Декларация на Националния съвет на Българската социалистическа партияДата07.08.2018
Размер31.5 Kb.ДЕКЛАРАЦИЯ

на Националния съвет

на Българската социалистическа партия

29-ти март 2012 година трябва да бъде запомнен като черен ден в най-новата българска история. Като ден, в който беше извършено грубо предателство на националните интереси! По вина на правителството на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов беше решено да се прекрати изграждането на АЕЦ „Белене”. Чрез този акт България се лишава от най-големия си стратегически проект, който даваше реален шанс на страната за ускорено излизане от кризата, за над 6 млрд. евро инвестиции в българската икономика, за създаването на 6 хиляди работни места, за стотици милиони левове заплати, данъци и осигуровки за българските граждани и бюджет. Последният високотехнологичен сектор на българската икономика беше обречен на унищожение, а заедно с него - и прилежащият му дял в науката и висшето образование.

С това антибългарско решение се обслужват чужди геостратегически интереси, а като залъгалка ни се подмятат екзотични и откровено глупави проекти като газова централа в Белене, 7-ми блок в "Козлодуй" или доставки на газ от Грузия, която нито има газ нито може да го компресира. Цялостната липса на политика в областта на енергетиката обрича България на по-нататъшен упадък и тотална енергийна зависимост. Какво става газовите връзки със съседните страни? Какво става с хранилището в Чирен? Какво става с проектите за изграждане на газов терминал в Гърция, на ВЕЦ по течението на Дунав, на нова мощност в Марица-Изток? Отговорът е лесен – нищо! Освен вопиюща некомпетентност и глупост на управляващите.

Решението на ГЕРБ да погребе проекта „Белене” и хаосът в енергийната политика изправят България в близките години пред заплахата да внася електричество от Турция и Румъния на високи цени, да остане тотално зависима от руския газ, да изгуби част от националната си сигурност. Всичко това ще влоши рязко живота на българските граждани и ще доведе до още по-голяма зависимост на страната от чужди интереси и до растящи цени. Само национално безотговорна и некомпетентна власт може да ни лиши от най-ефективния проект в Европейския съюз, отговарящ на всички критерии за безопасност и икономическа ефективност, и да обрече българските граждани на задълбочаваща се криза и мизерия.

Националният съвет на БСП изразява категоричното си несъгласие с енергийната политика на ГЕРБ и конкретно - с отказа от АЕЦ „Белене”.

Ще проведем вот на недоверие към правителството за катастрофалните грешки в енергийната политика с фокусиране върху отказа на България от изграждане на АЕЦ „Белене”.

Ще организираме всенародна подписка за предизвикване на референдум срещу решението на Парламента за бъдещето на атомната енергетика в България.

Заявяваме, че при положителен резултат от референдума БСП ще рестартира строителството на АЕЦ „Белене” в случай, че спечелим следващите парламентарни избори.


(Приета с решение на НС на БСПот 6 април 2012 г.)
Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница