Дипломатически представителства Посолство на Република България в ДамаскДата04.01.2018
Размер45.12 Kb.
ТипДиплом


СИРИЙСКА АРАБСКА РЕПУБЛИКА
1. Посолство на Република България
Дипломатически представителства


  • Посолство на Република България в Дамаск

Address: Damascus, Arnus square, Pakistan street, Bld. 2213, P.O. Box 2732

Tеlephone :  (+ 963 11) 445-40-39, 441 31 28

Fax: (+ 963 11) 441-98-54

Office hours: 9:00 - 15:00E-mail: bul_emb@abv.bg

Web site : www.mfa.bg/bg/62

Към момента посолството на Република България в Дамаск не функционира.


  • Български почетeн консул в Сирия

Г-н Махер Тунси (Maher Tounsi)

Консулски окръг – гр. Алепо

Telephon: (00963) 96 976 976


  • Посолство на Сирийска Арабска Република в София:

Address: "Симеоновско шосе" № 13 А, 1700 София

Tеlephone: 962 45 80, 962 57 42, факс: 962 43 14

Office hours: от 08.30 до 14.30 часаE_mail: ambassador@syrianembassy.bg

2. Обща информация
Предупреждение за пътуване

От пролетта на 2011 г. общата ситуация по сигурността в Сирия се влошава непрекъснато. Българското Министерство на външните работи публикува на своя сайт на 20.01.2012 г. официално предупреждение българските граждани, пребиваващи в Сирия, да напуснат страната при първа възможност, предвид продължаващата дестабилизация на обстановката и нарастващата заплаха за тяхната сигурност.

Препоръчваме на българските граждани да не предприемат пътуване до Сирия, освен по изключение и при крайна необходимост. По време на престоя си в страната , следва да избягват посещения на публични места, да не  влизат в контакт с протестиращи и да  изпълняват указанията на местните власти, както и да се свържат на място с българското посолство.

Предвид рязко влошената обстановка в различни райони на Сирия, посолството на България в Дамаск има ограничени възможности за оказване на съдействие и консулска защита на попаднали в беда български граждани.

МВнР отново отправя настойчив призив към българските граждани, които пребивават временно или постоянно в Сирия, да обмислят варианти за скорошно напускане на страната. Те следва преди отпътуване да проверят дали притежават валидни изходна виза и документи за самоличност.
Местна валута

Местната валута е сирийска лира. 1 щ.д. се обменя за около 46 сирийски лири.

1 евро се обменя за около 66 сирийски лири.
Обмяната на валута се извършва в клоновете на държавната “Сирийска търговска банка”, в клоновете на частните банки, както и в множество обменни бюра. Съществува ограничена възможност за плащане с кредитни карти, предимно в големите хотели и магазини. На много места в Дамаск и по-големите градове функционират банкомати.
Митнически изисквания

В Сирия е разрешен безмитният внос на 1 стек цигари и 1 литър алкохол, на подаръци и предмети за лична употреба.

Допуска се декларираният внос на неограничено количество валута, но сумата при излизане от страната не бива да надвишава декларираната сума при влизане.

Забранен е вносът на едрогабаритни и скъпи електроуреди и на промишлени количества малогабаритни такива, на наркотични вещества, оръжия и боеприпаси.


Движение по пътищата

На пътуващите с лични МПС се разрешава временния внос и ползването на автомобила на територията на Сирия за не повече от 15 дни срещу такса от 100 щ. д. за временна входна карта на автомобила и 30 щ. д. за задължителна застраховка. Цената на временна входна карта на дизелов автомобил е в размер на около 200 щ.д.


При напускане на Сирия през сухопътна граница чуждестранните граждани заплащат изходна такса в размер на 500 сирийски лири (около 10 щ.д.), а през летище 1500 сирийски лири (около 30 щ.д.).
Здравеопазване

Чужденците, идващи от региони с разпространение на жълта треска следва да представят удостоверение за ваксинация.


Желаещите да пребивават в Сирия повече от една година следва да представят удостоверение с отрицателен резултат от тест за спин, извършван в специализирано медицинско заведение в кв. Заблатани, гр. Дамаск.
Пътуващите с домашни животни е необходимо да представят здравен сертификат за животните на английски език, заверен от съответните власти на страната на произход.
3. Документи за пътуване и визов режим
В страната се влиза с валиден международен паспорт и сирийска виза.

Внимание!

В паспорта на лицето, кандидатстващо за виза, не трябва да има отметки от посещение в Израел.


Пътуващите за Сирия български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) могат да получат виза в посолството на Сирия в София.
Входните визи, издавани от сирийското посолство в София, са с валидност три и шест месеца от датата на издаване и могат да бъдат еднократни и многократни.

Транзитните визи са с валидност три, шест и дванадесет месеца от датата на издаване и могат да бъдат еднократни и многократни.


При престой в Сирия, надхвърлящ 15 дни, чужденците са длъжни да подадат молба за разрешение за временно пребиваване в Дирекция “Паспорти и миграция”, МВР, която в Дамаск се намира в кв. Барамке, до сградата на агенция САНА, а в провинцията – в регионалните полицейски управления.
При напускане на страната чуждите граждани с разрешено временно пребиваване следва предварително да си осигурят изходна виза от същата институция. Разрешителното за пребиваване не дава право на работа.
4. Практически съвети

Въпреки светския характер на живота в Сирия, следва стриктно да се спазват и уважават религиозните обичаи и традиции в страната, където мнозинството от населението е мюсюлманско.


5. Консулски услуги

  • български лични документи

Посолството в Дамаск приема заявления за издаване на всички видове български лични документи. В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват пред посолството за издаване на временен паспорт за пътуване.


  • заверки и легализации

По силата на подписан двустранен Договор за правна помощ между Република България и Сирия, документите, издадени от оторизираните ведомства във всяка една от двете страни се признават в другата без допълнителна легализация.
За да послужи пред властите в България, издаденият в Сирия документ, надлежно заверен от Министерството на външните работи на Сирия, следва да бъде преведен от арабски на български език. Посолството на Република България не разполага с щатни преводачи от арабски на български език и обратно. То може само да завери истинността на печата на сирийското МВнР за извършен превод от арабски на български език на оторизиран сирийски преводач.Каталог: uploads -> files
files -> Книга на етажната собственост (Загл изм. Дв, бр. 57 от 2011 г.)
files -> П р е д у п р е ж д е н и е от Управителя/Управителния съвет
files -> 10 години движение за социален хуманизъм
files -> Категория : open, индивидуален смесен Хендикап : за жени 8 точки на игра Дати : от 06 октомври до 12 октомври 2008
files -> Xxxv редовна годишна среща „Регионални организации и местни органи 2016”
files -> Списък на застрашените от изчезване местни сортове, важни за селскотостопанство
files -> Наредба №4 от 11 март 2011 Г. За реда и условията за провеждане на конкурси за полски инспектори
files -> Наредба №31 от 11 септември 2008 Г. За сертифициране на хмел и продукти от хмел и за регистриране на договорите за доставка на хмел
files -> Рег.№ Име на фирмата Адрес на управление и телефон
files -> Т е Х н и ч е с к о з а д а н и е технически изисквания и технически спецификации


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница