Черно злато Защо компост?Дата02.06.2018
Размер74.91 Kb.

Черно злато

Защо компост?


Нищо не сгрява душата на градинаря така, както рециклирането на обелки от зеленчуци, подрязана трева, листа, клонки, дори мляно кафе в богатия органичен материал, познат като органична/смесена тор или компост—дори градинарят, който сади само няколко корена домати от типа Big Boy между мушкато Dark Red Irene и Bells of Ireland.1

Разхищението е термин от 80-те години на XX век. Въпреки, че теорията за нарастващата консумация в новото хилядолетие не е изчезнала, рециклирането е по-популярно от всякога. Създаването на компостна смес, дори най-простата, е наистина добро начинание. Всеки индивид, който разбира екологичните проблеми и рециклира консервни кутии, стъкло и вестници, е направил една малка стъпка напред към съхраняване на обелки от зеленчуци, листа, подкастрена трева и т.н. След като започнете да рециклирате, ще ви бъде трудно да изхвърлите дори кората на една ябълка в кофата за боклук. Освен това, повечето градски санитарни средства вече не приемат градински боклук—подрязана трева, листа и плевели, клонки и основен градински материал.

След като сте решили да създадете компостна смес, започнете със закупуване на малък пласмасов контейнер, който можете да поставите под кухненската мивка (най-лесният начин) или при стъпалото на задната врата (по-отдалечено място, но все още удобно). След като започнете да съхранявате обелки от зеленчуци и плодове, ще се изненадате колко бързо се натрупват съставките на вашия компост и колко бързо се превръщат те в черно злато за вашата градина. Необходима е почти година, за да може долната част на добре оразмерена камара да произведе компостна смес с дебелина 6 инча, която можете да добавите към вашата градина.2

Какво представлява компостната смес?


Почти всичко, което расте, може да бъде използвано за създаване на компостна смес. Всичко необходимо за създаването на такава се намира или в кухнята ма градинаря, или в градината.

Рано или късно всичко, което е пораснало, може да бъде рециклирано в компостен материал. Най-лесния начин да го запомните е да мислите за компостната смес в пластове—зелени, кафяви и черни материали. Зеленият пласт е най-очевиден—трева и изрезки от ограда, обелки от зеленчуци и плодове, черупки от яйца и мляно кафе (това са важни съставки, въпреки че всъщност не са зелени). Ако живеете близо до морето, можете да добавите водорасли, но трябва да ги полеете с прясна вода, за да премахнете солта. Зелените съставки осигуряват необходимия азот на почвата. Кафявият пласт е представлява богата на въглерод почва, съставена от царевични кочани, зеленчукови стъбла и ожънати растения, паднали листа, малки клонки, дървесна кора, дървен талаш, борови игли и сламки. Можете също така да добавите изпражнения от крави, овце и пилета (определено кафяви). Не се страхувайте от по-твърдите части като клонките и стъблата—те предоставят консистенция и аерация. Черната съставка представлява откъснати или нарязани вестници и други хартиени продукти.

За всички съставки важи правилото, че колкото по-малки са те, толкова по-добре. Целта е да се създаде среда, в която да растат и се хранят микроби, плесени и насекоми. Милиони микроорганизми атакуват компостните материали и ги превръщат в ронлива пръст с приятна миризма, подобряваща пълното цъфтене на цветни и зеленчукови градини. Истинските помощници на градинаря са микробите. Микробите представляват ефективни малки машини, които превъзхождат корените, що се отнася до осигуряване на азот, фосфор и вода на растенията. В хармония със здравия баланс на компоста, растенията предоставят захар на микробите. Тези микроби стоят близо до корените, защитавайки техния собствен хранителен запас, като отблъскват плесените, предизвикващи гниене на корените, и паразити, които могат да повалят дори най-красивите цветя. 3

Символичната връзка, която има градинаря с всички живи неща в кухнята и градината, изграждащи компоста, е паралелна на корените на зеленчуците, цветята, храстите и дърветата в градината. Карл Сейгън би се гордял с това.


Как да направите компостна смес?


Създаването на компостна смес може да бъде много просто или по-сложно. Можете да създадете проста система от две дупки, която колонистите са взели от Англия. Или бихте могли да създадете система от две части, разположени една до друга, която ще служи не само на вас, но и на всички собственици на имоти до следващото хилядолетие. Можете също така да създадете система, при която копаете дупки покрай вашите зеленчукови и цветни насаждения. Първо, изкопайте дупка и я запълнете с днешните обелки от зеленчуци и плодове и мляно кафе. След това изкопайте втора дупка точно до първата и хвърлете почвата върху първата дупка. На следвашия ден запълнете втората дупка с остатъци, вероятно няколко страници от вестника, и изкопайте друга дупка до нея. Можете да създадете тази система във всички цветни и зеленчукови лехи, до храсти и покрай алеи с цветя.

Разбира се, един начин да получите компостна смес е да купите готови елементи от пластмаса, дърво, тел или метал. Те могат да се намерят в цветарските магазини или да се поръчат по каталог. Тези малки елементи могат да се използват в балкони, вътрешни дворове или веранди, до входни стъпала или задни дворове. Следващата стъпка, разбира се, е просто да изберете подходящо място в задната част на двора или зад бараката за инструменти или гаража. Можете също така да посадите няколко малки храста или черен оман отпред, ако държите да имате подредена градина. Направете малка купчина, от която можете да гребете, така че когато материалът “узрее”, да вземете от него и да го добавите към вашата градина. Бихте могли да контролирате купчината, като използвате торби за боклук с изрязани дъна и отвори отстрани за вентилация. Просто я повдигнете леко и гребете от дъното.

Ако отделите време, за да направите тази малка компостна смес, можете лесно да я придвижите до следващото ниво. Една компостна смес от среден клас се прави от шест дървени кола с дължина приблизително пет фута и достатъчно тел, която да покрие външния периметър и надолу до средата. (Вземете под внимание размера, преди да отидете до местната железария и да купите вила за обръщане на сместа.) Поставете коловете в земята-три отзад и три отпред. Вържете тел около трите страни и една в средата, за да отделите старото от новото. Можете да украсите структурата чрез добавяне на две врати. Изкопайте тревата в дъното на сандъка, за да подобрите дренажа и да улесните пътя на полезните насекоми, които ще пируват върху вашата компостна смес.

Започнете чрез добавяне на зелени, кафяви и черни пластове. Ако разполагате с разнообразни материали, би трябвало да започнете с големи и по-малки клони, изрезки от плет и други по-дебели материали, които ще осигурят вентилация. След това добавете зеленият пласт-трева и меки растения. Най-отгоре добавете малко нарязани вестници, пръст и/или варовик. Намокрете сместа, но внимавайте да не прекалите. Необходима ви е достатъчно влага, за да улесните процеса на гниене, но не прекалено много, за да не прекъсне вентилацията, което може да предизвика появата на неприятна миризма. Във всички случаи, колкото по-малки са материалите, толкова по-добре, особено когато току-що започвате да натрупвате компостната смес.

Можете да оставите комбинацията да отлежи известно време, или да запчнете да я обръщате с вила. Най-добрият сандък с компостна смес се прави от блокове въглен. Отново, трябва да откриете удобно място—зад гаража или в задния ъгъл на градината, и можете да замаскирате мястото чрез посаждане на храсти и/или черен оман. Още по-подходящо е да поставите растения в саксия по края, превръщайки мястото в нагледна демонстрация на вашия принос за запазване на планетата чрез рециклиране. Тази цитадела на екологията е направена от два вида блокове въглен—стандартни с дупки и цели. Сандъкът е направен от два 4-инчови контейнера, разделени от ред блокове въглен, разположени върху 3-инчова цементова основа. Стандартният размер на блок въглен е 15½ x 7½ x 7½ инча. Компостна смес с добър размер може да бъде направена със 17 крайни блока въглен с половин размер, и приблизително 40 блока въглен. Можете да подредите блоковете по различни начини.

Разходите варират, в зависимост от това дали използвате професионален строителен работник или не. Най-добрият приятел на компоста, наред с микроорганизмите, които са неговата линия на живота, е черния оман (symphytum caucasicum). Това растение се използва главно като лекарство; листата му могат да бъдат използвани за приготвяне на чай или за ядене. Но за градинаря черния оман е каталозатор, който загрява зеления, кафявия и черния пластове и ускорява процеса на гниене. Черният оман може да бъде посаден отпред или около компоста, предоставяйки чудесен зелен щит с меки розови и бледолилави цветове. Следващата най-добра черта на черния оман е неговата издръжливост. Веднъж посаден, корените му остават на мястото си. Откъснете листата до основата на стъблото, хвърлете ги във вашия компост, за да активирате процесите в него, и за няколко седмици ще се появят нови издънки. Листата и стъблата имат хлъзгав сок, който прави откъсването им да изглежда по-трудно, отколкото е всъщност. По-лесно е просто да отрежете листата и клоните с ножици. Във всеки случай поставянето на няколко корена черен оман около вашия компост ще разкрасят както него, така и вашата градина.


Горещ или студен?


Малките компостни смеси са обикновено “студени”; т.е. материалът не се нагрява достатъчно, за да убие семената на плевели и други елементи, които не бихте искали да рециклирате във вашата градина. “Горещият” компост е по-добър. Тъй като разлагането започва при температура около 68° и спира при 140° всичко, което прониква при температури, близки до тези, е чудесно. “Горещ” компост, отлежаващ при температура между 130 и 160 градуса за период от три до пет дни, ще убие всички заразени елементи, които може да сте добавили по невнимание към почвата, както и семената на плевели, които могат да тероризират градината. Разбира се, колкото по-гореща е компостната смес, толкова по-бързо протича процеса на гниене и толкова по-бърз оборот ще получите от вашите изрезки, обелки и други отпадъци. “Горещите” компостни смеси обаче трябва да бъдат поддържани влажни и да бъдат обръщани често. Те се нуждаят много от “зелените” и “кафявите” съставки. Отворите в пластмасовите торби или контейнери помагат за вентилацията и оттичането на водата и снега, но от друга страна охлаждат сместа.

Компост и почва


Повечето видове почви са песъчливи или глинести. Добавянето на компост към почвата подобрява нейното качество, като я прави богата на черно злато.

Какво трябва и какво не трябва да правите


Поддържайте размерите на вашата компостна смес в рамките на поне три квадратни фута.

Поддържайте я влажна, особено при топло време.

Поддържайте здравословен микс от зелени, кафяви и черни съставки.

Нарязвайте кората на зеленчуци като пъпеши, дини и царевичните на по-малки сегменти.

Добавяйте черупки от омари и миди.

Обръщайте компоста, за да вентилирате и разбъркате съставките.

Покривайте с гъста мрежа, за да запазите влажността и да държите животните на разстояние.

Не добавяйте готвени или сурови меса, кокали или мазнини.

Не добавяйте плевели, освен ако имате “горещ” компост.

Не добавяйте заразени растения или такива, които са били третирани с химически пестициди.Не добавяйте третирани под налягане дървени материали или шперплат.

1 Виж Керъл, Поланд, “Градинарството по света”, стр.125-132

2 Виж Кимбърли, Боуен, “Опазване на планетата”, стр.11-13

3 Виж Брад, Сътън, “Микробиология във всекидневието”, стр. 75-98


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница