Държавни институции и международни експерти дискутираха възможностите за адаптиране на българското законодателство в подкрепа на малките производители на храни в БългарияДата25.06.2017
Размер42.7 Kb.


Съобщение за медиите

Държавни институции и международни експерти дискутираха възможностите за адаптиране на българското законодателство в подкрепа на малките производители на храни в България
Дискусията е част от кампанията на Коалиция „Чиста храна, честен поминък” за адаптиране на законодателство, позволяващо на фермерите в България директна продажба на тяхната продукция
София, 24 юни 2009 г. – Български и международни експерти и представители на държавни институции обмениха опит и дискутираха на кръгла маса възможностите за регламентиране на производството, преработката и продажбите на хранителни продукти, произведени в малки ферми в България. Дискусията беше организирана от коалиция „Чиста храна, честен поминък”, която работи за създаването на законова норма, позволяваща на малките фермери в България директно да продават своята продукция. В България поминъкът на над 120 000 фермери е зависим от приемането на подобна наредба.

ЕС не поставя ограничения за дребните производители и препоръчва институциите да бъдат гъвкави по отношение на стандартите, свързани с оборудването и мерките за контрол, като в същото време не се прави компромис с хигиенните норми. България е единствената страна-членка на ЕС, която не е адаптирала своето законодателство спрямо възможностите на малките производители.

В рамките на кръглата маса бяха представени италианската и румънската наредби за регламентиране на производството, преработката и продажбите на продукти, произведени от малки производители. Италианският законодателен и практически опит за подкрепа на директните продажби от фермерите беше представен от г-жа Лилия Смелкова, координатор на италианската неправителствена еко-гастрономическа организация Slow Food, която работи за запазването на местните кулинарни традиции и автентичния произход и производство на местни традиционни храни. Тя коментира, че ”министерството на земеделието в Италия осъзнава нуждата от подкрепа на малките производители и с въвеждането на адаптирано към тях законодателство то подкрепя фермерите в използването на автентични похвати в производството на местни и традиционни хранителни продукти.

От своя страна Юлия Григорова от WWF Дунавско-Карпатска програма България посочи за пример Румъния, която е адаптирала своето законодателство в подкрепа на малките производители още преди две години. В момента благодарение на регламента, регулиращ дейността на фермерите, в Румъния има дефиниция за малки фермери, малки количества продукция, както и спецификация на първични и вторични продукти. Според Юлия Григорова много румънски фермери вече са се възползвали от наредбата и благодарение на нея имат право да произвеждат характерни местни деликатеси. По думите й сега в Румъния “фермерът може да произвежда сирене и вкъщи, стига домът му да отговаря на хигиенните норми и санитарните изисквания.Д-р Ангел Ангелов, представител на Българския ветеринарен съюз, заяви, че организацията ”категорично подкрепя усилията на коалиция „Чиста храна – честен поминък” за разрешаване на преработка във фермата и директни продажби. Такава наредба би помогнала на много малки производители да инвестират в стопанствата си и да се развиват” , добави д-р Ангелов.

Според представители от Министерство на земеделието и храните, вече има задвижена процедурата по създаване на работна група, която да изготви проект на наредба, регламентираща производството, преработката и директната продажба на продукция, произведена в малки ферми. Месец по-рано вицепремиерът на България г-жа Меглена Плугчиева също се застъпи за фермерите, като заяви, че „българското правителство е в дълг към малките земеделски производители и фактът, че няма закон, който да подпомага тяхната дейност, възпрепятства усвояването на значителна част от средствата, предвидени по Програмата за развитие на селските региони на България.”

Правните норми, свързани с преработката на храни във фермите и техните директни продажби, са ангажимент на всяка една страна-членка, като във всички страни от Европейския съюз националното законодателство регламентира преработването на малки количества продукция във фермите и тяхната продажба на крайни клиенти, ресторанти и магазини. Уреждането на нормативната база в тази област ще повиши капацитета на страната ни за усвояване на европейските фондове, предвидени за селското стопанство, и ще даде възможност за разнообразяване както на продукцията от фермите, така и на неземеделските дейности в селските райони. Българското законодателство, адаптирано спрямо европейските изисквания, би позволило на малките фермери в България да достигнат до потребителите директно, а на потребителите – да избират качествени и вкусни продукти с регламентиран произход, които не замърсяват околната среда и осигуряват достойно заплащане на фермерския труд.


***

Коалиция „Чиста храна, честен поминък”

Коалиция „Чиста храна, честен поминък” представлява сдружение на неправителствени организации, които имат общата цел да инициират законодателни стимули в подкрепа на малките фермери. Коалицията призовава държавата да изпълни европейските изисквания и да даде равен шанс на всички фермери да преработват и законно да продават своята продукция. Коалицията настоява спешно да се разработи и приеме наредба за преработка и директни продажби на храни, произведени в малки ферми, съобразно хигиенните норми. В коалицията участват водещи неправителствени организации в областта на потребителската защита и опазването на природата, сред които Българска национална асоциация на потребителите (БНАП), WWF Дунавско-Карпатска програма България, Фондация за биологично земеделие Биоселена, Българско дружество за защита на птиците, Движение Slow food в България, Сдружение „Биопродукт БГ”, Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България, Асоциация на овцевъдите от Западен Балкан, Асоциация за развъждане на Българско Родопско говедо и Джерсей и др. Партньор на коалицията е агенция Публисис Кънсалтънтс | МАРК, специализирана във връзки с обществеността.
Петя Венкова

Publicis Consultants | MARC

Telephone: + 359 2 434 07 84

GSM: +359 896 786 751

Email: p.venkova@publicis-consultants.bg


Йоланда Емирян

Publicis Consultants | MARC

Telephone: + 359 2 434 07 85

GSM: +359 896 786 794Email: y.emiryan@publicis-consultants.bg


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница