Чрез председателя на народното събрание господин Михайл МиковДата21.08.2018
Размер22.54 Kb.
ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Господин Михайл Миков
ДО

МИНИСТЪРА НА

Отбраната

Г-н Ангел Найденов

В Ъ П Р О С
от Валентин РАДЕВ,

народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ


На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, в качеството си на народен представител, избран от 24 МИР в
гр. София, внасям въпрос
Относно: Бъдещето развитие на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НАЙДЕНОВ,
Със свое Постановление през 2012 г. Министерският съвет създаде Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности (Centre of excellence) на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия като юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на отбраната.

С оглед на поуките от бедствията засегнали България и Европа през последните години този център бе създаден за разработване и усъвършенстване на стандартите на НАТО, както и ефективно използване на съвместния опит и способности при изграждането на способности за управление на кризи, реагиране при бедствия, обучението и подготовката на военнослужещи, държавни служители и граждански лица.

Към проекта, като спонсориращи страни се присъединиха Република Гърция и Република Полша, което е един добър знак за последяващото му развитие, а в перспектива и други страни могат да се присъединят ако центърът следва политиката и изискванията на НАТО.

Центърът представлява принос на България към съвместното изграждане на способности за изпълнение на една от трите основни задачи на Алианса, посочени в Стратегическата концепция – управление на кризи.

До мен достигна информация за предстоящо решение на политическото ръководство на Министерство на отбраната за трансформацията на центъра от второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на отбраната, в част от структурата на Военна академия „Г. С. Раковски“. Трябва да подчертая, че подобно решение може да доведе до отказ от сертификация, тъй като статута на центровете за експертиза в НАТО е да бъдат самостоятелни структури, сертифицирани по определена процедура и отговарящи на определени условия и се управляват от самостоятелен борд по строго определена правила в меморандумите за тяхното създаване.

В тази връзка моят въпрос към Вас е:


Какви стъпки предприемате за успешното предстоящо сертифициране на центъра през месец април 2014 г. и какъв ще бъде административният му статут?


Подпис:

Валентин РадевСофия, 19.09.2013 г.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница