До Общински съвет – град Видин До г-н Кмета на Община Видин До гражданите на град ВидинДата15.10.2018
Размер32.2 Kb.
До Общински съвет – град Видин

До г-н Кмета на Община Видин

До гражданите на град Видин
П Р О Т Е С Т
                Ние, архитектите от град Видин, протестираме срещу унищожаването на идентичността на града ни.

            Видин е град създал своя неповторим облик в течение на много векове. Основан като римски град през трети век от новата ера с името Бонония, преминал през средновековието с българските имена Бъдин и Бдин, столица на Бдинското царство, укрепена непревземаема крепост Видин през турския период и град с Европейска архитектура през най-новата ни история той е създал многопластова култура.

            През различните периоди са създавани и разрушавани много ценности в града ни. Централната зона в него е една от най-потърпевшите зони. Строени са и разрушавани сгради, създавани са и премествани паметници. Видът на централния площад неколкократно е променян.

            Днес обществото ни е изправено пред нова дилема – Интегрираните планове за градско развитие. В обхвата на тези планове е разработен проект за пешеходната зона в централна градска част. Той предвижда премахване на съществуващата настилка, фонтани, склуптурни групи, озеленяване и всички други елементи на градския дизайн и направа на нови.

            Проекта предвижда нова уеднаквена настилка от сив, люшен гранит и една червена ивица от червен бетон, вървяща като средна линия с уедрено членение на някои места.

            Ние, архитектите от град Видин, протестираме срещу премахването на съществуващата настилка в централната пешеходната зона – от река Дунав до ул. „Райна Кнагиня”. Смятаме, че съществуващата настилка, изцяло построена от естествени камъни с различен цвят и състав е уникална и сме против разрушаването и. Тази настилка е проектирана от екип от архитекти с ръководител проф. Иван Никифоров – един архитект от светилата на българската архитектура и градоустройство, дългогодишен преподавател в ИСИ /ВИАС и УАСГ/ , както и във  варненския архитектурен факултет, учител на повечето български архитекти. Създадената от него настилка е разработена в екип от видински и други архитекти и строителни специалисти. Тя е съобразена с типичната видинска архитектура около нея, климата на региона и с околната и среда. Цветовото разнообразие и издребнеността на детайла създават една настилка във вида на шевица, характерна за нашия български етнос и типична за региона. Около нея със същите материали са създадени зелени площи, цветарници, фонтани и други елементи на градския дизайн. Настилката е съобразена и със сградите около нея и мащабът им. Членението и е свързано с членението на сградите – колоните им, входовете и другите им структурни части. Получено е едно единство, един синхрон, един контекс между ново и старо. Точно това и придава уникален вид и характер за точно определено място, това носи една устойчивост на архитектурата.

Ние, архитектите от град Видин, смятаме че тази настилка не трябва с лека ръка да се разруши, а да се запази. Да, тя има нужда от ремонт и възстановяване на някои участъци. Нормално е, все пак стои на това място повече от тридесет години и сигурно ще издържи още тридесет. Ще издържи ли една нова настилка толкова? Още повече, че в проекта не се предвижда подмяна на подземните комуникации. Или ще разрушим това което е красиво в града ни, това на което се възхищават всички туристи, пристигащи в града ни, и ще го обезличим с една нова обобщена сива гранитна пътека с водеща червена бетонна линия в средата. След няколко години ще я разкопаем отново, за да подменяме подземните комуникации и тогава в какво ще се превърне града ни и изобщо ще остане ли град?

Ние, архитектите от град Видин, се обръщаме към Вас, дами и господа Общински съветници и към Вас господин Кмете, да спрете този проект. Не сме против развитието на града ни, но искаме да не се унищощава ценното, което е изградено в него. То е построено със средства на гражданите на града ни, с парите на нашите майки и бащи. Да оценим това което имаме и да го доразвием, а не да го унищожим. Светът не започва от днес. Светът не започва от нас.

Ние, архитектите от град Видин, призоваваме всички граждани на град Видин, които подкрепят нашето мнение, да застанат зад нас, за да запазим града си красив и уникален.

                                                Регионална колегия – град Видин 

на Камара на архитектите в България 

Арх. Галина Антова 

Арх. Ценка Димова 

Арх. Люба Еленкова 

Арх. Христо Илиев 

Арх. Емил Андреев 

Арх. Евгени Кичашки 

Арх. Митко Славчев 

Арх. Пламен Станчев 

Арх. Стефчо Каменов Ланд. Арх. Мая Томова 

Ланд. Арх. Стела Божинова
Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница