Европейската комисия разпределя средства в помощ на жертвите от наводненията в Централна АмерикаДата25.10.2018
Размер28.96 Kb.

Европейска комисия — Съобщение за пресата


Европейската комисия разпределя средства в помощ на жертвите от наводненията в Централна Америка

Брюксел, 28 октомври 2011 г. — Европейската комисия възнамерява да отпусне 4 млн. евро хуманитарна помощ в подкрепа на хората, засегнати от наводненията в Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас и Никарагуа. Около 100 000 от най-уязвимите хора в засегнатите райони ще се възползват от тази помощ.

„Земеделски стопани са загубили реколтата си в наводнените полета, семейства са загубили домовете си вследствие от наводненията и свлачищата. Разходите за храна, както и рискът от заболявания, се увеличават. Загрижени сме за тези, които са изложени на глад, бедност и екстремни метеорологични условия в най-голяма степен. Ние действаме, за да им помогнем да се справят с разрастването на хуманитарната криза“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Средствата ще бъдат изразходени за предоставяне на храна и медицински грижи, подслон, чиста вода и хигиенни условия на хората, изложени на риск. Част от тях ще бъдат инвестирани в мерки за намаляване на риска от бедствия, за да се смекчи въздействието от бъдещи наводнения. Приоритетите ще бъдат изпълнявани чрез хуманитарните партньори на Комисията.

Европейската комисия изпрати екип за гражданска защита в Ел Салвадор, където последиците от наводненията са най-тежки. Комисията също така ще предостави допълнителна помощ за гражданска защита в страната — европейската помощ, поискана от властите, ще бъде разпределяна чрез Европейския механизъм за гражданска защита.

Решението за финансиране е в отговор на проверките, извършени по-рано този месец от хуманитарни експерти на Комисията в засегнатите от наводненията райони на Гватемала и Ел Салвадор.Контекст

На 10 октомври в региона се изсипаха проливни дъждове в резултат на понижаването на атмосферното налягане в тропиците. Най-пострадалите райони са в Гватемала и Ел Салвадор, но бяха засегнати и Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама.

Според информацията са загинали най-малко 105 души, а още 650 000 са пострадали. Повече от 90 000 души са били евакуирани, а 50 000 живеят в 400 временни убежища. Значителни щети са причинени на инфраструктурата и селското стопанство. Много райони са все още недостъпни и дъждовете продължават, което прави трудно оценяването на степента на щетите.

От миналата година насам Европейската комисия е предоставила повече от 18,5 млн. евро в Централна Америка, помагайки на стотици хиляди хора, засегнати от наводнения, урагани и суши, и чието здраве и изложено на риск.За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ и гражданска защита на Европейската комисия:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакт:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)Irina Novakova (+32 2 295 75 17)IP/11/1293

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница