Ес инвестира още 18 милиона eur в свръхвисокоскоростния мобилен интернет на бъдещетоДата06.05.2017
Размер68.46 Kb.


IP/09/1238

Брюксел, 18 август 2009 г.ЕС инвестира още 18 милиона EUR в свръхвисокоскоростния мобилен интернет на бъдещето

От 1 януари 2010 г. ЕС ще инвестира 18 милиона EUR в изследвания, въз основа на които ще се разработят мобилни мрежи от следващото, т.е. 4-то поколение. Европейската комисия току-що реши да започне финансирането на научни изследвания в областта на технология Long Term Evolution (LTE) Advanced, която ще предлага до сто пъти по-високи скорости на мобилния интернет от настоящите мрежи от 3-то поколение. В бранша LTE е приоритетната технология за следващото поколение мобилни мрежи, не на последно място и благодарение на същественото финансиране на научните изследвания от страна на ЕС от 2004 г. насам. Още преди 25 години Европа превърна стандарта GSM в опората на съвременната мобилна телефония. На базата на съвместните изследвания в Европа и на силата на единния пазар на ЕС стандартът GSM днес се ползва от 80 % от мобилните мрежи в света. LTE обещава да бъде подобен успех, тъй като финансираните от ЕС изследвания продължават да създават най-модерни технологии за ежедневния живот на европейците.

С технологиите LTE изследователският ноу-хау на Европа ще продължава да бъде в основата на развитието на мобилни услуги и устройства по целия свят, както е било през миналите десетилетия със стандарта GSM“, каза Вивиан Рединг, комисар на ЕС по информационното общество и медиите. „Технологиите LTE ще превърнат мобилните телефони в мощни мобилни компютри. Милиони нови потребители ще имат свръхвисокоскоростен достъп до интернет чрез преносимите си устройства, независимо от мястото, на което се намират. Това ще отвори огромни възможности и висок потенциал на растеж на цифровата икономика.“

Технологията Long Term Evolution (LTE) е най-новата безжична технология, която предоставя скорости на мобилния интернет до 100 мегабита в секунда, десет пъти повече от мобилните мрежи на 3-то поколение. В Европа тази технология в момента се изпитва от мобилни оператори във Финландия, Германия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединеното кралство; като в Швеция и Норвегия се очаква да се появи на пазара през първата половина на 2010 г. Между 2004 г. и 2007 г. ЕС подкрепи научните изследвания за оптимизацията и стандартизацията на LTE (проектите WINNER I и II, осъществени от консорциум от 41 водещи европейски дружества и университети) с 25 милиона EUR. Това доведе до разработването на първата концепция за мрежова инфраструктура на базата на LTE.

През изминалия месец Европейската комисия взе решение да започне да инвестира още 18 милиона EUR в изследванията за по-усъвършенствана версия на LTE — LTE Advanced. През септември Комисията ще започне преговори с проектния консорциум за детайли, включително за елитния проект ARTIST4G, който се основава на постиженията на проектите WINNER и обединява предприятия от бранша, както и изследователи от Финландия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Испания, Швеция и Обединеното кралство. Очаква се новите проекти да започнат през януари 2010 г.

Европейската комисия вижда мощен потенциал във внедряването на технологиите LTE и LTE Advanced:


  • -LTE ще увеличи мощностите на операторите на мрежи, като им дава възможност да предоставят по-бързи широколентови мобилни услуги на повече потребители на по-ниски цени и с това да революционизират европейския пазар на мобилните далекосъобщения.

  • -LTE Advanced ще ускори достъпа до широколентовите мобилни услуги до 1 гигабит (хиляда мегабита) в секунда, което ще позволи на потребителите да се възползват максимално от претенциозни онлайн услуги като например висококачествена телевизия или видео по поръчка.

  • -LTE използва по-ефективно радиочестотния спектър, като създава възможност мобилните мрежи да се възползват от „цифровия дивидент“ и да използват честотите, които се освобождават при преминаване от аналоговата към цифровата телевизия (IP/09/1112). Сигналите ще стигат по-далече отколкото при сегашната технология GSM и ще намалят броя на антенните устройства, необходими за постигане на същата степен на покритие от мрежи, което от своя страна ще опази европейските пейзажи и намали потреблението на енергия.

  • -С LTE и по-слабо населените региони може да се снабдят с мобилни широколентови услуги и да се намали „цифровото разделение“ между селските и градските райони. Към края на 2008 г. 23 % от населението в селските райони на ЕС все още нямаше възможност да се абонира за интернет връзка с технология DSL (IP/09/1221).

Водещи в света мобилни оператори и производители, като например Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei и Nokia Siemens Networks, вече са решили да използват стандарта LTE. Според анализатори на пазара до 2013 г. световните оператори ще инвестират близо 6 милиарда EUR (8,6 милиарда USD) в оборудване за LTE.

Контекст

Световният успех на стандарта GSM бе постигнат чрез тясно общоевропейско сътрудничество на предприятията от бранша, научните изследователи и регулаторите. През 1980-те години стандартизацията на GSM бе насърчавана посредством инструмента за научно и технологично сътрудничество в Европа, предшественик на днешните научноизследователски програми на ЕС. Европейската комисия одобри проекта за GSM и през 1987 г. европейските държави се съгласиха с предложението на Комисията за запазване на обхвата 900 MHz за GSM-услугите, което позволи бързото внедряване на технологията GSM в цяла Европа.

През юли 2009 г. държавите-членки на ЕС последваха Европейския парламент и одобриха предложението на Комисията за актуализиране на Директивата за GSM от 1987 г. и предоставяне на обхвата 900 MHz на разположение на други технологии, включително LTE (IP/09/1192).

През периода 2007—2013 г. ЕС ще инвестира общо над 700 милиона EUR в научни изследвания за бъдещи мрежи, от които половината ще бъдат предоставени за безжични технологии, допринасящи за развитието на мрежи от 4-то и последващи поколения.

За научни изследвания на ЕС в областта на мрежите на бъдещето и LTE:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/future-networks/

Проект на ЕС „Wireless World Initiative New Radio (WINNER)“:http://www.ist-winner.org

Annex

LTE compared to previous mobile internet technologies

Faster mobile broadband:
Peak download speeds, in megabits per second

Better user experience:
Time it takes data to travel from user to main server and back, in milliseconds

Operator commitments to LTE

Country

Operator

Anticipated LTE service launch

France

Orange

2011-12

Germany

T-Mobile

2011

Ireland

Hutchison 3

2011

Italy

Telecom Italia

Not known

Spain

Telefonica O2

2011

Sweden

TeliaSonera

2010

Sweden

Tele2 Sweden

2010

Sweden

Telenor Sweden

2010

Various

Vodafone

Not known

Australia

Telstra

Not known

Canada

Telus

2010

Canada

Bell Canada

2010

Canada

Rogers Wireless

2010-11

China

China Mobile

2011

China

China Telecom

2011-12

Hong Kong

SmarTone-Vodafone

Not known

Hong Kong

HK CSL Ltd

Not known

Hong Kong

PCCW

Not known

Japan

NTT DoCoMo

2010

Japan

KDDI

2010

New Zealand

Telecom NZ

2011-12

Norway

TeliaSonera

2010

Philippines

Piltel

Not known

South Korea

SK Telecom

Not known

South Korea

KTF

Not known

USA

Verizon

2010

USA

MetroPCS

2010

USA

CenturyTel

2010

USA

Aircell

2011

USA

Cox

2011

USA

AT&T Mobility

2011

Source: Global mobile Suppliers Association, April 2009.LTE

Long Term Evolution (LTE) is the next step from current mobile technologies, such as 3G/WCDMA & HSPA. This new radio access technology will be optimized to deliver very fast data speeds of up to 100Mb/s when downloading and 50Mb/s for uploading.

Designed to be backwards-compatible with GSM and HSPA, LTE incorporates Multiple In Multiple Out (MIMO) in combination with Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) in the downlink and Single Carrier FDMA in the uplink to provide high levels of spectral efficiency and end user data rates exceeding 100 Mb/s, coupled with major improvements in capacity and reductions in latency. LTE will support channel bandwidths from 1.25 MHz to 20 MHz and both FDD and TDD operation.

LTE-Advanced

LTE-Advanced extends the technological principles behind LTE into a further step change in data rates. Incorporating higher order MIMO (4x4 and beyond) and allowing multiple carriers to be bonded together into a single stream, target peak data rates of 1Gbps have been set.

LTE-Advanced also intends to use a number of further innovations including the ability to use non-contiguous frequency ranges, with the intent that this will alleviate frequency range issues in an increasingly crowded spectrum, self back-hauling base station and full incorporation of Femto cells using Self-Organising Network techniques.

LTE-Advanced will be 3GPP’s technology as a candidate for the ITU-R IMT-Advanced process, which is intended to identify ‘4G’ technologies.
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница