Доклад за оценка на политиката за развитие на зелена градска икономика на община Стокхолм, ШвецияДата17.09.2016
Размер36.69 Kb.
ТипДоклад
София – Град на бъдещето”

Набор от добри практики

Название: Доклад за оценка на политиката за развитие на зелена градска икономика на община Стокхолм, Швеция

Изглед:Описание: Green Economy Leader Report помага на Стокхолм да направи преглед на развитието на зелената икономика на неговата територия, и да оцени главните предизвикателства и възможности за тяхното стимулиране. Докладът е разделен на три части: структура за оценка на общините, играещи водеща роля в развитието на зелената икономика, движещи сили на зелената икономика и зелени програми.

Докладът посочва, че Стокхолм е предприел ранни действия да изгради силна зелена икономика. Главните фактори, стимулирали този процес, са нарастването на населението и изграждане на градската метро система; замърсяването и повишаване на познанията за околната среда; петролната криза от 1970 г. и разширяване на използването на отопление; Конференцията в Рио де Жанейро през 1992 г. и кандидатстването на Стокхолм за домакин на Олимпийските игри. Анализ на емпиричните данни в доклада показва как Стокхолм печели от нисковъглеродните енергийни системи, сравнително компактния градски център с добър публичен транспорт, и водена от иновациите икономика за развитие на умни градски решения и експортни пазари за бъдещето. Докладът посочва и съществуващите предизвикателства пред Стокхолм.Методология

  • Кабинетно проучване на документи, осъществяващи политики, и академична литература;

  • Интервюта с градските управници и бизнеси;

  • Анализ на статистически данни, географско нанасяне на карти и пространствен анализ на Стокхолм;

  • Преглед на Световно проучване LSE Cities относно градските зелени икономики.

Резултати

  • Оценка на лидерите в зелената икономика, основана на осем движещи сили на икономиката: градската система, иновации, инвестиции, умения и заетост, предприятия (включително честна конкуренция), енергийна и ресурсна ефективност, намаляване на освобождаването на въглерод, екологично качество

  • Инструменти на политиката (например преценка, планиране и регулации, публични инвестиции и субсидии, обществени поръчки) са необходими за въздействие върху зеления растеж и прехода към градските зелени икономики. В някои случаи, обаче, целенасочената информация за консуматорите може да има по-ефективен и по-политически приемлив краен резултат.

  • Високото благосъстояние на Стокхолм, производителността и екологичната характеристика са движени от силна комбинация от осемте градски зелени двигателя.

  • Стокхолм има добре структурирана стратегия за преход към ниски емисии на въглерод, ресурсно ефективна икономика, подкрепена от широк набор от инструменти на политическо ниво (например Визия 2030, Екологична програма на Стокхолм, Климатичен план за действие)

  • Стокхолм има добре структурирана стратегия за екологични инициативи и реализиране на ниски емисии на въглерод, подкрепени от широк кръг инструменти на политическо ниво (например План за регионално развитие и Градски план на Стокхолм)

  • Стокхолм стимулира иновациите чрез развитие на новоизградени еко зони (e.g., Hammarby Sjöstad и Кралското морско пристанище). Основните бизнес инициативи, подкрепени от Шведското правителство, осигуряват по-голямата част от публичното финансиране за зелени инициативи. Не на последно място ICT клъстърът в Стокхолм е международно признат.

Какво? Доклад за оценка на предприетите ранни политики, които водят до извеждането на Стокхолм до настоящата лидерска позиция по отношение на зелената икономика и да направи преглед на главните предизвикателства и възможностите за дългосрочни стратегически възможности за града да запази своята лидерска позиция в бъдеще.

Къде? Стокхолм, Швеция

Категория? Планиране

Кога? Януари 2014 г.

Инициатива на? Град Стокхолм и London School of Economics and Political Science; Local governments for sustainability (ICLEI); Global Green Growth Institute (GGGI).

Положително/отрицателно въздействие върху целевите групи?

Положителни: Докладът оценява, подпомага и насочва развитието на община Стокхолм не само като териториално-селищна единица, а и като специализирана икономическа зона с ориентация към развитието на зелената местна икономика, което индиректно подкрепя всички местни общности както в икономически, така и в социален и в екологичен план (по-високото ниво на местни стопански дейности стимулира повишаването на доходите и заетостта, като намалява риска от бедност, а опазването на местната биосфера е по-ефектовно във всички случаи, когато е придружено от икономически рентабилни дейности).
Отрицателни: Не са установени.

Участващи организации: London School of Economics and Political Science

Допълнителна информация: http://lsecities.net/publications/reports/going-green-how-cities-are-leading-the-next-economy/

http://lsecities.net/research/completed-research/

Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница