Доклад за дейността на Народно читалище "Пробуда 1932г."



Дата24.10.2018
Размер28.5 Kb.
#95667
ТипДоклад
ДОКЛАД
за дейността на Народно читалище “Пробуда – 1932г.” през 2016год.
Народните читалища имат историческа заслуга за запазването и развитието на българския език, за развитието на библиотечното, театралното и музейно дело.Чрез дейността си читалищата служат за одухотворяване живота на населението, особено сега, когато в много села са закрити училищата и детските градини.

В читалището се развива многостранна дейност, с което то допринася за духовното развитие на селото.

Всяка година в края на месец март се провежда отчетно събрание. През три години се провежда отчетно изборно събрание. През 2016година събранието беше само отчетно.

Поради непредвидени обстоятелства, с решение на читалищното настоятелство се наложи от м. юни Екатерина Любенова да поеме временно до завръщане на титуляра длъжността секретар-библиотекар. Поради законовото изискване тя да не е член на читалищното настоятелство, през м. юни се проведе извънредно изборно събрание, на което Екатерина Любенова беше заменена като член на читалищното настоятелство от Шефкъ Мехмедов, кмет на с. Върбак. Няма промяна в другите членове на настоятелството и на проверителната комисия.

Членовете на читалището към 31 декември са 64. През годината са приети 10 нови членове. Заплатили са членския внос 60 от членовете.

Читалищната библиотека разполага с 3215 книги. През 2016 година беше извършен брак на 2060 книги – физически остарели, бройки повече от една или неподходящи за профила на библиотеката. 1135 броя от извадените от отчет фондови единици бяха дарени на новооткритото арменско читалище “Уйлям Сароян 2016” в гр. Шумен. Останалите книги бяха предадени за вторични суровини, на стойност 31.35лв. С тези и допълнителни пари бяха закупени нови книги на стойност 53лв.

При пренасянето на книгите преди извършване на ремонта, голямо участие взеха участничките в певческата група, за което сме много благодарни. Изказваме голямата си благодарност на Росица Димитрова, Недка Събева и Пенка Францова за дейността им при заделянето и описването на книгите.

Книгите от библиотеката се ползват от деца, учащи, работещи и пенсионери. Редовно посещават библиотеката 43 читатели. За трудно подвижни читатели, от читалищния секретар се предлага разнасяне на книги по домовете.

През отчетния период са подавани всички отчети и други документи в установените срокове.

Към читалището продължава да функционира създадената през 2009 година певческа група “Феникс”. Жените от групата са в основата на организацията и провеждането на мероприятията, организирани от читалището. Групата е единствената в община Хитрино и представя общината на различни мероприятия.

Фолклорната група участва в ежегодния областен преглед на художествено-творческата дейност в гр. Шумен, на петия фолклорен фестивал на Антимовския хан край Тутракан, на петия фолклорен фестивал “От Дунав до Балкана” в гр. Борово, Русенска област.

През годината са проведени редица изяви, според “Културния календар” на читалището – Бабинден, Трети март, Осми март, Великден, Коледа. За Деня на народните будители бяха посетени бившите учителки от селото Донка Колева и Цветанка Стефанова. Поради извършените продължителни ремонти в читалищната сграда не бяха проведени предвидените празници за деня на детето, 6 септември и 22 септември. При организиране на мероприятията се правят снимки и се изготвя табло.

През 2016 година читалищното настоятелство е провело 9 редовни заседания, на които са вземани решения по проблемите на читалището.

През месец юни от настоятелството беше проведен търг с тайно наддаване за стопанисване на земята на читалището. Търгът беше спечелен от “Агротоник” ООД, като фирмата предложи и заплати цена 4100лв. За сравнение получената рента през 2015година е 2860 лв. Благодарение на тази сума се започна ремонт на помещението на библиотеката. Прогнилият прозорец беше подменен с нова ПВЦ дограма. Беше направена вътрешна изолация със стиропор, измазване и боядисване. Подменен беше с ПВЦ и малкия прозорец на стълбището. Направено беше частично измазване на северната стена, изкърпване мазилката на източната стена и на стълбището към резервния вход на салона. Подменени бяха комините с нови комински тела. В процеса на ремонта се установи, че има сериозни проблеми в покривната конструкция на източната страна и на целия покрив над гримьорната /над пенсионерския клуб/. Поради получения теч на дъждовна вода са прогнили част от гредите и ламперията. Наложи се извършване на спешен ремонт. За целта бяха събрани дарения от четири фирми на стойност 1200лв. Фирмата, извършила ремонта, ни направи като дарение отстъпка в цената 600лв. От населението на село Върбак бяха събрани над 200 лв. с които успяхме да завършим ремонта преди настъпване на дъждовната есен. Тук е мястото да отправим нашата гореща благодарност, към всички, които отделиха от своите средства, за да можем да запазим своето читалище.

И през тази година пред настоятелството стоят за разрешение много проблеми, но се надяваме, че с общи усилия ще се случват много хубави неща.

Накрая ми позволете да пожелая на всички читалищни членове ползотворна творческа дейност и по-голяма активност.

Председател на ЧН:

/Анета Попова/

О Т Ч Е Т

На читалищния секретар при НЧ “Пробуда - 1932г.” за 2016г.


Уважаеми членове, бъдещи членове и гости,

Благодаря за Вашето присъствие на отчетното събрание. В отчетния доклад на председателя на читалищното настоятелство е отчетена подробно дейността на читалището.

Както знаете, титулярния секретар на читалището е Цветанка Стефанова. Поради нейното заболяване се наложи временно да изпълнявам тази длъжност. Тя вече се завърна, но поради това, че през по-голямата част от изминалата година изпълнявах дейността, се налага аз да предложа на вниманието ви отчета.

Целта на нашата работа е да направим живота на хората на село по-разнообразен, по-пълноценен. Докато в града има различни места, на които човек може да отиде, то тук няма такива. Единственото развлечение на повечето хора е гледането на телевизия. Но това достатъчно ли е? Не! Затова ние в читалището се стремим да организираме мероприятия, на които хората да отидат, да чуят нещо интересно, което не винаги могат да прочетат или видят, да се срещнат с приятели и близки. При празнуването на Нова Година и Великден, когато се знае, че ще има жива музика, томбола и забавни игри в салона се събират много хора. Понякога столовете и масите не достигат, което е много добре. Но така ли е при празнуването на Трети март, на 6 септември, на 22 септември, на Деня на народните будители? За съжаление – не! Участничките в певческата група с такова желание се включват при подготовката на празниците, а остават разочаровани от липсата на посещение. За съжаление ние сами не ценим празниците си. Младежите се включват само когато има жива музика, няма инциативност, няма активност. Преди няколко години предприехме организиране на пенсионерски клуб. Поради редица обективни, но и субективни причини тази идея не се разви, въпреки, че се изгради помещение, закупиха се материали.


А сега да преминем към финансовия отчет.

Към 01.01.2016г. в банката наличността е 187.35лв. Това е остатъка от предходната година. Касата е на 0,00 лв.

Приходите за 2016 година са:

Получена редовна субсидия – 6,500,00 лв.

Получена допълнителна субсидия – 910,00 лв.

Получен наем земя - 4,100,00 лв.

Наем имущество - 177,00 лв.

Дарения и други приходи 1,359,35 лв.




Всичко приходи за 2016г. 13 233,00 лв.
Разходи за 2016г.

Заплати, осигурителни вноски - 4 020,84 лв.

Разходи за ел. енергия, материали,

външни услуги, командировки, такси и др. - 4 251,55 лв.

Ремонт - 4 892,00 лв.

Културни мероприятия - 2 483,21 лв.



Всичко разходи 13 164,39 лв.

Наличност към 01.01.2017г. 69,31 лв.



Читалището няма задължения към НАП. Всички отчети, сведения и декларации, с изключение на тези за м. април, по обективни причини, са подавани в изискуемите срокове.
Временно изпълняващ длъжността секретар:

/Екатерина Любенова/
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница