Директорът и сътрудниците на бки-варшава желаят щастливи великденски празници!Дата15.01.2018
Размер43.81 Kb.
ТипПрограма

ПРОГРАМА

на Българския културен институт за март 2013

Ханс Мемлинг (1435-1494) – Триптих „Възкресение” 1490.ДИРЕКТОРЪТ И СЪТРУДНИЦИТЕ НА БКИ-ВАРШАВА ЖЕЛАЯТ ЩАСТЛИВИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

1 март 2013 (петък), 17.00 - 19.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

бул. „Уяздовске” 33/35, Варшава
БАБА МАРТА
В ГАЛЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ


По случай 1 март – празника на мартеницата и пристигащата пролет, каним всички сънародници и полски приятели на общо плетене на мартеници.

На първи март и в следващите няколко дни българите си разменят червено-бели конци във формата на куклички, панделки и плетеници. В народните вярвания март месец се оприличава на старица, която често сменя настроението си – Баба Марта. Размяната на мартениците цели да излъже старицата, за да може тя да пусне пролетта да дойде. Обичаят е един от най-разпространените в България.

По покана на Михаела Тодорова – директор на БКИ в изработката на мартениците вземат участие доброволци и деца от Обществената библиотека в Урсус. Те гостуват на БКИ с полския обичай – Морана (чучело на славянската богиня Морана, което се изгаря или „удавя”, за да се проправи път на пролетта).11 март 2013 (понеделник), 19.00 ч.

Дворец Потоцки, Бална зала

ул. „Краковске пшедмешче” 32, Варшава
ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ НА БЪЛГАРСКАТА
ХОРОВА ФОРМАЦИЯ

ЮЛАНГЕЛО


В двореца Потоцки във Варшавския университет ще се състои тържествен концерт на българския хор „ЮЛАНГЕЛО” по случай 70-та годишнина от трагичната страница в европейската история – Холокоста. Организатори са Посолството на Р България в Полша и БКИ-Варшава. Вокалната формация „ЮЛАНГЕЛО” е създадена през 1998 година от Юлиан Периклиев, Андрей Захариев и Георги Къркеланов. В ученическите си години те пеят в хора на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ”. Лауреати са на наградата на Международния фестивал за ортодоксална музика в Хайновка (Полша) през 1991 година.

След завършването на гимназията и създаването на ЮЛАНГЕЛО солистите се съсредоточават върху изпълнението на ортодоксални песнопения. В края на 2011 година формацията обогатява репертоара си с нов проект, чрез който разширява своите търсения извън границите на България. Той изследва влиянията между фолклора и църковната музика на Грузия, Армения, Корсика и България. На тържествения концерт в двореца Потоцки изпълнителите ще представят мелодии на сефарадските евреи.
ВХОД СВОБОДЕН
13 март 2013 (сряда), 18.00 ч.

ДОМ НА СРЕЩИ С ИСТОРИЯТА

ул. Карова 20, Варшава
ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ
ПРЕЗ СОФИЯ КЪМ СВОБОДАТА”
Сценарий: Барбара Рогалска
Продуцент: Божидар Славов
Оператор: Хенрик Янас

Документалният филм „През София към свободата" разкрива малко известната история от Втората световна война за трима българи, семейство поляци и стотици спасени от тях полски граждани. Всичко започва на 2 септември 1939 година, когато падат първите бомби, хвърлени от „Луфтвафе” над Варшава. Всички чужденци се евакуират, а в посолството на България се създава конспиративна група от български дипломати, които се заемат с нелегалното пренасяне на документи и снимки. Полски фотограф за пръв път снима потресаващите разрушения във Варшава, а благодарение на българските дипломати снимките стигат до Париж.

Прожекцията на филма се организира в сътрудническтво с „Дома за срещи с историята” във Варшава. Предвижда се дискусия, в която ще вземат участие творците на филма - Барбара Рогалска и Божидар Славов, както и членове от семействата на някои от участниците във филма, които са наши почетни гости.


21-22 март 2013

четвъртък 13.15 ч., петък 9.30 ч.

ЯГЕЛОНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ИНСТИТУТ ПО СЛАВЯНСКИ ФИЛОЛОГИИ

ул. „Бидгоска” 19Б, Краков

ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛНИТЕ ФИЛМИ НА АНДРЕЙ АЛТЪПАРМАКОВ В РАМКИТЕ НА
ДНИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В ЯГЕЛОНСКИЯ УНИВРСИТЕТ
И ПОМНИ ЛЮБЯЩИЯ ТЕ ХРИСТА”
Режисьор: Андрей Алтъпармаков

Сценарий: Константин Косев, Александър Ангелов
Снимки: Стефан Алтъпармаков

„Ботев се ражда на Коледа, кръстен е на Христос. Господ изпраща сина си да спаси хората. Майка България ражда сина, който да я спаси...”

Филмът разказва за последните две години от живота на Христо Ботев, когато той застава начело на българското национално-освободително движение. Проследяват се организирането на въстаническата чета, трагичната голгота към Врачанския бaлкaн и международния отзвук на тази акция, която поставя бългapcкuя въпрос на масата на преговорите на Beлuкume сили.


ЛЕВСКИ ПРЕД СЪДА НА ПОРТАТА И НА ИСТОРИЯТА”
Режисьор: Андрей Алтъпармаков

Сценарий: Дойно Дойнов
Снимки: Стефан Алтъпармаков

В нова светлина се разглежда съдебно-следственият процес над Левски и неговите сподвижници, който се води в София в края на 1872 и началото на 1873 година. Филмът търси отговори на въпроси от процесуално-съдебен, историко-политически и психологичен характер.
И МОЙТЕ ПЕСНИ ВСЕ ЩЕ СЕ ЧЕТАТ”

Сценарий: Ирина Барчева, Мирела Иванова
Режисьор: Андрей Алтъпармаков
Снимки: Стефан Алтъпармаков

Това е филм за класика на българската литература Иван Вазов (1850-1921). Той е човек институция, твори в различни стилове и жанрове. Издига българската литература на по- високо ниво. В някои от жанровете е абсолютен новатор.

НИЕ, ДОЛУПОДПИСАНИТЕ”Сценарий: Тодор Ташев
Режисьор: Андрей Алтъпармаков
Оператор: Стефан Алтъпармаков

Филмът е посветен на българския революционер и писател Захарий Стоянов.БЪЛГАРСКИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ ЗАПАЗВА ПРАВОТО СИ ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ В ПРОГРМАТА


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница