Eвропейска комисия Съобщение за медиитеДата26.09.2018
Размер32.61 Kb.Eвропейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 5 септември 2014 г.Пловдив ще бъде „Eвропейска столица на културата“ за 2019 г. в България

Независимата комисия за подбор, извършваща оценката на българските градове, състезаващи се да станат „Европейска столица на културата“ за 2019 г., препоръча титлата да бъде присъдена на Пловдив. Другите три града, одобрени след първия кръг на конкурса през декември 2013 г., бяха София, Варна и Велико Търново. Официалното номиниране на Пловдив от страна на Съвета на министрите на ЕС се очаква да стане през май 2015 г.

Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, заяви: Поздравявам Пловдив както за спечелването на конкурса, така и за това, че ще бъде първата Европейска столица на културата в България. Конкурсът беше тежък с 8 първоначални кандидати, от които бяха подбрани 4 финалисти. Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и ще могат да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата“.

Контекст

В съответствие с решението на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС, с което се определят критериите за получаване на титлата „Европейска столица на културата“, България и Италия са двете държави членки, които ще си поделят титлата през 2019 г. Окончателният подбор на град в Италия ще се състои през октомври.

В критериите се посочва, че градовете следва да подготвят културна програма с подчертано европейско измерение и да стимулират участието на гражданите от града, околностите му и цялата страна. Програмата трябва да има трайно въздействие и да допринесе за дългосрочното културно и социално развитие на града.

Европейското измерение е отразено в избраните теми и начина, по който са организирани проявите в програмата. Насърчава се сътрудничеството между културните оператори от различни държави на ЕС.

Процесът на подбор на европейска столица на културата започва с фаза на предварителен подбор, след което се изготвя списък с първоначално одобрените градове. Окончателният подбор се провежда девет месеца по-късно. След това избраният от комисията за подбор град се определя официално от Съвета на министрите на ЕС.

Комисията за подбор, която оценява кандидатурите на градовете, е съставена от 13 независими експерта в областта на културата: шест, от които се назначават от държавата членка, а останалите седем — от европейските институции.

Към настоящия момент назначените от институциите на Европейския съюз членове са, както следва:


  • Назначени от Европейската комисия: Сузана Жилич Фишер (Словения), професор и ръководител на отдел „Медийни комуникации“ в Университета в Марибор и генерален директор на „Марибор Европейска столица на културата за 2012 г.“; Улрих Фухс (Германия), заместник художествен директор на Линц 2009 г. и на Марсилия-Прованс 2013 г..

  • Назначени от Съвета: Ану Кивило (Естония), управителен директор на Международния център „Арво Пярт“; Норберт Ридл (Австрия), началник-отдел „Култура“ в австрийското федерално министерство на образованието, изкуството и културата.

  • Назначени от Европейския парламент: Хорди Пардо (Испания), отговорник за културните проекти в сферата на международната култура; Стийв Грийн (Обединеното кралство), който разполага с богат опит в областта на международните културни отношения и ролята на културата и езиците в обществото, придобит от работата му в Европейската мрежа от национални културни институти (EUNIC) и в Британския съвет.

  • Назначени от Комитета на регионите: Елизабет Витуч (Австрия), представител на Комисията по култура и образование към Комитета на регионите и член на градския съвет на Виена.

След Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия) за тази година, Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република) ще бъдат Европейските столици на културата през 2015 г., Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) през 2018 г.

За повече информация:

Европейски столици на културата

Европейска комисия: Култура

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Следете дейността на Андрула Василиу в Twitter @VassiliouEUЗа контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

За гражданите: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или на електронния адрес на информационната служба

IP/14/973

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница