Доклад за дейността на "оргахим " ад- русе за 2009г



страница1/3
Дата08.12.2017
Размер352.04 Kb.
#36318
ТипДоклад
  1   2   3
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА
НА “ОРГАХИМ “ АД- РУСЕ ЗА 2009г.
УВАЖАЕМИ АКЦИОНЕРИ,

УС на Оргахим АД изготви настоящия доклад за дейността на основание изискванията на разпоредбите на чл. 33 от Закона за счетоводството, чл.100н, ал.(7) от ЗППЦК и приложение №10 към чл. 32, ал. (1), т. 2 от Наредба №2 от 17.09.2003 г. за проспектите при публично предлагане и допускане до търговия на регулиран пазар на ценни книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа.





  1. Развитие, резултати от дейността и състоянието на дружеството през 2009 г.




  1. Обща информация

Оргахим АД е най-големият производител в България на бои, лакове, лепила и смоли, и единствения производител на фталов анхидрид. Дружеството притежава 12 търговски марки, в това число “Фасаген”, “Алутин”, “Балкид”, “Рувипласт”, “Винакол”, “Хамелекон”, “Protecta”, “Mefisto”, “Леко”, “Благо”, “Интерин” и “Еманел”.


Основните пазари на продукцията са България, Турция, Гърция, Румъния, Египет, страни от Централна Европа , Близкия Изток и бившите Съветски републики.
Пазарът на бои, лакове и лепила се характеризира с голяма конкуренция от над 52 български производители, редица чуждестранни производители и множество малки гаражни производства. Пазарът на бои, лакове и лепила може да бъде сегментиран по следния начин: индустриален сегмент и потребителски сегмент. Факторите, които влияят върху растежа и развитието на тези пазарни сегменти до голяма степен определят продажбите на Оргахим АД. Наблюдава се промяна в структурата на продажбите за потребителския и индустриалния пазар. Докато преди десетина година 70% от продажбите на бои, лакове и лепила са били реализирани на индустриалния пазар и съответно около 30% на консуматорския пазар, то в момента съотношението е 40% към 60%.
Оргахим АД държи значителна част от вътрешния пазар на бои и лакове. Тъй като пазарът на бои, лакове и лепила е изключително конкурентен и предпочитанията на потребителите са променливи, гъвкавостта на компанията по отношение на навременното реагиране на промените е от решаващо значение за запазването и разширяването на съществуващия пазарен дял. Тези продукти се продават предимно въз основа на ниска цена или високо качество, но от голямо значение са и създадения имидж и търговска марка и развитата дистрибуторска мрежа.
Планираната маркетинговата стратегия на Оргахим АД се базира на детайлна преценка на всички съществени особености на пазара. Приоритетните области при развитието на продуктите са потребителските предпочитания по отношение на специфични качества, цветовете, дизайна на опаковките и чувствителността към съответния продукт. Оргахим ще продължи да провежда започнатата дългосрочна маркетингова стратегия и рекламна кампания. Приоритет се дава на инвестиране в изследвания на пазара, мониторинг на възприемането на продуктите на Оргахим АД от клиентите и реакция на конкуренцията.

2. Резултати от дейността и финансово състояние
Дружеството използва възможността за оборотно финансиране от търговските банки, като е първокласен клиент за обслужващите го банки.
Важни фактори са ограничения размер на просрочените и лошите вземания на дружеството, както и постигнатите договорености за разсрочени плащания към доставчици.
Резултатите за 2009 година са представени в Отчета за всеобхватния доход и Баланса на дружеството.
По отношение на показателите за ликвидност Оргахим АД показва много добри годишни резултати:


Ликвидност




2009

2008

Норма

Обща




1.28

1.44

1.50 - 2.00

Бърза




0.69

0.43

1.00

Незабавна




0.09

0.06

0.50

Абсолютна




0.09

0.06

0.25
















Ефективност




2009

2008




Ефективност на разходите




1.00

0.99




Ефективност на приходите




1.00

1.01



















Автономност




2009

2008




Финансова




3.08

2.94




Задлъжнялост




0.48

0.61



Приходите от дейността на дружеството за 2009 г. са 101,242 хил. лв. и са се намалили с 28,878 хил. лв. или с 22% спрямо 2008 г.





Приходи от дейността

2009

2008




хил. лв.

хил. лв.










Износ на продукция

53,343

64,069

Вътрешен пазар – продажби на продукция

32,974

55,111

Вътрешен пазар – продажба на стоки

6,458

5,870

Вътрешен пазар – продажба на услуги

2,330

2,213

Други приходи

6,137

2,857




101,242

130,120

Компанията реализира продукцията си както на вътрешния, така и на международния пазар. Делът на износа за текущата година представлява 53 % от общите продажби.


Дружеството има обособени 5 бизнес сегмента: aнхидриди – компонент за производство на смоли; ЛБМ – производство и търговия на различни видове бои и лакове; индустриални продукти – насочени към производители на стоки и услуги; смоли – компонент за производството на бои и лакове; автопродукти - производство и търговия на бои, лакове, китове и разредители за боядисване и поддръжка на транспортни.
Продажбите на компанията основно могат да се разграничат в две направления: продажби на готови продукти и продажби на суровини и полуфабрикати за химическата индустрия.
Основни пазари за суровините и полуфабрикатите са Турция, Румъния, Египет, страни от Близкия Изток и Централна Европа. В тези страни Оргахим АД е изградил пазарни позиции на утвърден български производител.
Цените на продаваните суровини и материали са изключително чувствителни на международните борсови котировки, като разликата суровина - краен продукт е много динамична.
През отчетната година отново значителен дял от реализирания обем се дължи на продажбите към предприятие от групата.
Приходите от готови продукти са предимно от местен пазар.
Ценовата политика, предприета от дружеството в началото на миналия активен сезон стимулира търговците с атрактивната си премиална схема, като успява да запази интересите на дребния търговец. Определянето на цените на изделията е в пряка зависимост от пазара и неговите покупателни възможности.
Счетоводната загуба на дружеството преди облагане с данъци е 1,496 хил. лв.
Нетната загуба на дружеството за 2009 год. е 1,163 хил. лв. /2008 г.: 3,402 хил. лв./.
Дружеството се финансира със собствени средства, но използва и външни източници на финансиране. Дружеството има отпуснати кредити от Уникредит Булбанк АД – за изплащане на задълженията си към държавата по Закона за уреждане на несъбираемите кредити (ЗУНК) в размер на 6,5 мнл. евро; инвестиционен кредит в размер на 314,427 евро; инвестиционен кредит в размер на 833,000 евро и револвиращ кредит в размер на 3 милиона евро; от ОББ АД – револвиращ кредит в размер на 1 млн. евро и от Сити Банк АД – револвиращ в размер на 3 милиона евро.
На 11.11.2009 г. Оргахим АД сключи окончателен договор с Мапей България ЕООД за продажба на недвижим имот, намиращ се в гр. Русе, източна промишлена зона, бул. „България”, състоящ се от терен с площ от 15,478 кв. м., заедно с построените в него 5 сгради и технологично оборудване, свързано с производството на сухи смеси на обща цена в размер на 3,550,000 евро без ДДС.
Дейността на Дружеството е изложена на редица финансови рискове, в това число на ефекта от промяна на валутните курсове и лихвените проценти, кредитен и ликвиден риск. Ръководството следи за цялостния риск и търси начини да неутрализира потенциалните отрицателни ефекти върху финансовите показатели на Дружеството.
Валутно-курсов риск - Дружеството оперира в Република България, но има взаимоотношения с чуждестранни доставчици и клиенти, което предполага, че част от разчетите, приходите и разходите са деноминирани в чуждестранна валута. Това излага Дружеството на валутно-курсов риск, както и при получаването на заеми, деноминирани във валута, различна от лева и евро. Експозициите се следят стриктно и се осигурява ефективно управление на валутно-курсовия риск.
Лихвен риск - Дружеството не е изложено на значителен лихвен риск. Експозициите се следят стриктно и се осигурява ефективно управление на лихвения риск.
Кредитен риск – Дружеството има политика, която осигурява продажбата на продукти и услуги да се извършва на клиенти с подходяща кредитна история. Дружеството има политика, ограничаваща сумата да кредитната експозиция към всеки един клиент. Паричните транзакции са ограничени до финансови институции с висок кредитен рейтинг.
Ликвиден риск – Предпазливото управление на ликвидния риск предполага поддържане на достатъчно количество парични средства и възможността за финансиране с подходящо количество кредити.
3. Важни събития, настъпили след датата, към която е съставен годишният финансов отчет
През м. януари 2010 г. са направени промени в Управителния съвет на дружеството: Благомир Петров Йорданов е освободен от УС, а Марин Колев Маринов и Кристина Спатариу са избрани за членове.
Извънредното общо събрание на акционерите, проведено на 05.02.2010 г. взе решение да упълномощи Управителния съвет и генералния изпълнителен директор по чл. 114, ал. 1 да сключат предложените договори между Оргахим АД и Поликолор АД; Оргахим АД и Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД - Русе; Оргахим АД и Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД - Букурещ и между Оргахим АД и Дунав Транс ЕООД - Русе за 2010 година.
Договор между Поликолор АД и Оргахим АД:
Oргахим АД ще произвежда в завода си в гр. Русе продукти за Поликолор АД посредством избрани суровини и междинни материали, включително опаковки, които ще бъдат осигурени от Оргахим АД при цени и условия, предварително одобрени от Поликолор АД. Поликолор АД ще предоставя на Оргахим АД писмена месечна прогноза за количеството продукти, разделени на отделни групи продукти. Продажната цена на продуктите ще бъде с гарантирана надценка от 5% върху цеховата себестойност.
Поликолор АД ще произвежда в завода си в гр. Букурещ продукти за Оргахим АД, посредством избрани суровини и междинни материали, включително опаковки, които ще бъдат осигурени от Поликолор АД при цени и условия, предварително одобрени от Оргахим АД. Оргахим АД ще предоставя на Поликолор АД писмена месечна прогноза за количеството продукти, разделени на отделни групи продукти. Продажната цена на продуктите ще бъде с гарантирана надценка от 5% върху цеховата себестойност.
Договорът се сключи за срок от една година и може да бъде продължаван с решение на Общото събрание на акционерите на дружеството.
Договор между Оргахим АД и Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД, Русе:
Оргахим АД ще продава на Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД, Русе продукти от производствената си листа ( вкл. бои, покрития и др.) и ще предоставя услуги. Услугите могат да бъдат специфични технически услуги, лабораторни и мениджърски услуги. Цената на продуктите ще гарантира надценка от 5% за Оргахим АД.
Договорът се сключи за срок от една година и може да бъде продължаван с решение на Общото събрание на акционерите на дружеството.
Договор между Оргахим АД и Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД, Букурещ:
Оргахим АД ще продава на Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД, Букурещ продукти от производствената си листа ( вкл. бои, покрития и др.) и ще предоставя услуги. Услугите могат да бъдат специфични технически услуги, лабораторни и мениджърски услуги. Цената на продуктите ще гарантира надценка от 5% за Оргахим АД.
Договорът се сключи за срок от една година и може да бъде продължаван с решение на Общото събрание на акционерите на дружеството.
Договор между Оргахим АД и Дунав Транс ЕООД, Русе:
Дунав Транс ЕООД, Русе ще извършва транспортни услуги за Оргахим АД. Цените, по които Дунав Транс ЕООД ще извършва транспортни услуги се изчисляват в зависимост от разстоянието, теглото, обема и вида транспорт.
Договорът се сключи за срок от една година и може да бъде продължаван с решение на Общото събрание на акционерите на дружеството.
На 26.02.2010 г. Управителният орган на Оргахим АД е получил уведомление съгласно изискванията на чл. 151, ал. (3) от ЗППЦК, че Поликолор С.А. (Policolor S.A.), Уайтбийм Холдинг Лимитед (Whitebeam Holdings Ltd.) и Тайдал Уейв Трейдинг Лимитед (Tidal Wave Trading Ltd.) са регистрирали в Комисията за финансов надзор доброволно търгово предложение по чл. 149б от ЗППЦК за закупуване акциите на останалите акционери на Оргахим АД. Търговите предложители са подписали споразумение за следване на обща политика по управление на Оргахим АД чрез съвместно упражняване на притежаваните права на глас.
Предложената цена по търговото предложение беше в размер на 85.00 (осемдесет и пет) лева за една акция.
Комисията за финансов надзор наложи окончателна забрана за публикуване на доброволното търгово предложение от Поликолор С.А. (Policolor S.A.), Уайтбийм Холдинг Лимитед (Whitebeam Holdings Ltd.) и Тайдал Уейв Трейдинг Лимитед (Tidal Wave Trading Ltd.) за закупуване акциите на останалите акционери на Оргахим АД на 18.03.2010г.

Дружеството не може надеждно да оцени други събития или риск, които да окажат значително влияние върху финансовото състояние или резултатите от дейността му.


4. Вероятно бъдещо развитие на дружеството
Целите на Оргахим АД са значително повишаване на производствения капацитет, запазване на основните производства на дружеството и свързаните с тях работни места; пускане на пазара на нови продукти; оптимизация на разходите за материали.
През 2008 г. Надзорният съвет на дружеството взе рашение да се закрият дъщерните фирми в Сърбия и Украйна с цел да се оптимизират бизнес процесите и да се минимизират загубите в бъдеще.
В резултат на световната икономическа криза различни индустрии и сектори в българската икономика започнаха в началото на 2009 г. да отбелязват спад, включително строителство, сделки с недвижими имоти, т.н., което поражда значителна несигурност и рискове за тяхното развитие в обозримо бъдеще.

5. Действия в областта на научно-изследователската и развойна дейност
През 2009 год. дружеството разработи и пусна на пазара следните нови проидукти:


  1. Разредител Виолин – смес от органични разтворители и вода. Предназначение: За разреждане на спиртни байцове Виолин с цел получаване на по-светли тонове;




  1. Грунд полиуретанов УР-02-1. Употреба – индустриален продукт за антикорозионна защита на добре почистени и обезмаслени стоманени повърхности, експлоатирани в закрити помещения или на открито;




  1. Грунд BG 3100 Protect. Употреба - за антикорозионна защита на стоманени повърхности, експлоатирани на открито и закрито;




  1. Защитен лак за цветни метали. Еднокомпонентен лак на база акрилатна смола. Използва се като защитно покритие за цветни метали, предимно бронз и месинг;




  1. Деко Профешънъл водоразредима боя за хоризонтална пътна маркировка, бяла. Употреба – за хоризонтална пътна маркировка на пътища, магистрали, писти на летища, паркинги, игрища с асфалтови и бетонни повърхности. Подходяща за маркиране на републиканската пътна мрежа;




  1. Епоксиден водоразредим антикорозионен грунд Компонент А. Предназначение – антикорозионна защита на повърхности от черни и цветни метали, подложени на тежки атмосферни влияния или в агресивна промишлена среда;




  1. Алкиден грунд за стоманени повърхности. Употреба - за временна антикорозионна защита на стоманени повърхности след нулева обработка (бластиране). Подходящ за експлоатация в промишлена среда;




  1. Полиуретанов лак УР – 14. Двукомпонентен полиуретанов лак. Употреба - за специални финишни покрития за авторепаратурни цели; като финишен лак за дървени повърхности на закрито;




  1. Полиуретанов изравняващ лак. Двукомпонентен полиуретанов лак. Употреба – изравняващ лак за авторепаратурни и дървени повърхности;




  1. DEKO A 8501. Строителен грунд водоразредим. Употреба - за импрегниране на вароциментови мазилки, варопясъчни мазилки, бетон, газобетон, преди вътрешно боядисване;




  1. MAESTRO BLUE. Вододисперсионна боя с акрилатен съполимер във водна фаза. Предназначение – за вътрешно боядисване на стени и тавани;




  1. ЛЕКО декоративна мазилка Д15 – мазилка с драскана структура на база водни дисперсии от акрил-стирен кополимери, пигменти, добавки и пълнители. Употреба - за получаване на декоративни покрития върху варо-циментови замазки, шпакловки от строителни лепила за топлоизолационни плоскости и други строителни смеси на циментова основа;




  1. ЛЕКО декоративна мазилка В20 – мазилка с влачена структура на база водни дисперсии от акрил-стирен кополимери, пигменти, добавки и пълнители. Употреба - за получаване на декоративни покрития върху варо-циментови замазки, шпакловки от строителни лепила за топлоизолационни плоскости и други строителни смеси на циментова основа;




  1. ЛЕКО боя за влажни помещения – вододисперсионна матова боя с акрилатен съполимер във водна фаза. Употребява се вътрешно боядисване на стени и тавани във влажни помещения, болници, детски градини, домове за стари хора и др.


6. Информация, изисквана по реда на чл. 187д и чл. 247 от Търговския закон
Информация по чл. 187д
Дружеството не е придобивало собствени акции през 2009 год.
Дружеството не притежава собствени акции.
Информация по чл. 247
Членовете на Управителния съвет не получават възнаграждения за дейността си. По решение на Общото събрание на акционерите членовете на Надзорния съвет получават 800 лв. Месечно. Възнагражденията, получени общо през годината са в размер на 28,800 лв.
През 2009 година членовете на Управителния съвет и Надзорния съвет на дружеството не са търгували с акции от капитала на дружеството и не притежават такива.
Членовете на Управителния съвет и Надзорния съвет на дружеството нямат специални права за придобиване на акции на дружеството.
Информация за участието на членовете на Управителния съвет и Надзорния съвет в управлението на други дружества като прокуристи, управители или членове на съвети, притежаването на повече от 25 на сто от капитала на друго дружество или участието им в търговски дружества като неограничено отговорни съдружници:
Управителен съвет:


  • Акиле Бардели – генерален изпълнителен директор на Поликолор АД, управител на Деко профешънъл сървисиз ЕООД, Букурещ, Деко профешънъл сървисиз ЕООД, Русе и Дунав Транс ЕООД, Русе;

  • Благомир Йорданов – управител на Деко профешънъл сървисиз ЕООД, Букурещ, Деко профешънъл сървисиз ЕООД, Русе и Дунав Транс ЕООД, Русе;

  • Живко Минков – не.

Надзорен съвет:




  • Уайтбийм Холдингс Лимитид, Малта, представлявано от Йон Александър Флореску – председател на Борда на Поликор АД, Букурещ;

  • Кармен Сегете – член на борда на Поликор АД, Макофил АД, Ню Юръп Кепитъл АД, Букурещ, Уайтбийм Холдингс Лимитид, Малта;

  • Ирена Матеева Комитова - Изпълнителен директор на Агро Аква АД, София; притежава 50 % от “Криейтив Солюшънс” ООД, София.

Нямаме сключени договори по чл. 240б от Търговския Закон.


Клонове на дружеството:


  • Оргахим – Поликолор ЕООД в Украйна, с адрес: гр. Чернивци, район Първи май, ул. Пчилки 5, с предмет на дейност: производство, търговия с химически продукти и други услуги. Оргахим АД е едноличен собственик на капитала на “Оргахим – Поликолор” ЕООД, Украйна. Размер на капитала 206,340 лв. (в процес на ликвидация);

  • ДЕКО КАСА ЕООД в Белград, Сърбия, с адрес: Белград, Земун, ул. Цар Душан 207, с предмет на дейност: производство, търговия с химически продукти и други услуги. Оргахим АД е едноличен собственик на капитала на ДЕКО КАСА ЕООД, Белград. Размер на капитала – 122,210 лв. (в процес на ликвидация);

  • ДЕКО КАСА ЕООД в Тбилиси, Грузия, с адрес: гр. Тбилиси, ул. Джикия 5, с предмет на дейност: производство, търговия с химически продукти и други услуги. Оргахим АД е едноличен собственик на капитала на ДЕКО КАСА ЕООД, Грузия. Размер на капитала -172 лв.;

  • ДЕКО ПРОФЕШЪНЪЛ СЪРВИСИЗ ЕООД, Русе. Дружеството е със седалище гр. Русе и адрес на управление: бул. Трети март 21 и с предмет на дейност: строителство, търговия и всякаква друга дейност, незабранена от закон. Едноличен собственик на капитала е Оргахим АД. Размер на капитала – 1,000,000 лв., от които 643,900 лв. са внесени след датата на баланса;

  • ДУНАВ ТРАНС ЕООД, Русе. Дружеството е със седалище гр. Русе, адрес на управление: бул. Трети март 21 и с предмет на дейност - транспорт, спедиция и всяка друга дейност, незабранена със закон. Едноличен собственик на капитала е Оргахим АД. Размер на капитала - 280,000 лв.

На 20.07. 2009 беше закрито дъщерното дружество в Италия - Балена ЕООД.


Каталог: download -> ORGH
ORGH -> Annual report
ORGH -> Предложение за изкупуване
ORGH -> Доклад за дейността на "оргахим " ад русе към 31 март 2011 г
ORGH -> Отчет за всеобхватния доход 4 Счетоводен баланс 5 Отчет за собствения капитал 6
ORGH -> Отчет на Оргахим ад за второто тримесечие на 2012 год
ORGH -> Отчет за всеобхватния доход 4 Счетоводен баланс 5 Отчет за собствения капитал 6
ORGH -> Доклад за дейността на "оргахим " ад русе към 30 юни 2010 г
ORGH -> Доклад за дейността на "оргахим " ад русе към 31 декември 2009 г
ORGH -> Упълномощител
ORGH -> Доклад за дейността на "оргахим " ад русе към 30 юни 2012 г


Сподели с приятели:
  1   2   3




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница