Доклад за дейността на бф по кендо през 2008 г. Общо представянеДата01.08.2018
Размер82.68 Kb.
ТипДоклад

Българска федерация по Кендо

КЕНДО • ИАЙДО • ДЖОДО
ГОДИШЕН ДОКЛАД
ЗА ДЕЙНОСТТА НА БФ по КЕНДО

през 2008 г.  1. Общо представяне

Сдружение с нестопанска цел Българска Федерация по Кендо е учредена през 1993 год. по ф.д. 7673 от 1993 г., по описа на Софийски градски съд. Седалището и адреса на управление на Сдружението е: гр. София, ж.к. Хаджи Димитър, бл.138, вх.В, ет.3, ап.48. Сдружението е определено за извършване на дейност в обществена полза с решение на Общото събрание, проведено на 19.07.2003 год. и е вписано в Централния регистър под № 009 от 09.12.2003 год.

Основните цели са: да насърчава хора от всички възрасти за практикуване на хуманен и здравословен спорт, възпитаващ уважение към човека и личността; да създава условия и да насочва усилията на състезатели, треньори и специалисти към изучаване и практикуване на Кендо и сродни кендо-дисциплини /йай-до, нагината, джо-до, кенджуцу и др./


  1. Информация за съществените дейности и връзката им с целите и програмите на организацията и постигнатите резултати

Дейността на БФКендо е насочена към постигане на целите, посочени в Устава /популярезиране на кендо в България; повишаване квалификацията на занимаващите се, треньорите и съдиите; постигане на високи резултати в държавни и международни първенства/.

През 2008 г. успешно се проведоха всички събития, планирани в спортния календар на Федерацията за съответната година.

На 8 и 9-ти февруари 2008 г. се проведе второто издание на турнира “Млади надежди”. Началото на организирането на индивидуален шампионат за хора без “дан” степени и с възраст над 14 г. бе по инициатива на столичния клуб “Мусо”. Събитието се състоя в спортната зала на 10-то СОУ “Теодор Траянов” в град София. Запърви път бе въведена категория за начинаещи състезатели без защитна екипировка. По този начин дори най-младите и неопитни кендоки имаха уникалната възможност да се включат в състезание. За титлата се бореха 27 участници от София, Шумен, Варна, Пловдив, Белоградчик, Русе и Бургас. Като част от събитието се проведе и специален зимен семинар под ръководството на г-н Юхи Наказава – японски треньор, работещ в БФКендо по програма на JICA/JOCV. По традиция в края на семинара се провде и изпит за “кю” степени. Това мероприятие става традиционно и всяка година участват все повече състезатели.

На 15-ти и 16-ти март 2008 г. се проведе турнира "Купа Бушидо". Събитието се състоя в спортната зала на техникума по индустриална химия "Д. Баларев". Организацията на състезанието бе поверена на домакините от клуб "Бушидо” – Русе. В индивидуалните категории участваха 27 участници от клубовете в София, Бургас, Варна, Русе, Шумен и Пловдив. В отборната надпревара участваха шест отбора – София, Бургас, Варна, Русе, Шумен и смесен. След края на събитието се проведе и изпит за “кю” степени.

Между 21-ви и 24-ти март в Хелзинки, Финландия се проведе 22-то европейско първенство по кендо. Това издание на шампионата бе най-мащабното досега с 400 участници от 31 страни. България бе представена в категории “мъже индивидуално”, “мъже отборно” и “жени индивидуално”. В отборното състезание България победи Черна Гора и Латвия, класирайки се на първо място в своята предварителна група. Във фазата на директните елиминации българските състезатели бяха победени от силния отбор на Унгария.

В индивидуалната надпревара при мъжете Александър Арабаджийски и Георги Нешев преминаха фазата на предварителните групи, а Калин Терзиев и Валентин Тенев достигнаха втора елиминация. При жените Нина Иванова премина груповата фаза, а Петя Кожухарова достигна 1/16 финал.

На 21-ви март, непосредствено преди състезанията, се проведе редовната генерална асамблея на EKF. Делегати от страна на България бяха Александър Арабаджийски и Любомир Сагаев. По важните точки от събранието бяха избирането на нов управителен съвет на федерацията, както и определянето на дамакините на европейските първенства по иайдо и джодо за следващите три години. С единодушно решение на всички старото ръководство бе преизбрано за нов тригодишен мандат. Бе решено 23-то европейско първенство по кендо да се проведе във Унгария през 2010 г., а 16-то европесйко първенсто по иайдо и джодо да се проведе в Италия през 2009 г. Следващата генерална асамблея на EKF ще се проведе на 28-ми август 2009 г. в Сао Пауло, Бразилия.

Между 18-ти и 20-ти април в град Варна се проведе държавното първенство по кендо за 2008 година. Събитието се състоя в зала 20 на Двореца на културата и спорта. В първенството участваха 12 състезателя в категория “деца/младежи”, 19 в категория “мъже/жени” и 29 състезателя в “отборно”. Домакин и организатор на събитието бе клуб “Ронин” – Варна с подкрепата на БФ Кендо и частни спонсори. Незаменима помощ при организацията и съдийстването оказа г-н Наказава, който в събота след церемонията по награждаването изнесе и специална лекция. Непосредствено след края на отборната надпревара се проведе и изпит за кю степени, който положиха успешно почти всички кандидати.

Между 16-ти и 20-ти юли 2008 г. в Будапеща се проведе редовният семинар и състезание за купата на Унгария. Тази година бе отбелязан рекорден брой участници - близо 170 души от 10 държави. България бе представена от състезатели от клубовете в София, Варна и Шумен. Треньорът на българския национален отбор г-н Юхи Наказава също присъства на събитието, като бе поканен специално от Унгарската кендо федерация за съдия, инструктор и член на изпитната комисия за защита на дан степени. По традиция състезанието бе предшествано от високоинтензивен тридневен семинар, който и тази година бе ръководен от професор Тошинобу Сакай (7-дан Кьоши) от престижния университет "Тсукуба" в Япония. В последния ден от семинара се състоя изпит за дан степени (до 4-дан включително). Петър Станков от клуб "Мусо" - София защити 2-дан. На 19-ти и 20-ти юли се проведе състезанието за Купата на Унгария. Участниците се състезаваха за призови места в следните категории: деца до 14 г., състезатели до 1-дан, мъже, жени и отборно. В категорията до 1-дан Александър Драев от КК Шумен се класира на второ място в своята предварителна група и продължи към фазата на директните елиминации, където на 1/16 финала отпадна. При жените Петя Кожухарова от клуб Мусо достигна 1/8 финал при жените където отпадна от Anna Betley от Полша. При мъжете Любомир Сагаев от клуб Мусо премина първата елиминация, но в следващата фаза след продължение отпадна от унгарски състезател. В отборната надпревара клуб Мусо с намелен състав от четирима души не успя да премине груповата фаза.

Между 27-ми и 29-ти юли 2008 г. в София се проведе специален семинар за съдии и треньори по кендо. Събитието се проведе в тренировъчната зала на клуб "Мусо". Главен инструктор и лектор на семинара беше г-н Юхи Наказава. В заниманията взеха участие кендоки от София, Пловдив, Бургас, Варна, Габрово и Белоградчик. Специално внимание бе отделено на методиката на преподаване на начинаещи и напреднали, нихон кендо ката, както и на теорията и практиката на съдийстването. Цялото събитие бе по инцииатива на г-н Наказава, който изрази желанието си това събитие да стане ежегодна практика. Семинара бе изключително полезен за всички, като допринесе за разширяване знанията на участниците относно теориятя и практиката на преподаването и съдийстването.

Между 21-ви и 24-ти август 2008 г. се проведе семинар по кендо под ръководството на Сенсей Джумпей Матсумото (7-дан, Кьоши). Събитието бе организирано от Кендо Клуб „Муссо” и Българска Федерация по Кендо. Матсумото сенсей, който в момента e треньор на националния отбор на Англия. В рамките на четири дни се проведоха общо 16 часа занятия, като въпреки топлото и сухо врме всички участници от София, Пловдив, Бургас, Варна, Белоградчик и Шумен дадоха максимума от себе си. След края на семинара Матусмото сенсей (работил като треньор по кендо в България през периода 1995-1997 г.) бе отличен с почетен диплом за своя изключителен принос за развитието и популяризирането на кендо в България.

Второто издание на Балканското първенство по кендо се проведе в град Волос, Гърция между 26-ти и 28-ми септември 2008 г. Домакин и организатор на турнира бе Гръцката кендо иайдо нагината федерация. България и тази година се представи повече от успешно. Българските състезатели спечелиха първо, второ и трето място в индивидуалната надпревара и второ място в отборната. В шампионата взеха участие 42 състезатели до 3-ти дан от Гърция, България, Румъния, Черна Гора и Македония. В отборната надпревара се включиха 8 отбора. Като инструктори и съдии бяха поканени Юхи Наказава (5-дан) и Александър Арабаджийски (5-дан). Началото на това събитие бе поставено миналата година в Шумен, където с помощта на местния клуб и община Шумен се организира първото издание на това състезание

На 25-26 окромври 2008 г. в град София се проведе вторият кръг на държавното първенство по кендо. Състезанието бе организирано от клуб по кендо "Мусо" - София и се състоя в столичната зала "Триадица".Състезанието се проведе в три индивидуални категории - юноши, жени и мъже. Участие взеха 32 състезатели от пет клуба в страната - София, Русе, Варна, Шумен и Бургас. Събитието уважиха с присъствието си Негово превъзходителство посланка на Япония в България г-н Тсунехару Такеда, културния аташе г-ца Юки Такахаши, директороа на JICA офис България г-н Такеши Комори и кординатора на JICA офис България г-н Коджи Хара. Всички официални гости искрено се наслаждаваха на срещите до самият им край, като участваха и на церемониято по закриване, на която връчиха медали на победителите.

През 2008 г. бяха проведени и редица мероприятия за популяризирането на кендо в страната.

На 25-ти юли 2008 г., по случай ежегодния летен семинар по айкидо в град Бургас се проведе демонстрация по бойни изкуства. Клуб по кендо Кеншин участва в демонстрацията за 3-та поредна година по покана на организатора, заедно с клубове по айкидо, карате и джудо. Бургаският клуб по кендо беше представен от 6 участника: Мартин Демерджиев и Мариан Тодоров, които изиграха 7 кати от Нихон кендо ката и Янчо Янчев, Александър Димитров, Петя Карабашева и Деница Ганева, които демонстрираха кирикаеши, основните удари в кендо и джигейко. След демонстрацията участниците бяха поздравени лично от специалният гост на семинара Сенсей Хироши Фуджимаки (6-дан айкидо).

В началото на месец август председателя на БФ Кендо Александър Арабаджийски бе на посещение в централата на Sankei Co. Ltd. в град Нагасаки. Фирмата е официален спонсор и доставчик на екипировка на БФ Кендо от две години. Г-н Арабаджийски участва в престижния семинар по кендо за чуждестранни инструктори в град Китамото и непосредствено след това по покана на Sankei бе техен специален гост в централният им офис и фабрика в град Нагасаки. На проведените срещи бяха затвърдени професионалните, но и приятелски отношения между БФ Кендо и Sankei, като генералният директор г-н Нобуйоши Кимура изрази своето задоволство от успешното сътрудничество и партньорство между БФ Кендо и неговата компания.

На 30-ти август в София се проведе третия български фестивал за аниме, манга и японска култура. Част от програмата на събитието бе лекция и демонстрация по кендо. Фестивала се проведе в залата на Съюза на българските архитекти. Лекцията по кендо бе представена от Галя Алипиева и Валя Панева от клуб Мусо - София. Те направиха интересна презентация, засягаща историята на кендо, екипировката, тахниките, етикета и съвремените аспекти на това бойно изкуство. След това демонстрацият направиха от Йордан Ангелов и Любомир Сагаев, които показаха красотата на кендо на публиката чрез Нихон кендо ката и свободен двубой - джигейко. Тази част от неделната програма на фестивала се превърна в най-посещаваното събитие за деня.

Официалният сайт на БФ Кендо спечели първо място в категория "Oбщества и институции" на престижния международен фестивал Computerspace, който се проведе на 31-ви октомври 2008 г., когато бе и официалната церемония по награждаване в концертната зала на Централния военен клуб в София. "Компютърно пространство" е не само най-големия и най-престижния, но и единствения по рода си фестивал в Югоизточна Европа. Тази година регистрираните проекти бяха 134, като журито на фестивала номинира 36 от тях в различни категории. Официалният сайт на БФ Кендо www.kendo.bg бе номиниран в категория "Web design общество и институции", в която съответно спечели първото място. На официалното награждаване статуетката бе връчена на Йордан Ангелов и Любомир Сагаев, създатели и администратори на www.kendo.bg


  1. Приходи и финансов резултат

Финансирания по проекти - НЕ


Получени дарения – 4400 лева
Други приходи от нестопанска дейност:

  • 15560 лева - получена субсидия от ДАМС;

  • 2049 лева - членски внос и вноски за изпити.

Приходи от стопанска дейност и финансов резултат – от договори за реклама – 12000 лева


  1. Общо разходи – 34724 лева

27.02.2009 год. Изготвил:

Гр. София

Любомир Сагаев

Главен секретар на БФКендо


_______________________________________________________________________________________________________
Ж.к. Хаджи Димитър, ул. Златица тел./факс : +35929457180; +359888834154

Бл. 138, вход 3, ап. 48 www.kendo.bg office@kendo.bg

София 1510, България www.iaido.bg ofifice@iaido.bg

www.jodo.bg office@jodo.bg


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница