Чичо слави и четвъртото измерениеДата11.03.2018
Размер15.77 Kb.

ЧИЧО СЛАВИ И ЧЕТВЪРТОТО ИЗМЕРЕНИЕПетър Камбуров

(линк към снимка, която се отваря в нов прозорец - ГАЛЕРИЯ)
Един ден, на връщане от училище, отидох в печатницата и гледам чичо ми Слави Камбуров, който беше широк социалист-атеист, пристигнал от Нова Загора. Той водеше сериозен спор с пристигналия от София брат Тодор Бъчваров. Чичо ми поддържаше материалистическия възглед, като по най-убедителен начин аргументирано доказвал, че първичният принцип това е материята. Тодор Бъчваров пък по още по-убедителен начин доказвал, че духът е първичното начало и т.н. После тати каза, че този спор между двамата продължил три дни по три часа и в края на краищата не могли да дойдат до никакво разбирателство.

Накрая, когато чичо Слави си тръгвал за Нова Загора, казал на баща ми: “Баша, искам като дойде Господин Дънов в Стара Загора да ми телеграфираш да дойда. Искам да се срещна с Него, да Му задам три кардинални въпроса и ще Го оборя!” Баща ми обещал. (Баша е обръщение към по-голям брат вместо бате.)

И наистина, след известно време Учителят пристига. Баща ми телеграфирал и чичо Слави с първия влак пристига. Учителят щял да държи беседа в дома на Димитър Караенев в квартал “Папиниерата”. Тати завежда и представя чичо ми на Учителя. Учителят казал, че след беседата ще го приеме. След беседата разговорът се състоял. Половин час по-късно всички се разотиват. Тръгват си за дома и тати и чичо Слави. Тати казваше: “Гледам, Слави върви омърлушен, с оклюмала глава. Вървим и мълчим, но си личеше, че той е дълбоко замислен и озадачен. Чак когато стигнахме вкъщи го запитах: “Е, Славе, как мина разговорът с Учителя?” А той отговори: “Аз мислех, че в лицето на Г-н Дънов ще срещна, може би един голям учен и затова се бях въоръжил с ред необходими факти и доводи в подкрепа на моите възгледи, но Той ми показа такава страна на науката и живота, въведе ме в един съвършено нов свят на четвъртото измерение и аз напълно капитулирах и се уверих в съществуването на друг, духовен свят.”

От този ден чичо ми Слави стана ученик на Учителя. И както преди това ревностно и убедително говореше в полза на атеизма, така сега по същия начин, с още по-голям жар учеше, възприемаше и проповядваше идеите на Бялото Братство.
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница