Да вярваме ли на очите си? Свастики по българското ЧерномориеДата08.08.2017
Размер13.53 Kb.
Да вярваме ли на очите си?

Свастики по българското Черноморие

В началото на лятото попаднах за малко в центъра на Китен. Морското градче още не беше се събудило за предстоящия туристически сезон. Местните хора чистеха, миеха и лъскаха малките си сергийки, дюкянчета и хотелчета с една мисъл – колко повече левчета и евро да извадят от джоба дошлите за морето и слънцето гости.

Многото туристи още ги нямаше – тук там се чуваше руска реч на деца и младежи. Богатите гости с дълбоките джобове щяха да дойдат през юли и август. Сега тук са тези с по-скромни възможности, тези които хващат намаленията и олинклузива на туроператорите.

И както се разхождах из Китен видях нещо чудовищно – сигурно не само за моите очи, а аз съм видял доста глупости и щуротии на този свят. На витрината на едно ретро фотоателие стояха снимки на хора, позирали с пречупения хитлеристки кръст на своите ръкави. Витрината рекламираше нечий малък бизнес – този на местния фотограф, облякъл в кичозни исторически костюми своите курортни модели. Там имаше невръстни момчета в пиратски костюми, момичета в кринолини от XIV век и представете си . мъже и младежи в гестаповски униформи със свастиката на ръкава. И разбира се, с вдигната нагоре десница за нацистки поздрав!

Всичко изглеждаше ужасно абсурдно и нелепо – през 21 век свастиката пак грееше пред очите ми, макар и като кичозен атрибут в някакво малко магазинче, повече приличащо на стрелбище от старите провинциални панаири.Помислих си – дали пречупеният кръст на идиота мракобесник със смешните мустачки, е подразнил само мен. И колко милиона мъртъвци биха се обърнали в гроба си, ако видеха това, което видях аз в прашното черноморско градче през лятото на 2013 година. В моята родина – уж демократична България, заклеймила фашизма още преди повече от 70 години?!! Не мога да си представя какво мислят за нас и България руските и немските туристи (особено чувствително по темата за фашизма), които се разхождат по улиците на Китен?!!
Валентин БОЯДЖИЕВ, София
Каталог: wp-content -> uploads -> 2013
2013 -> Временно класиране „В”-1” рг мъже – Югоизточна България
2013 -> Конкурс за заемане на академичната длъжност „Доцент в професионално направление Растителна защита; научна специалност Растителна защита
2013 -> 1. Нужда от антитерористични мерки Тероризъм и световната икономика
2013 -> Днес университетът е мястото, в което паметта се предава
2013 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2013 г
2013 -> Йордан колев ангел узунов
2013 -> 163 оу „ Ч. Храбър в топ 30 на столичните училища според резултатите от националното външно оценяване
2013 -> Гр. Казанлък Сугласувал: Утвърдил
2013 -> Подаване на справка-декларация по чл. 116 От закона за туризма за броя на реализираните нощувки в местата за настаняване


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница