Доклад на Комисията относно състоянието на Шенгенското пространствоДата09.08.2018
Размер41.04 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 23 ноември 2012 г.Втори доклад на Комисията относно състоянието на Шенгенското пространство

Шенгенското пространство за свободно движение позволява на над 400 милиона граждани на 26 държави — членки на ЕС, и на все по-голям брой граждани на страни извън ЕС да пътуват без контрол по вътрешните граници. Днес Комисията прие втория си „преглед на състоянието“ — шестмесечен обзор на функционирането на Шенгенското пространство.

Докладът дава ясна представа за състоянието на Шенгенското пространство, за да се гарантира последователно тълкуване и прилагане на общите правила между всички шенгенски държави1.

Свободното придвижване в рамките на Шенгенското пространство е едно от най-големите европейски постижения. Поддържането на пространство без контрол по вътрешните граници изисква непрекъснати усилия и ангажираност от страна на всички негови членове. То изисква взаимно доверие, подходяща европейска рамка, открит дебат и сътрудничество. За да укрепим Шенгенското пространство, трябва да подобрим оценяването и наблюдението. Призовавам Съвета и Европейския парламент да постигнат напредък в настоящите преговори по предложенията относно Шенген“, заяви комисарят на Европейския съюз по въпросите на вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Този втори доклад обхваща периода от 1 май до 31 октомври 2012 г. и в него се оценява по-специално:

Положението по външните граници на Шенгенското пространство и вътре в него

През периода април—юни 2012 г. са били засечени около 23 000 незаконни преминавания на границите, което представлява 44 % спад спрямо същия период от 2011 г. в разгара на Арабската пролет. На сухопътните граници между Гърция и Турция обаче бе отчетено увеличение от 29 %. 56 % от случаите бяха засечени в този граничен сектор, който остава основен входен пункт за незаконната миграция към ЕС. След пренасочването на около 1 800 души гранична охрана (операция „Щит“) през август 2012 г. контролът на този граничен сектор беше значително подобрен и гръцките органи докладваха за рязък спад на незаконните преминавания на границите в ном Еврос.

Бяха положени усилия и за да се подобри събирането на информация относно миграционните потоци в рамките на Шенгенското пространство. Комисията ще продължи да търси начини за подобряване на събирането на данни и анализа на движението на незаконни мигранти.

Прилагане на Шенгенските правила

По време на обхванатия от доклада 6-месечен период контролът на вътрешните граници бе въведен отново от две държави: - Испания — от 28 април до 4 май 2012 г. за срещата на Европейската централна банка, която се проведе в Барселона от 2 до 4 май 2012 г. (на сухопътната граница с Франция и на летищата в Барселона и Херона бяха проверени 669 385 души, на 68 от които бе отказано влизане); - Полша — от 4 юни до 1 юли през 2012 г. за европейското първенство по футбол (по вътрешните граници на Полша бяха проверени 28 980 души, на 22-ма от които бе отказано влизане, а 15 бяха задържани).

В няколко от участващите държави бяха направени проверки на място за правилното прилагане на правилата (чрез механизма за оценка по Шенген) относно: морските граници (в Естония, Латвия, Литва, Малта, Полша и Словения), полицейското сътрудничество (в Унгария, Словакия, Чешката република и Полша), въздушните граници (в Естония, Латвия и Литва), защитата на данните (в Естония, Латвия, Литва, Малта и Словения), „ШИС/SIRENE“ (в Дания, Исландия и Норвегия), както и по визовите въпроси (в Латвия и Литва). При тези оценки не бяха установени пропуски, които биха наложили незабавни действия от страна на Комисията.

Процедури за издаване на визи

На 10 май 2012 г. Визовата информационна система (ВИС) бе успешно стартирана във втория регион на действие — Близкия изток (Израел, Йордания, Ливан и Сирия). На 2 октомври 2012 г. тя започна да действа в третия регион — страните от Персийския залив (Афганистан, Бахрейн, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йемен). ВИС функционира добре и до 4 ноември 2012 г. чрез тази система бяха обработени около 1 800 000 заявления за визи, от които бяха одобрени около 1 500 000, а близо 220 000 бяха отхвърлени.Контекст

През септември 2011 г. Комисията направи предложения за укрепване на ефикасността и легитимността на шенгенската система (IP/11/1036 и MEMO/11/606). В съобщението си „Управление на Шенгенското пространство — укрепване на пространството без граничен контрол на вътрешните граници“ Комисията обяви намерението си да представя на институциите на ЕС два пъти годишно преглед на функционирането на Шенгенското пространство.

Тези доклади осигуряват основа за дебат в Европейския парламент и в Съвета и допринасят за укрепване на политическото ръководство и сътрудничеството между шенгенските държави. Първият доклад на Комисията бе приет през месец май 2012 г. (IP/12/481) и бе обсъден на 7 юни в Съвета и на 4 юли в Парламента.

Освен това понастоящем се провеждат преговори по двете законодателни предложения, представени през септември 2011 г., и Комисията гледа оптимистично на постигането на задоволителен компромис между законодателите.В тези законодателни предложения се предвижда по-стабилна система на равнище ЕС за оценка и наблюдение, с която да се следи и гарантира прилагането на шенгенските правила, както и по-структуриран европейски механизъм за вземане на решения, който да дава възможност — при наистина изключителни обстоятелства — за временно възстановяване на контрола на вътрешните граници в случай на сериозни заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност.

Полезни връзки

Уебсайт и Туитър на Сесилия Малмстрьом

Уебсайт и Туитър на ГД „Вътрешни работи“

За контакти:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)1 26 държави, т.е. всички държави — членки на ЕС, с изключение на Обединеното кралство, Ирландия, Румъния, България и Кипър и няколко държави извън ЕС: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

IP/12/1256

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница