Европейската комисия и ООН призовават за глобална солидарност за растящите хуманитарни нуждиДата21.01.2018
Размер26.24 Kb.


IP/10/1626

Брюксел, 30 ноември 2010 г.Европейската комисия и ООН призовават за глобална солидарност за растящите хуманитарни нужди

Европейският комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева и директорът на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси (OCHA) в Женева Рашид Халиков призоваха всички заинтересовани страни в световен план да проявят щедрост. Призивът бе отправен на конференция днес в Брюксел, на която беше представен процесът за консолидирани апели на ООН за набиране на средства за 2011 г.

Хуманитарните нужди в света нарастват. Облекчаването на страданията на засегнатите от природни бедствия, кризи на насилие и конфликти е въпрос на световна солидарност. Европейският съюз, който е най-големият световен донор на хуманитарна помощ, ще работи съвместно с агенциите на ООН и с другите си партньори за спасяването на човешки животи в засегнатите райони. Сегашната икономическа криза не трябва да ни кара да забравим тези, които страдат най-много“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Тук сме днес, защото десетки милиони души ще се нуждаят от спешна помощ, за да оцелеят през 2011 г. Животът и поминъкът на хората ще продължат да бъдат засегнати от конфликти и природни бедствия, които ще ограничават достъпа им до толкова основни неща, като питейна вода и здравни грижи. Най-силно засегнати често са най-уязвимите и допълнителните изпитания могат да засилят още повече бедността им. С този апел призоваваме за ресурси, с които да се посрещнат нуждите от животоспасяваща помощ на засегнатото население“, каза Рашид Халиков, директор на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси (OCHA) в Женева. „От всички апели, които сме отправяли, този е за най-много средства. Само ако международната общност действа единно и ни предостави необходимите ресурси, ще успеем да отвърнем на хуманитарните нужди“, добави той.

Днес следобед в Брюксел г-н Рашид Халиков председателства стартирането на апела за хуманитарни средства за 2011 г., в което участваше Кристалина Георгиева, комисар на ЕС по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, Петер Муурс, генерален директор на Генерална дирекция „Сътрудничество за развитие“ на Кралство Белгия, Ед Шекенберг ван Мироп, координатор при Международния съвет на доброволческите агенции (ICVA), Максуел Гайлард, заместник-специален координатор за Близкоизточния мирен процес (UNSCO) и постоянен координатор на ООН за окупираните палестински територии, и Макс Хадърн, директор на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси (OCHA) за Демократична република Конго

На това събитие бе представен хуманитарният апел на ООН за средства в размер на 7,4 млрд. USD, за да се предостави спешна хуманитарна помощ на над 50 млн. души в 28 страни по света. От създаването на процеса на консолидирани апели през 1991 г. хуманитарният апел за 2011 г. е за най-много средства, изразени в долари. Той съдържа апели за региона на Западна Африка и за 13 страни: Афганистан, Демократична република Конго, Джибути, Зимбабве, Йемен, Кения, Нигерия, окупираните палестински територии, Сомалия, Судан, Хаити, Централноафриканската република и Чад.

Апелът бележи кулминацията на мащабен процес, в който са се обединили 425 организации за подпомагане, включително агенции на Обединените нации, неправителствени организации и други международни организации, за да покажат как може да се отговори на големите световни хуманитарни предизвикателства по стратегически, координиран и ефективен начин.Процесът на консолидираните апели обединява организации за подпомагане, които планират, координират, изпълняват и наблюдават съвместно своите ответни реакции на природни бедствия и комплексни спешни случаи, като тези организации апелират за средства по координиран начин, а не в конкуренция по между си. По този начин нуждаещите се хора получават навреме най-добрата възможна защита и помощ.

За повече информация:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htmБаза данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница