Докладна записка от Георги Дракалиев, Димитър Людиев и Тодор Колев общински съветнициДата08.05.2018
Размер25.24 Kb.
ТипДоклад
До Общински съвет - Бургас

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

от

Георги Дракалиев, Димитър Людиев и Тодор Колев –общински съветници

Относно: Изграждане на монумент, увековечаващ средновековното минало на БургасУважаеми колеги,

От най-древни времена на територията на Бургаският залив са съществували селища и са се разигравали събития, сведения за които са достигнали до нас през годините. В наши дни останките от крепостни стени, църкви и сгради в Созопол, Черноморец, Дебелт, Русокастро, Поморие, Несебър привличат посетители и туристи, интересуващи се от древното минало на земите ни. В историята на град Бургас, неговите квартали и съставните селища на общината, макар и не толкова богата на антични и средновековни събития, все пак не липсват такива, намерили отражение в творбите на средновековни автори и хронисти. Освен известните в древността бани при укрепеният Акве Калиде, в южните части на днешната бургаска община са се намирали и средновековните крепости Скафида и Порос. Първата е била разположена до днешното с. Димчево, на южният бряг на река Скафида, която се влива в морето в местността „Пода”. Тази река е била наричана по-късно Акриянско езеро, а днес - Мандренско езеро. След построяването на дигата през 20-ти в. и вдигане нивото на езерото, руините на крепостта, описани от братята Шкорпил, остават под нивото на водата. Втората крепост - Порос се е намирала малко след оттока на езерото в морето и нейните останки вече са извадени на бял свят, чрез разкопките, извършвани от РИМ – Бургас.

Именно там, на брега на р.Скафида, през 1304 г. се е разиграло едно от сраженията на войната, водена от българският цар Тодор Светослав срещу Източната Римска империя, с цел овладяване на Тракия и Южното Черноморие. Армията, изпратена насреща му откъм Виза, е била водена лично от императорът Михаил IX Палеолог. Битката е завършила с победа на българите, а от хрониката на писателя Георги Пахимер(1242 г. – 1310 г.) научаваме, че когато войските на императора „преминаваха така безредно през реката Скафида, сполетя ги нещастие – мостът се срути и така реката и мечът си разделиха нещастниците, като настъпи необикновено избиване.” (ГИБИ, т. Х, стр.205)


Това сражение е и единствената засвидетелствувана средновековна битка на територията на нашата община, при това на границата на самото землище на днешния град Бургас. Нейното увековечаване би допринесло за подчертаване на древното ни минало, а чрез умела реклама бихме могли да привличаме, не само български, но и чужди, туристи и посетители.

Мотивирани от горното, предлагаме на Общински съвет - Бургас, на основание на чл.4 от Правилника за реда за подаване на предложения и вземане на решения от Общински съвет за изграждане на паметници, монументи, паметни плочи и други на територията на Община Бургас, да вземе следното решение:


  1. Дава съгласие за изграждане на монумент в средновековен стил, увековечаващ победата на българската армия в битката при река Скафида през 1304 г.;

  2. Възлага на общинската администрация да проведе обществено обсъждане, на което да бъдат разгледани предложения за точното местоположение, вид, размер и форма на монумента, както и служебно да изпълни процедурите и условията, предвидени в чл.5, чл.6, чл.7 и др. от Правилника за реда за подаване на предложения и вземане на решения от Общински съвет за изграждане на паметници, монументи, паметни плочи и други на територията на Община Бургас;

  3. Средствата, необходими за проектиране и изграждане на монумента да бъдат предвидени в бюджета на Община Бургас за 2017 г.

С уважение:

Димитър Людиев

Георги Дракалиев07.06.2016г. Тодор Колев

гр.Бургас
Каталог: sites -> default -> files -> upload
upload -> Н а р е д б а от 27 март 2003 год
upload -> Първи общи положения ч
upload -> Промоция ранно записване от eur 479/круиз
upload -> Решение за учредяване на Подготвителен комитет за провеждане на Дипломатическа конференция за ревизия
upload -> Докладна записка от евгений николов мосинов общински съветник от групата на бсп
upload -> Термокерамично покритие SuperShield Interior Характеристики и технология за полагане на вътрешно термокерамично покритие
upload -> Práva žáků/ Права на учениците Všechny děti mají v ČR právo na vzdělání


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница