Доклад за дейността на ус на бсфс през 2011 и 2012 год. Уважаеми дами и господа, Уважаеми колегистраница1/3
Дата23.07.2016
Размер0.55 Mb.
  1   2   3
ОТЧЕТЕН ДОКЛАД

ЗА ДЕЙНОСТТА НА УС на БСФС ПРЕЗ 2011 и 2012 год.

Уважаеми дами и господа,

Уважаеми колеги,

Настоящият отчетен доклад обхваща периода от дейността на БСФС през 2011 и 2012 год., както и за целия мандат на настоящия Управителен съвет на Съюза. Това беше динамичен период, който несъмнено остави дълбоки положителни следи в най-новата история на българския спорт в това число и в дейността на нашия Съюз. Приключи и поредния 4 годишен олимпийски цикъл. Дойде отново време за оценки и изводи за настоящето и бъдещо развитие на българския спорт. За ролята и мястото в националната система на БСФС, на Обединените спортни клубове, Българските спортни федерации и асоциации, които сме обединени в един Съюз.

Успешно приключилите 30-ти Летни Олимпийски игри в Лондон несъмнено бяха едно от най-грандиозните спортни събития, което остави трайни следи в най-новата история на световното и националните олимпийски движения. Мотото на игрите „ Да вдъхновим едно поколение” се превърнаха в мисия на съвременния Олимпизъм, за вдъхновяване и приобщаване на човечеството и особено на младото поколение към ценностите на съвременното общество. Великобритания се справи блестящо с организацията и провеждането на игрите. В условията на световна икономическа криза, домакините на игрите вложиха бюджет от 9,3 милиарда лири, построиха прекрасни спортни обекти, социална и спортна инфраструктура, демонстрираха нови информационни и комуникационни технологии. За пореден път показаха на света своите традиции, история, бит и култура, както и най-добрите си достижения в областта на развлекателната индустрия. Игрите бяха отразени от над 200 телевизии. В тях участваха 205 държави и 10820 спортисти. Над 4 милиарда зрители наблюдаваха изключително оспорвани битки по спортните обекти, нови световни и олимпийски рекорди, прогрес и динамично развитие на всички олимпийски спортове. Спортисти от 85 държави завоюваха медали, като 54 от тях имат спечелен златен медал. Олимпиадата в Лондон показа и друга тенденция. Световният спорт се утвърждава като уникален феномен, поле за световна изява и спортен престиж на държави от всички континенти, поле за развитие на спортната наука и практика, технологиите, превръща се в изключително мощен фактор за икономическо и социално развитие. Очаква се и финансовите приходи от Олимпиадата да бъдат рекордни.

Право за участие в игрите завоюваха 63 български спортисти. Те преминаха през изключително тежки и оспорвани спортни квалификации и достойно завоюваха своето право за участие в игрите. В продължение на много години спортистите, техните треньори и ръководствата на спортните организации, в които членуват се готвеха за участие в олимпиадата, като влагаха безценно време, труд, амбиция и значителни материални и финансови ресурси.

Всеобщо национално признание заслужиха Станка Златева – сребърен медалист – (борба), Тервел Пулев – бронзов медалист (бокс), националния отбор по волейбол- завоювал 4 място и най-доброто си представяне за последните 30 години, състезателите завоювали 5-ти места Детелин Далаклиев, Александър Алексиев и Стойка Петрова – бокс, спортистите по вдигане на тежести Иван Марков и Милка Манева, борецът Радослав Великов. Всеобщо възхищение и одобрение предизвикаха и представянията на Й.Йовчев сп.гимнастика–(7-мо място), Ивет Лалова – лека атлетика(19 и 20 места), ансамбъла ни по художествeна г-ка–(6-то място) и Силвия Митева(8-мо място) Петър Стойчев – плуване(9-то място). При изключителна конкуренция свои най-добри постижения на олимпийските игри реализираха и други български спортисти. Необходимо е да отбележим и успехите на медалистите ни и от параолимпийските игри в Лондон- Стела Енева(Л.атл.) с два сребърни медала в дисциплините хвърляне диск и тласкане на гюле, Радослав Златанов(л.атл.-бронзов медалист в скок на дължина и 6-то място на 100м)., Иванка Колева(л.атл. 8-мо място –тласкане гюле) и Даниела Тодорова- (л.атл.-13м.тл.гюле). Възхищение и национална гордост от тези спортисти предизвикват не само спортните им успехи, но и реализма в оценките за резултатите, чувството им за спортен и граждански дълг и отговорност пред отбора и българската общественост.

Българският съюз за физическа култура и спорт оценява високо труда на спортистите и колегите ни от Българските спортни федерации, Обединените спортни клубове и всички други специалисти включени в подготовката на елитните ни спортисти. Обнадеждава ни и факта, че макар и в тежка икономическа криза българската нация успява да съхрани част от най-добрите ни спортни традиции от близкото минало.

Българският съюз за физическа култура и спорт изразява изключителното си безпокойство и разочарование от цялостното представяне на българската делегация на 30-те летни олимпийски игри. В крайното класиране по брой на спечелените медали България споделя едва 63-68 място, като се нареди в групата страни без особени спортни амбиции и традиции, като Естония, Индонезия, Малайзия, Пуерто Рико, Тайван. Изключителната ни тревога е породена от факта, че резултата от олимпийското представяне на България дава отражение върху цялата национална спортна система на страната ни. Това е „върха” на пирамидата, видимата част на спортната система пред българското общество. В много голяма степен оценките, изводите и управленските решения, които ще се приемат от настоящото и следващите правителства на страната ни засягат всички спортни организации, независимо от тяхното място в националната система.

Изключително тревожно е не само мястото на страната ни в крайното неофициално класиране по медали, а трайната тенденция за постоянен и за съжаление устойчив регрес в олимпийската изява на България.

Още по-тревожен е факта, че това става на фона на постоянно повишаващото се внимание и инвестиции на държавата за спортния сектор през последните години. Необходимо е да оценим и усилията на предишното правителство и лично на премиера г-н Б.Борисов за осигуряването на допълнителен финансов ресурс за олимпийската квалификация на националния ни отбор по волейбол. Без този ресурс олимпийската изява на страната ни би изглеждала още по-трагична.

Изоставането ни от световния спортен елит е очевидно и тенденциите за системен регрес не са преодолени. В сравнение с предишните олимпийски игри в Пекин ( 42 място и 5 медала) в Лондон се реализира отстъпление с още 21 места назад в крайната класация по брой на медалите със спечелени само 2 медала от два спорта. За пръв път през последните две десетилетия не беше спечелен златен олимпийски медал. Необходимо е да се отбележи, че даже страни със скромни възможности и без спортни традиции като Тунис, Доминиканската Република, Тринидат и Тобаго, Узбекистан, Алжир, Бахамски острови, Венецуела, Гренада, Уганда, Монголия, Индия, Тайланд, Египет, Словения и Армения са значително по-напред от нас в крайното комплексно класиране.( по медали) През 1952 г. в летните олимпийски игри в Хелсинки и сега на олимпийските игри в Лондон - 2012 г. (60 години по-късно), България участва в игрите със 63 спортисти.

От професионална гледна точка ние не абсолютизираме горчивия факт, че вече нямаме достатъчно спортове и състезатели за спечелване на златни медали. Малък потенциал има, но той не е в състояние за завоюване на достатъчно медали и призови класирания във финалите на отделните дисциплини. Олимпийските игри в Лондон показаха, че много държави могат да подготвят или да си купят един или няколко супер таланти и чрез тях да имат по-предно място в генералната класация. Действително един супер талантлив спортист от плуването или леката атлетика, като М. Фелпс или Ю.Болд със спечелването на няколко златни медала в индивидуални дисциплини и щафети може да класира страната си на значително по-предно място. Това има своето престижно значение, но не променя с нищо общото състояние на националните спортни системи. За съжаление страната ни не разполага с финансови възможности за покупка на супер таланти. Към настоящия момент нямаме даже и теоретични възможности да си подготвим супер таланти в плуването, леката атлетика или други спортове с много олимпийски дисциплини. Остава единствената възможност да се повиши нивото на няколко стратегически за страната ни спортове и общото ниво на националната система за физическо възпитание и спорт.

Главната причина за катастрофата на българския олимпийски спорт се крие в задълбочаващата се тотална криза в тази професионална сфера и крайно недостатъчния брой на ефективни спортни организации. В разрушената национална спортна система, бавната реакция да се открият тенденциите в развитието на световния спорт, да се приложат професионални, навременни и ефективни управленски решения съответстващи на прогреса в спорта и на обективните потребности на спортните организации.

Българският съюз за физическа култура и спорт през последните 21 години няма пряко участие в системата за олимпийска подготовка и високото спортно майсторство. Нямаме намерение и не правим оценки на спортните организации и държавните органи, имащи пряко или косвено отношение по този въпрос. Но като обществена спортна организация, в която членуват Обединени спортни клубове, Спортни федерации по олимпийските и неолимпийски спортове сме длъжни да заявим следното:

Напълно споделяме безпокойството на ръководството на Министерството за физическото възпитание и спорта за недостатъчната ефективност на националната спортна система на България. Напълно споделяме тревогата на Обединените спортни клубове и Българските спортни федерации за цялостното състояние на стратегическите за страната ни олимпийски и неолимпийски спортове. Изразяваме пълно съгласие и одобрение с изводите и препоръките на спортната и научна общественост на страната ни изразена в средствата за масова информация и по специално на ръководствата и старши треньорите на националните отбори, на проф. Цв.Желязков, ст.н.с Хр. Меранзов, на научни кадри от НСА”Васил Левски” и професионалните изводи на журналисти от спортните редакции, спортни специалисти и обществени деятели.

Като допълнение към тях, считаме като наш професионален и обществен дълг да заявим, че на националната спортна система на България в настоящия момент е необходимо следното;


В основата на глобалната криза на българския спорт стои погрешния модел за преустройство заложен преди 21 години и постоянно съпътстващата го системна криза на управление. Този модел не съответства на обществените потребности, на професионалните интереси на спортните организации и на ресурсните възможности, заделяни от гражданите и държавата за развитие на този социален сектор. Смяната на политическите ръководства на държавния спортен орган не доведе до стратегически положителни промени в цялостното състояние на системата. Изминалият 21 год. период е предостатъчен за генерални изводи и предприемане на решителни реформи. Необходимо е държавата и спортните организации да направят;


  • Цялостна ревизия на модела по който се развиват физическото възпитание и спорта в България през последните 21 години. Актуализиране на Националната стратегия в тази област, в съответствие с резултатите и изводите от представянето на българските спортисти на 30-те летни Олимпийски игри в Лондон.

  • Спешни организационни, структурни и законодателни промени за възстановяване целостта и особено на ефективното функциониране на националната система за физическо възпитание и спорт в съответствие с новата Национална стратегия, новата европейска спортна политика и водещи практики в най-развитите в спортно отношение страни.

  • Качествено ново равнище на ресурсното осигуряване на училищния и детско-юношеския спорт, концентрация на олимпийската подготовка съответстваща на целите и приоритетите, които си поставяме за следващите зимни и летни Олимпийски игри в Сочи-2014 г. и в Рио де Жанейро през 2016г.

  • Установяване на нов тип взаимоотношения на сътрудничество и единодействие между държавните и общински органи на всички нива и обществените спортни организации. Възстановяване на професионалния подход в управлението на националната система за физическо възпитание и спорт. Ускореното възраждане на единната национална обществена спортна организация няма алтернатива. Такава е структурата на спорта в цяла Европа и в най-развитите в социално и спортно отношение държави в света.Това е новият и модерен път за управление на сложни социални системи като физическото възпитание и спорта.

Дейността на БСФС през последните две години, а така също и през целия 4-год. олимпийски цикъл премина в съответствие с приетата програма през 2009 год. За съжаление не получихме финансова подкрепа от държавните спортни органи. Цялостната дейност на Съюза се провеждаше само на основата на собствени кадрови, финансови и организационни ресурси. Тази възможност беше предвидена в двете алтернативи за дейността на Съюза, които обявихме преди 4 години. Българският съюз за физическа култура и спорт насочи усилията и крайно ограничените си ресурси за дейност главно в сферата на детско-юношеския спорт, спорта в свободното време и пълно възстановяване на авторитета ни в общоевропейското обществено спортно движение.

Каква дейност беше извършена?  1. Спортен календар, финансова и материална подкрепа на членове на БСФС.

Важна задача на УС на БСФС през последните две години беше да се осигури финансова и материална подкрепа на членове на съюза, които не разполагат или имат ограничен финансов ресурс за дейност или материални активи за самостоятелна стопанска дейност. От друга страна приоритет имаха и комплексни спортни прояви на общини с позитивно и активно отношение към детско-юношеския и масовия спорт. В таблици №1 и №2 са отразени данните за оказана материална и финансова подкрепа на спортни организации, членове на БСФС


Таблица-1

МАТЕРИАЛНА И ФИНАНСОВА ПОМОЩ НА ЧЛЕНОВЕ НА БСФС ЗА 2011 год.
ОРГАНИЗАЦИЯ ПАРТНЬОР, БСФ И ДР.

ВИД СЪСТЕЗАНИЕ, СПОРТ

МЕСЕЦ

МЯСТО

Възрастова група

Участни

ци


МАТЕРИАЛНА ПОМОЩ

ФИНАНСОВА ПОМОЩ /лева/

спортни фланелки

/брой/


спортни шапки /брой/

стойност /лева/

1

ОСК”Левски”-СФ.

Масов крос

февруари

София

учащи

350
 
1500лв. 

2

СККС”Божурище”

Тодоров ден

март

Божурище

всички

50

30
150лв.

.

3

СК”Рилски атлет”

Пролетен крос

април

Самоков

учащи

250

150
750лв.

 

4

СК”Шампион” л.атл.София

Пл.бягане

април

София

юноши девойки

200

50
259лв. 

 

5

СК”Шампион” л.атл.София

Пл.бягане

юни

Боровец

мъже жени

120

100
500лв.

 

6

БАСС

Държавни игри

юли

Ихтиман

юноши девойки

1100
 
1500лв. 

7

БФ”Лека атлетика”

маратон

юни

Каварна

мъже жени

80


1500лв. 

8

ОРСК-Пазарджик

14-та раб.спартакиада

целогодишно

Пазарджик

Работни

ци служещи1100


1500лв. 

9

СБГД”Юнак”

Нац.събор

юли

Шабла

учащи

150

150

 

750лв. 

2000лв. 

10

БФ”Бадминтон”

Европ.купа

октомври

София

Мъже жени

50

20

 

160лв.

 

11

БФ”Биатлон”

Европ.купа

ноемв

ри


Банско

Мъже жени

200

 

 

 

1956лв.

12

СК”Лека атл.”Правец

Новогод.крос

декемв

ри


Правец

Вс.възрасти

180 

150 

 

450лв. 13

СК”Шампион” л.атл.София

Коледен крос

декемв

ри


София

Мъже жени юноши девойки

80

100 

 

500лв. 14

БФ”Гимнастика”

Участие в межд.турнир

декемв

ри 


Сърбия 

Юноши девойки

 

 

 

 

1956лв.

15

БФ”Лека атлетика”

Юбилей на змс Й.Донкова

 

 

 

1500лв.

16

БФ”Ветерани”

Закл.тържеств

декемв

ри


София

ветерани

160

50 

 

250лв. ОБЩО:

4070

800

0

3760лв.

13412лв.

Таблица-2

МАТЕРИАЛНА И ФИНАНСОВА ПОМОЩ НА ЧЛЕНОВЕ НА БСФС ЗА 2012год.
ОРГАНИЗАЦИЯ ПАРТНЬОР, БСФ И ДР.

ВИД СЪСТЕЗАНИЕ, СПОРТ

МЕСЕЦ

МЯСТО

Възрастова група

УЧАСТНИЦИ

МАТЕРИАЛНА ПОМОЩ

ФИНАНСОВА ПОМОЩ /лева/

спортни фланелки

/брой/


спортни шапки /брой/

стойност /лева/

1

ОСК”Левски” СФ.

Юбилей зт.Г.Младенов
София


 
1000лв. 

2

ОСК”Левски” Сф.

Масов крос

февруари

София

учащи

400


1500лв.

3

СККС”Божурище”

Тодоров ден

март

Божури

ще


Вс.възр.

60

60
300лв.

 

4

СБГД”Юнак”

Нац.събор

май

Сл.бряг

учащи

100

50
250лв. 

2500лв. 

5

ОСК”Левски”Сф.

Помощ за Босилеград

август

Босилеград

деца

1500лв. 

6

СК”Маратон” Сф.

Масов крос

август

Витоша

Мъже жени юноши девойки

140

100

 

500лв.

 

7

СК”Шампион” Сф.

Пл.бягане

август

Шипка

Мъже жени юноши девойки

100

50
250лв.

 

8

БАСС

Държавно п-во

юли

Ихтиман

Юноши девойки

600


2000лв. 

9

БФ”Лека атлетика”

Св.п-во полу-маратон

септемв

ри


Каварна

Мъже жени 

 

5000лв. 

10

ОРСК-Пазарджик

15-та раб.спарт.

целогод.

Пазард

жик


Роботн. и служа

щи


1000
 
1500лв. 

11

СК”Рилски спортист”-Самоков

Масов крос

октомври

Самоков

учащи

100

50 

 

250лв. 12

Стол.клуб на сп.деятел и БСФС

Футб.т-р деца

септемв

ри


София

деца

80 

 

 

 

2300лв.

13

БФ”Лека атлетика”

Евр.зимни хвърляния
София

Мъже жени
 

 

 

1500лв.

14

ОСК”Левски” СФ.

Помощ змс Й.Донкова

 септемв

ри


София 
 

 

 

 

2000лв.

15

Списание „Спорт и наука”
 

 

 

1000лв.
ОБЩО:

2580

250

0

1550лв.

21800лв.

От данните в таблиците могат да се направят следните изводи;
  1. В спортните прояви подпомогнати и от БСФС са взели участие над 6650 деца, юноши и девойки за 2011 и 2012 год.

  2. Като централни спортни прояви подпомагани ежегодно от БСФС се утвърдиха – ежегодните целогодишно провеждани работнически спартакиади на „Общинския работнически спортен клуб” – Пазарджик, Държавните първенства на Българска Асоциация за селски спорт, Националните олимпийски събори на Съюза на гимнастическите дружества „Юнак”, традиционните масови спортни празници в някои общини.

  3. Финансово подпомагане получиха и Българските спортни федерации по лека атлетика, биатлон, спортна гимнастика, скокове на батут, ветерани спортисти, модерен петобой, йога. Чрез комплексните спортни състезания за целия 4годишен период, БСФС е оказал финансово съдействие за спортен календар по 16 вида спорт.(лека атлетика, шахмат, тенис на маса, мод.петобой, планинско бягане, футбол, борба, волейбол, баскетбол, хандбал, тенис, йога, плуване, ветроходни спортове, ръгби, конен спорт). За пръв път финансова помощ предназначена за спорт беше оказана и за български деца от Босилеград. През м.септември 2012 год. БСФС проведе детски турнир по футбол за деца от столичните клубове в памет на г-н Иван Славков. Значителна възможност за участие в проектно финансиране беше предоставена на СБГД”Юнак” (заем от 25 хл.евро).

  4. Обект на подпомагане са основно членове на БСФС – Български спортни федерации, спортни клубове по вид спорт и Обединени спортни клубове. Във възрастов аспект са обхванати главно подрастващи спортисти, както и системно занимаващи се с двигателна активност и спорт работници и служители в стопански предприятия и ветерани спортисти.

  5. Съобразно своите възможности, БСФС подпомага дейности насочени към реализация на социалните и интегративните функции на спорта.

Изказваме нашата благодарност за съвместна дейност към ръководствата на Българска асоциация за селски спорт, Съюза на българските гимнастически дружества ”Юнак”, „Общински работнически спортен клуб”-Пазарджик, Българските спортни федерации членове на БСФС, Обединените спортни клубове „Левски”, „Славия”, „Левски –Драгалевци”, „Локомотив”-София, „Академик”-София, „Спартак” и „Черно море” от Варна. На спортните ръководства на самостоятелни спортни клубове и кметове на общини Пазарджик, Дупница, Самоков, Банско, Разград, Ихтиман, Момин проход, Костенец и др.  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница