Декларация на правозащитни организации по повод политическата атака срещу Комисията за защита от дискриминацияДата26.10.2018
Размер32 Kb.

Декларация на правозащитни организации по повод политическата атака срещу Комисията за защита от дискриминация


[23 октомври 2009]

ДЕКЛАРАЦИЯ
Ние, долуподписаните правозащитни организации, се обявяваме против настоящата политическа атака срещу Комисията за защита от дискриминация.

Тази комисия е изключително важен орган в обществото ни, без който ефективната борба с дискриминацията, от която всички неизмеримо губим, е немислима. Независимо от броя на самосезиранията си комисията ежегодно разглежда и решава стотици случаи на дискриминация. Тя, за разлика от много други формални, недействащи комисии със заслужено лош образ, върши работа. Много от нейните решения по жалби на жертви на дискриминация имат истински потенциал да подтикнат развитието на правото и обществото. Работата на комисията е реална и представлява прецедент в защитата на правата на човека в България. България никога преди не е имала подобен целенасочен правозащитен орган. Комисията е допринесла с уникално ценни правозащитни решения по индивидуални жалби за това, да се движим към по-зачитащо, по-човешко общество, в което всички имат възможност да водят достоен живот независимо от идентичността си.


Каквито и да са възможните дефицити в работата й, не те са причината за настоящите политически нападки срещу комисията. По същество това са нападки срещу каузата на недискриминацията и равното достойнство в България. Категорично се обявяваме против всякакъв опит да бъде подкопана борбата за равенство посредством потискане, ограничаване или дестабилизиране на комисията. Държавата има императивно задължение по Общностното право да осигури ефективно и независимо функциониране на комисията. Всяко нарушение на това задължение чрез лимитиране на възможностите на комисията да си върши работата, включително чрез осакатяване на бюджета й, влече отговорност на България като членка на ЕС. Очакваме правителството и парламентарното мнозинство да потвърдят на дело обещанието на България да се бори с дискриминацията, вместо да се отмятат от него и да го дискредитират в името на конюнктурни политически цели.

БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ


адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма

БЪЛГАРСКИ АКТИВИСТКИ АЛИАНС


Яна Бюрер Тавание, представител

БЪЛГАРСКИ АДВОКАТИ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА


Георгица Петкова, изпълнителен директор

БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТСКИ ФОРУМ, ЦЕНТЪР ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


Теодора Захариева, председател

МЕЖДУЕТНИЧЕСКА ИНИЦИАТИВА ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА


Калина Бозева, председател

ЦЕНТЪР ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ


Капка Панайотова, директор

ИНИЦИАТИВА ЗА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ


Даниела Михайлова, експерт

БГО „ДЖЕМИНИ“


Драгомир Иванов, изпълнителен директор

ФОНДАЦИЯ РЕСУРСЕН ЦЕНТЪР „БИЛИТИС“


Моника Писанкънева, председателка

АСОЦИАЦИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ИНТЕГРАЦИЯ И ПРАВА НА ЧОВЕКА


адв. Михаил Екимджиев, председател


За допълнителна информация: адв. Маргарита Илиева, тел. 0884 088 337Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница