До Министър председателя Пламен Орешарски до Президента Росен ПлевналиевДата01.02.2018
Размер39.11 Kb.
до Министър председателя Пламен Орешарски

до Президента Росен Плевналиев

до Председателя на Народното Събрание Михаил Миков

до ПП ГЕРБ

до ПП БСП

до ПП ДПС

до ПП АТАКА

до всички медии в България
Уважаеми господа управляващи,

Уважаеми представители на медиите,

поради липсата на желание от страна на Народното събрание да работи по нов изборен закон и настъпилата политическа криза, Ние гражданите на град Добрич не желаем да сме съучастници в безотговорните им действия. Не искаме така наречени „парашутисти” да Ни представляват. Не искаме да слушаме лични разногласия и обвинения от парламентарната трибуна, да напускат залата когато не им е по угода, да се назначават председатели, министри и техни заместници по роднинска, бизнес или партийна линия. Искаме нови правила, нови закони и по добро бъдеще.

Относно изборния закон сме подготвили искания които настояваме безпрецедентно да бъдат заложени в него.
Искания за промяна на изборния закон от гражданите на гр. Добрич:


 1. Скенери в изборните урни. Скенер, през който минава бюлетината и веднага се отчита вотът за коя партия, коалиция или кандидат е, за да има база при броенето в края на изборния ден и намаля вероятността за подмяна на вот.

 2. Електронно гласуване по интернет.

 3. Законовите механизми за гарантиране на сигурност при отпечатването, съхранението и разпространението на изборните книжа да се укрепят, като се ангажира печатницата на БНБ; ако не отпаднат хартиените бюлетини те да бъдат фабрично номерирани със серийни номера (пълни и частични) и полиграфическа защита.

 4. Включване на представители на гражданското общество в целия избирателен процес от контрола на избирателните списъци до обработването на резултатите.

 5. Забрана за разгласяване на социологически проучвания 15 дни преди изборите, защото информацията манипулира мнението на избирателя. Кандидати, партиите и коалиции могат да си правят изследвания, но те не бива да се разпространяват.

 6. В изборния ден да няма данни от социологични проучвания и сродни манипулиращи вота. Това също е манипулативно внушение към избирателите.

 7. Предизборната кампания по БНТ и БНР трябва да се извършва безплатно или с минимална сума. Това са държавни медии и се издържат от държавния бюджет /т.е. от данъкоплатците/. Останалите медии също трябва да предприемат отношение към финансовата си политика с цел повишаване конкурентно-способността между различните партии, коалиции и независими, за да могат по - малки партии, коалиции и кандидати да имат възможност за изява. Кампаниите се правят с цел да се покажат идеи и програми, а не развиване на бизнес от медиите.

 8. Осигуряване на безплатна медийна изява, с равно време за всички кандидати.

 9. Задължително гласуване.

 10. Актуализиране на изборните списъци 1 месец преди изборния ден. По този начин ще се избегне гласуването на така наречените мъртви души.

 11. Гражданин с двойно гражданство който не е пребивавал в РБ повече от 2 години няма право да гласува /той явно е в период на колебание дали е българин или друг гражданин/.

 12. Намаляване границата на процента от 4 на 2% за влизане в Парламента (за да могат повече партии да присъстват в Парламента).

 13. Намаляване на държавните субсидии до 0,1% от минималната работна заплата на избирател месечно. Така ще се спестят много средства.

 14. Субсидии за партии, коалиции и независими извън парламента да не се отпускат.

 15. Намаляване броя на депутатите в парламента до 120 души.

 16. Кандидатите да са с постоянно местожителство не по-малко от 5 години в района, от който са издигнати, /за да може избирателя да е наясно на кого гласува доверие/.

 17. Забрана за кандидатиране на едно лице в повече от един изборен район.

 18. 50 % Мажоритарен 50% пропорционално-преференциален вот. За да се избира конкретна личност.

 19. Въвеждане на механизъм за участие в изборите на граждани чрез граждански непартийни листи, регистрирани в ЦИК.

 20. Изискванията за издигане на независими кандидати да се улеснят максимално; да се намали значително броят на изискуемите подписи за издигане на независими кандидати; да отпадне изискването за депозити за инициативни комитети; да се облекчи изискуемата изборна подкрепа (получен брой гласове) за избор на независими кандидати.

 21. Възможност за отзоваване на депутати неработещи за интересите на населението което е гласувало за тях.

 22. Да се предостави възможност на всеки избирател да провери в кои подписки фигурира, чрез електронна проверка през интернет сайта на ГД" ГРАО".

 23. Прозрачност, публичност и строг контрол на финансирането на предизборната кампания на партии, коалиции и независими кандидати

 24. Да се създаде отделна глава, която да гарантира правата и задълженията на независимите наблюдатели. Прецизиране на статута на наблюдателите.

 25. Преразглеждане на сроковете и изработване на правила при предсрочни избори.

 26. Премахване или намаляване на хилядите подписи, събирани за минимално време, възможни единствено с добре познатата традиция „купуване на гласове”.

 27. Агитацията в деня за размисъл и изборния ден да бъдат класифицирани като тежко престъпление.


С уважение: Ива Ничева 0890 462 802

Димитър Иванов 0896 604 735

Десислава Първанова 0892 081 221


Михаил Михов 0886 808 299

Синтия Недялкова 0888 789 488

Свилен СтоевНаталия Димитрова


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница