Darik news Нивото на река Дунав продължава да се покачваДата30.11.2018
Размер242.72 Kb.
Новини за общините

Darik news

Нивото на река Дунав продължава да се покачва

18 май 2014 00:04 | Дарик Плевен

В резултат от обилните валежи на територията на Сърбия започна покачване на нивото на река Дунав в българския участък. Задействани са плановете за защита на населението от наводнение край Видин и Лом, съобщи МВР.

Вече е започнало наблюдение на рисковите участъци. Създадена е организация за изграждането на временни диги на различни критични точки. Организирана е нужната тежка и верижна техника, доставени са допълнително чували и инертни материали.

За два поредни дни Дунав при Видин регистрира покачване с метър и на 17 май надхвърли 8 м. Общинският кризисен щаб във Видин е предприел действия за изграждане на три допълнителни временни диги, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см, когато се обявява вторият етап от плана за провеждане на високи води, съобщиха от Община Видин.

Около 400 души доброволци от общинската администрация и Общинския съвет през целия ден пълнят чували с пясък. Паралелно с това започна изграждането на трите временни диги - при плажа на крепостта „Баба Вида", до Паметника на свободата и до Телеграф капия в Крайдунавския парк. За тази цел бяха ангажирани строителната група на общината, работници, назначени по програмите за временна заетост, служители от полицията и пожарната. Дигите бяха готови в рамките на днешния следобед. Кметът на Община Видин Герго Гергов се включи в работата, наравно с останалите.

„Правим всичко, което е по силите ни. Кипи активна подготовка, затваряме всички възможни слаби места на града. Наблюдават се абсолютно всички диги. Организирали сме механизация, хора - над 600 човека работят на практика. До довечера трябва да имаме готови 10 000 чувала с пясък. Надяваме се да успеем да овладеем ситуацията. Успокояващото е, че има лек спад на нивото в Ново село", заяви Гергов пред медиите.

На въпрос дали ще бъде отменено бедственото положение той отговори, че това ще стане, ако са налице наистина обективни причини. За изграждането на временните диги са използвани 700 т земна маса.

Заместник-кметът на общината инж. Добромир Дилов обясни, че през 2006 г., когато Видин е бил пред евакуация заради придошлия Дунав, водата навлиза точно през тези три места, където днес са направени временните диги. Затова сега е предприета пълна мобилизация на хора и ресурси, за да няма изненади. Нивото на река Дунав при Видин се задържа на 825 см в следобедните часове. При ниво на водата от 840 см пътя Видин-София в участъка Дунавци-Арчар ще бъде затворен, а автомобилният трафик ще бъде насочен по обходен маршрут през гр. Димово. Въведено е и денонощно наблюдение на нивото на реката на критичните места за слягания на дигите и течове през тях.

Високата вълна, която идва от Сърбия, вече достига българо-румънския участък на Дунава. В сръбската част на реката на места покачването е с повече от два метра. Засега у нас най-застрашени са островите, както и крайбрежните тераси, които делят брега от защитните диги. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав уверяват, че на този етап няма опасност за населените места и хората.

По места обстановката се следи от екипи на Гражданска защита. Според експертите е малко вероятно да се повтори бедствената ситуация от пролетта на 2006 г., когато край Русе бе отбелязано рекордно високото ниво от 9 метра и 12 сантиметра.Darik news

Ден за съпричастност със засегнатите от HIV/СПИН и в Стара Загора

18 май 2014 06:40 | Дарик Стара Загора

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН тази година ще бъде отбелязан на 18 май. В Стара Загора младите доброволци от клуб "Зараза" с подкрепата на Община Стара Загора и Регионална здравна инспекция са подготвили вечер на съпричастност в градинката "Пингвините".

Събитието ще стартира от 17:00 часа, като всички желаещи да проверят безплатно и анонимно своя HIV статус в мобилния кабинет на Регионална здравна инспекция, ще могат да го направят на мястото на събитието от 18:00 до 21:30 часа.

Международният ден за съпричастност към засегнатите от HIV/СПИН има за цел да насочи нашето внимание към реалността на хората, живеещи с HIV/СПИН, на тези, които не са сред нас, победени от коварната болест, на техните близки, роднини, приятели, лекуващи, грижещи се...

"Отделете време и помислете за тези, които живeят с HIV/СПИН. Тези хора са сред нас и се нуждаят от нашата толерантност и подкрепа.

И колкото и да сме различни, независимо от нашия пол, възраст, професия и социален статус, всички ние живеем в свят, в който HIV съществува и всички ние носим отговорност да помним и да реагираме, защото животът е безценен" - с този призив младите доброволци се обръщат към старозагорци. "ЗАПОВЯДАЙТЕ и нека заедно да изразим своята съпричастност!"

Клуб "Зараза" работи по Програмата на Министерството на здравеопазването - "Превенция и контрол на HIV/СПИН", Компонент 7, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Darik news

С масов крос и футбол отбелязаха Деня на спорта

18 май 2014 06:56 | Дарик Стара Загора

С масов крос, спортни демонстрации и футболен турнир бе отбелязан националния ден на спорта в Стара Загора.

Старт на бягането пред община Стара Загора даде кметът Живко Тодоров. Над 250 души бягаха по булевард „Цар Симеон Велики", булевард „Руски", улица „Августа Траяна", улица „Хан Аспарух" до южния вход на търговския център. Победител в надпреварата стана Мирослав Танев.

На второ и трето място в кроса се класираха Светослав Стоянов и Златомир Герджиков. Награда получи и най-бързата жена, достигнала до финиша - Евгения Михайлова. Най-възрастните участници бяха Кольо Колев - 62 г. и Иван Георгиев - 51 г.

Всички призьори получиха наградите си от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. „Поздравявам ви за участието и ви благодаря за личния пример, който давате на останалите хора - да спортуват, да са здрави и да стоят далеч от употребата на различни опасни вещества", каза градоначалникът.

Победител във футболния турнир стана отборът на „Карамбол". Първенците в проявата, проведена на откритата площадка зад Централната поща, бяха наградени от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. На второ и трето място се класираха отборите на „Футболмания" и „Неудържимите".Darik news

Елена с трима нови почетни граждани

18 май 2014 07:00 | Дарик Велико Търново

Трима нови почетни граждани и един носител на едностранен плакет бяха обявени на тържествена сесия на Общинския съвет по случай празника на град Елена 21 май - Ден на Свети равноапостоли Константин и Елена. Съветниците единодушно гласуваха със званието „Почетен гражданин на Елена" да бъдат удостоени Никола Николов /посмъртно/, Сава Савов и инж. Никола Бакърджиев, а Стоян Димитров да получи едностранен плакет.

Никола Недялков Николов е роден през 1924 г. в с. Марян, община Елена. Работи като домакин в болницата, дългогодишен заместник-председател и председател на Района потребителна кооперация, където негов принос е построяването на фурната в града. От 1960 до 1979 г. е секретар на Градския народен съвет в Елена, където изпълнява функциите на секретар на Градския съвет за изкуство и култура и създава организация за честването на 100-годишнината от боевете край Елена, 70 години от рождението на Емилиян Станев, читалищни юбилеи. По негова инициатива са издигнати много от паметниците на бележити еленчани в града. Той е един от авторите на идеята за станалият вече традиционен събор „Балканът пее и разказа". Никола Недялков изживява с достойнство своя човешки път. С добрите си дела той оставя трайна диря в обществено-политическото и културното развитие на Елена и еленския край.

Сава Савов Атанасов е роден на 7 август 1935 г. в с. Константин, община Елена. Завършва прогимназиалното си образование в Константин. Още като ученик започва да се занимава с рисуване, което намира изява в табла и стенвестници. За творческата си дейност и таланта си, както и за организационната дейност в областта на самодейността, художникът е награден с редица отличия. Носител е на „Златен медал" от Четвърти (1974), Пети (1979) и Шести (1984) републикански фестивали на художествената самодейност. Златен медал от Трети (1976) и Пети (1986) национални събори на народното творчество в Копривщица. Награден е със „Златен плакет" на центъра за художествена самодейност за високи постижения в областта на изобразителното изкуство. Носител е на Диплом и първа награда на Национален конкурс за живопис „Ленински век-мой век" (1980).

Инж. Никола Бакърджиев е роден на 16 юни 1939 г. в град Сливен в семейство, чиито корени са от еленския край - майката е от Кипилово, а бащата от Босевци. От 1971 г. е главен инженер на Промишлен район гр. Велико Търново, където близо десет години отговаря за строителството и в гр. Елена. Плод на неговия труд са повечето от промишлените предприятия, изградени през тези години в Елена: Завод за строително стъкло, Завод за училищна мебел и пособия, фабрика „Текстил", Бетоноввъзел, Завод за телевизионни възли и детайли, Хотелски комплекс „Елена", новата болнична сграда. За заслугите си в областта на строителството е носител на Сребърен /1979/ и Златен /1982/ ордени на труда, орден „Червено знаме" /1984/, както и на златни значки от Министерството на строителството.

Стоян Иванов Димитров е роден на 17 юли 1958 г. в гр. Елена. Още от младежките си години е човек с подчертано пристрастие към спорта и туризма. От 1980 г. е планински спасител. По-късно получава съответните квалификации и се занимава активно с туристическа и спортна дейност. Освен планински спасител е и инструктор по туризъм, ски учител, треньор по катерене. Като такъв той дава квалификация и на много други приятели на спорта и природата. Под негово ръководство са направили първите си стъпки в спорта и туризма много скиори, катерачи, планински спасители и планински водачи. Самият той е организатор на множество състезания, празници, походи и други прояви. Участник и водач е на десетки благополучно завършили спасителни операции, проведени от еленските спасители безвъзмездно и в много случаи при неблагоприятни и критични ситуации. За дейността си е награждаван от Български туристически съюз с грамоти, почетни звания и плакети.Darik news

Кметът награди победителите в народните борби в село Сулица

18 май 2014 07:00 | Дарик Стара Загора

За четвърти път в старозагорското с. Сулица се проведе състезание по народни борби. Празникът за традиционния събор на селото на площада пред кметството организираха Община Стара Загора и кметството на село Сулица.

Специален гост на празника беше кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, който награди победителите. В състезанието по народни борби при мъжете надпреварата се проведе в категориите до 70, до 85 и над 85 килограма.

Класираните на първите три места при мъжете получиха парични награди. Атрактивно участие в борбите, които се проведоха на зелена поляна в центъра на селото, направиха състезателки от нежния пол. Главен съдия на борбите беше Петър Манев.Darik news

Над 4000 души посетиха музейните обекти в Нощта на музеите

18 май 2014 07:37 | Дарик Стара Загора

Почти 4 500 души посетиха музейните обекти на Регионалния исторически музей в Стара Загора в Европейската нощ на музейте. На най-голям интерес се радваха проявите в Регионалния исторически музей,където бе открита изложбата "Геоложки пулс" - международен научно-художествен проект, дело на американския художник с български корен Йонко Иван. Той артистично транскрибира в нея оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на територията на България, прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого-културоложка разработка.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и заместник-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.

В изложбата са представени много платна на Дечко Узунов, Димитър Инджов, проф. Найден Петков, световноизвестния Кристо (Христо Явашев) и други големи български художници. Картините бяха превозени в Стара Загора с бронирана кола и под засилена охрана от частна агенция за сигурност.

От Ню Йорк за участие в откриването пристигна и личната треньорка по танци на дъщерята на Мадона - Силвия Тасева, която има съвместни проекти с Йонко Иван. Бившата световна шампионка по художествена гимнастика и главна танцьорка от балета на Слави е хореограф на предстоящия мюзикъл на Broadway "Последните дни на Помпей". В лапидариума на музея тя направи пърформънс, собствена хореография, с уникалните рисувани шалове на Йонко Иван.

„Геоложки пулс" е реализиран с подкрепата на Община Стара Загора, Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Националния музей на Българското изобразително изкуство, Националната художествена академия, Нов български университет и др. Мащабният проект ще бъде изложен в Регионалния исторически музей до 16 юни.

За първи път тази година в Неолитните жилища беше оформен интерактивен кът за ръчно мелене на зърно с праисторически хромел. Желаещите да пробват действието му можеха да си донесат собствено зърно, както и да ползват предоставените от домакините.

На Античната улица в музея беше оформен кът за снимки „Античната мода". По-късно вечерта се състоя прожекция на презентацията „Преблестящият град на траянците". Лапидариумът предостави сцена за два концерта - на Градски духов оркестър и на квартет „Розов свят".

По традиция на IV-то експозиционно ниво в РИМ бяха връчени и дарителските свидетелства за 2013 г.

Нощта на музеите в Стара Загора включи още изложбата „Амулети, талисмани, пергаменти", както и прожекции на документални филми. Многобройни посетители разгледаха и експозициите в Градската художествена галерия и Музея на религиите с изложбата „Българското възкресение".

Специалната система на РИМ за отброяване на посетителите отчете, че събитията в Европейската нощ на музеите в Стара Загора са посетени от 4416 души.

Darik news

Прекъсвания на електрозахранването за периода 19 - 23 май 2014 г.

18 май 2014 07:46 | Дарик Кюстендил

ЧЕЗ информират за кратковременни прекъсвания на електрозахранването за периода 19 - 23 май 2014 г. на следните адреси :

Кюстендилска област

На 19.05.2014 г. /09:00 - 11:30 ч/ - Община Дупница, село Дяково; махала Кокая

На 19.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - Крайници, Баба Е Механджийска; Гергана

На 19.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. Дупница - Бачо Киро, Максим Горки, Професор Ал. Балабанов

На 19.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. Кюстендил - ул. Ангел Кънчев; ул. Дондуков; ул. Ивайло; ул. Стефан Караджа; ул. Узунов

На 19.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - Плиска, Рилски Езера

На 19.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - с. Трекляно

На 19.05.2014 г. /09:30 - 10:00 ч/ - гр. Рила - хотела на центъра - фирма "Орбита Рила-2000"ООД

На 19.05.2014 г. /13:00 - 15:30 ч/ - Община Дупница, село Дяково-центъра

За периода 20-22.05.2014 г. /09:45 - 16:00 ч/ - Чешлянци - махала Реката На 20.05.2014 г. /09:00 - 14:30 ч/ - Община Дупница село Крайници ; Стопански Двор; Община Дупница; град Дупница; Фирмите в бишето ЗРНО ; Асфалтна база Дупница ; Пресевна Дупница; село Яхиново; село Червен брег; село Крайници; село Самораново; Община Сапарева баня ; град Сапарева баня ; село Овчарци ; село Ресилово ; курортно селище Паничище

На 20.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. Дупница - Еделвайс, Жива Вода, Максим Горки

На 20.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - Крайници - Васил Коларов; Крайречна

На 20.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. Кюстендил ул. Васил Априлов ; ул. Веслец ; ул. Виница ; ул. Елин Пелин ; ул. Костадин Поппандов ; ул. Парижка Комуна ; ул. Първи Май ; ул. Радослав Нотев ; ул. Трифон Стефанов ; ул. Хан Аспарух ; ул. Цар Освободител

На 20.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - община Сапарева баня - Никола Вапцаров; Отец Паисий; Плиска

На 20.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - с. Трекляно

На 20.05.2014 г. /09:15 - 11:30 ч/ - Община Бобов дол, село Шатрово

На 20.05.2014 г. /09:30 - 12:30 ч/ - гр. Кюстендил - кв.Запад; ул. Иван Вазов ; ул. Мнастирска; ул. Цар Освободител; ул. Шейново

На 20.05.2014 г. /10:00 - 11:00 ч/ - с. Пастра - Местност Елешница; Рилски Манастир ; Местност Бачкова Чешма; Местност Елешница; Местност Кирилова поляна

На 20.05.2014 г. /10:00 - 11:00 ч/ - с. Падала; Местност Жабокрек; с. Пастра

На 20.05.2014 г. /10:00 - 15:00 ч/ - с. Багренци; с. Гирчевци; с. Горна Гращица; с. Долна Гращица; с. Жабокрът; с. Таваличево; с. Катрище ; с. Невестино ; с. Лиляч ; с. Четирци ; с. Нов Чифлик ; с. Долна Козница ; с. Търновлак

На 20.05.2014 г. /13:00 - 14:30 ч/ - гр. Дупница - жк. Бистрица - Блокове; ул. Драган Овчаров; ул. Жива Вода; ул. Милин Камък; ул. Оструган; ул. Черни Връх

На 20.05.2014 г. /14:30 - 16:30 ч/ - Община Дупница, село Бистрица ; ул. Бригадирска ; ул. Гергана; ул. Здравец ; ул. Зелен Път ; ул. Кирил и Методий ; ул. Комсомолска ; ул. Ленин ; Местност Мантарлия; ул. Мусала; ул. Осми Март; ул. Отец Паисий ; ул. Победа ; ул. Първи Май; ул. Русалка ; ул. Теменуга ; ул. Христо Ботев

На 21.05.2014 г. /09:00 - 15:30 ч/ - град Кочериново - кв. Левски ; Завод Горхим ; Бензиностанция Петрол ; Гара Кочериново ; Фирма Адекс ; Община Кочериново ; с. Бараково ; с. Стоб ; с. Пороминово ; гр. Рила

На 21.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. Дупница - Асен Меджидиев; Жива Вода

На 21.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - Крайници - Димчо Дебелянов; Стоян Лудев

На 21.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. Кюстендил - ул. Авксенти Велешки ; ул. Александър Стамболийски ; ул. Генерал Заимов ; ул. Гороцветна ; ул. Гургулят ; ул. Иларион Ловчански ; ул. Хижата ; ул. Хисарлъка ; ул. Цар Освободител

На 21.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - Седемнадесети Март

На 21.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - с. Трекляно

На 21.05.2014 г. /09:15 - 10:30 ч/ - град Дупница - ул. Свети Иван Рилски; Община Дупница ; село Джерман ; село Крайни дол ; село Грамаде; Община Бобошево ; град Бобошево ; село Блажиево; село Каманик ; село Сопово ; село Висока могила ; село Доброво ; село Скрино ; село Вуково ; село Усойка ; село Слатино ; село Бадино; Община Рила ; село Смочево; Община Кочериново; село Мурсалево; село Боровец; село Бураново; село Крумово; село Драгодан ; село Цървище ; село Фролош

На 21.05.2014 г. /09:30 - 11:30 ч/ - Община Сапарева Баня, село Сапарево ; ул. Бачо Киро; ул. Бузлуджа; ул. Васил Левски ; ул. Витоша ; ул. Вражалец ; ул. Дамка ; ул. Искър ; ул. Калоян ; ул. Киндо; ул. Никлин Камък; ул. Пейо Яворов; ул. Райна Княгиня; ул. Средна Гора; ул. Старио Камък; ул. Хаджи Димитър; ул. Хаджи Иван; ул. Цар Асен; ул. Ягода

На 21.05.2014 г. /10:00 - 15:00 ч/ - с. Страдалово, общ. Невестино ; с. Пелатиково, мах. Тръстеник, общ. Невестино; с. Длъхчево-Сабляр, общ. Невестино ; с. Смоличано, общ. Невестино

На 21.05.2014 г. /13:00 - 15:30 ч/ - Община Сапарева Баня, село Сапарево ; ул. Бачо Киро; ул. Божур; ул. Венелин; ул. Верила; ул. Иглика; ул. Мусала; ул. Найден Дринов; ул. Осми Март; ул. Павел Бобеков; ул. Паисий; ул. Пейо Яворов; ул. Седемте Рилски Езера; ул. Струма; ул. Теменужка; ул. Тодор Влайков; ул. Хан Аспарух; ул. Христо Ботев; ул. Цар Асен

На 22.05.2014 г. /09:00 - 12:00 ч/ - с. Жиленци, общ. Кюстендил, Махала Мазнево

На 22.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. Дупница - Братя Миладинови; Фенерка

На 22.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - Крайници - Иван Вазов; Яне Сандански

На 22.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. Кюстендил - ул. Авксенти Велешки ; ул. Васил Априлов ; ул. Веслец ; ул. Виница ; ул. Гео Милев ; ул. Димитър Пешев ; ул. Константинова Баня ; ул. Мусала; ул. Охрид ; ул. Пауталия ; ул. Първи Май ; ул. Солун ; ул. Хан Аспарух ; ул. Харковска ; ул. Хижата ; ул. Хисарлъка ; ул. Цар Освободител

На 22.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - Хаджи Димитър, Христо Ботев

На 22.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - с. Трекляно

На 22.05.2014 г. /09:30 - 12:00 ч/ - с. Багренци - ул.Григор Чергов; ул. Димитър Каляшки; ул. Дим. Разсипийски; ул. Емил Шекерджийски; ул. Иван Вазов; ул. Митко Палаузов; ул. Осогово; ул. Румена Войвода; ул. Стефан Караджа; ул. Тодор Каблешков; ул. Христо Ботев

На 22.05.2014 г. /13:00 - 16:00 ч/ - с. Вратца, общ. Кюстендил, мах. Николчовска

На 22.05.2014 г. /13:15 - 16:00 ч/ - с. Багренци - ул. Григор Чергов; ул. Димитър Каляшки; ул. Дим. Разсипийски; ул. Емил Шекерджийски ; ул. Иван Вазов; ул. Митко Палаузов; ул. Осогово; ул. Румена Войвода; ул. Стефан Караджа; ул. Тодор Каблешков; ул. Христо Ботев

На 23.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - Крайници ; Еделвайс

На 23.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. Дупница - Еделвайс; Жива Вода; Фенерка

На 23.05.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - Овчарци, Общ. Сапарева Баня, Иван Рилски; Спартак; Христо Ботев

Darik news

Българин пресича сам три морета

18 май 2014 08:35 | Дарик Добрич

Пресичайки три морета, българинът Боян Николов осъществява мечтата си да гребе повече от два месеца без прекъсване. На път за Гърция той избра Балчик, за да разкаже за пръв път за своите преживявания, надежди и впечатления при продължителното оставане сам в морето, информират от морската община. Той съобщи, че се налага да промени първоначалния маршрут на своето плаване, което трябваше да завърши в турския град Мармарис. Причина за това е настояването на външно министерство и турските власти да спазва стриктен маршрут и график на плаването си, което е невъзможно с оглед на атмосферните условия и изненадите, които всеки момент може да поднесе морето.

"Това е най-вече изпитание на волята и психологията на човек, а не толкова на физическите му възможности", каза Боян Николов. Сигурността си Боян доверява и на новите технологии - благодарение на GPS предавател, който на всеки 10 минути отчита позицията му.

Плаването, наречено "През три морета", започва на 1 май от Силистра, продължава през делтата на Дунав и се влива в Черно море. Заради наложените неизпълними изисквания на властите, каякарят ще пътува с автомобил от село Резово до гръцкото пристанище Александруполис, откъдето ще потегли отново с каяк до крайната спирка - Игуменица.

В Балчик Боян похапна яхния, която няма как да приготви на газовия си котлон край морето, и напълни каяка си с прясна вода, ориз, спагети и консерви, за да продължи напред в преследване на мечтите си. 38-годишният мъж има приятелка, с която комуникира от морето, но е категоричен, че тя няма място в едно такова пътешествие.

Проектът "През три морета" се осъществява с подкрепата на Столична община и фирми, дарили средства и техника, за плаването.Darik news

Ямбол се готви за пожароопасния сезон

18 май 2014 08:38 | Дарик Сливен

Заповед за осигуряване пожарна безопасност на обектите, населените места, посевите и горите в Община Ямбол през летния пожароопасен период на 2014 година издаде кметът на Ямбол. Забранява се паленето на огън в дворовете на предприятията, в частните фирми и обекти, в кварталите на града. Горимите отпадъци да не се изгарят на място, а да се извозват на градското сметище. Съгласно разпоредбите на заповедта трябва да се проведе основно почистване на дворовете на предприятията, обектите, фирмите и междублоковите пространства от горими отпадъци и тревна растителност.

Ръководителите на фирми и обекти в срок до 16.06.2014 година трябва да изготвят планове за летния период, в които да залегнат конкретни мероприятия, осигуряващи пожарната безопасност.

Забранява се и изхвърлянето на незагасени угарки и клечки кибрит от превозни средства, движещи се по пътища, минаващи покрай житни посеви или горски насаждения и паленето на огън в близост до посевите. Във връзка с настъпването на восъчната зрялост и започването на жътвата основните есенни култури на територията на общината, собствениците и ползвателите на земеделска техника, участваща в прибирането на реколтата трябва да подадат в РУ „Пожарна безопасност и защита на населението” - Ямбол искане за извършване на проверки за пожарно обезопасяване на техниката.

Ръководителите на земеделски кооперации, както и други фирми и лица, които участват в жътвено -вършитбената кампания, собствениците на земеделска земя и техника следва стриктно да спазват противопожарните правила. Тяхно задължение е да бъдат назначени наблюдателни постове, да инструктират служителите си, да поставят предупредителни знаци покрай посевите. Забранява се паленето на стърнищата, както и крайпътни треви и канавки през периода на жътвената кампания.

Областно пътно управление и пътно поддържащите фирми са задължени да осигурят периодично почистване на канавките и сервитутните ивици покрай тях от сухи треви и други горими материали.Darik news

Ден на отворените врати във всички варненски музеи

18 май 2014 08:50

Регионалният исторически музей - Варна обявява „Ден на отворените врати” във всички варненски музеи, във връзка с Международния ден на музеите, който се чества днес.

От РИМ призовават варненци и гостите на града да се включат в инициативите и да посетят музейните зали. В края на деня може да се изгледа безплатно и аудио- визуалният спектакъл “Легенди от Аладжа манастир”, който е част от програмата на Община Варна в подкрепа на инициативата за утвърждаване кандидатурата на града за културна столица на Европа през 2019 г.

Darik news

Състезание по спортно катерене в памет на алпиниста Христо Христов

18 май 2014 11:25 | Ева Тошева

Състезание по спортно катерене в памет на алпиниста Христо Христов, който преди 10 години изкачи Еверест, организира община Смолян, Клуб по алпинизъм „Христо Христов” и Свободно европейско общество.

Събитието ще се проведе на изкуствената стена за катерене при еко пътека „Невястата”. Тя се намира над параклиса „Св. Пантелеймон” по пътя Смолян-Пампорово. Състезанието ще бъде открито в 10,30 ч. С помощта на инструктори, от 11 до 14.00 часа, ще могат да се използват съоръженията. От тях с безплатен достъп ще бъдат изкуствената стена за катерене, Железен път - системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и Алпийски тролей.

От 14,30 часа ще бъдат наградени най-добрите млади таланти и ще бъде закрито състезанието. Около 100 деца са заявили участие в планинското катерене. Смолянчанинът Христо Христов прави безкислородно изкачване на „Еверест” на 20 май 2004 г. На слизане, остава завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят извървян до него”.Darik news

В Никопол очакват втора степен на опасност-волейболното игрище е изцяло залято

18 май 2014 18:40 | Дарик Плевен

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев посети населените места на територията на областта, които са разположени по поречието на река Дунав. Само за денонощие нивото на водата се покачи значително, а днес електронното измерване при Фериботния комплекс в Никопол отчете 695 см.

Високите води от хидровъзела "Железни врата" все още обаче не са достигнали до региона, притеснителна е и прогнозата за обилни валежи в Унгария. Илиян Йончев разговаря и с колегата си във Видин, където водата вече е започнала да спада.

Четирите общини - Долна Митрополия, Никопол, Гулянци и Белене са в етап на Първа степен на повишено внимание, която се обявява при ниво на водата до 700 см. Кметовете организират обезпечаването с материали, техника и хора според изискванията на общинските планове за защита при наводнения. Следят се нивата на реките Искър, Вит и Осъм от устията нагоре по течението, както и нивото на подпочвените води в крайдунавските низини. Водата вече е заляла някои ниски части в района на Загражден.

Към 18.05.2014г. по информация на дежурните в ОбСС в общините от крайдунавските низини е създадена следната организация: - Община Долна Митрополия - има готовност за събиране на група за реагиране при наводнения и в наличност разполагат с 1000бр. чували и необходимите количества пясък за пълненето им. Създадена е организация за предоставянето на 19.05.2014г. на допълнително количество чували от ОУПБЗН - Плевен, по искане от кмета на Община Долна Митрополия, които ще се ползват за защита при с.Байкал. - Община Никопол - има готовност за събиране на група за реагиране при наводнения и в наличност разполагат с 10000бр. чували и необходимите количества пясък за пълненето им. - Община Гулянци - има готовност за събиране на група за реагиране при наводнения и в наличност разполагат с 3000бр. чували и необходимите количества пясък за пълненето им. - Община Белене - има готовност за събиране на група за реагиране при наводнения и в наличност разполагат с 2000бр. чували и необходимите количества пясък за пълненето им. В ОУПБЗН - Плевен има в наличност около 30000 чували.

Darik news

Общо събрание на ЛРС „Странджа“- Болярово

18 май 2014 08:50 | Дарик Сливен

Общо събрание на Ловно-рибарско сдружение „Странджа“ - Болярово се състоя с участието на избраните делегати от всичките тринадесет ловно-рибарски дружинки към сдружението.

Председателят на ЛРС „Странджа“ общинският кмет Христо Христов откри събранието, на което бе представен отчет за дейността на сдружението за 2013 година. Общата площ, стопанисвана от ЛРС „Странджа” е 50 911 хектара. Ръководителят на При пролетната таксацията са отчетени различни видове - благородвн елен, дива свиня, заек, яребица, кеклик, колхидски фазан; прелетен дивеч (голяма белочела гъска), патици, гривяци и гълъби, гургулица, пъдпъдъци; хищен вид дивеч (вълк, чакал, лисица, скитащи кучета и пренатите хищници- сврака и сива врана).

Присъстващите изслушаха отчет на Контролно-ревизионната комисия за 2013 г.; финансовия план и бюджета за 2014 година. Бе избран представител на сдружението в Общото събрание на Националното ловно-рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България - председателят на ЛРС „Странджа“- Болярово Христо Христов.

Делегатите приеха молбата на ловно-рибарската дружинка на село Ружица да се присъедини отново към ЛРС „Странджа” – Болярово, където е била до преди няколко години, след което се е преместила в ЛРД „Болярка”. Бе прието и предложението членовете на дружинките от Сдружението да се присъединят към колегите си в национален мащаб, които не приемат готвените промени в Закона за огнестрелното оръжие, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Darik news

Галина Стоянова с награда от Ротари България

18 май 2014 09:21 | Дарик Стара Загора

Кметът на Казанлък Галина Стоянова получи награда за неротариански кмет на годината от Ротари България. Заедно с нея бяха наградени кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Каварна Цонко Цонев и на Созопол Панайот Рейзи. Престижните отличия бяха връчени по време на годишната национална конференция на Ротари България, която се провежда в Стара Загора. Сред официалните гости на събитието беше кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Наградите са за подкрепата, която градоначалниците оказват на ротарианските клубове в реализирането на значими за обществото проекти.

„Предстои в Казанлък да бъде изградена велоалея, а на входовете на града да бъдат монтирани монументи с герба на града. Работим с Ротари клуб - Казанлък в тясно сътрудничества, за да направим града ни още по-хубав", сподели Галина Стоянова.

„В основата на ротарианството лежи приятелството и ако идеята бъде реализирана в световен мащаб, няма да има войни и нищета. Ще се реализират повече проекти, насочени към хора, които имат нужда от помощ", заяви проф. Улрих Шпандел, представител на Президента на Ротари Интернешънъл.

"Един от глобалните проекти, по които работи Ротари, е изкореняването на детския паралич. До постигането на целта ни остана една малка крачка, която щяхме да направим досега, ако не бяха войните", каза още проф. Шпандел. Все още има случаи на заболяването в Афганистан, Пакистан, Нигерия и Сирия.

Заради наличието на детски паралич в Сирия, България е застрашена от пренасяне на заболяването. "В тази връзка ще бъдат ваксинирани между 50 000 и 70 000 деца, в това число всички бежанци, както и неваксинираните в страната, независимо от етническата принадлежност. Ако на едно дете да не бъде поставена ваксина, заради несъгласие на родителите, може да доведе до разпространение на заболяването. Средствата за ваксината ще бъдат осигурени от Фондация Ротари", съобщи нейният регионален координатор Калчо Хинов.

В момента Ротари България работи по 10 големи проекта и два - с национална значимост. Те са на обща стойност 400 000 щатски долара. Сред тях е проекта на Ротари клуб - Стара Загора. Той е насочен към оборудване на сензорна стая за деца с аутизъм и е за 50 000 долара, съобщи Дистрикт Гуверньорът на Ротари България доц. Валентин Стоянов.

В България има 88 Ротари клуба, в които членуват 2200 души. Общо присъединените към ротарианската хуманитарна кауза са около 4000 души.

Градът

ЧЕЗ инвестира 1,2 млн. лева в 28 обекта на електроразпределителната мрежа на Западна България

18.05.2014, Автор: Infrastructure.bg

През май на територията на град София ще започне реализацията на 12 обекта на стойност над 576 хиляди лева. В Югозападна България ще бъдат инвестирани близо 172 хиляди лева в 7 обекта, а в района на Северозападна България ще стартират 9 проекта, в които компанията ще вложи почти 455 хиляди лева.

"ЧЕЗ Разпределение" започва общо 28 нови обекта за развитие, реконструкция и модернизация на електроразпределителната мрежа и енергийните съоръжения в Западна България. В реализацията на тези обекти компанията ще вложи

1.2 милиона лева, информират от пресцентъра на компанията.

- Най-големият проект е модернизация и реконструкция на въздушна мрежа ниско в с. Гложене, община Козлодуй, където ще бъдат инвестирани 346 хиляди лева.

- В София стартира подмяната на 14 километра кабели от мрежата средно напрежение от подстанция "Овча купел". Инвестицията ще надвиши 250 хиляди лева.

"Целта на всички проекти, които стартираме през май, е да бъде подобрено качеството на услугата, която предлагаме на нашите клиенти. Стопанисваната от ЧЕЗ мрежа в голямата си част е стара, съоръженията са с изтекъл жизнен цикъл и спешно се нуждаят от подмяна или реконструкция. Въпреки сериозния натиск върху разходите и липсата на яснота кога ЧЕЗ ще възвърне инвестициите си, ние продължаваме да инвестираме, защото без необходимите средства се създават предпоставки за повече аварии по мрежата", каза Петър Докладал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

БНР

Крикет за всички” в парка Заимовпубликувано на 18.05.14 в 10:20

Крикет фестивал, под надслов „Крикет за всички” посветен на спорта за деца и младежи със специфични потребности се провежда днес в парка „Заимов“ в столицата. Поводът е международния ден на крикета.

Събитието, организирано от „Юнайтед крикет клуб”- София, е част от цялостна кампания по развитие на крикет - за хора със специални нужди и тяхната интеграция чрез спорт, като участие ще вземат детски и младежки отбори по адаптиран крикет. България е едва втората страна в Европа, която организира подобен турнир.

Спортният празник е съфинансиран по Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община.

Събитието подкрепя кандидатурата на София за европейска спортна столица 2017 г. и Европейска столица на културата 2019 г.

БНР

Националният алианс за работа с доброволци с инициатива в Пловдив за борба със СПИН

публикувано на 18.05.14 в 07:27

Младежи от клуб „Ела изгрей” към Национален алианс за работа с доброволци ще направят в Пловдив улична инициатива „Снимка с послание”. Тя е част от националната кампания на Министерство на здравеопазването "Да задържим ХИВ в светлината на прожекторите" и ще се състои на 18 май - Световен ден за съпричастност с болните от ХИВ/СПИН.

От 10.30 до 13.00 ч. на Главната улица жителите на града ще могат да си направят снимка със специално изработени от доброволците картини - послания за съпричастност към болните от ХИВ/СПИН и да изразят чрез обща рисунка своето послание. Ще бъдат раздавани и презервативи и здравно-образователни материали.

Дейностите се финансират по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Компонент 7 „Намаляване на уязвимостта към ХИВ на младите хора в най-голям риск” на МЗ, финансиран от Глобалния фонд за борба с ХИВ, СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата ще се проведе до фонтаните на площада пред Община Пловдив.Монитор

Видин на косъм от критичното ниво3-МЕТРОВА ВЪЛНА ОТ АВСТРИЯ идва по Дунав

Част от пристанището в Лом е под вода

18.05.2014

Опасна 3-метрова вълна идва у нас по Дунав от Австрия към България. Хидрометеоролозите очакват да се повтори ситуацията от 2006 г., когато полуделите води прехвърлиха дигите и нанесоха големи поражения в крайбрежните райони.

„В австрийския участък на реката имаме вълна от три метра. До два дни тя ще бъде при Белград, след което ще тръгне надолу към нас. В Австрия за пореден ден е обявен червен код за силни валежи

Ситуацията се усложнява допълнително и от наводненията в Сърбия, където основните притоци Сава, Велика Морава и Тиса, се пълнят и покачват застрашително нивото на Дунав”, обясни пред „Монитор” причината за бедствената ситуация по реката инж. Георги Георгиев, изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

В целия български участък нивото на реката се покачва застрашително, като на места водният стълб е нараснал с между 1 и 1,5 м за денонощие. Най-тревожно засега остава положението във Видин, където на водата стигна 819 см.

В 12.00 часа нивото на реката при Видин достигна 819 см след повишение за последните 24 часа със 112 см, като втори пореден ден нивото се вдига с повече от метър. Измерванията вече се правят три пъти на ден - в 8.00, 12.00 и 18.00 часа.

Тревожна е информацията за ситуацията в сръбския участък на Дунав, където за следващите дни се очаква нивото на реката да се повиши с до метър и половина, съобщи директорът на видинския клон на “Напоителни системи” Димитър Йоцов, а за четири дни нивото при хидротехническото съоръжение “Железни врати” е свалено с три метра заради очаквания приток.

Според Георгиев до понеделник всички острови в българо-румънския участък ще бъдат залети, когато се очаква нивото край Русе да достигне 730-750 сантиметра спрямо условната кота „нула”. Изключение ще направи единствено Белене, който е ограден с дига. До вчера под вода не бяха единствено островите в долното течение на реката край Русе и Силистра – Батин, Вардим, Алеко, Мишка, Люляка и някои други.Според Георгиев най-високите стойности на водния стълб в нашия участък се очакват следващата седмица. Тогава ще стане ясно дали ситуацията от 2006 г., когато при Русе водният стълб прехвърли 9 метра, ще се повтори.

„Не за всички крайречни градове не съществува опасност. Русе например е разположен на висока тераса и той не може да бъде залят”, заяви Георгиев. Не така стоят нещата обаче в Лом, където вчера част от пристанището осъмна под вода.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница