Доклад за дейността на софарма ад за 2008г



страница1/5
Дата31.03.2018
Размер0.57 Mb.
#63409
ТипДоклад
  1   2   3   4   5



ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОКЛАД

ЗА ДЕЙНОСТТА НА СОФАРМА АД

ЗА 2008г.

І. ПРЕГЛЕД НА РАЗВИТИЕТО, РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДЕЙНОСТТА И НА СЪСТОЯНИЕТО НА СОФАРМА АД ПРЕЗ 2008г.


1.Обща информация за дружеството

„Софарма” АД е търговско дружество, регистрирано в България по ТЗ, със седалище и адрес на управление гр. София, ул. “Илиенско шосе” №16

„Софарма” АД води началото си от 1933г. Съдебната регистрация на дружеството е от 15.11.1991г., решение №1/1991г. на Софийски градски съд. „Софарма” АД е публично дружество съгласно Закона за публично предлагане на ценни книжа.

„Софарма” АД има едностепенна система на управление със Съвет на директорите от петима членове както следва: д.и.н Огнян Донев - председател и членове Весела Стоева, Александър Тодоров, Андрей Брешков и „Унифарм” АД, чрез представителя си Огнян Палавеев. Дружеството се представлява и управлява от изпълнителния директор д.и.н. Огнян Донев.

Към 31.12.2008г. разпределението на акционерния капитал на дружеството е както следва:





2008%

2007%

Донев инвестмънтс холдинг АД

25,56

25,64

Телсо АД

7,01

23,77

Телекомплект АД

20,42

20,42

Gramercy Emerging Markets Fund

17,61

17,08

Финансова консултанска компания ЕООД

16,85

0

Други юридически лица

9,09

10,26

Физически лица

3.46

2,83

„Софарма” АД е основна структурна единица в групата предприятия „Sopharma Pharmaceuticals”.

Дружеството извършва производство и търговия на лекарствени субстанции и лекарствени форми; научно-изследователска и инженерно-внедрителска дейност в областта на лекарствените средства. „Софарма” АД извършва услуги, както с производствено предназначение, така и свързани със спомагателната и обслужващата си дейност.

„Софарма” АД е основен участник на българския фармацевтичен пазар и достоен конкурент на чуждестранните фармацевтични пазари.

Дружеството притежава разрешения за употреба по реда на ЗЛАХМ за всички продукти от производствената си номенклатура.
Съществени събития и промени през 2008г. и към момента на изготвяне на предварителния финансов отчет за периода.

Към 19.03.2008г. комисията за защита на конкуренцията на Сърбия издаде разрешение на „Софарма” АД да придобие контролно участие във фармацевтичната компания „Иванчич и синове” ООД, гр.Белград.

На 26.03.2008г. в Белград, Република Сърбия, изпълнителният директор на „Софарма” АД д.и.н. Огнян Донев сключи договор за покупка на 51% от капитала на белградската компания „Иванчич и синове” ООД.

На 08.04.2008г. Съветът на директорите взе решение за обезпечаване на оборотен кредит, отпуснат на „Доверие-Обединен Холдинг” АД от ТБ „Алианц България” АД чрез поемане на поръчителство от „Софарма” АД.

На 18.04.2008г. бе открит нов завод за производство на фармацевтични субстанции от растителен произход. Годишният капацитет на завода е производство на 100 тона фитохимични субстанции от преработката на 1500 тона растителни суровини. Инвестицията е за 5 млн.лв. и ще осигури нови 20 работни места.

На 30.05.2008г. „Софарма” АД уведоми КФН и обществеността, че с Решение по гр.д. №2381/2005г. САС отхвърли изцяло предявените срещу „Софарма” АД искове на БОК, БФВТ и група физически лица във връзка с допинг-скандала от Олимпиадата в Сидни през 2000 г.

„Софарма” АД придоби 512713 броя акции от увеличението на капитала на „Доверие-Обединен Холдинг” АД, с които участието на „Софарма” АД достигна 14,57% от капитала на дружеството.

На 26.06.2008г. „Софарма” АД проведе редовно Общо събрание на акционерите за отчитане на дейността и приемане финансовия отчет на дружеството за 2007г., в седалището на дружеството. Общото събрание на акционерите взе решение за разпределяне на 6 600 000 лв. за дивидент на акционерите.

На 04.08.2008г. „Софарма” АД закупи допълнително 71 500 броя акции от капитала на „Софарма билдингс” АДСИЦ, с които участието на „Софарма” АД в капитала на дружеството достигна 40,72%.

В края на месец август „Софарма” АД закупи нови 45 041 146 броя акции, представляващи 20% от капитала на украинското търговско дружество „Витамини” АД, с което участието на „Софарма” АД в капитала на дружеството достигна 99,56%.

На 23.09.2008г. „Софарма” АД закупи нови 17036 броя акции от капитала на „Медика” АД, с които участието на „Софарма” АД в капитала на дружеството достигна 5,14%.

На 21.10.2008г. „Софарма” АД придоби нови 1500 броя акции от капитала на „Марицатекс” АД, с които участието на „Софарма” АД в капитала на дружеството достигна 5,14%.

На 20.11.2008г. в „Софарма” АД се проведе Извънредно общо събрание на акционерите, където се избра Одитен комитет.

На 11.12.2008г. бе открит нов логистичен център в София на стойност 10 млн.евро, разположен на площ от 10 хил.кв.м. и разполагащ с 2400 палетоместа и 17 рампи за камиони и лекотоварни автомобили. В новопостроения терминал, където ще работят 25 души, е внедрена напълно автоматизирана система за съхранение на лекарства и управление на продажби, разработена от австрийската компания KNAPP. Складът за търговия на едро с лекарства е лицензиран от ИАЛ и отговаря на националните и европейски изисквания за Добра Дистрибуторска Практика.


2.Преглед на дейността на дружеството през деветмесечието на 2008г.

Производство

„Софарма” АД е разположено върху 6 локации – 4 с производствено предназначение и 2 с логистично, няма клонове.

Производствената дейност на дружеството се осъществява и развива в следните основни направления:


  • Производство на субстанции и препарати на основата на растителни суровини (фитохимично производство);

  • Готови лекарствени форми:

  • Твърди таблетки, обвити таблетки, филмирани таблетки, капсули;

  • Галенични - супозитории, капки, сиропи, унгвенти;

  • Парентерални - инжекционни разтвори, лиофилни прахове за инжекции;


Интелектуална собственост

През всичките години на своето съществуване, Софарма генерира и защитава своя индустриална собственост. В резултат, дружеството притежава голям брой обекти на индустриалната собственост, по-голямата част, от които – регистрирани права (марки, патенти, дизайни) и по-малка част нерегистрирани обекти – предимно технологии.



  • 66 регистрирани патента за територии от Европа и Азия, 15 патентни заявки за национални патенти в България и чужбина, и 1 заявка за Европейски патент.

  • 3381 регистрации на търговски марки, от които 515 национални за България, 196 национални за държави различни от България, 8 за ЕС и 2662 международни регистрации, действащи на различни територии по света, извършени със 226 процедури по реда на Мадридска спогодба.

Тези активи са резултат от специалната политика на дружеството към продуктовото и технологично обновление, и в частност към иновациите.

Макар и ориентирана към генеричните фармацевтични продукти, Софарма е известна от години с традиционното производство на няколко (14 на брой) уникални продукта на база растителни екстракти получавани по собствено създадени технологии. Тези продукти са защитени освен с търговска марка, и с патент или фирмено ноу хау.

По отношение на генеричните продукти, които произвежда, за тяхната пазарна отличителност Софарма залага на бренд имена, всички от които са регистрирани търговски марки на дружеството.

Политиката на Софарма, реализирана посредством действията на Дирекция „Интелектуална собственост” е насочена, както към способите за закрила на създаваните от нея интелектуални продукти, така и към начините за упражняване на изключителните права върху тях. Дружеството разчита на тези способи в борбата с нелоялната конкуренция и нарушителите. Работата в тази посока цели, както минимизиране възможните щети за дружеството от действия на нарушители, така и да осигури сигурност и спокойствие за търговията с продукти на Софарма на избраните пазари.

За поредна година, Софарма оказва активно съдействие в дейността на много организации, работещи в областта на Интелектуалната собственост, в някои от които и членува – Комитета по интелектуална собственост на Международната търговска камара (ІСС), Национална група на AIPPI за България, Алианса за интелектуална собственост в областта на фармацията, химията и биологията /АИСОФХБ/ и Национална асоциация по интелектуална собственост.

Дружеството отбелязва свои участия в ред национални и международни мероприятия в областта на интелектуалната собственост.
Ресурсно осигуряване

Суровинното обезпечаване на фирменото производство през 2008г. чрез отдел „Суровини и материали” се осъществи с основна тенденция за ритмични доставки и оптимално съчетаване на качество, цени и условия на доставка. Реализирани са над 2 150 броя доставки на местни и вносни субстанции, химикали, амбалаж, реактиви и др. на база на производствената програма; план за износ; конкретни поръчки за износ и заявки за извъннормативни материали и консумативи от всички цехове, отдели, лаборатории и служби.

От страната за 2008г. са осъществени 1313 доставки на суровини и материали на обща сума от 9,43 млн. лв. без ДДС. От внос са осъществени над 850 директни доставки на суровини и материали от над 80 чуждестранни доставчици на стойност 28,8 млн. лв. От тях 36,5% са основните субстанции за структурно определящите лекарства на Софарма – Темпалгин, Ранитидин, Цинаризин, Метилпреднизолон.

Икономията на мита за 2008г., вследствие на присъединяването ни към Европейския съюз, е 86 000 лв.


Екология и опазване на околната среда

„Софарма” АД продължава да отстоява поетите ангажименти за поетапно привеждане на производствената дейност в съответствие с националното законодателство в областта на опазване на околната среда. Компанията е предприела мерки за:



  • намаляване на вредното въздействие върху околната среда на всеки етап от производствената дейност в частност ограничаване на емисиите от Летливи органични съединения чрез въвеждане на водно филмиране.

  • Прилагане на разделно събиране на отпадъците, минимизиране, оползотворяване и рециклиране на производствените и битовите отпадъци.

  • Осигуряване подходящо обучение на персонала по въпроси, свързани с опазване на околната среда и предотвратяване на замърсяването.

  • Отговорно изпълнява императивните изисквания на ПМС 137 на МС и Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки.

Като част от нашата социална отговорност ние приемаме прилагането и утвърждаването на производствена практика, ориентирана към опазване на околната среда.
Научноизследователска и развойна дейност.

През 2008г. „Софарма” АД продължи политиката на поддържане и обновяване на продуктовата си листа, следвайки световните тенденции в производството на генерични лекарствени продукти.

Направление „Развитие и технологии на фармацевтичните продукти” към Дирекция „Управление на качеството” на „Софарма” АД е работила по подновяване на регистрациите на продуктите на дружеството в РБългария и чужбина, както и по разработването на нови за фирмата продукти. Внедрени са 18 бр. продукти, от които 9 броя нови за фирмата: Ameolin tabl. 100 mg x 10; x 20, Histalor syr. 5 mg/5ml – 120 ml; Gripofen caps. x 10, Ternafin tabl. 250 mg x 20, Deprexor tabl. 37,5 mg x 30; x 60, Deprexor tabl. 75 mg x 30; x 60, Tribestan Plus tabl. film. (хранителна добавка), Refesin syr. 100 mg/5 ml – 120 ml, Zondaron sol.inj. 2 mg/ml – 2 ml.

Продължи процесът на хармонизация на документациите на лекарствените продукти чрез привеждането им в стандарт Common Technical Document (CTD) в изпълнение на изискванията по химико-фармацевтичната част от регистрационната документация на лекарствените продукти в страната и чужбина, в т.ч:

-Изготвен е Модул 3 в CTD формат за Р България – 34 бр.

- Изготвен е Модул 3 в CTD формат за Русия – 4 бр.

-Актуализиран е Модул 3 в CTD формат за чужбина – 93 бр.

-Актуализиран е Модул 3 в NTA формат за чужбина – 9 бр.

Извършена е значителна по обем работа по изготвяне и утвърждаване на технологична и стандартизационна документация, както и решаване на технологични и аналитични проблеми по над 600 задачи.

През 2009 година се очаква да бъдат внедрени от 5 до 7 нови продукта.


Регулаторни действия

За периода Януари-Декември на 2008г. продължава политиката на текущо привеждане на фирмената регистрационнна, технологична и стандартизационна документация в съответствие с последните фармакопейни изисквания.

През периода Януари-Декември на 2008г. Дирекция „Медицински и регулаторни дейности”:


  • подаде документация за подновяване на регистрация в България на 25 и в чужбина на 46 лекарствени продукти – общо за 71 лекарствени продукта.

  • получени са разрешения за подновяване на регистрацията в България на 41 и в чужбина на 51 лекарствени продукти – общо за 92 лекарствени продукта.

  • подадена е документация за Разрешение за употреба в България на 6 и в чужбина на 32 нови лекарствени продукти – общо 38 нови регистрации.

  • получени Разрешения за употреба на 3 нови продукта на компанията за България и 65 нови регистрации за чужбина.

  • броят на подадените промени е 369 за България и 71 за чужбина (общо 440 подадени промени). Получените одобрения на промени са 363 за България и 67 за чужбина (общо 430 получени одобрения на промени).




Jan - Dec 2008

България

Чужбина

Общо




подадени

одобрени

подадени

одобрени

подадени

одобрени

Регистрации

6

3

32

65

38

68

Пререгистрации

25

41

46

51

71

92

Промени

369

363

71

67

440

430


Каталог: DOCS -> docs -> 2008
docs -> Отчет за периода 1 януари 30 септември 2011 година консолидиран междинен отчет за всеобхватния доход 1
docs -> Решение №286/30. 08. 2012 г., Прот. №18 наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на
docs -> Лекция по Икономическа Наука в памет на Алфред Нобел, 9 декември, 1993 г. I
docs -> Наредба №14 за пожарна безопасност на територията на община казанлък I. Общи положения
docs -> Отчет към 31. 03. 2005 г : " Фармахим Холдинг" еад седалище гр. София, ул "Илиенско шосе"
2008 -> Отчет на „софарма ад към 30. 06. 2008 г
docs -> Пожарната безопасност и защита на населението
2008 -> Доклад за дейността на софарма ад за първо тримесечие на 2008г


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница