Данни и информация по т. 1 от Ваше писмо с изх. № К2-01-5188/054. 02. 2013 г



Дата30.06.2017
Размер184.16 Kb.
#24644
ИЗГРАЖДАНЕ НА ОРАНЖЕРИИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ И ПРЕРАБОТКА НА ВОДОРАСЛИ
Инвестиционно предложение

Данни и информация по т. 1 от Ваше писмо с изх. № К2-01-5188/054.02.2013 г.

Информация за преценяване на необходимостта от ОВОС

Приложение № 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии, приета с ПМС № 59/7.03.2003 г. (ДВ, бр.25/2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 80/09.10.2009 г.) на хартиен носител

І. Информация за контакт с възложителя:

АЛГАЕ ФАРМ” АД

със седалище и адрес на управление гр. Стрелча, област Пазарджик, община Стрелча, ул. „Бончо Иванов”, №1, тел.: 0879809970;

ЕИК 202201274, представлявано от Иван Иванов, ЕГН 7808173046, притежаващ ЛК № 625515391, изд. на 30.12.2008 г. от МВР- София;


Пълен пощенски адрес:област Пазарджик, община Стрелча, гр.Стрелча, ул. ”Бончо Иванов” №1,

Телефон, факс и е-mail: 0878809970, е-mail: algaefarmbg@gmail.com

Rзпълнителен директор на фирмата- възложител: Иван Иванов, ЕГН 7808173046

Лице за контакти: Иван Иванов, ЕГН 7808173046



ІІ. Характеристика на инвестиционното предложение:

  1. Резюме на предложението

Инвестиционно намерение: „Изграждане на оранжерии за отглеждане и преработка на водорасли”.

Обектът ще включва: Изграждане на модулен комплекс, състоящ се от няколко възли за производство на два вида биомаса от микроводорасли – от щамове на видовете Спирулина и Хлорела. Двата вида се произвеждат по идентичен начин, като някои от модулните възли се дублират: модул сепарация, модул фотобиореактори и др.

Производството ще се реализира в специално изградени фотобиореактори от бетонни канали в земята, монтирани в оранжерия, изградена с метални колони.

Първоначалното реализиране на проекта предвижда изграждане на системите от фотобиореактори, заемащи обща площ от 15 660 м2, заедно с тръбния канал и предвидените отстояния между модулите и между отделните фотобиореактори.

Производството ще се обслужва от спомагателни помещения, в постройка на две нива:

Първо ниво кота +0.00 м: РЗП 750 км. М: помещение за инокулация, лаборатория, модули за сепариране, сушилня, складове, работилница, битови помещения със санитрани възли за работещия персонал;

Второ ниво кота +3.00 м: РЗП 204 кв. м: офис площи + подпокривно ниво с въздух над спомагателни помещения,

Разгъната застроена площ същ. сграда – 954 кв.м.

Срок за действие на предложението: 36 месеца след издаването на становище от РИОСВ -Варна.


  1. Доказване на необходимостта от инвестиционното предложение

По прогнозни данни до 2050 година населението на Земята ше се увеличи до 9 милиарда, а земеделските земи благодарение, на които меже да се изхрани човечеството, вероятно ще бъдат два пъти по-малко. По тази причина учените от цял свят и законодателните власти работят търсят алтернативни източници на храна. Многобройните доклади по този въпрос все повече изискват да се въведе по-широко използване на всички налични ресурси. Един възможен вариант е използавен на водорослите, включително като храна за хората.

Директива 85/337/ЕИО на Съвета от 27 юни 1985 г. относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда [10], Директива 92/43/ЕИО на Съвета от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна [11] и Директива 79/409/ЕИО на Съвета от 2 април 1979 г. относно опазването на дивите птици [12] следва да гарантират подходящо взаимодействие с околната среда, като се отчита въздействието на тези дейности върху екологичните цели по отношение на водите, формулирани съгласно директиви 2000/60/ЕО и 2008/56/ЕО. Следва да се предвидят разпоредби за изготвянето на оценка на въздействието върху околната среда, включваща най-добрия начин на приспособяване към заобикалящата среда и намаляване на възможните отрицателни последствия. Следва да се обърне внимание на факта, че тези оценки следва да гарантират, че биологичното производство на морски водорасли и аквакултурни животни, което е относително нова дейност в сравнение с биологичното земеделие, е не само екологично приемливо, но и в сравнение с другите възможности, е в най-голямо съответствие с широките обществени интереси и е едновременно устойчиво и съобразено с околната среда.


Микроводораслите са в основата на на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Над 21% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната с която се хранят всички създания, пряко или косвено е свързана с тях.

В последните години се провеждат изследвания за създаване на производствени системи за получаване на биомаса за храна на човека и животните. Алтернативно могат да се отглеждат в открити площи и закрити инсталации, наречени фотобиореактори, в които окръжаващата среда се контролира по-добре. Ефективността и продуктивността в фотобиореакторите е значително по-голяма. Фотобиореакторите могат да бъдат от непрекъснат тип, при които водата непрекъснато циркулира или от периодичен тип, при които периодично се отделят култивираните водорасли. При фотобиореактор от непрекъснат тип отнемането на водораслите става непрекъснато ежедневно или по-често. Преимущества на тази нова технология са високите скорости на растеж и голяма реколта от единица площ на микроводораслите.

Микроводораслите са едноклетъчни микроскопични организми, които подобно на растенията използват слънчевата енергия за превръщането на слънчевата енергия в химична. Могат да се отглеждат в големи цистерни (биореактори), които осигуряват всички нужди на водораслите за максимална скорост на растежа. Микроводораслите са значително по-ефективни конвертори на слънчевата енергия, отколкото останалите растения, тъй като живеят в суспензия, в която имат неограничен достъп до вода, CO2 и разтворените във водата хранителни вещества. Общото съдържание на маслото във водораслите достига 70% от сухото им тегло. Микроводораслите са способни да произведат 30 пъти повече масло годишно от единица площ в сравнение с останалите маслодайни култури. Водораслите са най-бързо растящите организми, участващи във фотосинтезата. Пълният цикъл на тяхното развитие е само няколко дена. Размножаването на водораслите може да се ускори за сметка на повишаване на концентрацията на CO2 във водата.


  1. Връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности

Разглежданата площадка предвидена за реализация на инвестиционното предложение няма връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности.


  1. Местоположение на площадката, включително необходима площ за временни дейности по време на строителство

Област Пазарджик, община Стрелча, землище с. Свобода, имот с № 020161, м. Колибите, ЕКАТТЕ 69835, площ 136.745 дка, собственост на „Алгае фарм“ АД.

По време на строителството ще се обособят две площадки: площадка за строителните материали и площадка за битови и строителни отпадъци. Те ще се позиционират в границите на имота.




  1. Описание на основните процеси / по проектни данни/, капацитет

Инвестиционното предложение ще се реализира в срок от 36 месеца след издаване на становище от РИОСВ - Пазарджик.

Етапи на изпълнение:



Етап първи: Изграждане на производствени Фотобиореактори

В проекта се залага реализиране на фотобиореакторите от бетонни канали в земята, монтирани в оранжерия, изградена с метални колони. Височината на стените е 2м, за да може да се обслужва от работния персонал. Височината на бетонните канали е общо 450мм, от които 200мм в земята и 250мм над земята. Като оптимално решение за проекта е избрана дълбочина на водата от 20 см.

Изграждат се две системи от по два подмодула – Модул Спирулина и Модул Хлорела огледално една на друга около тръбния канал, от който се извършва захранването с вода и въглероден двуокис.



Етап втори: Изграждане на спомагателни помещения

Инвестиционното помещение включва изграждане на помещения за обслужване на производството на водорасли –лаборатория, помещение за инокулация, сепариране на водораслите, сушилно помещение, складове, работилница и ботови помещения на първо ниво, както и офис площи на второ ниво.

Процесът на преработка се осъществява в напълно затворен цикъл и не се отделят вредни емисии в атмосферата. С предвиденото култивирано отглеждане на водорасли при получаване на 1 М/тон биомаса се поглъща 1,6 М/тона въглероден двуокис, като при това произвежда 1,2 М/тона кислород. Освен това всички димни газове могат да се превръщат в биомаса. Това е екологично чисто производство от затворен тип и повлиява на околната среда като пречиства въздуха чрез отделяне на кислород.




  1. Схема на нови или промяна на съществуваща пътна инфраструктура

За реализация на инвестиционното намерение не се предвижда изграждане на допълнителна инфраструктура.

Самостоятелен водоизточинк за питейно-битови нужди -Водовземането ще се осигури от съществуващ сондажен кладенец на територията на имота.

Консумацията на вода за производствени нужди е 65 куб.м еднократно зареждане на година и допълнително по 3 куб.м на месец допълване.

Ел захранване на обекта: Съгласно предварителен договор с ЕВН – енергиен доставчик, обекта ще се захрани от изграден собствен трафопост, обслужващ енергийните нужди на обекта.

Енергийното стопанство осигурява необходимите топлоносители и захранване на апаратите от системата за отглеждане на водорасли. Основен елемент в него е водният котел, който осигурява гореща вода за технологичния процес и за отопление през зимата. Той ползва за гориво сгъстен природен газ, който при изгарянето си не отделя вредни емисии. При изгарянето си метана отделя СО2, водна пара и азот. Изходящите газове от котела преминават през кондензатор, в който водната пара се втечнява и отделя. СО2 и азота се подават към компресор за повишаване на налягането и подаването на пречистените газове за храна на водораслите.

Достъп до обекта - ще се ползва съществуващата инфраструктура.

Основните изисквания към площадката за разполагане на обекта е тя да бъде открита, да не се засенчва от природни обекти и сгради, в район който не е изложен на промишлени и други замърсители.


  1. Програма за дейностите включително за строителство, експлоатация и фазите за закриване, възстановяване и последващо използване

Инвестиционното предложение включва изграждане на оранжерии за култивиране на водорасли и спомагателни помещеиния към производството - лаборатория, работилница, складове, битови помещения за мъже и жени работещ персонал, помещение за почивка и офис - помещения за администрацията.

Водата, необходима за доливане и поддържане на нивото във ФБР, е сондажна. Първоначално тя се филтрира през двойка алтернативни филтри за изчистването и от пясък и други твърди съставки. След това водата преминава през помпа в хидрофорен съд, където се поддържа постоянно налягане.

Топла вода ще се осигурява от воден котел, която ще се използва предимно през зимния сезон. Той ползва за гориво сгъстен природен газ, който при изгарянето си не отделя вредни емисии. При изгарянето си метана отделя СО2, водна пара и азот. Изходящите газове от котела преминават през кондензатор, в който водната пара се втечнява и отделя. СО2 и азота се подават към компресор за повишаване на налягането и подаването на пречистените газове за храна на водораслите.

При изпълнение на строителството ще се използват материали, заложени в одобрен и съгласуван работен проект.

По време на експлоатацията не се предвижда отделяне на отпадъци.

Добитите водорасли в инсталациите за производствено култивиране се отвеждат до производствения цех, където се сепарират, изсушават и пакетират. Опаковането на водораслите се извършва в чували с различна вместимост. Чувалите трябва да имат полиетиленово фолио, което да ги предпазва от влага. Масата на чувалите се измерва на теглилка. Готовите опаковки се зашиват и разпределят върху палети. Необходимо е опакованата биомаса да се съхранява на тъмно, хладно и сухо място, препоръчително в проветриви помещения, при температура не повече от 20˚С. По тази причина е предвиден модул за съхранение на готовата продукция.



  1. Предлагани методи за строителство

Изграждане на оранжериите

В проекта се залага реализиране на фотобиореакторите от бетонни канали в земята, монтирани в оранжерия, изградена с метални колони. Височината на стените е 2м, за да може да се обслужва от работния персонал. Височината на бетонните канали е общо 450мм, от които 200мм в земята и 250мм над земята. Басейните обикновено се пазят плитки, понеже водораслите трябва да бъдат изложени на светлина, а светлината може да проникне във водата само до определена дълбочина. Като оптимално решение за проекта е избрана дълбочина на водата от 20 см.

Изграждане на спомагателни помещения – по изготвен проект, съгласно действащити нормативни разпоредби и ЗУТ

Нормативни документи

Конструкцията като цяло и отделните нейни елементи са са проверени и оразмерени съгласно действащите в Р.България нормативни документи:



1. “Основни положения за проектиране на конструкциите на строежите и за въздействията върху тях(Наредба №3/21.07.2004г)”

2. “Норми за проектиране на стоманени конструкции” – 1987г.

3. “Норми за проектиране на бетонни и стоманобетонни конструкции” – 1988г.

4. “Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони (Наредба №2/23.07.2007г)”

5. “Правилник за извършване и приемане на СМР” – 1977г.

Материали и специфични изисквания при производството и монтажа на конструкцията на оранжериите

  1. Бетон и армировка

За фундаментите - подложен бетон В7,5; бетон за фундаментите клас В15 и за подливки под пети на колони, дребнозърнест (филц) бетон с клас на якост В30, изпълнен от разширяващ се цимент. Коти дъно фундаменти са минимални. При необходимост да се копае до здрава почва и да се навлезе минимум 20cm в здравия почвен пласт, при което да се увеличат дължините на армировъчните пръти на фундаментите.

Армировка за фундаментите и – гладка стомана марка АI(ф) – R=225 Mpa и стомана с периодичен профил марка AIII(N) - R=375 Mpa по БДС 4758.



  1. Стомана за металната конструкция

Стомана марка ВСт3пс по БДС 2592-71(S235J2G2 по EN10025) и DIN 1025.5.

Всички горещовалцувани профили са по БДС или съответните по ГОСТ.



  1. Монтажни и съединителни средства

    • болтове, гайки и шайби с нормална точност класове 5.8 по БДС 1234-71; БДС 1250-71 и БДС 536-65 или съответните по DIN.

    • Електроди за ръчна заварка тип Е46 по БДС 5517-77

При заводски условия всички шевове да се изпълнят автоматично по флюс АН-348-А по БДС 5472-76 и заваръчна тел Св – 08ГА по БДС 5084-72, а за по-късите да се използва полуавтоматична заварка в среда от CO2. Всички типови снаждания и шевове на пълен провар да се контролират.

Всички отвори да се просвредлят на кондукторни устройства . След пробна сборка да се въведе индивидуална маркировка на всички главни конструктивни елементи, като стендовете се приемат от проектанта.




  1. Природни ресурси, предвидени за използване по време на строителството и експлоатацията

По време на строителството ще се използват строителни материали като желязо, бетон, камък, стъкло.

По време на експлоатацията ще се използва сондажна вода при зареждането на фотобиореакторите.




  1. Отпадъци, които се очаква да се генерират – видове, количества и начин на третиране

По време на строителството ще се генерират строителни отпадъци, които ще се събират на определена за целта площадка в имота. Периодично ще се извозват на определени от община Стрелча места.

  1. Информация за разгледани мерки за намаляване на отрицателните въздействия върху околната среда

Предвидените дейности, залегнали в инвестиционното намерение са иновативни за страната ни. Към момента в България се култивират водорасли в открити водоеми. Научните изследвания и световна практика доказват предимството на отглеждане на водорасли във фитобиоректори – затворени оранжерийни системи, които освен, че значително увеличават продуктивността, процесът може във всеки един момент да се контролира.

При нормална експлоатация на оранжерията и производствените процеси не се създава дискомфорт и риск от инциденти за околната среда и населението. Напротив при всички случаи експлоатацията на инвестиционното предложение ще подобри микроклимата в региона с отделянето на кислород в атмосферата.

  1. Други дейности, свързани с инвестиционното предложение/например, добив на строителни материали, нов водопровод, добив или пренасяне на енергия, жилищно строителство и третиране на отпадъчните води/

Експлоатацията на реализираното инвестиционно предложение не води до отделяне и натрупване на производствени и опасни отпадъци, не е свързана с дейности, отделящи замърсени отпадъчни води. Отпадъчните води ще имат предимно битов характер. Инвестиционното предложение не предвижда значителни емисии на вредни вещества във въздуха. Емисиите, които ще се отделят от производствените помещения по време на експлоатацията на производственото помещение посредством вентилационната система на производствените помещения се акумулират и се осъществява преобразуване на СО2 в чист кислород.

При строителството ще се образуват незначителни количества строителни и битови отпадъци, които ще бъдат събрани и извозени на място, определено от община Стрелча. Битовите отпадъци ще се събират в контейнерите на системата за организирано сметосъбиране на общ. Стрелча.

Пътната инфраструктура не се променя съществено вследствие изграждането на обекта. На площадката се предвиждат вътрешно заводски пътища за движение и места за изчакване.

Основното технологично оборудване е разработено в съответствие с действащите норми за изпускане на вредни емисии в атмосферата.

Няма замръсяване на въздуха от прах или вредни емисии. Осъществява се преобразуване на СО2 в чист кислород.



Водата в обекта има няколко контура:

    • Оборотна охлаждаща вода

Водата се върти в затворен цикъл. За компенсиране на загубите се долива сондажна вода. При работа се отделя водна пара.

    • Технологични води:

  • Във фотобиореакторите водата се консумира от водораслите. Долива се сондажна вода за компенсация

  • Влагата от изходящите газове от водния котел и сушилнята се кондензира и връща обратно във фотобиореакторите

  • Водата от миенето на оборудването се събира в лагуни и се ползва за поливане

    • Битово – фекални води

Събират се във водоплътна яма, която периодично ще се почиства от специализирана фирма.
Твърди отпадъци

От системата отпада водораслова биомаса. Тя се ползва за наторяване. От разгледаните отпадъци следва, че системата не представлява опасност за здравето на хората и екологията в района и няма да създава предпоставки за екологични изменения след въвеждането в експлоатация.





  1. Необходимост от други разрешителни, свързани с инвестиционното предложение

След изготвяне на работен проект предстои съгласувателна процедура с експлотационните дружества. Изготвен е Доклад за оценка на съвместимост на проекта. Съгласно ЗУТ проектът ще се е входира за одобрение от Главния архитект на община Стрелча и ще бъде съгласуван от съответната инстанция в гр.Пазарджик.

  1. Замърсяване и дискомфорт на околната среда

С реализацията на инвестиционното предложение не се очаква замърсяване и дискомфорт на околната среда. Очакваният ефект е подобряване на микроклимата в региона в резултат на отделяният при отглеждане на водораслите, кислород в атмосферата. действащите норми за изпускане на вредни емисии в атмосферата.

Няма замръсяване на въздуха от прах или вредни емисии. Осъществява се преобразуване на СО2 в чист кислород.

Отработените газове от водния котел не съдържат вредни емисии. При изгарянето на сгъстен метан, съставките на изгорелите газове са: азот - 60%, водни пари – 30%, СО2 – 20%, останалите съставки са под части от процента и отговарят на Наредбите за опазване на околната среда.


  1. Риск от инциденти

Не се очаква.

ІІІ. Местоположение на инвестиционното предложение

  1. План, карти и снимки, показващи границите на инвестиционното предложение, даващи информация за физическите, природните и антропогенни характеристики, както и за разположените в близост елементи от Националната екологична мрежа

/Приложени/

  1. Съществуващите ползватели на земи и приспособяването им към площадката или трасето на обекта на инвестиционното предложение и бъдещи планирани ползватели на земи

Имотът е собственост на фирма „Алгае фарм“ АД, гр Стрелча. която е вносител на инвестиционното намерение.


  1. Зониране или земеползване съобразно одобрени планове

Имотът предвиден за реализация на инвестиционното предложение е с площ 136.745 дка.



Чувствителни територии, в т.ч. чувствителни зони, уязвими зони, защитени зони, санитарно охранителни зони и др., Национална екологична мрежа

Разглежданата площадка не засяга потенциални защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000. Най-близко разположените зони са:



ЗЗ ”Попинци” с код BG 0001039 за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, отстои на около 1.5 км от обекта на инвестиционното намерение;

ЗЗ „ Средна гора”, с код 0002054 за опазване на дивите птици, отстои от обекта на инвестицията на около 13.8 км.

Инвестиционното предложение е с такова естество и местоположение, че няма да доведе до пряко или коствено увреждане на природни местообитания и и местообитания на видове от защитените зони по „НАТУРА 2000“.

Инвестиционното предложение е с такова естество и местоположение, при което няма да окаже отрицателно кумулативно въздействие върху защитени зони от мрежата на „НАТУРА 2000“.
4а. Качеството и регенеративната способност на природните ресурси

Качеството и регенеративните способности на природните ресурси в района няма да бъдат засегнати.


5 Подробна информация за всички разгледани алтернативи за местоположение

Процесът на преработка се осъществява в напълно затворен цикъл и не се отделят вредни емисии в атмосферата. С предвиденото култивирано отглеждане на водорасли при получаване на 1 М/тон биомаса се поглъща 1,6 М/тона въглероден двуокис, като при това произвежда 1,2 М/тона кислород. Освен това всички димни газове могат да се превръщат в биомаса. Това е екологично чисто производство от затворен тип и повлиява на околната среда като пречиства въздуха чрез отделяне на кислород.

Технологични води:

- Във фотобиореакторите водата се консумира от водораслите. Долива се сондажна вода за компенсация

- Влагата от изходящите газове от водния котел и сушилнята се кондензира и връща обратно във фотобиореакторите

- Водата от миенето на оборудването се събира в лагуни и се ползва за поливане.

Битово – фекални води: Събират се във във водоплътна яма, която периодично ще се почиства от специализирана фирма.
ІV. Характеристики на потенциалното въздействие /кратко описание на възможните въздействия вследствие на реализацията на инвестиционното предложение/ :


  1. Въздействие върху хората и тяхното здраве, земеползване, материалните активи, атмосферния въздух, атмосферата, водите, почвата, земните недра, ландшафта, природните обекти, минералното разнообразие, биологичното разнообразие и неговите елементи и защитените територии на единични и групови паметници на културата, както и очакваното въздействие от естествени и антропогенни вещества и процеси, различните видове отпадъци и техните местоположения, рисковите енергийни източници – шумове, вибрации, радиации, както и някои генетично модифицирани организми

Реализацията на инвестиционното предложение няма да доведе до замърсяване и дискомфорта на околната среда. Характерът на инвестиционното предложение ще предизвика натоварване и известен дискомфорт на околната среда при строителството и експлоатацията, свързано с шумово натоварване на площадката от работата на строителните машини и транспортните средства. То ще бъде минимално, локализирано само в рамките на ограничен район – работната площадка и няма да предизвика трайно въздействие върху населението на с. Свобода, растителния и животинския свят.



  1. Въздействие върху елементи от Националната екологична мрежа, включително и разположените в близост

По време на строителството и експлоатацията на обекта на интервенция на инвестиционното предложение няма да се засегнат пряко и косвено планински и горски местности, както и влажни зони. Реализирането на инвестиционното предложение няма да засегне пряко типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в ЗЗ ”Попинци” с код BG 0001039 за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна

ЗЗ „ Средна гора”, с код 0002054 за опазване на дивите птици.

Не се очаква косвено влияние върху видове, предмет на опазване в защитените по НАТУРА 2000 зони, както по отношение на евентуални процентни загуби, така и по отношение на фрагментация.


  1. Вид на въздействието/ пряко, непряко, вторично, кумулативно, краткотрайно, средно- и дълготрайно, постоянно и временно, положително и отрицателно/

Процесът на преработка се осъществява в напълно затворен цикъл и не се отделят вредни емисии в атмосферата. С предвиденото култивирано отглеждане на водорасли при получаване на 1 М/тон биомаса се поглъща 1,6 М/тона въглероден двуокис, като при това произвежда 1,2 М/тона кислород. Освен това всички димни газове могат да се превръщат в биомаса. Това е екологично чисто производство от затворен тип и повлиява на околната среда като пречиства въздуха чрез отделяне на кислород.


  1. Обхват на въздействието географски район; засегнатото население; населени места /наименование,вид – град, село, курортно селище, брой жители и др.

Инвестиционното предложение ще се реализира в частен имот с №020161, м. Колибите, с. Свобода, общ. Стрелча, обл. Пазарджик.

Община Стрелча се намира в Южна България и е една от съставните общини на Област Пазарджик. Общината има 5 населени места с общо население 4 913 жители (01.02.11 г.).


  1. Вероятност на поява на въздействието - не се очаква.




  1. Мерки, които е необходимо да се включат в инвестиционното предложение за предотвратяване, намаляване или компенсиране на значителните отрицателни въздействия върху околната среда

Не е необходимо да се прилагат специални мерки за предотвратяване на отрицателни въздействия върху околната среда и здравето на хората. По време на експлоатация ще се съблюдават законовите разпоредби за производствени обекти и предписанията на РИОСВ Пазарджик.

  1. Трансграничен характер на въздействията

Реализацията на инвестиционното предложение няма връзка с трансгранични территории и не води до повлияването им с отрицателно въздействие.
Дата: 12.02.2013 г.

Изготвил: ………………………………………



Управител на Алгае фарм АД:…………………



ВИТАРО ООД, гр. София; тел.: 0899 583121; 0879276102;e-mail: viaconsulting@abv.bg Стр.

Каталог: ovos


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница