Доклад за дейността на бф по кендо през 2006 г. Общо представянеДата01.08.2018
Размер43.85 Kb.
ТипДоклад

Българска федерация по Кендо

КЕНДО • ИАЙДО • ДЖОДО
ГОДИШЕН ДОКЛАД
ЗА ДЕЙНОСТТА НА БФ по КЕНДО

през 2006 г.  1. Общо представяне

Сдружение с нестопанска цел Българска Федерация по Кендо е учредена през 1993 год. по ф.д. 7673 от 1993 г., по описа на Софийски градски съд. Седалището и адреса на управление на Сдружението е: гр. София, ж.к. Сухата река, бл.29, вх. А, ет.6, ап.16. Сдружението е определено за извършване на дейност в обществена полза с решение на Общото събрание, проведено на 19.07.2003 год. и е вписано в Централния регистър под № 009 от 09.12.2003 год.

Основните цели са: да насърчава хора от всички възрасти за практикуване на хуманен и здравословен спорт, възпитаващ уважение към човека и личността; да създава условия и да насочва усилията на състезатели, треньори и специалисти към изучаване и практикуване на Кендо и сродни кендо-дисциплини /йай-до, нагината, джо-до, кенджуцу и др./


  1. Информация за съществените дейности и връзката им с целите и програмите на организацията и постигнатите резултати

Дейността на БФКендо е насочена към постигане на целите, посочени в Устава /популярезиране на Кендо в България; повишаване квалификацията на занимаващите се, треньорите и съдиите; постигане на високи резултати в държавни и международни първенства/.

През 2006 год. успешно се проведоха всички събития, описани в спортния календар на федерацията за съответната година.

Между 10 и 12 март 2006 г. се проведе Шампионат за Купа “Бушидо”. Домакин на това състезание традиционо е град Русе. Всяка година броя на участниците в това състезание нараства, благодарение на увеличаващата се популярност на кендо в североизточна България. През 2006 г. БФКендо официално прие за членове два нови клуба, от гр.Шумен и гр.Варна.

Шампионата за Купа “Бушидо” беше първото спортно мероприятие, на което участваха състезатели от двата нови клуба.

На 3-ти и 4-ти юни се проведе Държавното първенство по кендо. Домакинството на най-важното събитие във вътрешния спортен календар на БФКендо беше поверено на новосформирания клуб в гр. Шумен, който успешно се справи с организирането на това състезание. В шампионата взеха участие 47 състезателя от 7 клуба в страната. Състезанието беше важен етап от подготовката и определянето на националния отбор, който щеше да представя за първи път България на световно първенство през декември в Тайван.

Между 26-ти и 30-ти юли български състезатели участваха в 17-ия международен семинар и състезание в Будапеща, Унгария. Събитието е най-мащабното в Източна Европа, с утвърден престиж и популярност. България традиционно взема участие всяка година. Българските участници имаха възможност да натрупат ценен опит от техническия семинар, воден от висококвалифицирани японски инструктори. Мероприятието бе и контрола за разширения състав на националния отбор.

Между 14-ти и 21-ви август в гр.София се проведе семинар с г-н Харуми Ватанабе - гост-инструктор от Япония. В събитието взеха участие 30 състезателя от 5 клуба в страната. По време на тренировките българските състезатели имаха възможността да обогатят знанията и уменията си, а инструкторите и ръководителите на клубовете придобиха ценен опит в съдийстването.

В последния ден на семинара се проведе контролно състезание и окончателно бе определн състава на българския национален отбор за световното първенство в Тайван през декември.

В края на месец септември Компанията за производство на кендо екипировка Zen Sankei стана официален спонсор на БФК. Подкрепата се изразява в преференциални цени за продукцията на Sankei специално за БФКендо. Отстъпките ще варират между 30% и 60%. Компанията Zen Sankei е основана 1970 г. и е със седалище в град Нагасаки. Днес тя е един от най-големите производители на кендо екипировка в Япония, като снабдява повече от 300 търговци в страната, официално сертифицирана от Общояпонската федерация по кендо. Компанията има и множество дъщерни фирми, сред които е и Tozando. Sankei е изключително известна в Япония най-вече заради шинаите (над 30% пазарен дял) и дрехите, които произвежда. Ръководството на фирмата ни увери, че ще съдейства за развитието на кендо в България, като предлага винаги качествени стоки на преференциални, за нас цени.

На 28-ми и 29-ти октомври се проведе състезанието за “Купа на България” в град Варна. Местният клуб, който беше приет за член на БФКендо в началото на годината, се справи успешно с организацията, въпреки, че беше за първи път домакин на такова събитие. Специален гост от Япония беше г-н Джумпей Мацумото – висококвалифициран японски инструктор, който бе в България по покана на БФКендо. Г-н Мацумото бе доброволец в България по прогамата на J.I.C.A в периода 1996-1998 г. Той бе главен съдия на състезанието, а на 28-ми се проведе и технически семинар, воден от него.

Между 9 и 11 декември в гр. Тайпе, Тайван се проведе 13-то световно първенство по кендо, на което България участва за първи път с отбор от петима мъже и една жена. Събитието се провежда веднъж на всеки три години. Тази година участвха над 250 състезателя от 44 страни. На 07.12. Александър Арабаджийски и Любомир Сагaев участваха в Генералната асамблея на Международната федерация по кендо. България, Гърция и Венецуела единодушно бяха приети за официални и пълноправни членове на МФКендо. Всяка от новите членки прочете кратко приветствие.

Световното първенство през 2009 г. ще се проведе в гр. Сао Паоло, Бразиля.

Накрая бяха приети промени в размера на членския внос на държавите-членки. Поради значителния пасив в годишния финансовия отчет на МФКендо, годишната вноска на всички страни членки беше повишена с 60%.

България вече ще плаща членски внос, в базмер на 375 щатски долара.

Българските състезатели, водени от двама японски треньори, въпреки реализираните победи не успяха да се преборят със силната азиатска конкуренция за призовите места.

След състезанието се проведе изпит за майсторски степени - ДАН, който положиха успешно всички явили се българи /Любомир Сагаев – 2 ДАН; Георги Нешев – 4 ДАН; Александър Арабаджийски – 5 ДАН/.

Представянето на България предизвика интереса на японските медии и в две специализирани списания за кендо излязоха материали за българските национали.

15.05.2007 год. Изготвил:

Гр. София

Любомир Сагаев

Главен секретар на БФКендо
_______________________________________________________________________________________________________
Ж.к. Хаджи Димитър, ул. Златица тел./факс : +35929457180;

Бл. 138, вход 3, ап. 48 +359885834154

София 1510, България e-mail: office@kendo.bg

website: www.kendo.bg


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница