Днес Европейската комисия обяви, че ще предостави 24,4 млн евро от бюджета на ес за спешно необходими изследвания във връзка с болестта еболаДата03.02.2017
Размер48.11 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 23 октомври 2014 г.ЕС отпуска 24,4 млн. евро за изследвания на ебола

Днес Европейската комисия обяви, че ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола. Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта — от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола. Средствата по линия на Хоризонт 2020 — програмата на ЕС за научни изследвания и иновации — се отпускат по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-бързо. Комисията също така работи с представители на промишлеността по по-нататъшното разработване на ваксини, лекарства и методи за диагностициране във връзка с ебола и други хеморагични заболявания в рамките на Инициативата за иновативни лекарства.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „В случая с ебола се надпреварваме с времето и трябва да реагираме не само на извънредната ситуация, но същевременно да имаме отговор в дългосрочен план. Затова с удоволствие съобщавам, че ще предоставим допълнително финансиране в размер на 24,4 млн. евро, с което ще бъдат ускорени някои от най-обещаващите научни изследвания за разработване на ваксини и лекарства“.

Едно от най-важните послания към представителите на международната общност, които се събират днес в Женева по инициатива на СЗО, е, че трябва да засилим медицинските изследвания във връзка с ебола“, каза комисарят по въпросите на изследванията, науката и иновациите Мойра Гейгън-Куин. „Във финансираните проекти участват най-добрите изследователи и представители на индустрията, за да поведат битката срещу тази смъртоносна болест.

Финансирането ще бъде предоставено, след като екипи от целия ЕС и множество страни извън Съюза направиха предложения, които бяха оценени от независима експертна група (вж. приложението за избраните проекти).

Професор Питър Пайът, директор на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, който е един от откривателите на ебола, заяви по повод на съобщението за това финансиране: „Приветствам решителните действия на Комисията в подкрепа на редица клинични изпитвания и изследвания на вируса Ебола като част от приноса на Европа за прекратяване на кризата с ебола, която вече отне живота на толкова много хора“.

Комисията също така поиска Партньорството за клинични изпитвания между европейските и развиващите се страни (EDCTP) да включи в работния си план новопоявили се епидемии, засягащи Африка, включително ебола. Това ще даде възможност на EDCTP да финансира клинични изпитвания във връзка с лекарства, ваксини и методи за диагностициране чрез бъдещи покани.

Съобщението на Комисията бе направено по време на домакинстваната от СЗО среща на високо равнище в Женева днес, в която участват представители на международната общност и на промишлеността. На тази среща ще бъдат обсъдени достъпът до ваксини, които са в последен етап на разработване, финансирането на кампании за имунизация, както и подготовката, регламентирането и производственият капацитет на клинични изпитвания и свързаните с тях обезщетения.Контекст

Европейският съюз работи активно от началото на кризата. Само Европейската комисия досега е обещала 180 млн. евро хуманитарна помощ и помощ за развитие, за да подкрепи засегнатите от епидемията страни. Това се прави като се предоставят например неотложни здравни услуги на засегнатите общности и се помага за овладяване на разпространението на епидемията чрез бързо диагностициране и кампании за повишаване на осведомеността за болестта. Освен с финансова помощ, ЕС участва в борбата с епидемията и като изпраща експерти на място и координира извършването на доставки и евентуални евакуации.

Комисията вече финансира научни изследвания във връзка с ебола по линия на Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие — за разработване на нови антивирусни лекарства, за свързване на лаборатории с високо равнище на сигурност, за клинично управление на пациенти, особено в Европа, както и за намиране на решения на етични, административни, регулаторни и логистични затруднения, които пречат на бързата реакция от страна на научноизследователската общност.

За повече информация

Сайт за координация във връзка с ебола:http://europa.eu/newsroom/highlights/special-coverage/ebola/index_en.htm

Информационен документ за реакцията на ЕС на ебола:http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-599_en.htm.

Уебсайт на „Хоризонт 2020“: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/За контакти:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)

За гражданите: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или на електронния адрес на информационната службаПриложение – списък на избраните проекти

Наименование

Координатор

Сума

Обхват на проекта

  1. EbolaVac

GlaxoSmithKline Biologicals, Белгия

15 153 216 евро

Извършване на клинични изпитвания в Европа и Африка във връзка с ваксината в най-напреднал стадий на разработване ChAd3-EBOV. Тези изпитвания ще осигурят повече данни относно безопасността и способността да се предизвика защитна имунна реакция, както и относно най-подходящия график за ваксиниране. Изпитванията са необходима стъпка към изследванията във връзка със защитния ефект на ваксината, които ще последват.


  1. REACTION

Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM), Франция

2 575 810 евро

Проучване относно безопасността и ефективността на Favipiravir (антивирусен препарат, който вече е лицензиран за лечение на грип) първо върху болни животни, а след това и върху заразени с ебола пациенти. Първите резултати се очакват след 6 месеца.


  1. Ebola_Tx

Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, Белгия

2 892 171 евро

Проучване относно безопасността, ефективността и практическите аспекти на използването на кръв или плазма от оздравели хора за лечение на пациенти, болни от ебола.


  1. EVIDENT

Bernhard-Nocht-Institut fuer Tropenmedizin, Германия

1 759 326 евро

Изследване за взаимодействията между вируса Ебола и приемника. То ще даде спешно необходими отговори относно патофизиологията и възможността за предаване на болестта и ще помогне за по-доброто насочване на планираните клинични изпитвания на ваксини и евентуални начини на лечение, както и за управлението на пациенти, страдащи от ебола.

  1. IF-EBOla

Institut de Recherche pour le Développement, Франция

1 992 770 евро

Проучване за безопасността и ефективността на използването на антитела, произвеждани от конете, срещу ебола — като пасивно имунно лечение за пациенти с ебола.общо 24 373 293 евро


IP/14/1194


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница