ДО: негово високопреподобие архимандрит герасим главен секретар на светия синодДата01.02.2018
Размер30.79 Kb.

Изх. № 14 / 18.02.2015 г.ДО: НЕГОВО ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ

АРХИМАНДРИТ ГЕРАСИМ

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА СВЕТИЯ СИНОД

НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ АРХИМАНДРИТ ГЕРАСИМ,

Позволявам си да се обърна към Вас от името на представляваната от мен Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА във връзка с официалното изявление на Светия Синод по повод на обявяването на входна такса в катедрала "Св. Ал. Невски".


Създадена през 1996 г, днес Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА е водеща професионална организация  на агенции, акредитирани от Международната асоциация за въздушен транспорт, ИАТА и туристически фирми, регистрирани съгласно българското туристическо законодателство. 

В момента в АБТТА членуват близо 100 туристически агенции, генериращи значителна част от входящия и вътрешен туризъм на българския пазар и формиращи над 60% от общия пазарен дял от изходящия туризъм на България.

Повишаване дългосрочната конкурентоспособност на българския туризъм и осигуряване на благоприятни условия за превръщане на България в целогодишна, привлекателна и разпознаваема туристическа дестинация са основни уставни цели.
България е страна с изключително богато и разнообразно културно наследство, а нейните православни църкви и манастири са уникални не само за региона на Югоизточна Европа.

В този смисъл, Управителният съвет на АБТТА изразява дълбоко удовлетворение от решението на Светия Синод да остави свободен достъпа до един от най-забележителните културно исторически паметници на България – Храм паметника „Св. Александър Невски”, и използва случая да подчертае, че българските туроператори винаги са разчитали и ще продължат да разчитат на подкрепата и взаимодействията с Българската Православна Църква, като един от основните носители на българския дух през вековете.


В същото време, и по повод някои публично изразени тревоги, че провеждане на несъгласувани със Светия синод политики може да послужи за прецедент и да поведе след себе си подобни самостоятелни решения в други обекти на Българската православна църква, бихме искали най-учтиво да помолим за потвърждение, че официалната политика на Светия синод ще изключва инструментите на входната такса за посещения и на всички останали действащи български храмове и ще използва всички правомощия, с които разполага, за да коригира политики, ограничаващи достъпа до свети за всеки българин места.
Освен това, си позволяваме да използваме повода на това писмо, за да привлечем вниманието на Светия Синод към някои проблеми, свързани с управлението на културно-исторически обекти, собственост на Българската Патриаршия, които, по наше мнение възпрепятстват утвърждаване на страната ни на световната културна карта, и за регулирането на които отправяме най-учтива молба за намеса:


  • Хармонизиране на културно-историческия обект със средата, в която той съществува и недопускане на дейности и отношения, нарушаващи цялостната атмосфера на светото място, в т.ч. възстановително реставрационни дейности, контрастиращи с архитектурния стил на църковни и манастирски комплекси с вековна история, наличие сергии и заведения за хранене в непосредствена близост до светини на българската история, неприемлива хигиена на заобикалящите пространства, др.  • Без да подлагаме на съмнение необходимостта от стриктно спазване на всички вътрешни правила, създаващи условия за функционирането на храмовете като такива, бихме искали да направим предложение за отмяна на действащите в някои български църкви и манастири забрани за правене на външни снимки, или допускането на такива само срещу специална такса.

Като благодарим предварително за Вашето внимание и Ви уверяваме, че винаги можете да разчитате на подкрепата на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти във всички начинания на Българската Православна Църква за съхранение на българската историческа памет и култура, и утвърждаване на българската национална идентичност,


С уважение


Байко Байков

Председател УСКаталог: files -> pages
pages -> Терминологичен речник на качеството Термин en term extension
pages -> Програма Смолян област Чепеларе Доспат Девин
pages -> Програма Смолян град Вход 3/6 лв Културен център "Николай Хайтов" Голяма сцена
pages -> Термин Определение
pages -> Отчет за разхода на горива и енергия Национален орган, отговорен за събирането на данни
pages -> Топли напитки Бира 330 мл. Кафе „Espressto 40 лв. Tuborg 00 лв
pages -> Кодекс за поведение при компютъризирани резервационни системи, Регламент 1008/2008 относно Общите правила за извършване на въздухоплавателни услуги в Общността, Чл. 101 и 102 от
pages -> Ръководство за попълване на електронен формуляр "отчет реализация на основни групи суровини, материали, електрическа енергия и горива"


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница