото, въпреки че пак никой не беше и не е доволен от нея - нито лекарите, нито пациентите.

Но истина е, че така и не разбрахме визията за промяна на двамата здравни министри. Или те не успяха да ни я разяснят.
На всички стана ясно, че няма да се закрие нито една болница - и двамата го повтаряха достатъчно често. Но така и не се разбра колко са болниците, които приемат по 1-2-ма пациенти на седмица и какво ще стане с тях.

Не разбрахме каква е алтернативата и пред общинските болници. Или пък какви подобрения очакват областните заведения.


А те са много важно звено, тъй като не е възможно всички българи да се изтърсят в столицата, за да ги лекуват професори и доценти, за които всеки ден четат по вестници.
А и защо областните болници да не конкурират столичните? Или и това е част от плана на негласното лоби на големите софийски болници?

Не чухме и какво развитие чака националните центрове.

Първият проблем, с който д-р Нанев по неволя се захвана, беше да накара българина да си плаща здравните вноски. Защото той пое системата с 1,2 млн. неосигурени. (Дали въобще щеше да приеме поста, ако те бяха 1,89 млн., както са в момента.)
И на какво заложи? Да издава европейска здравна карта само на редовните платци. Които да бъдат проверявани на границата за нея. А кръшкачите от системата да си остават у нас.
Тогава обществото подскочи за първи път, защото това хич не се връзва с европейската директива за свободно движение на хора и стоки. Айде и хоп - първата черна точка за д-р Нанев.

Малко преди зимата се закани, че ще закрива болници, които нямат специалисти и апаратура. Това беше облечено в изискването на касата договор за клинична пътека да се подписва само при налични двама специалисти.


Започна бунт на малките и общинските болници. Министърът тръгна да гаси избухналите “пожари” в страната. И където и да отидеше, обещаваше да не закрива болници. Но вече имаше втора черна точка.
Третата му докара свинският грип - заедно с един неизгоден договор за спешна доставка на ваксини. Нищо че всеки ден медиите тръбяха за нов починал от вируса Н1N1.

И толкова беше - три гафа и те сменят. Нищо че през януари т. г. Нанев се радваше на пълна подкрепа от министър-председателя. Шест дни след Нова година той съобщи пред “Труд”: “Трябва да призная, че досега премиерът ми е гласувал голямо доверие.

А за какво ме пита често? Сами видяхте, че много сериозно следи трансплантациите, винаги е проявявал разбиране и към онкоболните, към българите на хемодиализа...”

Но след фала с ваксините той изгърмя. Както сам Нанев беше предрекъл още 2 месеца след поемането на поста си - на 21 септември м. г. пред “Труд”: “Много често министрите на здравеопазването са “бушоните”, които трябва да изгърмят. Това е причината от 1989 г. досега, който е бил на този пост, да не е изкарал цял мандат”.

И позна.

Постът премина в ръцете на емоционалната проф. Анна-Мария Борисова, която веднага запретна ръкави и обеща да довърши реформата. Промените тръгнаха от пренареждането на министерския кабинет, от изчистването на прашасалия боклук в архива на Министерството на здравеопазването и се стигна до Националната здравна карта.


Тя още не е готова, но по думите на професорката до есента ще е ясна. “Почва се с дребните неща, а после ще дойдат и едрите. И ще съобщим на г-н Бойко Борисов , че в това министерство вече има ред!”, каза пред “Труд” на 14 май т. г. проф. Борисова.

Факт е обаче, че по нейно време - преди броени дни - се приеха важните поправки в Закона за лечебните заведения. А те определят какво ще се случва с болниците, които трябва да се преструктурират. Но вместо очакваната приватизация елегантно се прокрадва одържавяване.

Министърката заяви воля и да не се съобразява с лобиране за едно или друго заведение от страна на депутати и министри от ГЕРБ, дори от братовчеди на премиера. Екипът й промени и дузина наредби. Засега това е отметната работа.

Обаче професорката загуби няколко важни битки в качеството си на здравен министър. Една от тях е въвеждането отново на либерален режим на пушене на закрити обществени места, в това число и кръчмите.

 Не преодоля и финансовия министър Симеон Дянков, който резна бюджета й с над 100 млн. лв. Нищо че Световната здравна организация е категорична: Парите за здраве в момент на криза не трябва да се пипат.

Дано успее да го убеди да не понижава процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване догодина. Защото тогава съвсем ще излезем от европейските класации. Защото за разлика от народната медицина за традиционната пари трябват...Нанев отметна оздравителни мерки, Борисова - проблеми

Какво още направи д-р Божидар Нанев?

- Изпълни до една оздравителните мерки в сектора, за които се беше зарекъл.

- Инициира промени в ръководството на здравната каса, за да стане по-гъвкава при решенията си - от 4 органите на управление бяха намалени на 3. Управителният и контролния съвет се вляха в надзорен.

- Засили мерките в здравното осигуряване, но пък без да иска, се увеличиха неосигурените.

- Наистина въведе критерии за сключване на договор с касата - денонощен прием, задължителна апаратура и кадри, спазване на медицинския стандарт.

Но фундаменталните промени бяха оставени за 2011 г.Какво още направи проф. Анна-Мария Борисова?

- С поемането на поста ревизира доставките на липсващи ваксини срещу стафилококови инфекции и подписа за нови количества.

- Заради кризата спря започнали търгове за скъпа апаратура.

- Убеди премиера Бойко Борисов, че не може да има таван от 3500 лв. за доходите на лекарите.

- Завърши започнатите първи клинични пътеки за долекуване. Три от тях са за пациенти вътрешни болести, за хирургични и неврологични случаи (за пациенти с парализи). А четвъртата е за продължително лечение на пациентите в будна кома.


119 млн. лв. по-малко в касата на НОИ
Приходите в бюджета на осигуряването към края на юни са със 119.4 млн. лв. по-малко от предварително планираните, показват сметките на НОИ. Намалението идва от по-ниските постъпления от осигурителни вноски заради намаляването на заетостта.

Планът за приходите е изпълнен с 45,6%, но разходите са 49%, като обаче са икономисани 35,5 млн. лв. спрямо планираното. За да се разплати, институтът е получил за този период трансфер от държавата в размер на 1,9 млрд. лв. Сметките на НОИ показват, че 160 000 човека по-малко внасят в системата спрямо заложените в бюджета.

Заради орязването на болничните, отложеното вдигане на "вдовишката добавка" и на тази за старост непланираният дефицит във фондовете на държавното обществено осигуряване до края на годината се очаква да бъде само 55.7 млн. лв.

В анализа на НОИ се казва още, че намалението на разходите се дължи на приетите от правителството антикризисни мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция.
Екипът ни работи по европейски стандарти
Доц. Тройчо ТРОЕВ е ръководител на Клиниката по физикална медицина и рехабилитация към Военномедицинска академия. Има две признати специалности - Вътрешни болести и физикална медицина и рехабилитация. От 1994 г. е доктор по медицина, по-късно се хабилитира - доцент по физикална медицина и рехабилитация. Дисертацията му е в областта на ревматологията - рехабилитация на пациенти с болестта на Бехтерев. Съпругата му е медик, синът му завършва медицина В Германия
Росица ЦОНЕВА

- Доцент Троев, кое е най-Важното за работата на Клиниката по физикална медицина и рехабилитация?

- Работим екипно и по стандартите на Европа. Това означава, че във Всяка клиника на тази сграда на Военномедицинска академия има наш екип от специалист по кинезитерапия и няколко рехабилитатори, който се ръководи от лекар с призната специалност по физикална медицина и рехабилитация. Хората от тези миниекипи са част от професионалния колектив на клиниката. Всяка година екипите сменят клиниките - по кардиология, по неврология или неврохирургия и т.н. Така получават необходимия обхват на патологията, както се казва на професионален език. Да не става като във филма „Гара за двама", както се прави обичайно В България: много сме добри, но само на ляв горен крайник, за десния крайник пращаме В чужбина. Поне в последните 15 години и особено през последните седем - осем, откакто генерал Тонев е шеф на ВМА, ние сме открита, отворена система. Не се Връщат пациенти, независимо какви са и откъде идват. Като не забравяме, че надписът на сградата ни е ВМА. Т.е. имаме контингент, който задължително обслужваме - хората от ГЩ, от инистерството, участници във военните ни мисии в чужбина. При нас имаме създаден диагностичен център, който работи след работното време на клиниката с пациенти с направления, не само от България. След почти всички по-сложни операции, които се правят, например, на наши болни в ортопедичнитеклиники в Германия и Израел, рехабилитацията се провежда тук. Защото ние работим по тяхната програма и след като я завършим, връщаме пациента с наша епикриза според европейските стандарти, преведена на немски или английски език. Работим с водещи центрове - в Европа и там ценят нашата практика.

- Някой би казал, че при модерните условия в клиниката „и баба знае" да работи, нали?

- Ремонтът на клиниката завърши преди три години. Аз винаги ще благодаря на ръководството на ВМА тогава и лично на ген. Тонев за отделените средства, както и на ръководството на Министерството на отбраната, за да можем да я построим. Преди 50 години е създадено първото отделение по физикална медицина още В старата сграда на ВМА. В новата сграда клиниката се разрасна, защото при нас патологията се променя. Увеличиха се онкологичните заболявания, зачестиха

тежките увреждания от пътни произшествия. Голямо изкуство е някои от тези пациенти да се ресоциализират, доколкото е възможно

- Преди две години организирахте групов метод на лечение на инсултно болни. Екипът ви сега предвижда ли нещо подобно?

- Груповият метод за лечение на инсултно болни беше по опита на Германия. В момента предвиждаме пилотен проект за пациентите с болестта на Бехтерев. На същия принцип на превантивността предвиждаме и работата с две групи с болни от заболяването на Бехтерев още през есента. Поне от 20 години се занимавам с това заболяване и този начин на лечение е отдавнашна моя мечта. Реших да помогна на скоро създаденото сдружение на болните от болестта на Бехтерев. Началникът на ВМА г-н Тонев е съвременно мислещ човек и никога не отказва иновации в медицината. Затова смятам, че ще имаме съгласието му да проведем по наша програма няколко рехабилитационни курса, които ще се различават именно с това, че са по групов метод, с двама рехабилитатори, със събеседване с болния. След процедурите Всички заедно ще обмислят резултатите, след което ще ги насочим към лечение с лиманна морска кал в Поморие и Тузлата и така ще затворим кръга на лечение. Има идея по този начин да се прави лечение на групи пациенти във Варна и Пловдив. Просто искаме да направим нещо добро за тези пациенти, защото пикът на заболяването вече е между 16 и 36 г. Срещу идеята да превърнем в традиция периодично групово лечение

на определен тип болни не искаме нищо насреща, освен бюрокрацията навън да не ни пречи да го направим. И в Плевен са създали подобен на нашия център с ръководител доц. Колева. Но моята мечта е да се създат 6-7 такива клиники В България, които да имат еднакви стандарти. Както, когато Влизаш В „Шел", дали е В Сливен, или във Велико Търново, навсякъде обслужването е еднакво.

- Какво представлява ерготерапията?

- Тази специалност съществува от 5-6 години. Мястото на ерготерапевтите е при социално значимите заболявания в домовете на пациентите, както и в домовете за възрастни хора. Най-много училища за ерготерапия има в Холандия и в Германия. За тази специалност тепърва ще се говори. Това е, популярно казано, лечение с труд под погледа на ерготерапевта.

- Погледът към клиниката ви отвън вшкда оборудване на световно ниво на иновациите в медицината, но според погледа отвътре вероятно винаги ще има нещо недоправено...

- Винаги има неща,които могат да се направят и доправят. Смятахме да организираме открития двор като дневен пансион за групи пациенти. Засега това е още В бъдещите ни планове. Не всичко обаче е свързано с много пари в медицината. Трябва и достатъчни знания и професионален опит, както и да има човечност към хората. А практиката показва, че може и с много пари нищо да не се направи. Това, което пацинетите виждат в нашата клиника, съм го виждал и в Германия, и в Канада, и на други места. Ние сме взели най-хубавото и сме го адаптирали. Но не всичко е в апаратурата. Нещата опират и до подготовката на кадрите. Неслучайно клиниката ни е озвучена с музика. Колегите, като дойдат В 7,15 часа, си оставят личните проблеми на входа на клиниката. Същото се отнася и за пациентите. Това, което дотук сме направили, е просто модел в нормалните държави. Макар че има основни аксиоми - медицина без пари не се прави. Не можеш да имаш в джоба си 2 стотинки и да кроиш планове в кой ресторант ще Вечеряш...

Една от най-добре оборудваните Клиники по физикална медицина и рехабилитация не само В нашата страна, а и В Европа, е тази към Военномедицинска академия. Според нейния ръководител доц. Тройчо Троев може би след тази 6 Мадрид, която ни превъзхожда с минералната си вода, ние сме на второ място на Стария континент. Клиниката е разгърната на площ от около 4 декара. В нея има абсолютно всички сектори на физикалната и рехабилитационната медицина - електролечение, лазертерапия, екстензионна терапия, няколко салона по кинезитерапия, много модерно Водолечение с два басейна, зали за масаж, зали за инхалации, както и единственото отделение по рефлексотерапия в България с ръководител доц. Георгиев. За разлика от другите клиники в страната тук всичко е събрано на едно място, което улеснява особено по -тежко болните, като всички процедури са „на една ръка" разстояние.


Държавните стандарти за 9 месни продукта ще са готови до дни
До дни ще бъдат подготвени държавните стандарти за български продукти от месо, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба. Стандартите, които се разработват от експертния съвет по безопасност на храните и асоциацията на месопреработвателите, ще бъдат за девет продукта - кюфте, кебапче, кайма, карначе, сурова наденица, кренвирш, наденица, варен колбас и шпеков салам.

Впоследствие ще се работи и по такива за други продукти. По подобие на стандарта на кисело мляко този за месните продукти също ще се въвежда доброволно от производителите. Тези, които го спазват, ще могат да поставят лого и надпис на опаковките си. Освен това се очаква да бъде издадена заповед, която да забранява на производителите да използват наименованията на месни продукти, ако в тях се използват соя и други подобни съставки. Съвсем скоро ще бъде готов и стандартът за бяло саламурено сирене, съобщиха преди дни от земеделското министерство.

В началото на юни беше забранено използването на наименованието "млечен" върху продукти, които съдържат растителни мазнини. От ветеринарномедицинската служба съобщиха, че за първите две седмици след заповедта са направени над 4600 проверки на продукти в търговската мрежа, хладилни складове и млекопреработвателни предприятия. За този период има съставени 27 акта и 137 предписания. По данни на службата проверките са продължили и след това, но все още няма обобщена информация за резултатите.

Въвеждането на стандарти за качество ще бъде направено и за хлебопроизводството. Преди няколко седмици камарата на индустриалните хлебопроизводители внесе своите предложения за бял, типов и хляб "Добруджа", които се обсъждат в момента. Очаква се да бъдат изготвени стандарти и за закуски, както и за печива (пити, ритуални хлябове и др.).Производителите вече няма да могат да използват соя в оригинални рецепти


Уволниха 2 заместници от здравната каса
Управител и само един подуправител ще ръководят вече здравната каса. Това решиха депутатите вчера, след като гласуваха промени в закона за здравното осигуряване. По думите на мнозинството съкращаването на щата в НЗОК се налага заради финансовата криза и задължителното орязване на администрацията. В момента директорът на здравната каса д-р Нели Нешева, ще заеме длъжността управител на звеното. Все още не е ясно кой от заместник-директорите ще бъде оставен за подуправител, след като останалите бъдат отстранени с предизвестие. В момента зам.-директор по лекарствената политика е Албена Златарева, която е протеже на Лъчезар Иванов. Зам.-директор по информационните технологии на касата пък е Александър Огнянов, който е от времето на миналото правителство. Преди време шефката на касата Нели Нешева беше прогнозирала, че дясната й ръка занапред ще бъде информатик или финансист.
Надя Панкова


Доплащането при зъболекаря вече е съвсем законно
За стоматологичните дейности, включени в основния пакет на НЗОК, се допуска заплащане или доплащане от задължително здравноосигурените лица. Това е нов текст от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), приет вчера на второ четене в пленарна зала. Доплащането или заплащането на зъболекарските дейности ще става по реда на чл. 55 "в", в който се уточняват обемите, цените и методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ. Те се приемат всяка година от МС по предложение на финансовия министър. ДУМА припомня, че до т.г. цените на стоматологичните услуги в основния пакет се договаряха между здравната каса и Българския зъболекарски съюз по време на преговорите за Национален рамков договор (НРД). От т.г. последна дума по тези цени ще има МС.

В мотивите си вносителката на предложението Десислава Атанасова - председателка на парламентарната здравна комисия, отбелязва, че доплащането за дентални услуги вече се е наложило в практиката и е регламентирано в НРД, но досега не е било уредено в закона. По този начин ще се създаде законова основа за регулиране на доплащането от министъра на здравеопазването, касата и представителите на БЗС, смята Атанасова. Новият текст е вкаран в здравна комисия при второто четене на законопроекта, припомня Здраве.нет.

Другите промени, приети вчера в ЗЗО, предвиждат директорът на НЗОК вече да се нарича управител и да бъде подпомаган от един подуправител, вместо от трима зам.-директори. Правомощията на управителя ще изпълнява завареният до влизането в сила на този закон директор - в случая д-р Нели Нешева, до приключването на мандата й. Трудовите договори на заварените до влизането в сила на закона зам.-директори ще бъдат прекратени с предизвестие. При първото четене на проекта в зала от лявата опозиция заявиха, че промените се приемат единствено, за да бъде отстранен конкретен човек от ръководството на здравната каса. Гласуването вчера обаче протече без всякакви дискусии.


Нова наредба за пациентските организации
Аида ПАНИКЯН

За да бъде призната за представителна една пациентска организация, в нея трябва да бъдат представени поне 15 отделни заболява­ния и/или групи заболявания и/или класове болести, съгласно Международната класифи­кация на болестите. Това представяне трябва да е поне през последните 3 години. Освен това пациентската организация трябва да има областни структури във всички административ­ни области на страната, каквото е изискването и на сегашната наредба. Новото е, че тези струк­тури трябва да обявят адрес и телефон на пред­ставителството си, както и приемно време, през което пациентите могат да се обръщат за съдей­ствие към съответната организация. Пациент­ските организации се срещнаха с ръководство­то на МЗ, за да представят своите виждания по проекта за наредба. Както ДУМА писа в поре­дица разработки, посветени на работата на па­циентските организации, действащата в момен­та наредба за националната им представител­ност е по-скоро с пожелателен характер.
Благоевградските съветници подкрепят диспансерите
Георги АРГИРОВ

Декларация в подкрепа на благоевградските диспансери приеха общинските съветници на вчерашната сесия. Те настояват областните диспансери в Благоевград да запазят досегашния си статут като самостоятелно съществуващи лечебни заведения. Декларацията е подкрепена от управителите и целия персонал на лечебните заведения за кожно-венерически, белодробни и онкологични заболявания, която бе представена от общинския съветник Иван Ризов. "Диспансерите са общинските търговски дружества, които приключват дейността си с положителен финансов резултат. Преминаването им към МБАЛ-Благоевград ще разруши ефективно действащата система за активно издирване, диагностика, лечение, периодично наблюдение и диспансеризация на пациентите", подчерта пред съветниците патологът от онкодиспансера д-р Георги Георгиев. При посещението си в Благоевград преди седмици здравният министър проф. Анна-Ма-рия Борисова обясни какви реформи ще се предприемат в здравеопазването в Пиринско. Пред медиите тя обяви, че двата диспансера - за кожно-венерически и пневмофтизиатрични заболявания, ще се преобразуват в отделения на областната болница.
62-годишната родилка Красимира Димитрова:
Всички са срещу мен!

Изписаха Мери, защитници настояват детето да отиде в дом
от РУМЯНА МИЛАНОВА

ПОВЕЧЕ няма да го­воря нито за Мери, нито за мен. Срещам на­всякъде хора, които са настроени негативно.

Има варварско отношение към нас. Гледат на мен като на престъпник. Няма да допус­на подобно нещо, хората да ме коментират, да ме осъждат.

Раждането на децата е мое ре­шение и всички отговорности ги поемам аз. Няма да се обяснявам пред никого, не искам и добро отно­шение и престорена загриженост, само да ме оставят намира", кате­горична е 62-годишната Красимира Димитрова. Преди 2 месеца тя

скандализира държавата

след като роди ин витро близначките Мери и Жаклин. Постъпката й раздели обществото. Едни я под­крепят, други я осъждат. Заради нейния случай се скараха лекари и болници. Заваляха обвинения за пиар акции на здравни заведения с нейния случай, както и спорове какви грижи се полагат за оцелява­нето на децата. Малката Жаклин, която се роди едва 500 грама, си отиде, по-голямата Мери постъпи в Университетската детска болница в София. Два месеца след като се появи на бял свят, Мери е сравни­телно добре. Бъдещето и здравето й, както и това на майката остава неясно. Според близки до родилка­та Красимираедва сега осъзнава

проблемите от раждането в напред­нала възраст. Не е комуникативна, среща се единствено с хората от болницата. Тя няма близки, които да й помагат в отглеждането на дъщеря й. В момента Мери вече е изписана от Университетската бол­ница в София. Майката Красимира държи всичко в тайна. Настоява да не се знае нищо за здравето на дете­то, нито кога ще бъде изписано.

Постоянно ме тормозят раз­ни хора, искат да знаят как е Мери, как ще се грижа зa нея. То­ва си е моя работа. Засега се оп­равям, преминах през ада. Родих на 62 години, загубих едно дете, другото оцеля, срещнах хорската злоба. Оттук нататък вярвам, че нищо по-лошо не може да се слу­чи. В момента се справям финан­сово, нямам затруднения, мога да се грижа сама за Мери. Имам достатъчно дрешки, пелени. Все

пак имаше и добри хора, които ми помогнаха, но не си прося нищо. Само ако видя, че някой наисти­на е добре настроен към нас. Вече нямам вяра на никого", проплаква Красимира Димитрова. Красимира признава, че не е била подготвена за реакциите срещу нея. Била е на­ясно, че ще има остри коментари, но не в такива мащаби.

Стана така, че да не мога да изляза на улицата спокойно. От­сега нататък всички ще ме гледат и коментират. Навсякъде. Ноще се справя

Ще се изолирам с детето. Ще му осигуря добър живот, напук на всички, които ме осъждат", казва Красимира. Лекарите казват, че за­сега Мери е в добро здраве.

Вече достигна тегло 2,5 кг. Не е необходимо медикаментозно ле­чение, затова решихме, че можем да я изпишем", каза доц. Ралица Георгиева от Университетската болница. Красимира е убедена, че няма притеснения около грижите за детето. Лекарите не изключват възможността приевентуално влошаване

на състоянието то да постъпи в „Дом майка и дете" в Русе за лече­ние неопределено време. Подобно настояване вече има и от няколко организации за закрила на детето. Те настояват да се извърши про­верка дали майката Красимира има възможности и е в добро здра­ве, за да гледа детето. От Агенция за закрила на детето раждането на Красимира е според закона, но и те настояват за дебат какво ще е бъдещето на детето. Според тях тепърва предстои да се установи дали Красимира може да се грижи за детето.

Един родител трябва да може да осигури добър живот на детето, за да се нарече родител", казват от Агенцията.

Не искаме да откъсваме дете­то от майката. Просто настоя­ваме да се знаев какви условия ще израсне

детето. Напредналата възраст не е шега работа, макар г-жа Ди­митрова да говори за расизъм и дискриминация. Това е прецедент в нашето общество и искаме про-зрачност", е общото мнение на няколко неправителствени орга­низации. Красимира е убедена, че има подкрепата на своите колеги от русенския психодиспансер и няма да позволят да й отнемат детето.


Старозагорските старейшини си искат високотехнологичната болница
Общински съветници от партия ГЕРБ в Стара Загора са изготвили декларация, в която се обявяват за създаването на високотехнологична болница в града, съобщава регионалното издание Stzagora.net. По непотвърдена информация, на 27 юли вечерта представители на РЦЗ, УМБАЛ и МБАЛ „Киркович“ в Стара Загора са били изслушани от групата общински съветници на управляващата партия, а вчера станало известно, че е изготвена декларация, която ще бъде предложена за гласуване на днешната общинска сесия. Проблемът е предизвикан от писмо на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова, според което тя приема решението двете болници в града да не се сливат, но по тази причина с титлата „високотехнологична” ще се окичи хасковската болница.
„Водени единствено от грижата за защита интересите на гражданите да получат достъпна и висококвалифицирана медицинска услуга, ние, общинските съветници от ОбС-Стара Загора, заявяваме своята категорична позиция в подкрепа на предложението за създаване на високотехнологична болница в Стара Загора. Работещите в сферата на здравеопазването имат необходимата материална база и потенциала да покрият европейските стандарти в това отношение, а жителите на Стара Загора и региона имат правото да ползват високотехнологично медицинско обслужване“, се казва в декларацията. Тя е приета с 40 гласа „за" от общинските съветници днес, научаваме от Dariknews. Декларацията е изготвена от Комисията по здравеопазване и екология, в присъствието на доктор Веселин Попов от МБАЛ и директорът на УМБАЛ доктор Кирил Добрев, е версията на Dariknews.
„Ние нямаме проблем със създаването на високотехнологична болница. Проблемът е измислен от министър Анна-Мария Борисова. Не може веднъж да каже, че ще прави болница в Бургас, където изобщо няма университетска болница; втори път да каже, че болницата ще бъде в Стара Загора, но трябва да се обединят двете лечебни заведения и новата болница задължително да бъде университетска, за да е високотехнологична, а трети път да каже, че болницата ще бъде в Хасково, където изобщо нямат сили и възможност. Това са абсолютни манипулации и аз от тук мога да поискам оставката на министъра. Искам да споделя една популярна фраза от филма „Кръстникът": „Ще ти направя предложение, на което не можеш да ми откажеш". Министърът на здравеопазването прави точно това. Предлага ни нещо, на което няма как да откажем - или се обединяват двете болници, или в Стара Загора няма да има високотехнологична болница. Това ли е европейското отношение на един министър към специалистите и работещите в здравно заведение със 130-годишна история? В момента работещите в МБАЛ нямат спокойствието, от което се нуждаят. Това обединение и тази декларация целят съкращаване на разходи, тъй като Министерството и Здравната каса нямат пари", коментира общинският съветник доктор Соня Боева, цитирана от изданието.
Stzagora.net пък допълва, че до вчера от здравното министерство така и не обяснили на местната общественост какви са критериите за т.нар. високотехнологична болница, а още по-малко откъде ще дойде финансирането за нея, с изключение на лансиран в пространството европейски проект. Пари от ЕС обаче се дават за оборудване, но не и за пряката издръжка (консумативи, ток, вода, заплати и т.н.) на една или друга болница, без значение дали тя е в Стара Загора, или в Страсбург, коментира регионалното издание.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница