Чрез завръщане и почиване ще се избавите, в безмълвие и увереност ще бъде силата виДата08.05.2018
Размер22.14 Kb.

Щедрост

«Чрез завръщане и почиване ще се избавите, в безмълвие и увереност ще бъде силата ви.» (Исая 30:15).

Псалм 62:11-12 «Едно нещо каза Бог, да! Две неща чух – че силата принадлежи на Бога, и че на Тебе, Господи, принадлежи и милостта; Защото Ти даваш на всекиго според делото му

Псалм 112:5, 9 «Блазе на човека, който показва милост и дава на заем; Ще поддържа делото си в съда... Разпръсна щедро, даде на сиромасите; Правдата му трае до века; Рогът му ще се издигне на почит.» В новия превод се казва: „Блажен е човекът, който се смилява и дава на заем; той ще е непоколебим в думите си пред съда. Той щедро пръска средства, раздава на бедните; благодеянието му пребъдва вечно; неговата мощ ще се възвиси със слава.”

Притчи 11: 24 «Един разпръсва щедро, но пак има повече изобилие, А друг се скъпи без мяра, но пак стига до немотия
Какво е щедростта? Тя може да се измерва в зависимост от това, какво имаш или от това, какво искаш да дадеш. Вероятно ще ми кажеш, че ако нямаш, то и няма как да дадеш, но дори и да имаш, аз ти казвам, че ти пак можеш да не дадеш.

Щедростта е състояние на сърцето.

Колко то се е прилепило до парите ти и материалното желание да имаш и още да имаш? Не е въпросът само колко имаш, но колко искаш да дадеш. Казано е да не прилепиш сърцето си към богатството. О, да, знам, че пак би ми опонирал: „Е, като нямам, какво да дам?” Когато направиш свободно стъпката да дадеш и последното, което имаш, тогава ще си убеден, че ти не си пленник на парите, но можеш да се довериш на създателя Си.

Дааа, трудно е, но не е невъзможно. Лесно е да си щедър от излишъка – не, че това няма стойност в очите на Бог, но по-голяма стойност има, когато си щедър, без да можеш да си позволиш да си такъв. Бог не насилва никого. Това е личен избор.
Резултатът от щедростта е свобода от материализма. Притчи 22:9 «Който има щедро око ще бъде благословен. Защото дава от хляба си на сиромаха.» Какво нещо са очите! И си мисля, че и те могат да бъдат щедри или лакоми. Още, и още, и пак още, но те могат и да са щедри. За телесните очи говоря, защото те се влияят много, но ако очите на сърцето са щедри, то и естествените ще последват щедростта. Може да извира щедрост от твоето сърце, но може и алчността да го е обвила. А пръв приятел на нея е ненаситността. Как е трудно да се роди щедростта, когато са близо алчността и ненаситността!
Моля Те, Господи, Ти да промениш

очите на моето сърце,

та ръцете ми да дават щедро за делото Ти с радост!

Нека щедростта да е извор и живот пред Теб

и аз никога да не съм роб на пари и материални блага!

Да, знам, че Ти Си Бог, Който се грижи

и няма да остана без потребните неща.

За всичко, Господи, на Теб благодаря!

Ще има песен в моето сърце,

песен за доверие в Теб,

ръка, даваща щедро за Твоите дела,

за да стигне до всеки вестта,

че само в Тебе има свобода.

Ще има песен в моето сърце,песен за доверие в Теб,
13 Септември 2008

Илияна Киркова


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница