До изх. №1/30. 06. 2008 г. Учителите от оу “Н. Й. Вапцаров”Дата25.10.2018
Размер25.17 Kb.
СДРУЖЕНИЕ “ИЗГРАЖДАНЕ В ГРАД ДОБРИЧ НА ПАМЕТНИК НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ДОБРУДЖА ПРЕЗ 1916 ГОДИНА”

9300 гр. Добрич, ул. “България” № 12, тел. 058/601 206; е-mail: r_koleva@dobrich.bg


ДО

изх. № 1/30.06.2008 г. УЧИТЕЛИТЕ ОТ

ОУ “Н. Й. ВАПЦАРОВ”

С. КАРАПЕЛИТ

ОБЩИНА ДОБРИЧКА

ОБЛАСТ ДОБРИЧКА


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА УЧИТЕЛИ,
На 7 юни 2007 година в Добрич 78 души учредиха сдружение “Построяване в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година”. За председател на Управителния съвет на Сдружението бе избран чл.кор.д.и.н. Георги Марков, Директор на Института по история при Българската академия на науките, а за негов заместник – г-жа Детелина Николова – кмет на Община град Добрич.

На 28 юни същата година Община Добричка обяви, че вписва името на генерал Иван Колев в почетната си книга. На 15 септември отново по инициатива на Община Добричка бе открит бюст на генерала в с. Генерал Колево.

В чл. 6, т. 1 от Устава на Сдружението е записано, че то “ще осъществява конкретна дейност за подпомагане и съдействие на всякакви инициативи за исторически проучвания, публикации за събитията, свързани с военните действия в Добруджа по време на Първата световна война”. В тази връзка ние открихме документи в ТДА – Добрич, от които се вижда, че на 25 февруари 1941 година, т.е. само няколко месеца след възвръщането на Южна Добруджа към България, учителският съвет при училището Ви решава: “Училището да се именува “Генерал Колев”, като се има предвид, че подвигът на ген. Колевата конница е събитие, свързано със с. Карапелит”. (Вижте копие на Протокол № 2 от приложените архивни документи) С това си име училището просъществува до лятото на 1957 година. (Вижте Протокол № 12 от 13 юни 1957 година – последния протокол от учебната година, подпечатан с печата на училището – “Ген. Иван Колев”). От началото на новата 1957-1958 учебна година училището е вече с друго име – “Н. Й. Вапцаров”. (Вижте Протокол № 1 от 24 септември 1957 година – първия протокол за новата учебна година подпечатан с друг, нов печат на училището – “Н. Й. Вапцаров”). Няма никакъв документ, който да свидетелства, че между двете дати – 13 юни и 24 септември 1957 година е разглеждан, обсъждан и решен на учителски съвет въпросът за смяна на името на училището. Също така откъде, от кого идва предложението и каква е мотивацията. Най-правдоподобно е подмяната на името да е станала с устно нареждане “отгоре”. Това означава, че този акт е незаконен и основно училище с име “Н. Й. Вапцаров” в с. Карапелит не съществува в правния свят, т.е. то е нелегитимно. И за да се легитимира трябва да му се ВЪЗВЪРНЕ старото, оригиналното име – “Ген. Иван Колев”. Редно е това да стане чрез решение на учителския съвет, както е било през далечната 1941 година, а не чрез нареждане, заповед “отгоре”.
Уважаеми госпожи и господа учители,

Изправени сте пред изпитание да бъдете на висотата на вашите колеги предшественици от 1941 година. Тогава те са отдали заслуженото на един велик български военачалник. Направете го и вие сега. Историята ще оцени по достойнство вашата родолюбива и патриотична постъпка. Не се оставяйте да бъдете подвластни на конюнктурата.

Pereat mundus, fiat iustitia (Да погине светът, но да пребъде справедливостта) са казали древните. Кажете го и Вие.

30 юни 2008 г. ЗА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СДРУЖЕНИЕТО -

гр. Добрич ПРЕДСЕДАТЕЛ:

(чл. кор. д.и.н. Георги Марков)Каталог: files -> info pages
info pages -> Възнагражденията на Секционните избирателни комисии ще се изплащат на 11 и 14 ноември 2011 г
info pages -> Кметства в общината Телефонен код Служебен телефон
info pages -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
info pages -> Технически спецификации технически изисквания за безоловен бензин а – 95Н
info pages -> Програма за развитие на читалищната дейност в община град добрич 2015
info pages -> Технически спецификации охраната на общинските обекти чрез охранители
info pages -> Технически спецификации охраната на общинските обекти чрез охранители
info pages -> Програма за опазване на околната среда 2016 2020 г. Общинска програма за опазване на околната среда 2016 2020 година


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница