Допълнения към плана за „бай ганьо” подзаглавие:”Невероятните разкази за един съвременен българин”Дата19.01.2018
Размер40.69 Kb.
ДОПЪЛНЕНИЯ КЪМ ПЛАНА ЗА „БАЙ ГАНЬО”
1.ПОДЗАГЛАВИЕ:”Невероятните разкази за един съвременен българин”

2.”РАЖДАНЕ” НА ИДЕЯТА – посещението на Алеко в Америка и на Чикагското изложение, където се среща с български търговци;видяното, преживяното писателят отразява в пътеписа „До Чикаго и назад”

3.ПРОТОТИПИ НА ГЕРОЯ:

а/Ганьо Сомов – търговец на гюлово масло; среща го в българския павилион на Чикагското изложение

б/ГаньоЧолаков – адвокат, осъдил своя благодетел

в/други българи

4.ОСНОВНИ ПРОБЛЕМИ, МОТИВИ:

а/за пътя и пътуването

ТРЪГВА ОТ: ПЪТУВА КЪМ:

България, Балканите, Ориента, отличаващи се с икономическа, политическа и културна изостаналост

Европа, която се свързва с развитие на науката, културата, изкуството; с нови, цивилизовани обществени отношения и държавно устройство

СВОЕТО, РОДНО, ПОЗНАТО, СИГУРНО ПРОСТРАНСТВО

ЧУЖДОТО, НЕПОЗНАТОТО, ПЛАШЕЩОТО

България

Австрия/Виена/, Чехия/Прага/, Германия/Дрезден/, Русия/Петербург/…

ИЗВОД:По време на пътуването човек се обогатява със знания и емоции чрез досега с чужди истории, традиции, бит, паметници, културни завоевания.Алековият герой не възприема нищо от чуждото, напротив, принизява постиженията чрез пренебрежението си, пълна незаинтересованост и отрицание.

б/за духовната слепота – героят остава глух, сляп за красивото, стойностното в живота на европейците.Не се променя вътрешно, т.е. връща се същият ПРОСТАК, ЦИНИК, ИЗПОЛЗВАЧ, МАТЕРИАЛИСТ.Не се пробуждат възхищение, преклонение, благодарност, толерантност, добронамереност, обич в душата му.

в/за травестирането – белгийската мантия е алегория на външната промяна на Б.Г.Глаголите „помогнахме”, „да смъкне” показват усилия за скъсването със старото, за срастването на героя с миналото.От друга страна, обаче, прозира стремежът към уподобяване на европейците и маскиране на грубата недодяланост.

г/за разноезичието – Б.Г. не желае да общува с чужденците - не проявява усилие да изучи езика им, да вникне в техните мисли, чувства , да разбере стремежите им; не иска да се „срещне” и комуникира с културни и исторически паметници;

ИЗВОД: ЛИЧИ ПЪЛНО РАЗМИНАВАНЕ МЕЖДУ НЕГО И ОКОЛНИТЕ; ВРЪЗКИТЕ СА САМО НА НИВО ТЪРГОВИЯ, ПАРИ, ЛИЧНА ИЗГОДА. ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ЧУЖДЕНЦИТЕ Е ВУЛГАРНО, ЦИНИЧНО, БЕЗПАРДОННО-ПРОЗИРА ПОДИГРАВКАТА, СНИЗХОЖДЕНИЕТО.ОПИТВА СЕ ДА НАЛОЖИ СВОИТЕ ВКУСОВЕ, ПРИВИЧКИ, ОЦЕНКИ В ПРОСТРАНСТВОТО, КОЕТО ГО Е ПРИЮТИЛО, ОТВОРИЛО ВРАТИТЕ СИ ЗА НЕГО, ДА ГО ПОБЪЛГАРИ, ДА ГО НАПРАВИ „СВОЕ”…, ТЪЙ КАТО СЕ ЧУВСТВА НЕ НА МЯСТО, НЕКОМФОРТНО.
5.МНОГОПЛАСТОВОСТ НА ОБРАЗА

НАЦИОНАЛНО

СОЦИАЛНО

А.Облекло:недотам бяла риза, калпак, червен пояс, ямурлук….

дисаги; чушки, кашкавал; мускали с розово масло -НЕПРОБИВАЕМИТЕ „РИЦАРСКИ ДОСПЕХИ”НА ГЕРОЯ

А.Байганьовци могат да бъдат не само българи, а представители и на други народи, ако има подходящи за тяхното появяване условия.Ганьо се „ражда” там, където има рязък преход от една към друга епоха.След Руско-турската война се слага край на феодализма и България тръгва по пътя на капитализма.Появява се нова класа-БУРЖОАЗНАТА.В „МЪТНИТЕ ВОДИ” НА ПРЕХОДА има хора, които се опитват да се възползват от липсата на правила, норми, яснота и задоволяват без оглед на средствата своите лични амбиции за пари, власт, влияние и пр.

Б.Качества:ИЗРОДЕНИ, ДЕФОРМИРАНИ ТРАДИЦИОННИ НАЦИОНАЛНИ ДОБРОДЕТЕЛИ:

-спестовност – стиснатост, скъперничество;

-честност – безчестност, лъжа, кражба, изнудване..;

-трудолюбиелесно печелене на пари, „да удариш кьоравото”, „да обереш келепира”;

-фамилиарност – просташка безцеремонност, неуважение към околните, натрапничество;

-трезвомислие, прагматизъм – материализъм, търгашество;

-недоверчивост – подозрителност, мнителност към околните;

-родолюбие – „стока”, с която се търгува, прикритие за материализма, келепирджилъка.

Б.Б.Г. е представител на буржоазната класа, чиято цел е бързо забогатяване, натрупване на капитал, който ще даде възможност за влизане в управлението, политиката.Тези хора са активни, напористи.

В.Алеко признава в края на книгата, че в хората от тази класа има голям и физически, и духовен потенциал и изразява надеждата си той да бъде „впрегнат „ в общополезни дела, в благородни начинания.

Г.Б.Г. е жизнелюбец, той е адаптивен, умее да се приспособява според времето и обстановката, а това е изключително важно качество.Героят на Алеко е възприемчив,схваща бързо новите тенденции, макар това да не се отнася за духовното, нравственото.

ИЗВОД:АКО ВЪВ ВРЕМЕТО НА 5-ВЕКОВНОТО РОБСТВО КАЧЕСТВАТА ОТ ПЪРВАТА КОЛОНКА СА СПАСИЛИ , СЪХРАНИЛИ СА БЪЛГАРИТЕ КАТО ДУШЕВНОСТ И НАРОД, ТО В ЕПОХАТА СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ТЕ СЕ„ПРЕВРЪЩАТ В СТОЙНОСТИ С ОБРАТЕН ЗНАК, В НЕДОСТАТЪЦИ, В ОТВРАТИТЕЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ГЕРОИТЕ, РОДЕНИ ОТ „МРЪСНАТА ПЯНА” НА ОБЩЕСТВОТО И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА.
6. АЛЕКО И СПЪТНИЦИТЕ НА БАЙ ГАНЬО- морални антиподи, „опакото” на Б.Г.; почти навсякъде в първата част на книгата Б.Г. е съпровождан от сънародник-млад, умен, образован, възпитан човек, приел най-доброто от европейската култура.

-именно те разказват различните случки; авторът им дава думата и така постига убедителност и по-интересно поднасяне на информацията за гл. герой;

-те са приятели на Алеко, всички са членове на една компания, наречена „Весела България”, която ,водена от любезнателност , обикаля Европа и стига чак до Америка.

а/Бай Ганьо и разказвачите спътници:

- героят е чужденец и сред своите, „дивак сред съотечествениците си”

-спътниците изпитват срам, неудобство от поведението на сънародника си;

-опитват се да изкупят греховете му

-да го оправдаят със средата, в която се е родил и „грубите възпитатели”

-имат надежда /ТОВА Е ЗАЯВЕНО В КРАЯ НА ПЪРВАТА ЧАСТ/, че героят ще вникне по-дълбоко в европейското, ще се промени, цивилизова…


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница