Дават 1500 лв на медсестраДата01.01.2018
Размер258.66 Kb.
Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
05.06.2016
Национални вестници

Дават 1500 лв. на медсестра


"Света Екатерина" ще назначава и неопитни
Стандарт  стр. 1  

Столична болница се захвана да сложи край на изтичането на ценни кадри в чужбина. Университетската "Света Екатерина" обяви, че дава 1500 лв. начална заплата за медсестри. Търсят се 10 - половината за Операционния блок, а другите - за Реанимация. Шефът проф. д-р Генчо Начев обясни, че назначените в хирургията ще бъдат обучавани от няколко екипа по европейски модел. Идеята е така да натрупат различни знания и да не са застопорени на едно място. Те ще работят с водещи хирурзи, трупали опит в чужбина, като самия проф. Начев, проф. Димитър Петков, доц. Боян Баев, доц. Румен Илиев и др. От "Света Екатерина" обясниха, че се търсят опитни кадри, но са готови да вземат и току-що завършили медицински сестри. "Предложението е примамливо. Това са доста добри пари за нашия стандарт", коментират бели престилки.
Бактерии мутанти заради антибиотици в храната

Остатъци от лекарства има в почти всеки вид животински продукти у нас
Елена ПОПОВА
Труд  стр. 4  


Повече антибиотици използва селскостопанският сектор в Европа, отколкото е общото им потребление от хората на континента.

Данните изнесе д-р Данило Ло Фо Уонг, програмен мениджър "Антимикробна резистентност" към европейския офис на СЗО. Експерти предупреждават, че болестотворните бактерии мутират и заради остатъците от лекарства в продуктите стават все по-устойчиви или неподатливи на лечение.

Националният център по заразни и паразитни болести у нас, който наблюдава мутациите на бактериите и устойчивостта им на антибиотици, е засилил секторните си връзки с ветеринарите. Прекомерната употреба на лекарства в стопанствата е една от причините микроорганизмите да мутират и да развиват резистентност. Вече се питам тази устойчивост ние ли я правим с неправилно лечение, или проблемът идва от селското стопанство. Това заяви директорът на НЦЗПБ и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

В почти всеки вид храна от животински произход у нас се откриват антибиотици. През последните няколко години БАБХ е откривала такива субстанции многократно в пилешкото месо, в говеждото, свинското, в различни субпродукти, в яйцата и меда.

На кръгла маса в Народното събрание в средата на седмицата стана ясно, че всяка година мутирали бактерии убиват около 25 000 европейци. 25% от случаите на бактериални инфекции на Стария континент са от резистентни микроорганизми. Социалните разходи, свързани с това, възлизат на около 1,5 млрд. евро.


Китайската лекарка проф. Ли Буо Чуан: Мислете позитивно, за да сте здрави!


Зорница ЯНКОВА
Труд  стр. 8,9  


ПРОФ. ЛИ БУО ЧУАН е китайска лекарка, практикуваща традиционна медицина, с над 30-годишен опит. У нас е по повод нейно участие в международна конференция, посветена на нетрадиционната медицина. Специалистката приема пациенти в столичен медицински център и ще остане до края на юли. Проф. Пи прилага и смесва в работата си няколко техники - новаторска игла нож, аурикулотерапия, вендузотерапия и мокс терапия. Професорката е преподавател в Университета за традиционна китайска медицина в седеммилионният гр. Джън Джоу, административен център на провинция Хъ Нан, Китай. Тя е шеф на отделението по традиционна медицина в университетската болница за западно лечение.

Методите, които прилага, са основани на разбирането, че в човешкото тяло съществуват 12 енергийни меридиана и когато някой от тях е "запушен", енергията се освобождава чрез въздействие върху точки на различни места по тялото. Практикува акупунктура, аурикулотерапия върху ушната мида, мокс и вендузотерапия. В практиката й има случай, при който жена е отслабнала с 26 кг за месец и половина с помощта на Вендузи плюс диета и спорт.

Най-Впечатляващият и страшничко звучащ метод на проф. Ли е игла нож. Изобретен през 70-те години на XX век, той донася на създателя си Дзу Ханджанг куп награди и международно признание. Прилага се за ставни заболявания, шипове на врата и гръбначния стълб, болки в кръста, в колената, в лактите, при увреждания на меките тъкани, сраствания, за понижаване на вътрекостното налягане, подобряване на микроциркулацията.- Игла нож е най-впечатляващият метод, който практикувате, каква е историята му?

- Това е най-новият метод в Китай. Датира само от около 40 години на фона петхилядигодишната история на китайската традиционна медицина. Проф. Дзу Ханджанг - неговият изобретател, е познавал добре и китайската, и западната наука. Заимствал е микроинвазивните операции от Запада и ги е обединил с акупунктурата. Стигнал е до това, защото е имал пациенти с тежки хронични ставни заболявания, на които е прилагал всички познати дотогава методи, но ефектът не е бил достатъчно добър. Тогава решил, че може чрез малко по-дълга игла за акупунктура да вкара острие до участък със срастване и да се възстанови кръвоснабдяването.- Как се извършва?

- Със специална игла с леко прищипнат връх се достига до засегнатия участък и като със скалпел се извършва микроразрез. Проникването става за секунда-секунда и половина и болката е незначителна. Методът лекува повече от 60 заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат - гръбначния стълб, ставите - лакти, колене; мускулите, а също и меките тъкани. Човек чувства подобрение дори след една-две процедури, което се запазва трайно.- Как може да сте сигурна какво се случва в дълбочина при това пробождане, без да виждате на компютър с микрокамера болното място?

- Нужен е голям опит, аз се уча повече от 30 години - през цялата ми практика. Като вашите невролози, преди да започна, гледам рентгеновите снимки на човека и опипвам болното място, така установявам абсолютно точно къде е точката, която трябва да третирам. Забивам иглата, когато съм 100% сигурна за мястото и няма опасност от грешка.- Разкажете повече за другите техники, с които лекувате?

- Особено предпочитана и съвсем безболезнена е аурикулотерапията - залепване на семенца от билката китайско зеле върху ушната мида със специални малки лепен ки. Прилага се и деца. На принципа на акупунктурата тези твърди топчета стимулират точките, които отговарят за болното място. Могат да се поставят едновременно много лепенки - на едното, а след дни - на другото ухо. Помага много при болка, при справяне с различни зависимости. Вендузотерапията е поставяне на вендузи и извършване на изглаждащи и вибриращи движения с тях върху кожата. Тя помага за изчистване от токсини и за отслабване. Най-добре е да се комбинират няколко техники.- Могат ли хората да прилагат някои от техниките сами у дома си?

- Мокс терапията може да се прилага, много е популярна в Китай. Всички знаят точките, върху които да въздействат, и имат мокс вкъщи. Но е нужно обучение, това става на курсове, както и с много предавания по телевизията в Китай, които показват как се прави.- Какво представлява този метод?

- Моксът е хартиена тръбичка, пълна с билката аия, нарязана ситно (изглежда като пура - б. а.). Моксът отговаря за набавянето на топлина в организма. Запалва се и започва да пуши като цигара, доближавам го на 1-2 см от кожата, така че човекът да усеща приятна топлина. Димът от билката и топлината задвижват кръвообращението. Стимулацията на една точка продължава, докато изгорят 2 см от мокса. Има и различни инструменти, на които може да се постави моксът - колонджиуа, дървен уред, на който се закрепват няколко къси мокса и той се мести по тялото, например по гръбначния стълб, като ютия. Ако има гинекологичен проблеми - "гладенето" е в областта на корема и яйчниците. Терапията се е доказала от над 1000 години.- Как избирате коя терапия да приложите?

- Според оплакванията, симптомите, диагнозата. Използвам и четирите традиционни метода за диагностика. Това са: пулсова и и рисова диагностика, чрез миризмата, която отделя човек -например дъха му и цялото тяло, и по вида на езика.- Лекувате ли рак с вашите методи?

- Имала съм случаи на значително подобрение. Търсим път за подобряване на имунитета на човека, което е стремеж и на западните колеги, но подходът е коренно различен. На Запад химиотерапията и лъчетерапията унищожават освен раковите и здрави клетки, а ние се стремим да опазим и подобрим състоянието на здравите клетки, така че те да са повече и по-силни и да се преборят с болест. Работим за повишаване на имунитета, но вместо "имунитет", казваме "баланс на ин и ян". Работим за този баланс чрез смесена техника - билки, акупунктура, мокс терапия и други.- Високото кръвно е сред най-разпространените оплаквания тук. Как го лекувате?

- Представете си човешкия организъм като една мрежа от енергийни меридиани, която, когато човек страда, е нагъната, намачкана. Чрез въздействие върху акупунктурните точки енергията започва да тече хармонично и тази мрежа се изглажда, тогава и кръвното на човека се нормализира.- На конференция в София ще говорите за лечение на диабет, как третирате това заболяване?

- За диабета са характерни три симптома - силна жажда, повишен апетит и бързо отделяне на приетите вещества, което не позволява на човек да качва килограми, а напротив - слабее. Така че с различни методи на традиционната китайска медицина ние въздействаме на точките, които отговарят за органите и системите, които са свързани с тези функции - стомаха, далака, бъбреците, пикочо-половата система, и подобряването на тяхното състояние спомага за цялостното оздравяване.- Помагате ли на болни от психиатрични заболявания?

- Тези пациенти не могат да се концентрират и да стоят спокойни. Затова е нужно да се поставят под упойка и тогава може да им се приложи акупунктура. Имала съм случаи на значително подобрение, след което организмът и психиката започват да се самолекуват и такъв пациент може да се възстанови напълно и да се върне към нормалния си начин на живот.- Как да живеем, за да бъдем по-здрави?

- Храненето трябва да е разнообразно и балансирано. Да спим достатъчно часове и да си лягаме рано! Да се движим повече, без претоварване! Кръвообращението ни зависи от движението. Важно е и да се опитваме да мислим положително. Вината, обидата, завистта затормозяват мозъка и разболяват човека. Трябва бързо да се отърсваме от отрицателните емоции, да се усмихваме по-често и да се чувстваме щастливи.


Лечението е на 100 века


Ин и ян се борят в човека
Труд  стр. 9  Лечението е на 100 века

Китайската традиционна медицина исторически датира развитието си от поне 8000-4000 г. пр.н.е., откогато датират археологически находки на първите каменни игли за иглотерапияИн и ян се борят в човека

Традиционната китайска медицина води началото си от древната китайска философия (таоизма). Тя се основава на вярването, че тялото се крепи от деликатен баланс на две противоположни сили: ин и ян. Ин символизира студените, бавни и пасивни принципи на живота, докато ян символизира топлите, активни и силни действия. Здравето на човек се постига чрез поддържане на правилно равновесие между двете сили.

След 50-те китайската народна медицина се съвместява със западния тип такава, правят се съпоставителни изследвания и в повечето случаи китайските лекари по традиционна медицина завършват двоен курс - по класическа медицина и традиционно китайско лечение.

Основните методи на лечение са:

• акупунктура, Су-джок терапия и терапия с вендузи;

• китайски билки;

• масажи и манипулации;

• чи гонг - метод на лечение, който чрез фокусиране и концентрирани бавни движения задейства свободната циркулация на чи.

8 принципа

Осемте принципа са всъщност 4 двойки от противоположности, които описват дисхармонията.

• Вътрешно/външно се отнася до разположението на дисхармонията в тялото - вътрешните органи или кожата и костите.

• Топло/студено се отнася до симптомите на заболяването като треска и жажда или студени тръпки и желанието човек да изпие нещо топло.

• Пълно/празно се отнася до това дали състоянието е остро настъпило или хронично развиващо се и дали реакцията на тялото към заболяването е силна или слаба.

• Равновесието между ин и ян - пасивност на организма срещу неговата активност. Според древната китайска медицина това също са двойка фактори, определящи болестта.5 елемента

Петте елемента на живота са огън, земя, метал, вода и дърво. Те характеризират динамиката в природата и описват промените в потока на жизнена енергия (чи).

Всеки от петте елемента дава началото на един от останалите. Ако един от тях е извън допустимите граници, той ще наруши и другите.

Елементите следват последователността: дървото дава началото на огъня, огънят - на земята, земята - на метала, металът - на водата и водата дава началото на дървото.5 мрежи

Човешкото тяло притежава 5 органни мрежи, всяка от които отговаря на определен елемент:

• Сърцето/тънките черва отговарят на огъня.

• Слезката/стомахът отговарят на земята.

• Белите дробове/дебелите черва отговарят на метала.

• Бъбреци/пикочен мехур отговарят на вода.

• Черен дроб/жлъчен мехур отговарят на дърво.


Майката на нахапаната в ясла Никол: Тя е влачена и бита. От друго дете ли?!

24 часа  стр. 4  

Някой е влачил и бил детето ми, каза пред Би Ти Ви Мария, майката на Никол, като се позова на експертизата на съдебния лекар. Момиченцето на годинка и 8 месеца бе нахапано в ясла в столичния кв. "Борово". За инцидента, станал в четвъртък, съобщи пръв "24 часа" в онлайн изданието си.

Мария Маркова се закани да съди яслата, тъй като е възмутена от държанието на лелките. Те й се обадили в четвъртък сутринта и обяснили, че детето е претърпяло лек инцидент. Посочили, че е нахапано от друго дете. Когато отишла да вземе Никол обаче, Маркова се ужасила от състоянието на момиченцето.

По думите й лекарят, прегледал Никол, не е успял да посочи причина за някои от нараняванията й. "Той смята, че е влачена. Бита е със сигурност, но не мога да кажа от кого." Според лелята на Никол - Галина, дете на възраст 2-3 годинки не би могло да бие и удря толкова жестоко, за да оставя рани и синини.

Момиченцето ще бъде у дома поне три месеца, а след това ще бъде преместено в друго детско заведение. Семейството ще търси правата си по съдебен път.

Майката обвинява само и единствено персонала, тъй като дори и да имало по-буйни деца, тяхно задължение е да ги спрат, а не да ги оставят сами.

Две медицински сестри от яслата ще бъдат уволнени след шокиращия инцидент. Друга вече подаде оставка.
В България няма агресивен вид, дори пепелянката не закача, ако не я настъпиш

Змии налазиха родината, нападат, ако са притеснени


Всички видове у нас са защитени, казва шефът на Природонаучният музей в Пловдив
Радко ПАУНОВ
24 часа  стр. 14  

Няма ден, в който да не бъде хваната змия на оживено място в някой български град - я двор на детска градина, я парк.

Само за седмица в Пловдив бяха регистрирани няколко случая. Дете беше ухапано близо до Природонаучния музей. Оказа се, че водна змия е изпълзяла от река Марица и го клъвнала, защото я закачало. Инцидентът се размина без последствия, тъй като този вид влечуги не е отровен.

Еднометров екзепляр от вида голям стрелец пък беше заловен на ул. "Ландос" близо до детска градина отново в Пловдив. Шефът на Природонаучния музей в града гл. ас. д-р Огнян Тодоров, който е зоолог, обясни, че този вид не е опасен.

Преди дни змия влезе в магазин близо до централния площад във Варна. В Козлодуй също се оплакват, че в обраслите треви гъмжи от влечуги. И в Търговище възрастна жена видяла змия да влиза в двора на детска градина. В Пещера бе открита в кола.

"Нормално е напролет да се активират

В големите горещини няма как да ги видите по камъните. Тези влечуги регулират температурата си спрямо околната среда и биха загинали, ако се пекат на жегата", обясни д-р Тодоров, който преподава зоология в Биологичния факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

По думите му в България най-опасни са усойницата и пепелянката.

"Опасни са, защото имат отровни жлези в предните зъби", казва ученият. Според него отровата на усойницата е по-силна от тази на пепелянката.

"Тя е по-концентрирана и съдържа коктейл от хемотоксини и невротоксини, които поразяват кръвоносната и нервната система", уточнява д-р Огнян Тодоров.

Затоплянето на времето и зачестилите валежи активираха напоследък тези влечуги. Избуялите треви пък са рай за тях. По тази причина еколожката от пловдивската община Йорданка Даскалова призова хората да не влизат в неокосени площи.

"Нямат работа там, да минават по алеи и пътеки. Няма как да водим борба със змиите, те не са комари да пръскаме срещу тях", каза Даскалова.

Според нея е нормално в градове и села, където има реки, да има и змии. Д-р Тодоров допълва, че водните екземпляри излизат от местообитанията си и могат да изминат до 5 км на сушата

за да търсят храна

Други са в изоставени сгради, храсти и под камъни.

"Освен усойницата и пепелянката в България има и други отровни видове, но не са опасни за човека. Такъв е вдлъбнаточелият смок, който се среща в по-топлите части на страната. Но дори и да ухапе човек, не може да го умъртви, защото отровата му не е в жлезите на предните зъби", обяснява ученият. Той уточни, че всички видове у нас са защитени.

"Змии е имало около нас и ще ги има, въпросът е да не ги закачаме и нищо няма да ни сторят", категоричен е д-р Тодоров. Хората в градовете най-често се паникьосвали от водните видове, които са най-разпространени у нас. "Но те са полезни земноводни, хранят се с насекоми, жаби и рядко правят опит да хапят. Защитната им реакция е да пускат миризлив секрет, с който отблъскват.

Друг вид, който се среща в покрайнините на градовете, е смокът голям стрелец. "Това е най-голямата наша неотровна змия, но е хаплива", обясни зоологът. И изрично уточни, че всички змии нападат, когато бъдат притеснени. "Те никога не действат без повод. Естествено, че ако се опитате да ги безпокоите, те ще се отбраняват. Затова казвам - хората да не закачат змиите. У нас нямаме нито един агресивен вид. Дори пепелянка няма да те докосне и ще мине през крака ти, ако не я настъпиш. Дразниш ли я обаче, тя хапе", категоричен е ученият.

Сред често срещаните е и смокът мишкар. Той също бил много полезен, защото можел да унищожи цяло гнездо на гризачи. Правил опити да хапе с цел отбрана, но не бил опасен. Според д-р Тодоров използването на противозмийски серум не бива да се прави безразборно.

"Ако пепелянка или усойница порази човек, който е имунно здрав, той може да се оправи за няколко дни, без да е употребил серум.

Разбира се, ако ухапаният развива алергия по подобие на ужилване от пчела, трябва да вземе от лекарството. Но ако то се ползва неправилно, предизвиква хипоалергична реакция", разяснява ученият. Той също е категоричен, че няма как да се води масова борба със змиите

"Не бива хората да изпитват атавистичен страх от тях", съветва д-р Тодоров.

Как да ги различаваме? Отровните са с по-късо и по-дебело тяло. Главата им в задната част е разширена. При усойницата и пепелянката е характерна ромбоидната шарка отгоре. Смоците пък били по-елегантни и с издължени тела.

Леопардовият смок бил изключително атрактивен и с красива окраска. Срещал се на малко места предимно в Южна България. Не правил опити да хапе.

Специалисти съветват хората, които обитават къщи, да не оставят врати и прозорци на приземните етажи отворени през лятото. Имало риск някоя змия да се вмъкне. Препоръчително е редовно да се косят зелените площи.


Токсиколог: Направете стягаща превръзка за не повече от 40 мин


Анелия ПЕРЧЕВА
24 часа  стр. 14  


Стягаща превръзка над мястото на ухапването от змията и обездвижване на крайника са първите неща, които трябва да се направят, ако сте далеч от здравно заведение. Така ще се забави кръвообращението и разпространението на отровата, обяснява шефът на отделение към Клиниката по спешна токсикология на ВМА в София д-р Йордан Ангелов.

Той уточнява, че стегнатата превръзка може да стои максимум до 40 минути. През това време задължително се отпуска през интервал от няколко минути. В противен случай може да се получи вторична некроза.

"При ухапване от пепелянка, усойница или каменарка, които са най-разпространените отровни влечуги у нас, се забелязват две точковидни кръвоизливчета с големина на карфица на разстояние от 4 до 6 мм едно от друго", уточнява д-р Ангелов.

Появяват се зачервяване и оток, който за няколко часа нараства. Допълнително може да има и подуване на лимфните възли на засегнатия крайник, както и хеморагични петна в областта на ухапването и по други части на тялото на по-късен етап.

Някои пациенти се оплаквали от потене, гадене, повръщане, други изпадали в шок.

Единственото спасение е противозмийски серум, който се поставя локално - на мястото на ухапването, и мускулно. Терапията включва и прилагане на кортекостероидни, антихистаминови препарати, ваксинация срещу тетанус и антибиотици. При необходимост се прави лечение с барокамера.

По думите на д-р Ангелов 80% от ухапванията от змии са по крайниците. Имало и единични случаи по главата и гърдите.

"Нерядко летящи насекоми могат да оставят сходни белези като при отровните влечуги и да се получи същото зачервяване и оток. Това първоначално затруднява лекарите да определят от какво е пострадал пациентът", уточнява токсикологът.
04.06.2016
Национални телевизии

В този час в Южния парк в столицата се събират участници в похода, посветен на битката с най-коварната женска болест – рака на гърдата


БНТ  Новини в 12.00 часа

В този час в Южния парк в столицата се събират участници в похода, посветен на битката с най-коварната женска болест – рака на гърдата. Той е в рамките на кампанията „От любов към живота” срещу рака на гърдата. Всяка осма жена у нас е засегната о това заболяване, което означава, че 46 хил. български са чули тази страшна диагноза. От Южния парк включваме Зоя Велинова. Събраха ли се вече много хора?Репортер: Много хора има тук. Настроението е прекрасно, времето е прекрасно. Всъщност това е поредната кампания, за 15-а поредна година се провежда такова събитие. Виждате зад мен има концерт с любими наши изпълнители, певци, актьори. Към 12.30 ч всички заедно, заедно с хората, които са дошли тук, ще тръгнат към НДК. Целта е една – да се покаже съпричастност към този голям проблем. Прекрасно е настроението, но както казах вече, трябва да имаме предвид нещо много сериозно, че ракът на гърдата както и всички онкологични заболявания е крайно опасен и хората трябва да ходят на профилактични прегледи. До мен е Алекс Сърчаджиева, тя е един от участниците в похода. Защо предприехте тази кауза, защо се включихте в нея?

Алекс Сърчаджиева: Както ти сама каза, трябва да се говори за рака на гърдата, защото то наистина е много коварно заболяване. Колкото повече говорим, толкова повече младите жени ще знаят, че трябва наистина да ходят на профилактични прегледи, защото ако успеем да хванем в ранна фаза това заболяване, имаме много по-голям шанс да се преборим с тази ужасна болест. Също така да не забравяме, че всяка дена осма жена се бори с рака на гърдата. Наистина трябва да говорим за това нещо, за да се знае. Колкото повече гласност се даде, толкова повече жени ще знаят и как да се преборят с тази наистина ужасна болест.

Репортер: Само да кажа на столичани, особено на тези, които са близо до Южния парк, че могат да се присъединят към похода, той тръгва буквално след 10-15 мин. И аз да добавя една тъжна цифра, всяка година 3800 жени у нас заболяват от рак на гърдата. Преглеждайте се по не на всеки 6 месеца!


В БТВ Репортерите тази вечер и утре показваме разследване на екип от журналисти на БТВ как се печели от лечението на болни деца


bTV  Новини в 12.00 часа

Повече от месец след показните арести във Фонда за лечение на деца обществото все още няма отговор какви са престъпленията.

Арести във Фонда за лечение на деца. В БТВ Репортерите тази вечер и утре показваме разследване на екип от журналисти на БТВ как се печели от лечението на болни деца.

Смущаващи факти как болници, лекари, чиновници и търговци, докато лекуват болните деца, се и борят за по-голямо парче от баницата са парите.Кампанията „От любов към живота”


Нова телевизия  Новини в 12:00 часа

„От любов към живота” – за поредна година стотици застават в подкрепа на жени, преборили се с рака на гърдата. Те ще направят шествие от Южния парк до НДК.Репортер: Походът ще започне точно в 12.30 ч. Виждате колко много хора са се събрали тук в Южния парк. Тази година мотото е „Прегърни ме”. Акцентът е върху това как близките да се държат с жените, които са изправени пред едно от най-тежките изпитания. Тук е Мая Манолова, омбудсмана на България. Г-жо Манолова, какво е вашето послание към жените с рак на гърдата и към техните близки?

Мая Манолова: Аз съм тук, защото знам през какво минава една жена с тази диагноза и искам да кажа, че надежда има, да дам кураж, да кажа, че няма място за отчаяние и за отстъпление. Ракът може да бъде победен, не трябва да го оставяме да обсеби живота ни, дните ни, мислите ни. Искам да се обърна и към близките на жени с тази диагноза: прегърнете ги и им кажете, че ги обичате. Прегръдката, топлината и обичта лекува. И можем заедно в една прегръдка да се опитаме да победим болестта.

Репортер: Това е, за което сме се събрали тук. Малко по-рано днес чух нещо, което ми направи много силно впечатление. Всяка осма жена, за съжаление, се сблъсква с тази диагноза, но можем да сме тук без да сме една от осем. И да призовем друго нещо, да се ходи редовно на прегледи, нали така?

Мая Манолова: Обръщам се към всички жени в България. Моля ви, ходете редовно на преглед, поне два пъти в годината. Отнема само 15 мин., но тези 15 мин. спасяват живот.
Национални радиа

В Плевен отвори врати обновеният център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания


БНР  

В Плевен отвори врати обновеният център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания. 63 деца на възраст от 3 до 18 години ползват услугите на педагози, логопеди и терапевти. Директорът Габриела Аспарухова настоява Агенцията за социално подпомагане да увеличи капацитета на центъра, за да бъдат приети всички желаещи от листата на чакащите деца.

Центърът вече се намира в реновирана по проект "Красива България" сграда. Сега ползват 260 квадрата, в които са обособени 5 кабинета и 3 зали, място за почивка и арт-терапевтичен кът. Децата посещават и други институции - детски градини, училища и идват тук почасово. За услугите и намеренията разказва Габриела Аспарухова:

Габриела Аспарухова: Рехабилитаторите предоставят боба-терапия, укрепване на мускулатура. Педагозите монтесори занимания, групови дейности. Една от терапиите, които ще правим, е хипотерапия т.е. конна езда. Получихме малко финансиране от фондация "Помощ за благотворителността в България", които заплащат транспорта. А конната база ни посреща безплатно, доброволно, а хората са с отворени сърца в село Рибен.

Доволни ли са от работата на този център попитахме родители:Родител: От две години и половина ползвам услугите на центъра. Благодарение на техния труд, на техния професионализъм детето ми завърши с отличен първи клас. Много напредна, много съм доволна. И с говора бяхме изостанали, наваксахме.

Родител: Да, ние ходим и на други места и тук работят добре, грижат се за децата. Доволни сме. По два-три пъти на седмица. Всичките специалисти работят с нея, и рехабилитатори, логопед, психолог.

СБ: Стандартът на живот в България може да се изравни със средноевропейския за едно поколение, ако увеличим производителността си с процент


БНР  

Стандартът на живот в България може да се изравни със средноевропейския за едно поколение, ако увеличим производителността си с процент. Това прогнозира за Хоризонт постоянният представител на СБ за България Тони Томпсън. Според него основните слабости за страната ни остават в областта на правосъдието, здравеопазването и по отношение на регулаторната рамка.Тони Томсън: Това, което бих искал да подчертая, е, че ние виждаме много възможности пред България да се развива по-бързо и икономиката да расте с по-сериозни темпове. Говорим за укрепване на съдебната система и административната среда, както и за подобряването на работата на някои ключови регулаторни органи в сферата на енергетиката и финансите. Развиването на уменията е ключово, за да увеличи производителността и да се намали негативното влияние на демографските процеси. Третата сфера е оптимизирането на разходите в някои сфери и най-вече при здравеопазването. Прогнозата на Световната банка за растежа на българската икономика през тази година е 2,2 %, като в средносрочен план може да се достигне до 3 %. Това е едно убедително представяне. Ние обаче сме оптимисти и смятаме, че българската икономика може да расте още по-бързо.

СБ: Правосъдната система, регулаторната рамка и здравеопазването продължават да бъдат основните слабости на България


БНР  

Правосъдната система, регулаторната рамка и здравеопазването продължават да бъдат основните слабости на България. Това заяви в специално интервю за „Хоризонт” постоянният представител на СБ за страната ни Тони Томпсън. Той подчерта, че България трябва да положи специални усилия за развиването на квалификацията на хората. По този начин ще се увеличи производителността на труда, а и всички постигнати блага ще могат да бъдат разпределени сред повече хора, подчерта Томсън.Тони Томпсън: Това, което бих искал да подчертая, е, че ние виждаме много възможности пред България да се развива по-бързо и икономиката да расте с по-сериозни темпове. Говорим за укрепване на съдебната система и административната среда, както и за подобряването на работата на някои ключови регулаторни органи в сферата на енергетиката и финансите. Развиването на уменията е ключово, за да увеличи производителността и да се намали негативното влияние на демографските процеси. Третата сфера е оптимизирането на разходите в някои сфери и най-вече при здравеопазването.

Заради застаряването на населението пенсионната и здравната система ще тежат все повече върху бюджета, а хората, които са в активна трудова възраст и плащат данъци, ще стават все по-малко. Въпреки това, ако България увеличи производителността си само с един процент, стандартът на живот в страната може да се изравни със средноевропейския за едно поколение, категоричен е Тони Томпсън:Тони Томпсън: България показа силно представяне през 2015 г. и ние очакваме същото и през 2016 г. Прогнозата на Световната банка за растежа на българската икономика през тази година е 2,2 %, като в средносрочен план може да се достигне до 3 %. Това е едно убедително представяне. Ние обаче сме оптимисти и смятаме, че българската икономика може да расте още по-бързо.

Интервю с Тони Томпсън, постоянен представител на СБ в България


Събота 150

БНР  Теми:

Мястото на България в Югоизточна Европа и ЕС;СБ ще финансира правителствени програми за 550 млн. евро;

Гост: Тони Томпсън, постоянен представител на СБ в България

Водещ: Ще завършим темата за Югоизточна Европа с една по-различна гл.т. Често говорим за външнополитическите и икономическите процеси като основен фактор за вътрешното развитие на определена страна. В следващите минути обаче в „Събота 150” ще обърнем внимание на състоянието на България, за да преценим къде е мястото ? в Югоизточна Европа и в целия ЕС. Специално за Хоризонт Тони Томпсън, който е постоянен представител на Световната банка у нас, посочи, че стандартът на живот у нас може да се приближи по-бързо до европейския, ако икономиката ни по-производителна. С Тони Томпсън разговаря Марта Младенова.

Тони Томпсън: България показа силно представяне през 2015-та и ние очакваме същото и през 2016 г. Растежът на икономиката се ускори до 3% миналата година, което беше съществено подобрение не само спрямо предходната година, но и спрямо целия период между 2008 и 2014 г. Ние се радваме да отчетем, че безработицата е на най-ниското си ниво от 7 години насам. Това беше период, в който безработицата растеше в почти всички сектори с изключение на земеделието и държавната администрация. Предварителните данни за растежа на икономиката през първото полугодие и данните за бизнес климата подсказват, че засилването на икономическата активност ще продължи и тази година. Прогнозата на СБ за растежа на българската икономика през тази година е 2.2%, като в средносрочен план може да се достигне до 3%. Това е едно убедително представяне. Ние обаче сме оптимисти и смятаме, че българската икономика може да расте още по-бързо. Ние вярваме, че можем да окажем малко съдействие с нашите финансови знания на България, за да ? помогнем да се представи по-добре.

Репортер: СБ взе решение, че в следващите 6 години може да отпусне два заема на България. Какво показва това за състоянието на страната ни като кредитополучател и можем ли да направим сравнение с други държави, на които отпускате заеми?

Тони Томпсън: Ние одобрихме програмата си за партньорство със страната за следващите 6 години. Рамката бе одобрена от борда на директорите на СБ само преди 2 седмици. В този документ е записано, че можем да окажем финансова помощ на страната чрез кредити на обща стойност 550 млн. евро. Първите 300 млн. от тях за Фонда за гарантиране на влоговете вече са гласувани. По този начин смятаме, че ще помогнем за засилването на финансовия сектор в България. В момента сме в напреднала фаза на разговори за подкрепа и на правителствената програма за енергийна ефективност в многофамилните жилища. Надяваме се, че ще приключим с тях съвсем скоро. Става дума за 250 млн. евро финансиране, с което ние ще подкрепим правителствената програма. Разбира се, ние предоставяме кредитиране и на други държави в ЕС. Най-активни в това отношение са Полша и Румъния. В случая на Полша например, ние даваме заеми в размер на 890 млн. евро всяка година, а на Румъния кредитирането е за около 670 млн. евро годишно. Това са много по-големи икономики от българската и не е изненадващо, че имат необходимост от много по-голямо финансиране. Според мен обаче много по-важни за България са съветите и аналитичната подкрепа, които предоставяме на правителството.

Репортер: Казахте, че сте гласували евентуалното отпускане на заем за Фонда за гарантиране на влоговете. Може ли това да се приеме, че оценявате състоянието му като по-добро? Каква е вашата оценка като цяло за финансовата система и в частност за БНБ?

Тони Томпсън: Управляващите предприеха много сериозни мерки през последните 2 години, за да открият проблемите във финансовия сектор и да започнат тяхното решаване. Това е много голям пакет от реформи и ние не очакваме промяната да се случи за една нощ. Нашето финансиране към ФГВ представлява според нас нещо като вот на доверие към сектора и към управляващите, че правят правилните реформи. Ние оценяваме високо това, което беше направено в БНБ заедно с финансовото министерство. Бяхме помолени да направим оценка на състоянието в партньорство с МВФ и ние ще приключим с това по-късно през годината. Това е една от големите стъпки, които управляващите правят и ще продължават да правят, за да са сигурни, че България има стабилен и устойчив финансов сектор.

Репортер: А какво ще кажете за КФН, управлявана от Стоян Мавродиев?

Тони Томпсън: КФН има изключително важна роля в регулирането на финансовия сектор в България, но ние не сме били ангажирани с нея през последните години. Знаете, че в небанковия сектор, който реално комисията наблюдава, също се провежда оценка на качеството на активите. Ние също ще направим оценка заедно с МВФ, за която вече споменах. Тя ще обхване както банковия, така и небанковия сектор.

Репортер: Какво мислите за пенсионната реформа в България?

Тони Томпсън: Ние не сме имали участие в оформянето на последните промени в пенсионната сфера. Факт е, че СБ е помагала в много от реформите, които са правени в България през годините, но в случая правителството има свои собствени идеи и приоритети как трябва да изглежда пенсионната система. Ние не сме част от този процес, нямаме достатъчно информация и затова не бих си позволил да правя оценка.

Репортер: В систематичния анализ на България вие очертахте няколко приоритетни сфери, върху които трябва да работим, за да постигнем по-сериозен икономически растеж. Бихте ли припомнили кои са те?

Тони Томпсън: Това, което бих искал да подчертая е, че ние виждаме много възможности пред България да се развива по-бързо и икономиката да расте с по-сериозни темпове. Освен това вярваме, че ползите от този растеж може да бъдат усетени от всички български граждани, а не само от малка част от тях. Това трябва да стане по устойчив начин, а не само за няколко години. Първата сфера с подобен трансформационен ефект е подобряване на институционалната среда и правната рамка. Говорим за укрепване на съдебната система и административната среда, както и за подобряването на работата на някои ключови регулаторни органи в сферата на енергетиката и финансите. Това е изключително важно, защото по този начин ще се подобри икономическата и бизнес среда в България, което ще позволи да се реализира изцяло потенциалът на страната. Другата област, която ние считаме за изключително важна, е подобряването на уменията на хората и тяхната работоспособност. Развиването на умения е ключово, за да увеличи производителността и да се намали негативното влияние на демографските процеси. Това е не само огромна възможност за България, но и начинът ползите от икономическия растеж в страната да се усетят от всички. Третата сфера е оптимизирането на разходите в някои сфери, и най-вече приз здравеопазването. Разходите за грижите за възрастните хора и за здравеопазване ще нарастват все повече като резултат от застаряването на населението.

Репортер: Именно заради това ви попитах за пенсионната реформа.

Тони Томпсън: България е изправена пред няколко сериозни предизвикателства и едно от най-големите е застаряването на населението. Този проблем е много по-сериозен у вас, отколкото в много други държави. Това обаче води до няколко много предвидими последици. Съотношението на възрастните хора спрямо останалите ще нараства, съответно хората, които работят и плащат данъци ще стават по-малко, докато тези, които са вече в пенсионна възраст и разчитат на социалната система, за да им осигури доходи и грижи, ще се увеличава. Всичко това ще доведе до по-голям натиск върху икономиката. От гл.т. на доходите се наблюдава тенденция на увеличение, което означава, че българите стават по-производителни, добавят повече стойност в икономиката, доходите им се увеличават, а това води до увеличени вноски към хазната като данъци и осигуровки. От гл.н. на разходите обаче за България е важно да гарантира, че всеки изразходван лев чрез програмите за социална защита или чрез другите публични разходи е постигнал ефект. Другото предизвикателство е да се ускори ръстът на производителността. Принципно тя расте с около 3% през последните 5-6 години. Всъщност това е много добро представяне и държави като Франция, Германия, Великобритания и дори Япония биха били много щастливи, ако имаха такова представяне. При България обаче съществува още един фактор, и той е, че страната е много по-средния за ЕС стандарт на живот. Ако производителността на труда продължи да нараства с този темп, ще отнеме повече от едно поколение, за да се достигне средният за Европа стандарт на живот. Ние обаче вярваме, че може да се постигне ръст на производителността не от 3, а от 4% на година. Тогава България може да постигне средно европейско ниво на БВП на глава от населението само в рамките на едно поколение.
Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница